Az első pozitív terhességi teszt utáni eufóriát gyakran hamar beárnyékolja egy olyan hívatlan vendég, amire bár mindenki számít, mégis váratlanul éri a kismamákat. A reggeli rosszullét, amely ironikus módon a nap bármely szakában jelentkezhet, az egyik legmeghatározóbb élménye az első trimeszternek. Bár a szervezetünkben zajló hormonális viharok természetes velejárója, a mindennapi életvitelt komolyan megnehezítheti a folyamatos émelygés és az étvágytalanság. Szerencsére a konyhánkban számos olyan természetes szövetségest találhatunk, amelyek segíthetnek visszanyerni az egyensúlyt. Ebben a cikkben körbejárjuk azokat az ételeket és praktikákat, amelyek enyhülést hozhatnak, miközben szakértői szemmel vizsgáljuk meg, miért is reagál így a testünk az új élet érkezésére.
A hormonok játéka a háttérben
Mielőtt rátérnénk a konkrét ételekre, érdemes megérteni, mi zajlik a kismama szervezetében az első hetekben. A várandósság korai szakaszában a HCG-hormon szintje rohamléptekben emelkedik, ami közvetlen hatással van az agy hányingerért felelős központjára. Ezt tetézi az ösztrogén és a progeszteron emelkedése, amely lassítja az emésztést, így az étel tovább marad a gyomorban, fokozva a diszkomfortérzetet. Ez a folyamat bár kimerítő, valójában egyfajta biológiai védelmi mechanizmusként is funkcionál, amely óvja a fejlődő embriót a potenciálisan káros anyagoktól.
Az evolúciós pszichológia szerint a kismamák felfokozott szaglása és ízérzékelése segített őseinknek elkerülni a romlott vagy mérgező táplálékokat. Ma már nem kell a bogyók mérgező hatásától tartanunk a szupermarketek polcai között, de a testünk memóriája továbbra is éberen őrzi ezeket a reflexeket. Az érzékeny gyomor tehát egyfajta biológiai jelzőrendszer, amely pihenésre és tudatosabb táplálkozásra inti a leendő édesanyát. A cél nem a tünetek teljes elfojtása, hanem egy olyan élhető állapot megteremtése, amelyben a kismama és a baba is megkapja a szükséges tápanyagokat.
A terhességi rosszullét nem egy leküzdendő betegség, hanem a szervezetünk rendkívüli alkalmazkodási folyamatának egyik leglátványosabb jele.
A gyömbér mint az émelygés ősi ellenszere
A gyömbér használata évezredes múltra tekint vissza a népi gyógyászatban, és a modern tudomány is elismeri hatékonyságát a gyomor panaszainak enyhítésében. A benne található gingerol és shogaol nevű vegyületek közvetlenül hatnak a gyomor-bél traktusra, segítve annak mozgását és ellazítva a simaizmokat. Ez különösen hasznos, amikor a lelassult emésztés miatt érezzük azt a bizonyos gombócot a torkunkban. A gyömbér nem csupán elnyomja a tüneteket, hanem aktívan támogatja a szervezet természetes ritmusát.
Számos módja van annak, hogy beépítsük a mindennapjainkba, de a kismamáknak érdemes a fokozatosság elvét követniük. Egy friss gyömbérből készült, mézzel és kevés citrommal ízesített tea kortyolgatása már kora reggel csodákat tehet. Ha a meleg italoktól idegenkedünk, a kandírozott gyömbér vagy a gyömbéres keksz is kiváló alternatíva lehet, hiszen ezeket bárhová magunkkal vihetjük a táskánkban. Érdemes kísérletezni az intenzitással, mert van, akinek a csípősebb íz válik be, míg mások a lágyabb aromákat preferálják.
Fontos szem előtt tartani, hogy a gyömbér fogyasztása mértékkel javasolt. Bár rendkívül hatékony, túlzott bevitele gyomorégést okozhat, ami a várandósság későbbi szakaszaiban amúgy is gyakori probléma. Napi 1-2 gramm szárított gyömbér vagy néhány szelet friss gyökér általában elegendő a kívánt hatás eléréséhez. Aki nem kedveli az ízét, próbálkozhat gyömbérkivonatot tartalmazó kapszulákkal is, de mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt rendszeresen alkalmazna.
Citrom és a frissítő aromák ereje
Gyakran előfordul, hogy már egy bizonyos illat megérzése is kiváltja a rosszullétet, de a citrom esetében éppen az ellenkezője történik. A citrusfélék friss, tiszta aromája képes „resetelni” az érzékszerveinket, és pillanatok alatt enyhíteni az émelygést. A citrom savassága segít a gyomorsav semlegesítésében és serkenti az emésztőenzimek termelődését, ami megkönnyíti az ételek feldolgozását. Nem véletlen, hogy sok kismama ösztönösen vágyik a savanyú ízekre ebben az időszakban.
A citromot többféleképpen is bevethetjük a rosszullét ellen. Egy pohár hideg citromos víz lassú kortyolgatása nemcsak hidratál, hanem frissíti is a szájüreget, eltüntetve a kellemetlen ízeket. Ha az ivás nehezünkre esik, egy szelet citrom megszagolása vagy egy kevés citromhéj rágcsálása is gyorssegélyként szolgálhat. A professzionális kismama-csomagokban gyakran találunk citromos illóolajat is, amit egy zsebkendőre cseppentve bármikor bevethetünk, ha a tömegközlekedésen vagy a munkahelyünkön váratlan illatinger érne minket.
Érdekes megfigyelés, hogy a citrom mellett a lime és a grépfrút is hasonlóan jó szolgálatot tehet. A lényeg a frissítő jelleg és a savanykás tónus. Érdemes a reggeli rutint egy szelet citromos vízzel kezdeni, még mielőtt bármi mást fogyasztanánk. Ez segít felébreszteni az emésztőrendszert anélkül, hogy megterhelné azt. A citromos víz emellett a szervezet lúgosításához is hozzájárulhat, ami hosszú távon javítja az általános közérzetet és energiaszintet.
Száraz kekszek és az ágy melletti rituálé

A reggeli rosszullétek egyik legfőbb kiváltó oka az alacsony vércukorszint, ami az éjszakai koplalás után jelentkezik. Amikor reggel hirtelen felülünk az ágyban, a szervezetünknek azonnal energiára lenne szüksége, de a gyomrunk üres és irritált. Itt jönnek a képbe a száraz szénhidrátok, mint a háztartási keksz, a kétszersült vagy a natúr puffasztott rizs. Ezek az egyszerű ételek képesek felszívni a felesleges gyomorsavat és stabilizálni a vércukorszintet anélkül, hogy intenzív ízekkel sokkolnák a rendszert.
A legjobb technika, ha az éjjeliszekrényen mindig tartunk egy kis adag száraz rágcsálnivalót. Mielőtt reggel kitennénk a lábunkat az ágyból, együnk meg két-három szem kekszet, majd várjunk 10-15 percet fekve. Ez az apró trükk lehetőséget ad a szervezetnek, hogy lassú ütemben beindítsa a folyamatait. A komplex szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így tartósabb jóllakottságérzetet biztosítanak, ami kulcsfontosságú az egész napos émelygés elkerülésében.
Válasszunk olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak erős fűszerezést, sok cukrot vagy mesterséges adalékanyagokat. A sózott kréker is jó választás lehet, mivel a nátrium segít az elektrolit-egyensúly fenntartásában, ami a gyakori hányással küzdő kismamáknál különösen lényeges. Ne feledjük, hogy ebben az időszakban nem a gasztronómiai élvezet a cél, hanem a funkcionális táplálkozás, amely átsegít minket a kritikus órákon.
| Étel típus | Miért segít? | Mikor fogyaszd? |
|---|---|---|
| Száraz keksz | Felszívja a gyomorsavat, stabilizálja a cukrot. | Közvetlenül felkelés előtt, az ágyban. |
| Gyömbér tea | Nyugtatja a gyomorizomzatot, csökkenti a hányingert. | Napközben, kisebb kortyokban. |
| Banán | Könnyen emészthető, magas a kálium tartalma. | Tízóraira vagy uzsonnára. |
| Hideg joghurt | Nincs erős illata, hűsíti a nyelőcsövet. | Amikor a főtt étel szagát sem bírod. |
A banán és a kálium pótlása
A banán méltán népszerű a kismamák körében, hiszen az úgynevezett BRAT-diéta (banán, rizs, almaszósz, pirítós) egyik alappillére. Ez az étrend kifejezetten a gyomorpanaszok és a hasmenés enyhítésére lett kifejlesztve, de a terhességi rosszullétek alatt is kiválóan alkalmazható. A banán puha textúrája kíméli a nyálkahártyát, enyhe íze pedig ritkán vált ki averziót. Ráadásul gazdag B6-vitaminban, amiről klinikai kutatások is bebizonyították, hogy jelentősen csökkenti a várandósság alatti hányingert.
Amikor a rosszullétek miatt keveset tudunk enni, a szervezet káliumszintje gyorsan leeshet, ami fáradtsághoz, izomgyengeséghez és még erősebb szédüléshez vezethet. A banán segít ezeknek az ásványi anyagoknak a gyors pótlásában. Egy érett banán energiát ad, de nem telít el túlságosan, így ideális köztes étkezés lehet. Aki tart a gyümölcscukortól, választhat kevésbé érett, zöldesebb példányokat is, amelyeknek magasabb a rezisztens keményítő tartalma, így még kíméletesebbek a vércukorszinttel.
Érdemes kipróbálni a banánt különböző formákban: szeletelve egy kevés natúr joghurtba, vagy akár fagyasztva, turmixként elkészítve. A hideg hőmérséklet tovább tompítja az ízeket és az illatokat, ami sorsdöntő lehet egy nehezebb reggelen. A banán emellett segít a gyomor természetes savvédő rétegének megóvásában is, így megelőzheti a kellemetlen maró érzést a torokban.
Borsmenta a hűsítő megnyugvásért
A borsmenta hasonlóan a citromhoz, kettős hatással bír: íze és illata egyaránt enyhülést hozhat. A benne található mentol ellazítja az emésztőrendszer izmait, segítve a gázok távozását és csökkentve a görcsös érzést. Sokan tapasztalják, hogy a borsmenta teája vagy akár egy mentás cukorka elszopogatása azonnali megkönnyebbülést hoz egy-egy nehezebb étkezés után. A menta hűsítő hatása a szájüregben segít elnyomni azt a fémes ízt, amit sok kismama tapasztal a hormonális változások miatt.
A menta aromaterápiás alkalmazása is rendkívül elterjedt. Egy csepp tiszta borsmenta olaj belélegzése segíthet tisztítani a fejet és elűzni az émelygést okozó „ködöt”. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes kismamáknál a menta túlzott ellazító hatása a gyomorszájra éppen fordítva sülhet el, és gyomorégést okozhat. Mint mindennél, itt is az egyéni tolerancia a mérvadó. Érdemes először egy gyenge teával próbálkozni, és figyelni a test reakcióit.
A borsmenta mellett a fodormenta egy lágyabb alternatíva lehet, ha valaki túl erősnek találja a mentolt. A mentás rágógumi is jó szolgálatot tehet, különösen akkor, ha a fokozott nyáltermelés okoz kellemetlenséget. A nyál lenyelése ugyanis gyakran fokozza a hányingert, a rágózás viszont segít kontroll alatt tartani ezt a folyamatot, miközben frissen tartja a leheletet és a szájüreget.
A hideg ételek és a szagok elkerülése
A terhességi rosszullétek egyik legfőbb ellensége a meleg étel gőze. A hő hatására az illatmolekulák intenzívebben terjednek, ami egy érzékeny kismama számára elviselhetetlen lehet. Emiatt az egyik legegyszerűbb praktika a hideg vagy szobahőmérsékletű ételek preferálása. A hideg tésztasaláták, a szendvicsek, a nyers zöldségek vagy a hideg sültek sokkal kevesebb ingert váltanak ki, mint egy gőzölgő húsleves vagy egy frissen sült hal.
A hűtött gyümölcsök, mint a görögdinnye vagy a bogyós gyümölcsök, nemcsak a hidratációt segítik, hanem kellemesen hűtik a torkot és a gyomrot is. Sok kismama esküszik a jégkocka szopogatására is, ami különösen akkor hasznos, ha a folyadékbevitel nehézségekbe ütközik. A jégkockát készíthetjük gyümölcsléből vagy teából is, így némi extra tápanyaghoz is jutunk a hűsítő hatás mellett. A hideg ételek emésztése során a gyomor kevesebb savat termelhet hirtelen, ami segít az egyensúly megőrzésében.
Ebben az időszakban bátran engedjük el a „napi egyszeri meleg étel” társadalmi elvárását. Ha a testünk csak a hideg joghurtot vagy a sajtos szendvicset fogadja be, akkor azt kell fogyasztani. A cél az energiaellátás fenntartása és a rosszullétek minimalizálása. A főzést is érdemes delegálni más családtagnak, vagy olyan ételeket választani, amelyek minimális konyhai előkészületet és szaghatást igényelnek. Egy jól összeállított, hideg alapanyagokból álló tál is lehet teljes értékű és tápláló.
Hallgassunk az ösztöneinkre: ha a meleg ebéd gondolatától is elfog az émelygés, válasszunk egy friss, hideg alternatívát bűntudat nélkül.
Fehérjedús falatok a stabilitásért

Bár sokan ösztönösen a szénhidrátok felé fordulnak rosszullét esetén, kutatások szerint a magas fehérjetartalmú ételek hosszabb távú enyhülést hozhatnak. A fehérje lassítja a gyomor kiürülését és segít fenntartani a stabil vércukorszintet, ami megakadályozza a hirtelen ránk törő, remegéssel járó éhséget és az azt követő émelygést. Nem kell nagy adagokra gondolni; pár szem mandula vagy egy kevés mogyoróvaj is elegendő lehet.
Az olajos magvak, mint a dió, a mandula vagy a kesudió, kiváló mikrotápanyag-források, és könnyen emészthető fehérjét tartalmaznak. Tartsunk a táskánkban egy kis doboznyi natúr magkeveréket, és rágcsáljunk el belőle pár szemet óránként. Ez segít megelőzni az üres gyomor érzését, ami a rosszullétek egyik fő katalizátora. A fehérjebevitel emellett támogatja a baba szöveteinek épülését is, ami ebben a kritikus növekedési fázisban rendkívül fontos.
A keményre főtt tojás, a sovány túró vagy egy kis darab sajt is remek fehérjeforrás lehet, ha a gyomrunk befogadja. Ezek az ételek szinte szagtalanok, ha hidegen fogyasztjuk őket, és kis mennyiségben is jelentős telítettségérzetet adnak. Érdemes a szénhidrátokat fehérjével kombinálni, például egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst egy kevés sajttal vagy mogyoróvajjal. Ez a párosítás biztosítja a hosszú távú energiaellátást és minimalizálja az inzulin ingadozását.
Összetett szénhidrátok és a rostok szerepe
Amikor a gyors felszívódású szénhidrátok (mint a fehér kenyér vagy a cukros kekszek) hatása elmúlik, a vércukorszint gyorsan leesik, ami újabb rosszullétet válthat ki. Ezt elkerülendő, érdemes beépíteni az étrendbe az összetett szénhidrátokat. A zabpehely, a barna rizs, a köles vagy a teljes kiőrlésű gabonafélék fokozatosan szabadítják fel az energiát, így órákon át egyenletes szinten tartják a szervezet működését. A bennük lévő rostok pedig segítik az emésztést, ami a progeszteron okozta lassulás idején különösen áldásos.
Egy tál meleg (vagy akár hideg, éjszaka előkészített) zabkása bogyós gyümölcsökkel tökéletes reggeli lehet. A zab nyálkaanyagai bevonják a gyomorfalat, védve azt az irritációtól. Ha a kása állaga nem vonzó, próbálkozzunk zabpelyhes keksszel vagy teljes kiőrlésű extrudált kenyérrel. Ezek az ételek segítenek abban is, hogy elkerüljük a székrekedést, ami gyakran kíséri a várandósságot és fokozhatja az általános diszkomfortérzetet.
A barna rizs vagy a quinoa köretként is jól működik, mivel semleges ízük nem zavarja az érzékeny kismamákat. Ezeket az alapanyagokat érdemes nagyobb adagban elkészíteni, és kis porciókban a hűtőben tartani, hogy bármikor kéznél legyenek, amikor egy kis energiára van szükségünk. A tudatos szénhidrátválasztás nemcsak a rosszullétek ellen véd, hanem segít a túlzott súlygyarapodás megelőzésében is az első trimeszter alatt, amikor sokan hajlamosak a „folyamatos rágcsálásra” a hányinger elnyomása érdekében.
Folyadékpótlás és hidratációs trükkök
A hányinger és az esetleges hányás egyik legnagyobb veszélye a kiszáradás. Amikor nem érezzük jól magunkat, az ivás is nehezünkre eshet, pedig a víz elengedhetetlen a méhlepény fejlődéséhez és a magzatvíz termelődéséhez. A trükk itt is a kis adagokban rejlik. Ne próbáljunk meg egyszerre egy nagy pohár vizet meginni, mert a táguló gyomor azonnali reflexet válthat ki. Inkább kortyoljunk folyamatosan, akár szívószállal, ami segít kontrollálni a mennyiséget.
Ha a sima víz unalmas vagy visszataszító, ízesítsük természetes módon. A már említett citrom és gyömbér mellett az uborkaszeletek vagy a mentalevél is csodás ízt adhat anélkül, hogy cukrot vinnénk be. A szénsavas ásványvíz sokaknál jobban beválik, mivel a buborékok segíthetnek a „büfiztetésben”, ami enyhíti a gyomor feszülését. Vigyázzunk azonban a túlzott szénsavbevitellel, mert puffadást is okozhat, ami tovább rontja a helyzetet.
Az izotóniás italok vagy a kókuszvíz kiválóak az elveszített elektrolitok pótlására, ha intenzívebb rosszullétekkel küzdünk. A levesek, bár melegen kerülendők, lehűtve (például egy gazpacho vagy egy gyümölcsleves) szintén hozzájárulnak a folyadékbevitelhez. A cél a napi 2-2,5 liter folyadék elérése, de ne feledjük, hogy ebbe a lédús gyümölcsök és zöldségek is beleszámítanak. Figyeljük a vizeletünk színét: a világossárga árnyalat jelzi a megfelelő hidratáltságot.
A kis adagok és a gyakori étkezés fontossága
A hagyományos napi háromszori étkezés a várandósság első szakaszában gyakran tarthatatlan. A titok a napi ötszöri-hatszori, egészen kicsi étkezésben rejlik. Soha ne hagyjuk, hogy a gyomrunk teljesen kiürüljön, mert az üres gyomor és a benne felhalmozódó sav a hányinger legbiztosabb receptje. Mindig legyen nálunk valami apróság, amit bekaphatunk: pár szem keksz, egy fél banán vagy néhány szem mandula.
Ez a módszer segít abban is, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszert. A nagy adag ételek feldolgozása sok energiát igényel, és a teltségérzet könnyen átcsaphat émelygésbe. Képzeljük el a gyomrunkat úgy, mint egy kis motort, amit folyamatosan, de kis mennyiségű üzemanyaggal kell ellátni. A vércukorszint stabilizálása ezzel a módszerrel a leghatékonyabb, és segít elkerülni a napközbeni kimerültségi hullámokat is.
Próbáljuk meg elkülöníteni az evést és az ivást. Sokan tapasztalják, hogy ha evés közben sokat isznak, a gyomruk túl hamar megtelik és jelentkezik a rosszullét. Érdemes az étkezések között 20-30 perccel inni, így a gyomorban marad hely a tápanyagoknak. Ez a fajta tudatos étkezési ritmus eleinte odafigyelést igényel, de hamar rutinná válik, és jelentősen javíthatja az életminőséget ezekben a nehéz hetekben.
Mikor válhat komollyá a helyzet?

Bár a reggeli rosszullét a legtöbb esetben a 12-14. hét környékén magától elmúlik, fontos felismerni azt a pontot, amikor már nem csak egy kellemetlen állapotról, hanem orvosi esetről van szó. A Hyperemesis Gravidarum a terhességi hányás egy súlyos formája, amely az összes kismama körülbelül 1-2 százalékát érinti. Ilyenkor a hányás olyan mértékű, hogy súlyvesztéshez, kiszáradáshoz és elektrolit-háztartási zavarokhoz vezethet.
Ha azt tapasztaljuk, hogy egyáltalán nem marad meg bennünk étel vagy ital 24 órán keresztül, ha a vizeletünk mennyisége jelentősen lecsökken és sötétté válik, vagy ha szédülünk és ájulásközeli állapotba kerülünk, azonnal forduljunk orvoshoz. A korai beavatkozás, mint például az infúziós folyadékpótlás vagy bizonyos, várandósság alatt is biztonságos gyógyszerek alkalmazása, megelőzheti a komolyabb szövődményeket. Ne érezzük azt, hogy „ki kell bírnunk”, ha a testünk egyértelmű segélykiáltásokat küld.
Szerencsére a legtöbb kismama számára a fent említett étrendi változtatások és praktikák elegendőek ahhoz, hogy átvészeljék ezt az időszakot. A legfontosabb a türelem és az öngondoskodás. Ez az időszak az alkalmazkodásról szól, és bár most végtelennek tűnhet, a második trimeszter általában meghozza a várva várt megkönnyebbülést és az újult energiát. Addig is, kísérletezzünk bátran az ételekkel, pihenjünk sokat, és ne feledjük: minden falat, ami bent marad, egy kis győzelem a babánk és a saját egészségünk érdekében.
Gyakori kérdések a terhességi rosszullétekkel kapcsolatban
Csak reggel jelentkezhet a hányinger? 🌙
Bár a köznyelv reggeli rosszullétként hivatkozik rá, ez a kifejezés sajnos megtévesztő. A kismamák többsége a nap bármely szakában tapasztalhat émelygést, sőt, sokaknál éppen este, a napi fáradtság felhalmozódásával válik intenzívebbé a probléma. A tünetek hullámokban érkezhetnek, és gyakran az üres gyomor vagy a túlzott kimerültség váltja ki őket napszaktól függetlenül.
Árthat a babának, ha sokat hányok? 👶
A természet rendkívül bölcs: a fejlődő embrió az anya raktáraiból akkor is hozzájut a szükséges tápanyagokhoz, ha a kismama átmenetileg alig tud enni. A baba általában biztonságban van, amíg az anya nem válik súlyosan kiszáradttá. Ha azonban a súlyvesztés jelentős (több mint a testsúly 5%-a), vagy a kiszáradás jelei mutatkoznak, orvosi segítségre van szükség a baba és a mama védelme érdekében.
Mikor múlik el végre ez az állapot? ⏳
A legtöbb kismama számára a megváltást a 12. és 14. hét közötti időszak hozza el, amikor a placenta (méhlepény) átveszi a hormontermelés irányítását. Vannak azonban szerencsésebbek, akiknél már a 10. héten enyhülnek a tünetek, és sajnos egy kisebb százaléknál a második trimeszterbe is áthúzódhat a rosszullét. Ritka esetekben a szülésig fennmaradhat egy enyhe érzékenység, de az intenzitás általában jelentősen csökken az idő előrehaladtával.
Segíthetnek a vitaminok a rosszullét ellen? 💊
Igen, különösen a B6-vitaminról mutatták ki, hogy enyhíti a hányingert. Sokan tapasztalják viszont, hogy maguk a komplex terhesvitaminok okoznak rosszullétet a bennük lévő vas vagy a nagy méretű tabletta miatt. Ilyenkor érdemes a vitamint este, lefekvés előtt, vagy egy könnyű étkezés közben bevenni. Ha így sem megy, konzultáljunk az orvossal a vitamin ideiglenes elhagyásáról vagy egy másik típus kipróbálásáról.
Lehet a rosszullétet teljesen megelőzni? 🛡️
Teljesen megelőzni sajnos nem lehet, hiszen a hormonális változások elkerülhetetlenek. Azonban a tudatos étkezéssel, a stressz csökkentésével és a megfelelő pihenéssel az intenzitása jelentősen mérsékelhető. Ha már a terhesség tervezésekor elkezdünk odafigyelni a vitaminpótlásra és az egészséges emésztésre, az jó alapokat adhat, de garancia nincs a tünetmentességre.
Milyen italok a legjobbak a hidratálásra? 💧
A tiszta víz mellett a gyömbértea, a borsmentatea, a kókuszvíz és a hígított gyümölcslevek a legjobbak. Sokan esküsznek a szénsavas vízre egy szelet citrommal. A lényeg, hogy kerüljük a túl cukros, koffeines vagy mesterséges édesítőszerekkel teli italokat, mert ezek irritálhatják a gyomrot. A jégkocka szopogatása is kiváló módszer, ha a folyadék kortyolgatása is nehézkes.
Befolyásolja a baba nemét a rosszullét mértéke? 🎀
Léteznek olyan kutatások, amelyek szerint a lányos terhességek esetén a HCG-szint valamivel magasabb lehet, ami intenzívebb rosszulléteket okozhat, de ez korántsem tekinthető biztos tudományos módszernek a baba nemének megállapítására. Számos kismama küzd súlyos rosszullétekkel kisfiú várása mellett is, és fordítva. A rosszullét mértéke inkább az egyéni hormonérzékenységtől függ.






Leave a Comment