A várandósság kilenc hónapja tele van édes pillanatokkal, de sok leendő édesanya szembesül azzal a dilemmával, hogy hogyan kezelje a cukor iránti vágyát anélkül, hogy veszélyeztetné saját vagy babája egészségét. Amikor a finomított cukor egyértelműen kerülendő, a figyelem azonnal a természetes édesítőszerek felé fordul. A sztívia, ez a dél-amerikai eredetű, intenzíven édes növényi kivonat, az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert. De vajon biztonságos-e ez a nulla kalóriás megoldás a várandós anyák számára, és ha igen, milyen adagolás mellett garantálható a maximális nyugalom és szakmai hitelesség?
Az édes íz iránti igény nem egyszerűen csak egy rossz szokás; a terhesség alatt a hormonális változások és az energiaigény növekedése gyakran felerősíti az édes nassolás iránti késztetést. Mielőtt azonban bármilyen édesítőszerhez nyúlnánk, elengedhetetlen, hogy megértsük annak eredetét, feldolgozását és a tudományos közösség álláspontját. A sztívia esetében a válasz nem fekete vagy fehér, hanem a feldolgozás minőségétől és a fogyasztott mennyiségtől függ.
A sztívia tudományos háttere: a növénytől a glikozidig

A sztívia (Stevia rebaudiana) egy a krizantémfélék családjába tartozó cserje, melyet évszázadok óta használnak a dél-amerikai őslakosok, különösen a paraguayi és brazíliai guaraní indiánok, teaként és édesítőszerként. A növény levelei tartalmazzák azokat a vegyületeket, amelyek a rendkívüli édes ízért felelősek. Ezeket a vegyületeket steviol glikozidoknak nevezzük.
Fontos különbséget tenni a teljes sztívia levél és a kereskedelmi forgalomban kapható, nagy tisztaságú sztívia kivonat között. Bár a teljes levél édes, tartalmazhat olyan összetevőket, amelyek még nem estek át a szigorú biztonsági vizsgálatokon, ezért a legtöbb nagy szabályozó szerv, mint az amerikai FDA vagy az európai EFSA, csak a nagy tisztaságú steviol glikozidok használatát engedélyezi. Ezek a kivonatok általában 200–400-szor édesebbek, mint a hagyományos cukor.
A feldolgozás során a nyers sztívia levelekből kivonják a steviol glikozidokat. A leggyakoribb és legédesebb komponens a rebaudiozid A (Reb A). A Reb A tisztasága a kereskedelmi termékekben eléri a 95–98%-ot, ami garantálja, hogy a potenciálisan nem kívánatos vegyületek eltűnnek a végtermékből. Ez a magas tisztasági fok a kulcsa annak, hogy a sztívia biztonságosnak minősüljön a széleskörű fogyasztásra, beleértve a várandósságot is.
A sztívia biztonságosságát nem a növény, hanem a belőle kivont, magas tisztaságú steviol glikozidok garantálják. Ez a finomítási folyamat teszi lehetővé, hogy a kismamák is nyugodt szívvel fogyaszthassák.
A sztívia biztonsága a várandósság alatt: mit mond a tudomány?
Amikor egy nő várandós lesz, az első számú prioritássá válik az, hogy mindent elkerüljön, ami potenciálisan károsíthatja a magzat fejlődését. Ez különösen igaz az étrendi adalékanyagokra és édesítőszerekre. A teratogenitás (fejlődési rendellenességet okozó hatás) vizsgálata alapvető fontosságú.
A szabályozó hatóságok álláspontja
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is átfogóan vizsgálta a steviol glikozidokat. Mindkét szervezet arra a következtetésre jutott, hogy a nagy tisztaságú kivonatok biztonságosak az általános lakosság számára, beleértve a várandós és szoptató nőket is, amennyiben az elfogadható napi beviteli (ADI) határértékeket betartják. Az FDA hivatalosan „általában biztonságosnak elismertnek” (GRAS) minősítette a Reb A-t.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez a biztonsági besorolás kizárólag a magas tisztaságú kivonatokra vonatkozik. A teljes sztívia levél kivonatok vagy a nyers, otthon szárított levelek fogyasztása terhesség alatt nem javasolt, mivel ezeket nem vizsgálták olyan szigorúan, és potenciálisan tartalmazhatnak olyan vegyületeket, amelyek befolyásolhatják a hormonális rendszert vagy az anyagcserét.
A Reb A metabolizmusa a szervezetben
A biztonságosság egyik legfőbb oka a steviol glikozidok egyedi anyagcseréjében rejlik. Amikor elfogyasztjuk a sztíviát, az gyakorlatilag változatlanul halad át a gyomron és a vékonybélen. Csak a vastagbélben lévő baktériumok bontják le a glikozidokat, eltávolítva a glükóz molekulákat, így steviol keletkezik. Ez a steviol felszívódik, majd a májban egy ártalmatlan vegyületté alakul, amely gyorsan kiürül a szervezetből a vizelettel. Ez a folyamat megakadályozza, hogy a sztívia befolyásolja a vércukorszintet, és minimalizálja a magzatra gyakorolt esetleges hatásokat.
A kutatások nem mutattak ki semmiféle bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a steviol glikozidok károsan hatnának a reproduktív egészségre, vagy teratogén hatást fejtenének ki állatkísérletekben. Bár a várandós nőkön végzett klinikai vizsgálatok etikai okokból korlátozottak, a jelenlegi tudományos konszenzus szerint a mértékletes fogyasztás biztonságosnak tekinthető.
Az adagolás művészete: az elfogadható napi bevitel (ADI)
Még a legbiztonságosabbnak ítélt élelmiszerek és adalékanyagok esetében is létfontosságú a mennyiség kontrollálása. A sztívia esetében a kulcsfogalom az ADI, vagyis az elfogadható napi bevitel.
Mi az ADI és hogyan számoljuk?
Az ADI azt a maximális mennyiséget jelöli, amelyet egy személy élete során minden nap biztonságosan fogyaszthat anélkül, hogy káros egészségügyi hatások lépnének fel. A steviol glikozidok ADI-értékét mind az EFSA, mind az FDA 4 mg/testsúlykilogramm steviol egyenértékben határozta meg.
Ez a szám elsőre talán elvontnak tűnhet, de nézzük meg egy gyakorlati példán keresztül. Egy átlagos, 60 kilogrammos várandós nő esetében az ADI: 60 kg x 4 mg/kg = 240 mg steviol egyenérték naponta. Mivel a steviol glikozidok sokkal édesebbek, mint maga a steviol, ez a mennyiség rendkívül nagy édesítőerőt jelent.
Egy tipikus kereskedelmi sztívia tabletta vagy adagolókanálnyi por általában 10–20 mg Reb A-t tartalmaz. Ahhoz, hogy elérje a 240 mg-os határértéket, a kismamának napi 12–24 adagnyi sztíviát kellene elfogyasztania, ami a gyakorlatban szinte lehetetlen, tekintve az édesítő intenzitását. Ezért a legtöbb ember messze az ADI alatt marad.
A sztívia túladagolása várandósság alatt valójában nem a toxicitás, hanem a túlzott édesség miatt bekövetkező emésztési kellemetlenségek kockázatát hordozza.
Gyakorlati tanácsok a mértékletes használathoz
Annak érdekében, hogy biztosan az ADI alatt maradjon, érdemes figyelembe venni az alábbiakat:
- Olvassa el a címkét: Különböző márkák eltérő koncentrációjú Reb A-t használnak. Mindig ellenőrizze, mennyi steviol glikozidot tartalmaz egy adag.
- Kezdje a minimummal: Mivel a sztívia annyira koncentrált, sokan hajlamosak túlédesíteni vele az ételeket. Kezdjen a receptben vagy a csomagoláson javasolt mennyiség felével, és fokozatosan adagolja.
- Ne feledkezzen meg a rejtett forrásokról: Egyes „cukormentes” vagy „diétás” élelmiszerek, joghurtok vagy üdítők is tartalmazhatnak sztíviát. Számolja bele ezeket a napi teljes bevitelbe.
Különbségek a sztívia termékek között: por, folyadék, tabletta

A piacot elárasztották a különböző sztívia alapú édesítőszerek, de nem mindegy, melyiket választja egy várandós nő. A különbségek nemcsak az állagban, hanem a kísérő összetevőkben is rejlenek, amelyek befolyásolhatják az emésztést és a vércukorszintet.
Tisztaság és töltőanyagok: a rejtett kalóriák
A tiszta Reb A por vagy folyadék rendkívül koncentrált. Emiatt a gyártók gyakran adnak hozzá térfogatnövelő vagy töltőanyagokat, hogy könnyebbé tegyék az adagolást és utánozzák a cukor állagát. A leggyakoribb töltőanyagok:
- Maltodextrin/Dextróz: Ezek a kukoricából vagy más keményítőből származó szénhidrátok. Bár kalóriatartalmuk alacsonyabb lehet, mint a cukoré, magas a glikémiás indexük. Terhességi cukorbetegség (GDM) esetén vagy a vércukorszint ingadozásának elkerülése érdekében érdemes kerülni a maltodextrint tartalmazó sztívia termékeket.
- Eritrit: Ez egy cukoralkohol, amely nulla kalóriatartalmú és nem emeli meg a vércukorszintet. Az eritrit és sztívia kombinációja az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabb választás a kismamák számára is.
- Inulin: Ez egy rost, amely a bélflórára is jótékony hatással van, de nagyobb mennyiségben fogyasztva puffadást és gázképződést okozhat, ami a várandósság alatt eleve érzékenyebb emésztőrendszert terhelheti.
A folyékony sztívia kivonatok általában kevesebb töltőanyagot tartalmaznak, gyakran csak vizet, alkoholt (ami elpárolog) és növényi glicerint. Ezek általában tisztább választásnak minősülnek, különösen, ha a kismama hajlamos a bélrendszeri érzékenységre.
Mindig a lehető legtisztább steviol glikozid kivonatot válassza, és kerülje a maltodextrint tartalmazó termékeket, különösen, ha terhességi cukorbetegség kockázata áll fenn.
Sztívia és terhességi cukorbetegség (GDM)

A terhességi cukorbetegség (GDM) a várandósság alatt kialakuló glükóz-intolerancia, amely jelentősen növeli a szövődmények kockázatát mind az anya, mind a baba számára. A GDM diagnózisa esetén a diéta és a vércukorszint szigorú kontrollja elengedhetetlen. Ebben a helyzetben a sztívia egy kiváló eszköz lehet a cukorbevitel minimalizálására.
A sztívia előnyei GDM esetén
Mivel a steviol glikozidok nem tartalmaznak kalóriát és nem befolyásolják a glükóz anyagcserét, nem emelik meg a vércukorszintet. Ez teszi a sztíviát ideális választássá azoknak a kismamáknak, akiknek szigorúan korlátozniuk kell a szénhidrát- és cukorbevitelüket.
A GDM-ben szenvedő nők számára különösen fontos, hogy megtalálják azokat az édesítőket, amelyek segítenek fenntartani a diétát anélkül, hogy le kellene mondaniuk az édes ízekről. A sztívia lehetővé teszi, hogy bizonyos ételeket és italokat továbbra is élvezhessenek, ami hozzájárul a diéta hosszú távú betartásához és a mentális jólléthez.
Fontos figyelmeztetés a GDM-ben szenvedőknek
Bár maga a sztívia biztonságos, a GDM-es kismamáknak különösen körültekintőnek kell lenniük a töltőanyagok miatt. Ahogy korábban említettük, a maltodextrin gyorsan felszívódó szénhidrát, amely hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat. Ezért a GDM diagnózis esetén kizárólag a tiszta Reb A kivonatokat vagy az eritrittel kombinált termékeket ajánlott használni, szigorúan dietetikus vagy orvos felügyelete mellett.
Emésztési érzékenység és mellékhatások várandósság alatt
A várandósság alatt a hormonális változások és a növekvő méh nyomása miatt az emésztőrendszer gyakran érzékenyebbé válik. Bár a sztívia általában jól tolerálható, egyes kismamák tapasztalhatnak mellékhatásokat, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztják.
Gázképződés és puffadás
A sztívia, mint sok más nulla kalóriás édesítőszer, a vastagbélben bomlik le. Ez a bontási folyamat gázképződéshez vezethet. Ha a sztívia termék ráadásul nagy mennyiségű cukoralkoholt (például eritritet vagy xilitet) tartalmaz, a puffadás és a hasi diszkomfort érzés felerősödhet. A várandósság alatt ez a kellemetlenség különösen zavaró lehet.
Ha a kismama emésztőrendszere érzékeny, érdemes kis adagokkal kezdeni, és figyelni a szervezet reakcióját. A folyékony kivonat gyakran kíméletesebb a gyomorhoz, mint a por, amely nagyobb mennyiségű töltőanyagot tartalmazhat.
Az utóíz kérdése
Sok ember számára a sztívia fogyasztását egy jellegzetes, enyhén keserű, édesgyökérre emlékeztető utóíz kíséri. Ez az utóíz különösen erőssé válhat a terhesség alatt, amikor a nők ízérzékelése megváltozik, és gyakran felerősödik. Ha az utóíz zavaró, érdemes más, neutrálisabb édesítőszerek felé fordulni, vagy olyan sztívia terméket választani, amely magasabb Reb A tartalmat és kevesebb kevésbé kívánatos glikozidot tartalmaz.
Alternatív édesítőszerek a várandósság alatt: átfogó összehasonlítás
Ha a sztívia valamilyen okból (például az utóíz vagy emésztési érzékenység miatt) nem megfelelő, szerencsére számos más alternatíva áll rendelkezésre. Fontos, hogy ezeket is a tudományos ajánlások és a biztonsági határértékek figyelembevételével használjuk.
Eritrit és Xilit: a cukoralkoholok
Az eritrit és a xilit (nyírfacukor) a cukoralkoholok közé tartoznak, amelyek a sztíviával ellentétben térfogatot adnak, és ízük jobban hasonlít a cukoréhoz. Mindkettő biztonságosnak minősül a várandósság alatt, mértékletes fogyasztás esetén.
- Eritrit: Gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, és a cukoralkoholok közül a legkevésbé okoz emésztési problémákat, mivel nagy része már a vékonybélben felszívódik. Ideális választás GDM esetén.
- Xilit (Nyírfacukor): Körülbelül 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, és jótékony hatással van a fogakra. Hátránya, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva erős hashajtó hatású lehet, ami a várandós nők számára fokozottan kellemetlen.
Szerzetesgyümölcs (Monk Fruit)
A szerzetesgyümölcs (Siraitia grosvenorii) egy feltörekvő, természetes édesítőszer. Édes ízét a mogrosidek nevű vegyületek adják, amelyek a cukornál akár 100–250-szer édesebbek. Hasonlóan a sztíviához, a szerzetesgyümölcs is nulla kalóriát és nulla glikémiás indexet képvisel.
Az FDA a szerzetesgyümölcs kivonatot is GRAS-ként (általában biztonságosnak elismertnek) minősítette. Bár kevesebb kutatás áll rendelkezésre a terhesség alatti hosszú távú hatásairól, a jelenlegi tudományos álláspont szerint mértékletes fogyasztása biztonságos alternatívát jelenthet a sztíviával szemben, különösen azoknak, akik nem kedvelik a sztívia utóízét.
Mesterséges édesítőszerek: Mire figyeljünk?
Bár a cikk a természetes édesítőszerekre fókuszál, érdemes röviden kitérni a mesterséges édesítőszerekre is, amelyek szintén gyakoriak a kismamák étrendjében:
| Édesítőszer | Biztonsági státusz várandósság alatt | Megjegyzés |
|---|---|---|
| Aszpartám | Biztonságos (mértékkel) | Kerülendő fenilketonúriában (PKU) szenvedő anyák számára. |
| Szukralóz (Splenda) | Biztonságos (mértékkel) | Magas hőmérsékleten való sütésnél/főzésnél egyesek megkérdőjelezik stabilitását. |
| Szacharin | Korlátozott/Nincs ajánlott | Átjut a placentán, lassan ürül ki a magzat szervezetéből. Általában kerülni javasolják. |
Összességében a sztívia és a szerzetesgyümölcs kivonat, valamint az eritrit a leginkább ajánlott nulla kalóriás édesítőszerek a várandósság teljes ideje alatt.
A sztívia használata a konyhában: tippek a sütéshez és főzéshez
A sztívia használata a konyhában kihívásokat rejthet, mivel nem viselkedik úgy, mint a cukor. A cukor nemcsak édesít, hanem térfogatot, textúrát, barnulást és nedvességet is biztosít a süteményeknek. A sztívia ezzel szemben rendkívül koncentrált, és nem ad térfogatot.
A konverzió problémája
A leggyakoribb hiba, amit a kismamák elkövetnek, hogy túl sokat adagolnak a sztíviából, ami keserű utóízt eredményez. A sztívia és a cukor közötti konverzió márkánként eltérő, de általában:
- 1 csésze cukor ≈ 1 teáskanál folyékony Reb A, vagy 1–2 evőkanál sztívia-eritrit keverék.
Sütéshez érdemes olyan sztívia terméket választani, amelyet kifejezetten sütéshez fejlesztettek ki, és amely már tartalmaz térfogatnövelő anyagot (pl. eritritet), hogy a sütemények ne essenek össze.
A textúra pótlása
Ha tiszta sztívia kivonatot használ, pótolnia kell a cukor által biztosított térfogatot. Ez megtehető:
- Rostokkal: Adjon hozzá egy kis adag őrölt lenmagot vagy chia magot a nedvesség megtartásához.
- Fehérjével: Növelje a tojás mennyiségét, vagy használjon görög joghurtot a sűrűség és a textúra javítására.
- Gyümölcslével/Pürével: A banán, almaszósz vagy tökpüré természetes édességet és térfogatot adhat, miközben csökkenti a felhasználandó sztívia mennyiségét.
A sztívia hőstabil, ami azt jelenti, hogy hő hatására nem bomlik le, így biztonságosan használható a sütőben és a tűzhelyen is, ami nagy előny a várandósság alatti otthoni főzés során.
Mentális megközelítés: az édes ízhez való viszony átalakítása

A várandósság ideális időszak arra, hogy átgondoljuk az édes ízhez való viszonyunkat. Bár a sztívia biztonságos és hatékony módja a cukor elkerülésének, a legjobb hosszú távú stratégia az, ha fokozatosan csökkentjük az általunk elfogadott édességi küszöböt.
Az ízlelőbimbók újraprogramozása
A finomított cukor rendkívül intenzív édes íze eltorzítja az ízérzékelésünket. A sztívia használatával elindulhat egy folyamat, amely során a szervezetünk hozzászokik a kevésbé édes ízekhez. Kezdje azzal, hogy a kávéjába vagy teájába kevesebb édesítőt tesz, mint korábban. Egy idő után a természetesen édes ételek, mint a bogyós gyümölcsök vagy a sárgarépa, sokkal intenzívebbnek és kielégítőbbnek tűnnek majd.
Ez a tudatosítás különösen fontos a babavárás alatt, hiszen a kismama étrendje alapozza meg a baba jövőbeli ízlését. Ha az anya kevesebb cukrot és mesterségesen édesített ételt fogyaszt, a baba is kisebb valószínűséggel fogja preferálni az extrém édes ízeket a későbbi életében.
A sztívia nem csak egy helyettesítő; egy eszköz, amely segít áthangolni az ízlelőbimbókat, hogy a természetes ételek valódi ízét ismét élvezhessük.
A szakorvosi konzultáció elengedhetetlen
Bár a sztívia biztonságosnak minősül a várandósság alatt, minden leendő édesanyának javasolt, hogy konzultáljon nőgyógyászával, háziorvosával vagy dietetikusával, mielőtt jelentős változtatásokat eszközölne az étrendjében, különösen, ha krónikus egészségügyi állapota van, mint például a GDM.
Az orvos vagy dietetikus segíthet meghatározni a megfelelő adagolást, figyelembe véve az egyéni egészségügyi profilt és az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokat (bár a sztívia esetében ezek ritkák). A szakmai iránymutatás biztosítja, hogy a diétás döntések ne csak ízletesek, hanem abszolút biztonságosak is legyenek a várandósság minden szakaszában.
A sztívia egy nagyszerű, természetes eredetű megoldás lehet a cukormentes édesítésre a babavárás idején. A kulcs a tudatosság, a mértékletesség és a termékek minőségének alapos ellenőrzése. Ha a kismama a tiszta steviol glikozidok mellett dönt, és betartja az ADI határértékeket, nyugodt szívvel élvezheti az édes ízeket az egészséges terhesség jegyében.
A várandósság egy csodálatos utazás, amely megköveteli a testünk iránti fokozott figyelmet és gondoskodást. A táplálkozási döntések, mint a sztívia használata, apró lépések lehetnek egy egészségesebb életmód felé, amely nemcsak a terhesség alatt, hanem a baba születése után is fenntartható. A tudatos választásokkal a kismama biztosítja, hogy a növekvő élet minden szükséges tápanyagot megkapjon, miközben ő maga is élvezheti a kiegyensúlyozott és ízletes étrendet.
Gyakran ismételt kérdések a sztívia várandósság alatti fogyasztásáról
🤰 A sztívia kivonat átjut a placentán és eljut a magzathoz?
A tudományos kutatások szerint a nagy tisztaságú steviol glikozidok metabolizmusa az anya szervezetében történik. A vastagbélben lebontott steviol a májban gyorsan méregtelenítődik, majd a vizelettel kiürül. Emiatt a steviol glikozidok nem halmozódnak fel az anya vérében, és minimális mennyiségben, vagy egyáltalán nem jutnak át a placentán, ami a tisztított kivonatokat biztonságossá teszi a magzat szempontjából.
⚖️ Mennyi a maximális biztonságos mennyiség sztíviából egy nap?
Az elfogadható napi beviteli (ADI) határérték 4 mg/testsúlykilogramm steviol egyenérték. Egy átlagos testsúlyú kismama számára ez a mennyiség rendkívül magas, és jóval meghaladja azt, amit a gyakorlatban édesítésre felhasználnánk. A mértékletes, napi 3–5 adagnyi sztívia fogyasztása messze a biztonsági határérték alatt van.
🌿 A teljes sztívia levél vagy a nyers sztívia tea biztonságos a terhesség alatt?
Nem. A teljes sztívia levelet vagy a belőle készült teát nem javasolják várandós nőknek. Ennek oka, hogy a levélben lévő összes vegyületet (nem csak a tisztított Reb A-t) nem vizsgálták szigorúan a terhesség alatti biztonság szempontjából. Mindig a nagy tisztaságú, hivatalosan engedélyezett steviol glikozidok kivonatát válassza.
🍬 Okozhat-e sztívia fogyasztása emésztési problémákat a kismamáknál?
Igen, bár a tiszta sztívia általában jól tolerálható, egyes kismamáknál puffadást, gázképződést vagy enyhe hasmenést okozhat, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztanak cukoralkoholokkal (pl. eritrit) kombinált sztívia termékeket. Ha érzékenységet tapasztal, érdemes folyékony kivonatra váltani, vagy csökkenteni az adagot.
🩸 A sztívia segíthet a terhességi cukorbetegség (GDM) kezelésében?
A sztívia közvetlenül nem kezeli a GDM-et, de kiválóan beilleszthető a GDM diétába. Mivel nulla kalóriát tartalmaz és nem emeli meg a vércukorszintet, lehetővé teszi a cukorbevitel szigorú kontrollját anélkül, hogy le kellene mondani az édes ízekről. GDM esetén kiemelten fontos, hogy kerüljük a maltodextrint tartalmazó sztívia keverékeket.
🥄 Hogyan válasszam ki a legjobb sztívia terméket a várandósság alatt?
Keressen olyan terméket, amelyen szerepel a „nagy tisztaságú steviol glikozid kivonat” megjelölés. Olvassa el az összetevők listáját, és válassza azt a terméket, amely minimális töltőanyagot (ideális esetben csak eritritet vagy semmit) tartalmaz. Kerülje a dextrózt vagy maltodextrint tartalmazó termékeket.
🍋 Milyen természetes édesítők a sztívia alternatívái, amelyek biztonságosak terhesség alatt?
A sztívián kívül a szerzetesgyümölcs kivonat (mogrosidek) és az eritrit számítanak a legbiztonságosabb és leginkább ajánlott nulla kalóriás alternatíváknak a várandósság alatt. Mindkét édesítőszer hőstabil, és nem befolyásolja a vércukorszintet, így tökéletesen használhatóak a konyhában is.
html
A várandósság kilenc hónapja tele van édes pillanatokkal, de sok leendő édesanya szembesül azzal a dilemmával, hogy hogyan kezelje a cukor iránti vágyát anélkül, hogy veszélyeztetné saját vagy babája egészségét. Amikor a finomított cukor egyértelműen kerülendő, a figyelem azonnal a természetes édesítőszerek felé fordul. A sztívia, ez a dél-amerikai eredetű, intenzíven édes növényi kivonat, az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert. De vajon biztonságos-e ez a nulla kalóriás megoldás a várandós anyák számára, és ha igen, milyen adagolás mellett garantálható a maximális nyugalom és szakmai hitelesség?
Az édes íz iránti igény nem egyszerűen csak egy rossz szokás; a terhesség alatt a hormonális változások és az energiaigény növekedése gyakran felerősíti az édes nassolás iránti késztetést. Mielőtt azonban bármilyen édesítőszerhez nyúlnánk, elengedhetetlen, hogy megértsük annak eredetét, feldolgozását és a tudományos közösség álláspontját. A sztívia esetében a válasz nem fekete vagy fehér, hanem a feldolgozás minőségétől és a fogyasztott mennyiségtől függ.
A sztívia tudományos háttere: a növénytől a glikozidig

A sztívia (Stevia rebaudiana) egy a krizantémfélék családjába tartozó cserje, melyet évszázadok óta használnak a dél-amerikai őslakosok, különösen a paraguayi és brazíliai guaraní indiánok, teaként és édesítőszerként. A növény levelei tartalmazzák azokat a vegyületeket, amelyek a rendkívüli édes ízért felelősek. Ezeket a vegyületeket steviol glikozidoknak nevezzük.
Fontos különbséget tenni a teljes sztívia levél és a kereskedelmi forgalomban kapható, nagy tisztaságú sztívia kivonat között. Bár a teljes levél édes, tartalmazhat olyan összetevőket, amelyek még nem estek át a szigorú biztonsági vizsgálatokon, ezért a legtöbb nagy szabályozó szerv, mint az amerikai FDA vagy az európai EFSA, csak a nagy tisztaságú steviol glikozidok használatát engedélyezi. Ezek a kivonatok általában 200–400-szor édesebbek, mint a hagyományos cukor.
A feldolgozás során a nyers sztívia levelekből kivonják a steviol glikozidokat. A leggyakoribb és legédesebb komponens a rebaudiozid A (Reb A). A Reb A tisztasága a kereskedelmi termékekben eléri a 95–98%-ot, ami garantálja, hogy a potenciálisan nem kívánatos vegyületek eltűnnek a végtermékből. Ez a magas tisztasági fok a kulcsa annak, hogy a sztívia biztonságosnak minősüljön a széleskörű fogyasztásra, beleértve a várandósságot is.
A sztívia biztonságosságát nem a növény, hanem a belőle kivont, magas tisztaságú steviol glikozidok garantálják. Ez a finomítási folyamat teszi lehetővé, hogy a kismamák is nyugodt szívvel fogyaszthassák.
A sztívia biztonsága a várandósság alatt: mit mond a tudomány?
Amikor egy nő várandós lesz, az első számú prioritássá válik az, hogy mindent elkerüljön, ami potenciálisan károsíthatja a magzat fejlődését. Ez különösen igaz az étrendi adalékanyagokra és édesítőszerekre. A teratogenitás (fejlődési rendellenességet okozó hatás) vizsgálata alapvető fontosságú.
A szabályozó hatóságok álláspontja
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is átfogóan vizsgálta a steviol glikozidokat. Mindkét szervezet arra a következtetésre jutott, hogy a nagy tisztaságú kivonatok biztonságosak az általános lakosság számára, beleértve a várandós és szoptató nőket is, amennyiben az elfogadható napi beviteli (ADI) határértékeket betartják. Az FDA hivatalosan „általában biztonságosnak elismertnek” (GRAS) minősítette a Reb A-t.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez a biztonsági besorolás kizárólag a magas tisztaságú kivonatokra vonatkozik. A teljes sztívia levél kivonatok vagy a nyers, otthon szárított levelek fogyasztása terhesség alatt nem javasolt, mivel ezeket nem vizsgálták olyan szigorúan, és potenciálisan tartalmazhatnak olyan vegyületeket, amelyek befolyásolhatják a hormonális rendszert vagy az anyagcserét.
A Reb A metabolizmusa a szervezetben
A biztonságosság egyik legfőbb oka a steviol glikozidok egyedi anyagcseréjében rejlik. Amikor elfogyasztjuk a sztíviát, az gyakorlatilag változatlanul halad át a gyomron és a vékonybélen. Csak a vastagbélben lévő baktériumok bontják le a glikozidokat, eltávolítva a glükóz molekulákat, így steviol keletkezik. Ez a steviol felszívódik, majd a májban egy ártalmatlan vegyületté alakul, amely gyorsan kiürül a szervezetből a vizelettel. Ez a folyamat megakadályozza, hogy a sztívia befolyásolja a vércukorszintet, és minimalizálja a magzatra gyakorolt esetleges hatásokat.
A kutatások nem mutattak ki semmiféle bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a steviol glikozidok károsan hatnának a reproduktív egészségre, vagy teratogén hatást fejtenének ki állatkísérletekben. Bár a várandós nőkön végzett klinikai vizsgálatok etikai okokból korlátozottak, a jelenlegi tudományos konszenzus szerint a mértékletes fogyasztás biztonságosnak tekinthető.
Az adagolás művészete: az elfogadható napi bevitel (ADI)
Még a legbiztonságosabbnak ítélt élelmiszerek és adalékanyagok esetében is létfontosságú a mennyiség kontrollálása. A sztívia esetében a kulcsfogalom az ADI, vagyis az elfogadható napi bevitel.
Mi az ADI és hogyan számoljuk?
Az ADI azt a maximális mennyiséget jelöli, amelyet egy személy élete során minden nap biztonságosan fogyaszthat anélkül, hogy káros egészségügyi hatások lépnének fel. A steviol glikozidok ADI-értékét mind az EFSA, mind az FDA 4 mg/testsúlykilogramm steviol egyenértékben határozta meg.
Ez a szám elsőre talán elvontnak tűnhet, de nézzük meg egy gyakorlati példán keresztül. Egy átlagos, 60 kilogrammos várandós nő esetében az ADI: 60 kg x 4 mg/kg = 240 mg steviol egyenérték naponta. Mivel a steviol glikozidok sokkal édesebbek, mint maga a steviol, ez a mennyiség rendkívül nagy édesítőerőt jelent.
Egy tipikus kereskedelmi sztívia tabletta vagy adagolókanálnyi por általában 10–20 mg Reb A-t tartalmaz. Ahhoz, hogy elérje a 240 mg-os határértéket, a kismamának napi 12–24 adagnyi sztíviát kellene elfogyasztania, ami a gyakorlatban szinte lehetetlen, tekintve az édesítő intenzitását. Ezért a legtöbb ember messze az ADI alatt marad.
A sztívia túladagolása várandósság alatt valójában nem a toxicitás, hanem a túlzott édesség miatt bekövetkező emésztési kellemetlenségek kockázatát hordozza.
Gyakorlati tanácsok a mértékletes használathoz
Annak érdekében, hogy biztosan az ADI alatt maradjon, érdemes figyelembe venni az alábbiakat:
- Olvassa el a címkét: Különböző márkák eltérő koncentrációjú Reb A-t használnak. Mindig ellenőrizze, mennyi steviol glikozidot tartalmaz egy adag.
- Kezdje a minimummal: Mivel a sztívia annyira koncentrált, sokan hajlamosak túlédesíteni vele az ételeket. Kezdjen a receptben vagy a csomagoláson javasolt mennyiség felével, és fokozatosan adagolja.
- Ne feledkezzen meg a rejtett forrásokról: Egyes „cukormentes” vagy „diétás” élelmiszerek, joghurtok vagy üdítők is tartalmazhatnak sztíviát. Számolja bele ezeket a napi teljes bevitelbe.
Különbségek a sztívia termékek között: por, folyadék, tabletta

A piacot elárasztották a különböző sztívia alapú édesítőszerek, de nem mindegy, melyiket választja egy várandós nő. A különbségek nemcsak az állagban, hanem a kísérő összetevőkben is rejlenek, amelyek befolyásolhatják az emésztést és a vércukorszintet.
Tisztaság és töltőanyagok: a rejtett kalóriák
A tiszta Reb A por vagy folyadék rendkívül koncentrált. Emiatt a gyártók gyakran adnak hozzá térfogatnövelő vagy töltőanyagokat, hogy könnyebbé tegyék az adagolást és utánozzák a cukor állagát. A leggyakoribb töltőanyagok:
- Maltodextrin/Dextróz: Ezek a kukoricából vagy más keményítőből származó szénhidrátok. Bár kalóriatartalmuk alacsonyabb lehet, mint a cukoré, magas a glikémiás indexük. Terhességi cukorbetegség (GDM) esetén vagy a vércukorszint ingadozásának elkerülése érdekében érdemes kerülni a maltodextrint tartalmazó sztívia termékeket.
- Eritrit: Ez egy cukoralkohol, amely nulla kalóriatartalmú és nem emeli meg a vércukorszintet. Az eritrit és sztívia kombinációja az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabb választás a kismamák számára is.
- Inulin: Ez egy rost, amely a bélflórára is jótékony hatással van, de nagyobb mennyiségben fogyasztva puffadást és gázképződést okozhat, ami a várandósság alatt eleve érzékenyebb emésztőrendszert terhelheti.
A folyékony sztívia kivonatok általában kevesebb töltőanyagot tartalmaznak, gyakran csak vizet, alkoholt (ami elpárolog) és növényi glicerint. Ezek általában tisztább választásnak minősülnek, különösen, ha a kismama hajlamos a bélrendszeri érzékenységre.
Mindig a lehető legtisztább steviol glikozid kivonatot válassza, és kerülje a maltodextrint tartalmazó termékeket, különösen, ha terhességi cukorbetegség kockázata áll fenn.
Sztívia és terhességi cukorbetegség (GDM)

A terhességi cukorbetegség (GDM) a várandósság alatt kialakuló glükóz-intolerancia, amely jelentősen növeli a szövődmények kockázatát mind az anya, mind a baba számára. A GDM diagnózisa esetén a diéta és a vércukorszint szigorú kontrollja elengedhetetlen. Ebben a helyzetben a sztívia egy kiváló eszköz lehet a cukorbevitel minimalizálására.
A sztívia előnyei GDM esetén
Mivel a steviol glikozidok nem tartalmaznak kalóriát és nem befolyásolják a glükóz anyagcserét, nem emelik meg a vércukorszintet. Ez teszi a sztíviát ideális választássá azoknak a kismamáknak, akiknek szigorúan korlátozniuk kell a szénhidrát- és cukorbevitelüket.
A GDM-ben szenvedő nők számára különösen fontos, hogy megtalálják azokat az édesítőket, amelyek segítenek fenntartani a diétát anélkül, hogy le kellene mondaniuk az édes ízekről. A sztívia lehetővé teszi, hogy bizonyos ételeket és italokat továbbra is élvezhessék, ami hozzájárul a diéta hosszú távú betartásához és a mentális jólléthez.
Fontos figyelmeztetés a GDM-ben szenvedőknek
Bár maga a sztívia biztonságos, a GDM-es kismamáknak különösen körültekintőnek kell lenniük a töltőanyagok miatt. Ahogy korábban említettük, a maltodextrin gyorsan felszívódó szénhidrát, amely hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat. Ezért a GDM diagnózis esetén kizárólag a tiszta Reb A kivonatokat vagy az eritrittel kombinált termékeket ajánlott használni, szigorúan dietetikus vagy orvos felügyelete mellett.
Emésztési érzékenység és mellékhatások várandósság alatt
A várandósság alatt a hormonális változások és a növekvő méh nyomása miatt az emésztőrendszer gyakran érzékenyebbé válik. Bár a sztívia általában jól tolerálható, egyes kismamák tapasztalhatnak mellékhatásokat, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztják.
Gázképződés és puffadás
A sztívia, mint sok más nulla kalóriás édesítőszer, a vastagbélben bomlik le. Ez a bontási folyamat gázképződéshez vezethet. Ha a sztívia termék ráadásul nagy mennyiségű cukoralkoholt (például eritritet vagy xilitet) tartalmaz, a puffadás és a hasi diszkomfort érzés felerősödhet. A várandósság alatt ez a kellemetlenség különösen zavaró lehet.
Ha a kismama emésztőrendszere érzékeny, érdemes kis adagokkal kezdeni, és figyelni a szervezet reakcióját. A folyékony kivonat gyakran kíméletesebb a gyomorhoz, mint a por, amely nagyobb mennyiségű töltőanyagot tartalmazhat.
Az utóíz kérdése
Sok ember számára a sztívia fogyasztását egy jellegzetes, enyhén keserű, édesgyökérre emlékeztető utóíz kíséri. Ez az utóíz különösen erőssé válhat a terhesség alatt, amikor a nők ízérzékelése megváltozik, és gyakran felerősödik. Ha az utóíz zavaró, érdemes más, neutrálisabb édesítőszerek felé fordulni, vagy olyan sztívia terméket választani, amely magasabb Reb A tartalmat és kevesebb kevésbé kívánatos glikozidot tartalmaz.
Alternatív édesítőszerek a várandósság alatt: átfogó összehasonlítás
Ha a sztívia valamilyen okból (például az utóíz vagy emésztési érzékenység miatt) nem megfelelő, szerencsére számos más alternatíva áll rendelkezésre. Fontos, hogy ezeket is a tudományos ajánlások és a biztonsági határértékek figyelembevételével használjuk.
Eritrit és Xilit: a cukoralkoholok
Az eritrit és a xilit (nyírfacukor) a cukoralkoholok közé tartoznak, amelyek a sztíviával ellentétben térfogatot adnak, és ízük jobban hasonlít a cukoréhoz. Mindkettő biztonságosnak minősül a várandósság alatt, mértékletes fogyasztás esetén.
- Eritrit: Gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, és a cukoralkoholok közül a legkevésbé okoz emésztési problémákat, mivel nagy része már a vékonybélben felszívódik. Ideális választás GDM esetén.
- Xilit (Nyírfacukor): Körülbelül 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, és jótékony hatással van a fogakra. Hátránya, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva erős hashajtó hatású lehet, ami a várandós nők számára fokozottan kellemetlen.
Szerzetesgyümölcs (Monk Fruit)
A szerzetesgyümölcs (Siraitia grosvenorii) egy feltörekvő, természetes édesítőszer. Édes ízét a mogrosidek nevű vegyületek adják, amelyek a cukornál akár 100–250-szer édesebbek. Hasonlóan a sztíviához, a szerzetesgyümölcs is nulla kalóriát és nulla glikémiás indexet képvisel.
Az FDA a szerzetesgyümölcs kivonatot is GRAS-ként (általában biztonságosnak elismertnek) minősítette. Bár kevesebb kutatás áll rendelkezésre a terhesség alatti hosszú távú hatásairól, a jelenlegi tudományos álláspont szerint mértékletes fogyasztása biztonságos alternatívát jelenthet a sztíviával szemben, különösen azoknak, akik nem kedvelik a sztívia utóízét.
Mesterséges édesítőszerek: Mire figyeljünk?
Bár a cikk a természetes édesítőszerekre fókuszál, érdemes röviden kitérni a mesterséges édesítőszerekre is, amelyek szintén gyakoriak a kismamák étrendjében:
| Édesítőszer | Biztonsági státusz várandósság alatt | Megjegyzés |
|---|---|---|
| Aszpartám | Biztonságos (mértékkel) | Kerülendő fenilketonúriában (PKU) szenvedő anyák számára. |
| Szukralóz (Splenda) | Biztonságos (mértékkel) | Magas hőmérsékleten való sütésnél/főzésnél egyesek megkérdőjelezik stabilitását. |
| Szacharin | Korlátozott/Nincs ajánlott | Átjut a placentán, lassan ürül ki a magzat szervezetéből. Általában kerülni javasolják. |
Összességében a sztívia és a szerzetesgyümölcs kivonat, valamint az eritrit a leginkább ajánlott nulla kalóriás édesítőszerek a várandósság teljes ideje alatt.
A sztívia használata a konyhában: tippek a sütéshez és főzéshez
A sztívia használata a konyhában kihívásokat rejthet, mivel nem viselkedik úgy, mint a cukor. A cukor nemcsak édesít, hanem térfogatot, textúrát, barnulást és nedvességet is biztosít a süteményeknek. A sztívia ezzel szemben rendkívül koncentrált, és nem ad térfogatot.
A konverzió problémája
A leggyakoribb hiba, amit a kismamák elkövetnek, hogy túl sokat adagolnak a sztíviából, ami keserű utóízt eredményez. A sztívia és a cukor közötti konverzió márkánként eltérő, de általában:
- 1 csésze cukor ≈ 1 teáskanál folyékony Reb A, vagy 1–2 evőkanál sztívia-eritrit keverék.
Sütéshez érdemes olyan sztívia terméket választani, amelyet kifejezetten sütéshez fejlesztettek ki, és amely már tartalmaz térfogatnövelő anyagot (pl. eritritet), hogy a sütemények ne essenek össze.
A textúra pótlása
Ha tiszta sztívia kivonatot használ, pótolnia kell a cukor által biztosított térfogatot. Ez megtehető:
- Rostokkal: Adjon hozzá egy kis adag őrölt lenmagot vagy chia magot a nedvesség megtartásához.
- Fehérjével: Növelje a tojás mennyiségét, vagy használjon görög joghurtot a sűrűség és a textúra javítására.
- Gyümölcslével/Pürével: A banán, almaszósz vagy tökpüré természetes édességet és térfogatot adhat, miközben csökkenti a felhasználandó sztívia mennyiségét.
A sztívia hőstabil, ami azt jelenti, hogy hő hatására nem bomlik le, így biztonságosan használható a sütőben és a tűzhelyen is, ami nagy előny a várandósság alatti otthoni főzés során.
Mentális megközelítés: az édes ízhez való viszony átalakítása

A várandósság ideális időszak arra, hogy átgondoljuk az édes ízhez való viszonyunkat. Bár a sztívia biztonságos és hatékony módja a cukor elkerülésének, a legjobb hosszú távú stratégia az, ha fokozatosan csökkentjük az általunk elfogadott édességi küszöböt.
Az ízlelőbimbók újraprogramozása
A finomított cukor rendkívül intenzív édes íze eltorzítja az ízérzékelésünket. A sztívia használatával elindulhat egy folyamat, amely során a szervezetünk hozzászokik a kevésbé édes ízekhez. Kezdje azzal, hogy a kávéjába vagy teájába kevesebb édesítőt tesz, mint korábban. Egy idő után a természetesen édes ételek, mint a bogyós gyümölcsök vagy a sárgarépa, sokkal intenzívebbnek és kielégítőbbnek tűnnek majd.
Ez a tudatosítás különösen fontos a babavárás alatt, hiszen a kismama étrendje alapozza meg a baba jövőbeli ízlését. Ha az anya kevesebb cukrot és mesterségesen édesített ételt fogyaszt, a baba is kisebb valószínűséggel fogja preferálni az extrém édes ízeket a későbbi életében.
A sztívia nem csak egy helyettesítő; egy eszköz, amely segít áthangolni az ízlelőbimbókat, hogy a természetes ételek valódi ízét ismét élvezhessük.
A szakorvosi konzultáció elengedhetetlen
Bár a sztívia biztonságosnak minősül a várandósság alatt, minden leendő édesanyának javasolt, hogy konzultáljon nőgyógyászával, háziorvosával vagy dietetikusával, mielőtt jelentős változtatásokat eszközölne az étrendjében, különösen, ha krónikus egészségügyi állapota van, mint például a GDM.
Az orvos vagy dietetikus segíthet meghatározni a megfelelő adagolást, figyelembe véve az egyéni egészségügyi profilt és az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokat (bár a sztívia esetében ezek ritkák). A szakmai iránymutatás biztosítja, hogy a diétás döntések ne csak ízletesek, hanem abszolút biztonságosak is legyenek a várandósság minden szakaszában.
A sztívia egy nagyszerű, természetes eredetű megoldás lehet a cukormentes édesítésre a babavárás idején. A kulcs a tudatosság, a mértékletesség és a termékek minőségének alapos ellenőrzése. Ha a kismama a tiszta steviol glikozidok mellett dönt, és betartja az ADI határértékeket, nyugodt szívvel élvezheti az édes ízeket az egészséges terhesség jegyében.
A várandósság egy csodálatos utazás, amely megköveteli a testünk iránti fokozott figyelmet és gondoskodást. A táplálkozási döntések, mint a sztívia használata, apró lépések lehetnek egy egészségesebb életmód felé, amely nemcsak a terhesség alatt, hanem a baba születése után is fenntartható. A tudatos választásokkal a kismama biztosítja, hogy a növekvő élet minden szükséges tápanyagot megkapjon, miközben ő maga is élvezheti a kiegyensúlyozott és ízletes étrendet.
Gyakran ismételt kérdések a sztívia várandósság alatti fogyasztásáról
🤰 A sztívia kivonat átjut a placentán és eljut a magzathoz?
A tudományos kutatások szerint a nagy tisztaságú steviol glikozidok metabolizmusa az anya szervezetében történik. A vastagbélben lebontott steviol a májban gyorsan méregtelenítődik, majd a vizelettel kiürül. Emiatt a steviol glikozidok nem halmozódnak fel az anya vérében, és minimális mennyiségben, vagy egyáltalán nem jutnak át a placentán, ami a tisztított kivonatokat biztonságossá teszi a magzat szempontjából.
⚖️ Mennyi a maximális biztonságos mennyiség sztíviából egy nap?
Az elfogadható napi beviteli (ADI) határérték 4 mg/testsúlykilogramm steviol egyenérték. Egy átlagos testsúlyú kismama számára ez a mennyiség rendkívül magas, és jóval meghaladja azt, amit a gyakorlatban édesítésre felhasználnánk. A mértékletes, napi 3–5 adagnyi sztívia fogyasztása messze a biztonsági határérték alatt van.
🌿 A teljes sztívia levél vagy a nyers sztívia tea biztonságos a terhesség alatt?
Nem. A teljes sztívia levelet vagy a belőle készült teát nem javasolják várandós nőknek. Ennek oka, hogy a levélben lévő összes vegyületet (nem csak a tisztított Reb A-t) nem vizsgálták szigorúan a terhesség alatti biztonság szempontjából. Mindig a nagy tisztaságú, hivatalosan engedélyezett steviol glikozidok kivonatát válassza.
🍬 Okozhat-e sztívia fogyasztása emésztési problémákat a kismamáknál?
Igen, bár a tiszta sztívia általában jól tolerálható, egyes kismamáknál puffadást, gázképződést vagy enyhe hasmenést okozhat, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztanak cukoralkoholokkal (pl. eritrit) kombinált sztívia termékeket. Ha érzékenységet tapasztal, érdemes folyékony kivonatra váltani, vagy csökkenteni az adagot.
🩸 A sztívia segíthet a terhességi cukorbetegség (GDM) kezelésében?
A sztívia közvetlenül nem kezeli a GDM-et, de kiválóan beilleszthető a GDM diétába. Mivel nulla kalóriát tartalmaz és nem emeli meg a vércukorszintet, lehetővé teszi a cukorbevitel szigorú kontrollját anélkül, hogy le kellene mondani az édes ízekről. GDM esetén kiemelten fontos, hogy kerüljük a maltodextrint tartalmazó sztívia keverékeket.
🥄 Hogyan válasszam ki a legjobb sztívia terméket a várandósság alatt?
Keressen olyan terméket, amelyen szerepel a „nagy tisztaságú steviol glikozid kivonat” megjelölés. Olvassa el az összetevők listáját, és válassza azt a terméket, amely minimális töltőanyagot (ideális esetben csak eritritet vagy semmit) tartalmaz. Kerülje a dextrózt vagy maltodextrint tartalmazó termékeket.
🍋 Milyen természetes édesítők a sztívia alternatívái, amelyek biztonságosak terhesség alatt?
A sztívián kívül a szerzetesgyümölcs kivonat (mogrosidek) és az eritrit számítanak a legbiztonságosabb és leginkább ajánlott nulla kalóriás alternatíváknak a várandósság alatt. Mindkét édesítőszer hőstabil, és nem befolyásolja a vércukorszintet, így tökéletesen használhatóak a konyhában is.






Leave a Comment