Nincs még egy olyan biológiai folyadék a világon, amely ennyire tökéletesen illeszkedne egy fejlődő szervezet igényeihez, mint az anyatej. Nem csupán táplálék, hanem egy rendkívül komplex, élő, folyamatosan változó rendszer, amely szó szerint percről percre alkalmazkodik a csecsemő aktuális szükségleteihez. A dinamikus anyatej titka abban rejlik, hogy összetétele nem statikus. Változik a laktáció fázisai szerint, a napszaknak megfelelően, sőt, még egyetlen szoptatáson belül is drámai átalakuláson megy keresztül, biztosítva ezzel a baba optimális fejlődését, védelmét és jóllakottságát.
Az anyatej mint élő, alkalmazkodó rendszer
Amikor az anyatejről beszélünk, gyakran a kalória- és tápanyag-tartalomra fókuszálunk. Bár ezek létfontosságúak, az anyatej sokkal több, mint egy egyszerű táplálékforrás. Egyedi összetétele révén támogatja az immunrendszer érését, segíti az agy fejlődését, és megalapozza a bélflóra egészségét. Ezt a kifinomult alkalmazkodóképességet a biológiai komplexitása teszi lehetővé, amely magában foglalja a hormonokat, az élő sejteket, és a több mint 200 féle humán tej-oligoszacharidot (HMO-t).
A dinamikus anyatej elnevezés tökéletesen írja le ezt a jelenséget. Gondoljunk rá úgy, mint egy személyre szabott gyógyszertárra és táplálékbankra, amelyet a baba igényei és a környezeti tényezők folyamatosan szabályoznak. A szoptatás során a tej összetétele nemcsak a baba életkorához, hanem az aktuális fizikai állapotához – például betegségéhez vagy a környezeti hőmérséklethez – is igazodik.
A kutatások egyre inkább rávilágítanak arra, hogy az anya és a csecsemő közötti biológiai kommunikáció kulcsfontosságú. Feltételezések szerint, amikor a baba szopik, a nyálával visszajuttat bizonyos információkat az anya testébe, amelyek alapján a tejtermelő mirigyek képesek finomhangolni az anyatej összetételét. Ez a visszacsatolási hurok biztosítja, hogy a tej pont azt tartalmazza, amire a babának éppen szüksége van.
Az anyatej nem csak táplálja, hanem programozza is a gyermeket. A benne lévő információk befolyásolják az immunrendszer működését, az anyagcserét, és a hosszú távú egészségügyi kimenetelt.
Az időbeli változások: a laktáció fázisai
Az anyatej dinamikája először a laktáció fázisainak váltakozásában mutatkozik meg. A tejtermelés elindulásától a hónapok, sőt évek múlva történő elválasztásig az összetétel folyamatosan alakul. Három fő szakaszról beszélhetünk, amelyek mindegyike alapvetően eltérő célokat szolgál.
Kolosztrum: az első arany
A szülés utáni első néhány napban termelődő tej, a kolosztrum, valóságos szuperélelmiszer. Bár kis mennyiségben áll rendelkezésre, koncentrált hatóanyag-tartalma miatt pótolhatatlan. A kolosztrum nem elsősorban kalóriaforrás, hanem immunerősítő és bélrendszeri védőpajzs.
A kolosztrum rendkívül magas koncentrációban tartalmaz immunglobulinokat, különösen az IgA-t. Ez az antitest bevonja a baba éretlen bélrendszerének falát, védőgátat képezve a kórokozók ellen, mielőtt a bélflóra teljesen kiépülne. Ez az immunológiai védelem kritikus a baba első, a méhen kívüli élettel töltött napjaiban.
Ezenkívül a kolosztrum kiemelkedően gazdag fehérjékben, vitaminokban (különösen A-vitaminban, amely a látás és a hámsejtek fejlődéséhez szükséges), ásványi anyagokban és növekedési faktorokban. Alacsony zsírtartalma és magas laktóztartalma segíti a baba veséinek munkáját, anélkül, hogy túlterhelné az emésztőrendszert. A kolosztrum hashajtó hatása segít a mekonium (magzatszurok) gyors kiürítésében, ami csökkenti a sárgaság kockázatát.
A kolosztrum az immunrendszer első „oktatóanyaga”. Magas fehérje- és antitesttartalma azonnali védelmet nyújt, és beindítja a bélrendszer érését.
Átmeneti tej: a zökkenőmentes váltás
A kolosztrumot az átmeneti tej követi, nagyjából a szülés utáni harmadik naptól a második hét végéig. Ez a fázis a dinamikus átállás időszaka, amikor a tej mennyisége hirtelen megnő, és az összetétel elkezd a korai érett tejre hasonlítani. Ekkor tapasztalják a kismamák a „tej belövellését”.
Az átmeneti tejben a fehérje- és immunglobulin-koncentráció elkezd csökkenni, míg a zsír- és laktóztartalom jelentősen emelkedik. Ez az emelkedés szükséges ahhoz, hogy a baba fedezni tudja a gyorsan növekvő kalóriaigényét. A zsír mennyisége drámaian nő, ami energiát biztosít az intenzív növekedéshez és az idegrendszer fejlődéséhez.
Érett tej: a tökéletes táplálék
Körülbelül két héttel a szülés után az anyatej eléri az érett fázist. Ez az, amit a legtöbb ember anyatejként ismer. Bár az összetétele stabilabb, mint az átmeneti tejé, még ekkor is rendkívül dinamikus, folyamatosan reagálva a csecsemő és a környezet változásaira. Az érett tej összetétele körülbelül 87% vizet, 3,8% zsírt, 1,0% fehérjét és 7,2% laktózt tartalmaz, de ezek az arányok folyamatosan ingadoznak.
Az érett tej biztosítja a baba növekedéséhez szükséges összes makro- és mikrotápanyagot. Különösen fontos megjegyezni, hogy bár a laktóztartalom magas, ez a fő cukorforrás az agy fejlődéséhez, és eltér a tehéntejben lévő laktóztól, mivel az emberi tejben lévő laktóz lebontása sokkal hatékonyabb.
A változás egy szoptatáson belül: előtej és utótej
Talán a leglátványosabb és leggyakrabban félreértett dinamikus változás az előtej és utótej közötti különbség. Ez nem két különálló tejfajta, hanem egy spektrum két végpontja, amelyek folyamatosan olvadnak egymásba a szoptatás során.
Az előtej szerepe: hidratálás és védelem
Az előtej (fore milk) az a tej, amely a szoptatás elején jut a babához. Jellemzően hígabb, áttetszőbb, és magasabb a víztartalma, ami kiválóan alkalmas a baba hidratálására és a szomjúság oltására. Ez a tej a mellben lévő tejcsatornákban tárolódik a szoptatások között.
Bár az előtej zsírtartalma alacsonyabb, mint az utótejé, mégis rendkívül gazdag két létfontosságú összetevőben: a laktózban és a fehérjékben (beleértve a vízoldékony immunglobulinokat). A magas laktóztartalom biztosítja a gyors energiaellátást és segíti az agy fejlődését. Az előtejben lévő antitestek és immunfaktorok koncentrációja magas, ami a védekezés első vonalát jelenti a kórokozókkal szemben.
Az utótej szerepe: kalória és telítettség
Ahogy a szoptatás halad előre, és a mell kiürül, az anyatej fokozatosan átalakul utótejjé (hind milk). Ez a tej sokkal sűrűbb, fehérebb színű, és a legfőbb jellemzője a drámaian megemelkedett zsírtartalom.
Az utótej magas zsírtartalma létfontosságú a baba növekedéséhez és súlygyarapodásához. A zsír biztosítja a telítettség érzését, és elegendő kalóriát szállít az energiaigény fedezésére. Fontos megérteni, hogy az utótej zsírtartalma nem azért magas, mert „új” zsír termelődik, hanem a zsír molekulák felszabadulásának mechanizmusa miatt.
A váltás mechanizmusa: a zsír megtapadása
A tejzsír apró gömbök formájában található meg az anyatejben. Amikor a mell tele van, ezek a zsírgömbök hajlamosak megtapadni a tejcsatornák falán. Ahogy a szoptatás halad előre, a tej áramlása megnő, és a tejcsatornák nyomása csökken. Ez a mechanizmus „lemossa” a zsírgömböket a falakról, és egyre nagyobb koncentrációban kerülnek a tejbe. Ez a folyamatos kiürülés okozza a zsírtartalom fokozatos növekedését, ami a szoptatás vége felé éri el a csúcspontját.
Éppen ezért a babának meg kell engedni, hogy kiürítse az egyik mellet, mielőtt a másikra váltanánk. Ha túl korán váltunk, a baba csak az előtejet kapja mindkét mellből, ami elegendő lehet a hidratálásra, de hiányozni fog a súlygyarapodáshoz szükséges magas zsírtartalmú utótej. Ez az oka annak, hogy egyes babák gyakran éhesek, még ha sokat is szopnak.
| Jellemző | Előtej (Szoptatás eleje) | Utótej (Szoptatás vége) |
|---|---|---|
| Állag/Megjelenés | Hígabb, áttetszőbb, kékes árnyalatú | Sűrűbb, fehérebb, krémes |
| Víztartalom | Magas (Hidratálás) | Alacsonyabb |
| Zsírtartalom | Alacsony | Magas (Kalória, Telítettség) |
| Laktóztartalom | Magas | Stabil/Enyhén alacsonyabb |
| Fő funkció | Szomjúság oltása, immunológiai védelem | Növekedés, súlygyarapodás, energia |
Az anyatej összetevőinek mélyebb elemzése és dinamikája

A makrotápanyagok – zsír, fehérje, szénhidrát – arányának változása csak a jéghegy csúcsa. Az anyatej dinamikus természete leginkább az apró, biológiailag aktív komponensek folyamatos finomhangolásában érhető tetődik.
Zsírok és energiatartalom: a növekedés motorja
A zsír a legváltozékonyabb összetevő az anyatejben. Ahogy láttuk, a zsírtartalom nagymértékben függ attól, mennyire tele van a mell. De a zsír minősége is dinamikus. Az anyatej zsírsavprofilja közvetlenül tükrözi az anya étrendjét.
Különösen fontosak a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA), mint a DHA (dokozahexaénsav) és az ARA (arachidonsav). Ezek kulcsfontosságúak a baba agyának és retina sejtjeinek felépítésében. Ha az anya étrendje gazdag omega-3 zsírsavakban (pl. halak, lenmag), akkor az anyatej DHA-szintje is magasabb lesz. Ez egy közvetlen példája annak, hogyan változik az anyatej összetétele külső hatásokra.
A zsírok nem csak energiát adnak, hanem szerepet játszanak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásában is. A szoptatás előrehaladtával, ahogy a baba egyre jobban üríti a mellet, a tej energiakoncentrációja növekszik, biztosítva, hogy a szopás végén a baba a legtöbb kalóriát kapja.
Fehérjék és immunvédelem: a személyre szabott gyógyszertár
Az anyatej fehérjéinek mennyisége a kolosztrumtól az érett tejig csökken, de a minősége és a funkciója még összetettebbé válik. Az emberi anyatej fehérjéi két fő csoportba sorolhatók: tejsavófehérjék (whey) és kazein.
Az anyatejben a tejsavófehérjék aránya magasabb (kb. 60:40 az érett tejben), ami könnyebbé teszi az emésztést a baba számára, szemben a tehéntej kazein-dominanciájával. A tejsavóban található fehérjék többsége nem táplálék, hanem bioaktív anyag:
- Laktoferrin: Vashoz kötődik, megakadályozva a vasat igénylő káros baktériumok szaporodását a bélben. Erős gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása van.
- Lizozim: Egy enzim, amely képes elpusztítani a baktériumok sejtfalát.
- Immunoglobulinok (Antitestek): Különösen az IgA, amely passzív immunitást biztosít.
A dinamikus anyatej immunológiai válasza rendkívül gyors. Ha az anya vagy a baba találkozik egy kórokozóval, az anya szervezete antitesteket termel, amelyek a véráramból gyorsan átjutnak a tejbe. Ez azt jelenti, hogy ha a baba megbetegszik, a tej összetétele szinte azonnal megváltozik, hogy célzottan harcoljon az adott fertőzéssel szemben. Ez a jelenség a szoptatás egyik legnagyobb csodája.
Szénhidrátok: laktóz és a HMO-k komplex világa
A laktóz a fő szénhidrát és a legstabilabb makrotápanyag az anyatejben, állandó energiaforrást biztosítva. Azonban az anyatej szénhidrát-dinamikájának igazi titka a Humán Tej-Oligoszacharidok (HMO-k) csoportjában rejlik.
A HMO-k a harmadik legnagyobb szilárd összetevők a laktóz és a zsír után, és az anyatejben több mint 200 különböző típusuk található. Ezeket a baba nem tudja megemészteni – és éppen ez a lényegük. A HMO-k prebiotikumként működnek, táplálva a jótékony bélbaktériumokat, különösen a Bifidobacterium törzseket.
A HMO-k dinamikája a laktációs fázisok során változik. Bár a koncentrációjuk a kolosztrumban a legmagasabb, az érett tejben is jelentős marad. Fontos szerepet játszanak abban is, hogy megakadályozzák a kórokozók megtapadását a bélfalon, mintegy „csali” molekulaként működve, amelyhez a káros baktériumok kötődnek, majd kiürülnek a szervezetből.
A HMO-k nem a babát, hanem a baba bélflóráját táplálják. Ez a kifinomult mechanizmus alapozza meg a csecsemő hosszú távú immunválaszát és emésztőrendszeri egészségét.
Élő sejtek és mikrobiom: a biológiai örökség
Az anyatej nem steril. Élő sejteket, köztük immunsejteket (makrofágokat, limfocitákat) és őssejteket tartalmaz. Ezek a sejtek aktívan részt vesznek a baba immunrendszerének kialakításában és a szövetek regenerálódásában.
Ezen túlmenően, az anyatej hordozza az anya mikrobiomjának egy részét. Ez az anyatej mikrobiomja – a baktériumok sokasága – az egyik legfontosabb módja annak, hogy az anya „beoltsa” a babát a saját bélflórájának kialakításához szükséges alapokkal. A tejben lévő baktériumok összetétele is változik a laktáció alatt, alkalmazkodva a baba érettségi fokához.
Külső tényezők és az anyatej finomhangolása
A tej összetétele nem csak a belső biológiai óra és a szopás időtartama szerint változik. Számos külső tényező is befolyásolja a tej dinamikus összetételét, ami még inkább alátámasztja, hogy az anyatej egy személyre szabott táplálék.
Napszakok és cirkadián ritmus
A tej összetétele a napszaknak megfelelően változik, segítve a babát a cirkadián ritmus kialakításában. Az éjszakai tej és a nappali tej nem azonos.
A nappali tej általában magasabb kortizol szintet tartalmaz, ami az éberséghez és az aktivitáshoz kapcsolódó hormon. Ezzel szemben az éjszakai tej magasabb koncentrációban tartalmaz melatonint, az alvási hormont, ami segíti a babát a nyugodt éjszakai alvásban. Ezen kívül az éjszakai órákban a nukleotidok és bizonyos aminosavak szintje is eltérő lehet, mindez támogatja a baba belső órájának beállítását.
Ezt a dinamikát érdemes figyelembe venni, ha az anya fejéssel táplálja a babát. A nappal lefejt tejet nappal, az éjszakai tejet pedig este javasolt adni, hogy a baba hormonálisan is megkapja a megfelelő jeleket.
Az anya étrendje és a tej íze
Bár az anya étrendje nem befolyásolja drámai módon a makrotápanyagok (fehérje, laktóz) mennyiségét, jelentős hatással van a zsír profiljára és a tej ízére. Az anya által elfogyasztott ételek ízanyagai bejutnak a tejbe, ami kulcsfontosságú szerepet játszik a baba későbbi ízekhez való hozzászokásában.
Ha az anya gyakran fogyaszt fűszeres vagy karakteres ételeket (pl. fokhagyma, menta, bizonyos gyümölcsök), a baba már a szoptatás alatt találkozik ezekkel az ízekkel. Ez a korai expozíció segíti a baba felkészülését a szilárd ételek bevezetésére és csökkentheti az ételekkel szembeni válogatósságot a későbbiekben.
A csecsemő igényei: a személyre szabott gyógyítás
A leglenyűgözőbb dinamikus alkalmazkodás az anyatejben a baba betegségére adott válasz. Ha a baba megfázik, hasmenést kap, vagy bármilyen fertőzéssel küzd, a baba szopása során a kórokozók mintái visszajuthatnak az anya testébe (ezt nevezik retrográd áramlásnak).
Az anya immunrendszere erre azonnal reagál, és célzott antitesteket (IgA) termel, amelyek a következő szoptatás során bejutnak a tejbe. Ez a jelenség biztosítja, hogy a dinamikus anyatej az adott fertőzés elleni legspecifikusabb gyógyszert tartalmazza, sokszor még azelőtt, hogy az anya maga észrevenné a baba betegségét.
A szoptatás hossza és a tej változása a hosszú távú laktáció során
Sok kultúrában a szoptatás jócskán túlmutat a csecsemőkoron, és a WHO ajánlása szerint is a szoptatás folytatása javasolt legalább kétéves korig, vagy azon túl, amíg az anya és a gyermek kölcsönösen igénylik. Felmerül a kérdés: az egyéves vagy kétéves gyermek számára termelt tej még mindig értékes?
A 6 hónap utáni összetétel
Amikor a baba elkezdi a hozzátáplálást, az anyatej szerepe fokozatosan eltolódik a kizárólagos táplálás felől az immunológiai védelem és a kiegészítő táplálás felé. Bár a szilárd ételek bevezetése után a napi tejmennyiség csökkenhet, a tej minősége nem romlik.
Tény, hogy ahogy a szoptatás időtartama nő (túl a hat hónapon, vagy az egy éven), a tej makrotápanyag-összetétele koncentráltabbá válik, különösen a zsír- és energiatartalom tekintetében. Ennek oka, hogy a baba már szilárd ételekből is kap folyadékot, így a tejnek nem kell annyira hígítónak lennie. A zsírkoncentráció növekedése továbbra is biztosítja a szükséges kalóriákat a gyorsan mozgó kisgyermek számára.
Immunológiai koncentráció hosszan tartó szoptatásnál
A legfontosabb változás a hosszú távú szoptatás során az immunológiai faktorok növekedése. Mivel a kisgyermek gyakrabban kerül kapcsolatba kórokozókkal (bölcsőde, játszótér), az anyatej immunvédelmi szerepe felértékelődik.
Vizsgálatok kimutatták, hogy a második évben termelt anyatejben az immunglobulinok (IgA) és a laktoferrin koncentrációja jelentősen magasabb, mint a korai érett tejben. Ez a megnövekedett immunológiai védelem kritikus támogatást nyújt a kisgyermeknek a fertőzések leküzdésében, miközben az immunrendszere még érési fázisban van.
A dinamikus anyatej tehát a kisgyermekkorban is életmentő védelmet nyújt, nem csupán egy „érzelmi pótlék”, ahogy azt néha tévesen gondolják. A második évben is teljes értékű táplálék, amely hozzájárul a napi vitamin- és fehérjeszükséglet jelentős részéhez.
Gyakorlati jelentőség a kismamák számára
A dinamikus anyatej összetételének megértése nem csupán tudományos érdekesség. Létfontosságú gyakorlati jelentősége van a sikeres szoptatás és a babák megfelelő súlygyarapodásának biztosításában. A leggyakoribb problémák elkerülhetők, ha az anya tisztában van az előtej és utótej különbségével.
A „tápláló tej” mítosza és a zsírtartalom
Sok anya aggódik, hogy a teje nem elég „tápláló”, különösen, ha a tejük hígabbnak tűnik (előtej). Fontos hangsúlyozni, hogy minden anyatej tökéletesen tápláló. A tej zsírtartalma nem állandó, és a hígabb előtej is tele van létfontosságú laktózzal és immunfaktorokkal.
A tej zsírtartalmát a szoptatások között eltelt idő és a mell telítettsége határozza meg. Minél hosszabb idő telik el két szoptatás között, annál több zsír tapad a tejcsatornák falára, és annál alacsonyabb lesz a szoptatás elején kifolyó tej zsírtartalma. Ezért nem a tej minőségén, hanem a szoptatási technikán van a hangsúly.
Miért ne pumpáljunk csak „előtejet”?
Ha az anya fejéssel táplál, és csak rövid ideig feji mindkét mellet, nagy eséllyel csak az alacsony zsírtartalmú előtejet gyűjti össze. Ez a baba számára hiányt okozhat a kalóriában és a telítettségben, ami gyakori etetéshez és lassú súlygyarapodáshoz vezethet.
A megoldás: Az anyának meg kell engednie, hogy a mellek teljesen kiürüljenek, vagy legalábbis addig kell fejnie egy mellet, amíg az utótej (a sűrűbb, fehérebb rész) megjelenik. Ha a baba szopik, a block feeding (egyik mell teljes kiürítése) technika segíthet a zsíros utótej biztosításában, különösen a túlkínálattal küzdő anyák esetében.
A dinamikus etetési ritmus
A dinamikus anyatej elve azt is jelenti, hogy a babát igény szerint kell szoptatni, nem pedig szigorú órarend szerint. Amikor a baba szomjas, a gyors, rövid szopás biztosítja a vízdús előtejet. Amikor éhes, a hosszabb, mélyebb szopás eljuttatja hozzá a zsíros utótejet. A baba ösztönösen tudja, mire van szüksége, és a szoptatás igény szerinti biztosítása garantálja, hogy megkapja a tej teljes spektrumát.
A szoptatás a legmagasabb szintű biológiai személyre szabott táplálás. Az anyatej folyamatosan változó, alkalmazkodó összetétele biztosítja, hogy minden cseppje pontosan azt tartalmazza, amire a csecsemőnek az adott pillanatban, az adott környezetben szüksége van. Ez a biológiai csoda a legjobb alap, amit egy anya a gyermeke egészséges fejlődéséhez adhat.
Gyakran ismételt kérdések a dinamikus anyatej változásairól

1. Miért olyan fontos a baba számára, hogy megkapja az utótejet? 🍼
Az utótej rendkívül magas zsírtartalmú. A zsír biztosítja a szükséges kalóriákat a gyors növekedéshez és a súlygyarapodáshoz, valamint a telítettség érzését. Ha a baba csak az előtejet kapja, éhes maradhat, és lassan gyarapszik a súlya, még ha sokat is szopik.
2. Változik-e az anyatej összetétele, ha az anya megfázik? 🤧
Igen, drámaian. Ha az anya vagy a baba megbetegszik, az anya szervezete azonnal célzott antitesteket (immunglobulinokat) termel, amelyek bejutnak az anyatejbe. A tej immunológiai összetevőinek koncentrációja megnő, így a tej természetes gyógyszerként működik a fertőzés ellen.
3. Az anya által fogyasztott ételek befolyásolják a tej zsírtartalmát? 🥑
Az étrend nem befolyásolja a tej *összmennyiségű* zsírját, de jelentősen befolyásolja a zsír *minőségét*. Ha az anya egészséges zsírokat (pl. omega-3 zsírsavakat) fogyaszt, ezek a zsírsavak magasabb koncentrációban jelennek meg a tejben, ami előnyös a baba agyának és idegrendszerének fejlődéséhez.
4. Van különbség a nappali és az éjszakai anyatej között? 🌙
Igen. A napszakok szerint változik a hormonok szintje. Az éjszakai tej magasabb koncentrációban tartalmaz melatonint, ami segíti a babát az alvási ritmus kialakításában. A nappali tejben a kortizol szintje lehet magasabb, ami az éberséghez szükséges.
5. Mit jelent az, hogy az anyatej „prebiotikumokat” tartalmaz? 🌱
Az anyatej rengeteg Humán Tej-Oligoszacharidot (HMO-t) tartalmaz, amelyek prebiotikumok. Ezeket a baba nem emészti meg, hanem kizárólag a jótékony bélbaktériumokat táplálják. Ezzel segítik a baba egészséges bélflórájának kiépítését és erősítik az immunrendszert.
6. Ha egy anya sokáig szoptat (pl. 2 évig), a tej még mindig értékes? 💪
Abszolút. Bár a tej táplálkozási szerepe megoszlik a szilárd ételekkel, a tej immunológiai előnyei felerősödnek. Vizsgálatok szerint a második évben termelt anyatej magasabb koncentrációban tartalmaz immunfaktorokat, mint a korai tej, ami létfontosságú védelem a kisgyermek számára.
7. Lehet-e az anyatej túl híg? 💧
Nem. Az anyatej soha nem túl híg vagy rossz minőségű. Ha hígabbnak tűnik, az valószínűleg a vízdús előtej, ami a szomjúság oltására szolgál. Minden csepp anyatej tökéletesen illeszkedik a baba igényeihez, és tartalmazza a növekedéshez szükséges összes tápanyagot, még ha a zsírtartalom éppen alacsony is.






Leave a Comment