Ahogy a nyári hőség lassan alábbhagy, és a napfény aranylóbbá válik, a piacok standjai szó szerint roskadoznak a bőségtől. Augusztus nem pusztán a nyár vége, hanem a betakarítás, a feldolgozás és a kamra feltöltésének legintenzívebb időszaka. Ez az a hónap, amikor a magyar föld a legbőkezűbb ajándékait kínálja, a lédús paradicsomoktól kezdve, a ropogós paprikákon át, egészen az édes, fanyar szilvákig. Most van itt az ideje, hogy friss, szezonális alapanyagokból válogassunk, amelyek nemcsak ízletesek, de a legtöbb vitamint és ásványi anyagot is tartalmazzák. A piacra lépve érdemes előre tervezni, hiszen a bőség könnyen elcsábíthatja az embert, de ha tudjuk, mit keresünk, hatékonyabban tudunk vásárolni, és a lehető legtöbbet hozhatjuk ki a nyár végi termésekből.
A kismamák és a kisgyermekes családok számára különösen kedvező ez az időszak, hiszen a friss zöldségek és gyümölcsök beépítése a mindennapi étrendbe most a legegyszerűbb. Ráadásul az augusztusi piacozás kiváló alkalom arra, hogy a gyermekek is megismerkedjenek az alapanyagok eredeti formájával, és megtanulják értékelni a természettől kapott ajándékokat.
Augusztus, a bőség hónapja: Miért most a legjobb vásárolni?
Augusztusban a mezőgazdasági ciklus a csúcspontjához ér. Ez azt jelenti, hogy a termények ára általában a legalacsonyabb, mivel a kínálat hatalmas, és a gazdák igyekeznek minél gyorsabban értékesíteni a friss árut. Ennél is fontosabb azonban a minőség. A napsütötte zöldségek és gyümölcsök ekkorra érik el a legmagasabb cukor- és vitamintartalmukat. Egy augusztusi paradicsom íze összehasonlíthatatlanul jobb, mint az üvegházi társa, és a magyar paprika roppanóssága is most a legintenzívebb.
A szezonális vásárlás egyben a fenntarthatóság támogatását is jelenti. Azzal, hogy helyi termelőktől, a szezonnak megfelelő árut vásárolunk, csökkentjük az élelmiszer-szállítás ökológiai lábnyomát, és a helyi gazdaságot erősítjük. Ráadásul a feldolgozásra szánt nagyobb mennyiségű vásárlás esetén szinte mindig kedvezményt kaphatunk, ami a családi költségvetésnek is jót tesz.
A bőség hónapja: Augusztusban a piac nem csupán egy bevásárlóhely, hanem a magyar gasztronómia és a természeti körforgás ünnepe.
A zöldségek királyai: A paradicsom és a paprika ezer arca
Ha augusztus, akkor paradicsom és paprika. Ez a két alapanyag a magyar konyha igazi alapköve, és most érdemes belőlük hatalmas mennyiséget beszerezni, hiszen a téli kamra alapját ők képezik. A piacon többféle paradicsommal találkozhatunk, mindegyiknek megvan a maga célja.
Paradicsom: A nyár piros aranya
A friss, illatos paradicsom nemcsak salátákhoz és szendvicsekhez tökéletes, hanem elengedhetetlen a befőzéshez. Keresd azokat a fajtákat, amelyek vastag húsúak és kevés magot tartalmaznak – ezekből lesz a legfinomabb sűrített paradicsom vagy passzírozott szósz. Az ökörszív paradicsom például kiváló a friss fogyasztásra, míg a hagyományos lugas paradicsom ideális a befőzéshez.
A paradicsom likopinban gazdag, ami egy erős antioxidáns. A likopin felszívódása hőkezelés hatására nő, ezért a főzött paradicsomszósz még egészségesebb is, mint a nyers. Fagyasztás előtt a paradicsomokat érdemes blansírozni, vagy egyszerűen csak félbevágni és lefagyasztani, hogy később levesekhez vagy szószokhoz használhassuk.
Tipp a vásárláshoz: Szagolj bele! Az igazi, érett paradicsomnak intenzív, édeskés illata van. Kerüld a repedezett, foltos példányokat, de ne ijedj meg, ha a befőzésre szánt darabok nem tökéletes alakúak, hiszen úgyis feldolgozásra kerülnek.
Paprika: A magyar konyha lelke
Augusztusban a paprikafajták széles skálája elérhető: a sárga, édes TV paprika (töltött paprikához és lecsóhoz), a csípős erős paprika (szárításhoz vagy szószokhoz), és a vékony húsú kápia paprika, amely kiválóan alkalmas grillezésre vagy savanyításra. Ne feledkezzünk meg a kaliforniai paprika színes változatáról sem, ami salátákban és wok ételekben mutat jól.
A paprika C-vitaminban verhetetlen, különösen a nyers állapotban fogyasztott fajták. A nagy mennyiségű paprika vásárlásakor gondoljunk a lecsó alap készítésére. A lecsó a nyár végi kincs, amely előre elkészítve és üvegbe zárva a téli hónapokban is felidézi a nyár ízeit.
A lecsó alapja a minőségi paprika és paradicsom. A titok a lassú főzésben és a megfelelő fűszerezésben rejlik. Ne spóroljunk a hagymával és a fűszerpaprikával!
A kabakosok reneszánsza: Cukkini, patisszon és tök
A kabakosok családja augusztusban éli a fénykorát. Ezek a zöldségek nemcsak finomak, hanem rendkívül sokoldalúak is, és könnyen beépíthetők a kismamák, gyermekek étrendjébe. A cukkini és a patisszon alacsony kalóriatartalmúak, és kiválóan helyettesítik a tésztaféléket (gondoljunk a cukkini spirálokra).
Cukkini: A jolly joker
A cukkini az egyik legkönnyebben fagyasztható zöldség. Szeletelve, kockázva, vagy akár reszelve is eltehetjük a mélyhűtőbe. A reszelt cukkini kiváló alapja lehet a téli fasírtoknak, krémleveseknek vagy édes süteményeknek (igen, a cukkini brownie egy igazi meglepetés!).
- Cukkini fagyasztása: Kockázd fel, blansírozd 2 percig, hűtsd le jéghideg vízben, majd szárítsd meg és fagyaszd le.
- Patisszon felhasználása: Töltve, grillezve vagy rántva is kiváló. Keresd a kisebb, zsengébb darabokat, mert ezeknek még puha a héja.
Augusztus végén már megjelennek a piacon az első sütőtökök is. Bár a sütőtök szezonja hivatalosan ősszel indul, az augusztus végi termések már édesek, és érdemes belőlük krémlevest vagy pürét készíteni, amit aztán kisebb adagokban lefagyaszthatunk a babapürék alapanyagaként.
A kabakosok vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a héjuk fényes, feszes és sérülésmentes legyen. A túl nagyméretű cukkini gyakran fás és ízetlen, ezért a közepes méretű példányokat részesítsük előnyben.
Édes kísértések: A gyümölcsök csúcsa

A gyümölcsök terén augusztusban a választék páratlan. A csonthéjasok és a bogyósok is egyszerre érnek, így a befőzés és a lekvárfőzés abszolút csúcsideje van. A szilva, a sárgabarack, az őszibarack és a szeder a legkeresettebbek. A gyümölcsök nagy része szintén kiválóan alkalmas fagyasztásra.
A szilva: A lekvárkirály
A szilva a magyar konyha egyik ikonikus gyümölcse. Augusztus közepétől jelenik meg a besztercei szilva, amely tökéletes a cukormentes, sűrű szilvalekvárhoz. A szilva magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, ami különösen hasznos lehet a várandósság idején. A szilvát nemcsak lekvárként érdemes feldolgozni, hanem kompótnak, vagy éppen húsok mellé szószok alapjaként is.
A lekvárfőzéshez válasszunk érett, de nem túlzottan puha szilvát. A hagyományos szilvalekvár titka a lassú, alacsony hőmérsékleten történő főzés, amihez néha akár 8-10 óra is szükséges lehet. Ennek eredménye a mély, karamellás íz, amihez szinte nem is kell cukor.
Őszibarack és sárgabarack: A nyár édessége
Bár a sárgabarack fő szezonja júliusban van, augusztus elején még találhatunk belőle késői fajtákat. Az őszibarack viszont augusztusban éri el a csúcsot. Vásároljunk belőle bőven, hiszen befőttnek, fagyasztott pürének vagy gyümölcssalátákhoz is ideális. A barackok magas béta-karotin tartalmuk miatt jót tesznek a bőrnek és a látásnak.
Fagyasztási tipp: A barackokat hámozzuk meg (blansírozással könnyen megy), szeleteljük fel, és fagyasszuk le tálcán, majd tegyük át zacskóba. Így nem fognak összetapadni, és később könnyen adagolhatjuk turmixokba vagy joghurtokba.
| Termény | Fő felhasználási mód | Tárolási tipp |
|---|---|---|
| Szilva | Lekvár, szilvás gombóc, kompót | Hűvös helyen, maximum 5 napig |
| Őszibarack | Befőtt, püré (fagyasztva), sütemények | Hűtőben 3-4 napig |
| Szeder, Málna | Fagyasztás, dzsem, friss fogyasztás | Mosatlanul, hűtőben, 1-2 napig |
Dinnyék, a nyár utolsó nagy ajándéka
A dinnye augusztusban a legédesebb és leglédúsabb. A görögdinnye és a sárgadinnye nemcsak hűsítő finomság, hanem kiváló folyadékpótló is a nyár végi melegben. A dinnye nagy mennyiségű vizet és elektrolitokat tartalmaz, ezért a kismamák számára is ideális nassolnivaló.
Görögdinnye: Hidratálás mesterfokon
Hogyan válasszuk ki a tökéletes görögdinnyét a piacon? A régi, bevált módszer a kopogtatás. Ha mély, öblös hangot ad, az azt jelenti, hogy a dinnye lédús és érett. Nézzük meg a dinnye alján lévő foltot is; ha sárgás, krémszínű, az érettséget jelzi. A görögdinnye C-vitaminban és A-vitaminban gazdag, és tartalmaz egy citrullin nevű aminosavat is, amely támogatja a vérkeringést.
Sárgadinnye: Édes és illatos
A sárgadinnyék közül a mézdinnye és a kantalup dinnye a legnépszerűbb. A sárgadinnye illata a piacon már messziről elárulja az érettségét. Ha erőteljesen, édesen illatozik, akkor jó választás. A sárgadinnye kiváló kiegészítője lehet sós ételeknek is, például sonkával vagy feta sajttal párosítva.
Mivel a dinnye nagy méretű, érdemes megfontolni, hogy a vásárlás után azonnal feldolgozzuk. A maradék dinnyét fagyasszuk le kockákban, és használjuk fel turmixokhoz, vagy készítsünk belőle dinnyeleves alapot.
Bogyósok és csonthéjasok augusztusban: A vitaminbomba
Bár a málna és a szamóca fő szezonja már lecsengett, augusztusban a piacokon még mindig találkozhatunk késői málnafajtákkal és bőségesen érő szederrel. Ezek a bogyós gyümölcsök igazi szuperélelmiszerek, tele antioxidánsokkal.
Szeder és málna: Téli tartalékok
A szeder és a málna rendkívül érzékeny, ezért vásárláskor óvatosan bánjunk velük. A legjobb, ha a vásárlás napján azonnal elfogyasztjuk vagy feldolgozzuk. Ha fagyasztani szeretnénk, terítsük szét egy tálcán, fagyasszuk meg, majd zárjuk légmentesen záródó dobozba. Így elkerülhető, hogy egy nagy, összetapadt masszává váljanak.
A szeder mély, sötét színe a magas antocián tartalomnak köszönhető, ami gyulladáscsökkentő hatású. Készítsünk belőle szeder dzsemet vagy tegyük joghurtba, zabkásába. A málnából készült szörp pedig igazi klasszikus téli immunerősítő.
Ne mossuk meg a bogyós gyümölcsöket fagyasztás előtt! Csak közvetlenül fogyasztás vagy felhasználás előtt öblítsük le, különben elveszítik az állagukat.
A ringló és a mirabella szilva
A közönséges szilván túl augusztusban érdemes keresni a különlegesebb csonthéjasokat is. A ringló szilva édes, lédús, és kiválóan alkalmas befőttekhez és lepényekhez. A mirabella szilva, apró, sárga színű gyümölcs, rendkívül illatos és intenzív ízű, ami miatt a legfinomabb pálinka és lekvár alapanyagának tartják.
Ezek a különleges fajták gyakran csak helyi termelőknél érhetők el, ezért érdemes beszélgetni a piaci árusokkal, hogy megtaláljuk a legjobb minőségű és legritkább terményeket. A ringló szilva magas pektintartalma miatt könnyen zselésedik, így a lekvárfőzés gyorsabb és egyszerűbb vele.
Gyökerek és hagymások: Ami már most a kamrába kerül
Augusztusban már a téli tárolásra szánt gyökérzöldségek is elkezdenek megjelenni a piacon, bár a fő betakarítási időszakuk még hátra van. Az újburgonya szezonja lassan véget ér, de a már „régi” burgonya is beszerezhető, ami jobban tárolható. A sárgarépa, a cékla és a vöröshagyma is most a legfrissebb.
Cékla: A szuperélelmiszer
A cékla augusztusban a legédesebb. Kiválóan alkalmas savanyításra, de nyersen is fogyasztható reszelve, salátákban. A cékla magas vastartalma miatt különösen ajánlott kismamáknak és vérszegénységben szenvedőknek. Készítsünk belőle céklakrémet vagy céklás salátát, amit frissen fogyasztunk, vagy savanyítsuk el télire.
A cékla vásárlásakor válasszunk kisebb, sötétvörös színű gumókat, amelyeknek a héja sima és sérülésmentes. A leveleket ne dobjuk ki! A zsenge céklalevelek spenóthoz hasonlóan elkészíthetők, és tele vannak tápanyagokkal.
Vöröshagyma és fokhagyma
Az augusztus a hagymafélék betakarításának is ideje. A frissen szedett vöröshagyma és fokhagyma illata és íze sokkal intenzívebb, mint a bolti változatoké. Most érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni, és száraz, hűvös helyen tárolni (például fonva, felakasztva).
A fokhagyma kiváló természetes antibiotikum. A magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, és a téli hónapokban az immunrendszer erősítésére is használhatjuk. A friss fokhagyma könnyebben hámozható, és szinte édesebb az íze.
Fűszernövények és gyógynövények: Amit még érdemes szedni

A nyár vége a fűszernövények és gyógynövények betakarításának utolsó nagy hulláma. A bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű és a menta most a legillatosabbak. Ezeket száríthatjuk, fagyaszthatjuk, vagy illatos olajokat készíthetünk belőlük.
Bazsalikom: A pesto alapja
Ha szereted az olasz ízeket, augusztusban hatalmas mennyiségű bazsalikomot kell beszerezned. A bazsalikomot frissen a legfinomabb, de ha télire is szeretnél belőle, készíts belőle pestót, és fagyaszd le kis adagokban. A pesto nemcsak tésztákhoz, hanem szendvicsekhez, levesekhez is kiváló.
A szárítás helyett érdemes a bazsalikomot finomra aprítani, olívaolajjal elkeverni, és jégkockatartóban lefagyasztani. Így a téli főzés során csak egy-egy kockát kell a forró ételhez adni, és máris visszatér a nyár illata.
Gyógynövények a kismamáknak
Az augusztusban szedett kamilla, menta és citromfű tökéletes alapja lehet a téli teáknak. Ezek a gyógynövények segítenek a pihenésben, az emésztésben és a stressz oldásában, ami különösen fontos a babavárás és a kisgyermekes élet során. Szárítsuk őket sötét, jól szellőző helyen, majd tároljuk légmentesen záródó papírzacskóban vagy dobozban.
Figyelem: Mindig tájékozódjunk a gyógynövények használatáról terhesség vagy szoptatás alatt. Bár a legtöbb teafű ártalmatlan, érdemes szakértővel konzultálni.
Mire figyelj a piacon? A tudatos vásárlás aranyszabályai
A bőség zavarában könnyű hibázni. A tudatos vásárlás nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem biztosítja, hogy a legjobb minőségű, legfrissebb alapanyagok kerüljenek az asztalunkra. Íme néhány tipp, hogyan vásároljunk okosan augusztusban.
Keresd a helyi termelőt
Lehetőség szerint kerüld a viszonteladókat. A helyi termelő ismeri a termékét, el tudja mondani, mikor szedte, és milyen körülmények között nevelte. Sokszor a termelő standjánál találjuk a legszebb, legfrissebb, és a legjobb áron kapható befőzésre szánt árut.
Ne félj kérdezni
Kérdezz rá, hogy a terményt permetezték-e, és ha igen, mikor. Ha nagyobb mennyiségű befőzésre szánt paradicsomot vagy szilvát vásárolsz, kérdezz rá a kedvezményre. A gazdák általában szívesen adnak engedményt, ha egyszerre veszünk 5-10 kg-ot.
A sérült termék is kincs lehet
Ne vessük meg a „másodosztályú” termékeket. A kicsit horpadt, vagy nem tökéletes alakú zöldségek és gyümölcsök íze ugyanolyan jó, mint a hibátlanoké, de sokkal olcsóbbak. Ezek tökéletesen alkalmasak lekvárok, szószok, pürék készítésére, ahol az esztétikai szempontok kevésbé számítanak.
A tudatos kismama tudja, hogy a konyhai pazarlás minimalizálása éppolyan fontos, mint a frissesség. A piacról hazahozott sérült gyümölcsökből azonnal készítsünk kompótot vagy turmixot, így biztosan nem megy kárba semmi.
Az augusztusi termények tartósítása: Tippek a kamrába
Az augusztus a tartósítás abszolút csúcsidőszaka. A megfelelő technikák alkalmazásával a nyár ízeit télen is élvezhetjük. A két legfontosabb módszer a befőzés (hőkezeléses tartósítás) és a fagyasztás.
Befőzés és sterilizálás
A befőzés, vagyis a hőkezeléses tartósítás (lekvárok, kompótok, savanyúságok) során elengedhetetlen a sterilizálás. A befőttes üvegeket és fedőket alaposan mossuk el, majd forraljuk ki, vagy tegyük 100°C-os sütőbe 10-15 percre. Ez biztosítja, hogy a tartósított élelmiszer ne romoljon meg.
A lekvárfőzés során használhatunk pektint, de a hagyományos módszer a lassú főzés. Ha cukormentesen dolgozunk, a sűrűséget a gyümölcs természetes pektintartalmára és a hosszas főzésre bízzuk. A szilvalekvár és az almalekvár kiválóan elkészíthető hozzáadott cukor nélkül is.
Fagyasztás: Gyors és hatékony
A fagyasztás a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a vitaminok megőrzésének. A legtöbb zöldség (cukkini, paprika, bab) és bogyós gyümölcs kiválóan fagyasztható. A zöldségeket fagyasztás előtt érdemes blansírozni, ami megőrzi a színüket, ízüket és állagukat.
Blansírozás menete: A zöldségeket forrásban lévő vízbe tesszük 1-3 percre, majd azonnal áthelyezzük jeges vízbe. Ezután alaposan lecsepegtetjük, és légmentesen záródó zacskókban vagy dobozokban fagyasztjuk le. Ez a lépés különösen fontos a zöldbab és a cukkini esetében.
A fagyasztott paradicsom és paprika ideális alapanyaga a téli leveseknek és szószoknak. A lecsó alap fagyasztva is tökéletesen megőrzi az ízét. Főzzük be a lecsót, hűtsük le, majd adagoljuk fagyasztó zacskókba.
Receptötletek a bőség kosarából
Az augusztusi terményekből egyszerű, de ízletes ételeket készíthetünk, amelyek nem igényelnek hosszas főzést, így a kismamák is könnyen elkészíthetik őket.
Gyors cukkini-patisszon krémleves
A cukkini és a patisszon semleges íze miatt tökéletes alapja a krémleveseknek. Pirítsunk meg egy kis hagymát, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit és patisszont, öntsük fel zöldségalaplével, és főzzük puhára. Turmixoljuk le, fűszerezzük sóval, borssal, és egy kis szerecsendióval. Tálaláskor tegyünk rá friss bazsalikomot.
Sült kápia paprika krém
A kápia paprika édes íze sütés hatására még jobban kiemelkedik. Süssük meg a paprikákat egészben, amíg a héjuk megfeketedik. Hagyjuk kihűlni, húzzuk le a héjukat, távolítsuk el a magokat. Turmixoljuk össze fokhagymával, olívaolajjal, egy csipet sóval, és használjuk kenyérre kenve, vagy húsok mellé mártásként. Ez a krém hűtőben 5 napig eltartható, de kisebb adagokban fagyasztható is.
Szilvás gombóc fél óra alatt
A klasszikus szilvás gombóc időigényes, de létezik gyorsabb változat is. Használjunk bolti leveles tésztát. Vágjuk négyzetekre, tegyünk a közepére egy szem kimagozott szilvát, szórjuk meg fahéjjal és egy kevés cukorral (vagy édesítőszerrel), majd csomagoljuk be. Süssük meg a sütőben aranybarnára. Ez egy gyors, laktató és szezonális édesség.
A friss, szezonális alapanyagok feldolgozása nemcsak gazdaságos, hanem örömteli tevékenység is. Amikor a kamrában sorakoznak a gondosan elkészített üvegek, az a tudat, hogy a családunk számára a legjobb minőségű, tartósítószer-mentes élelmiszert biztosítottuk, felbecsülhetetlen értékű. Az augusztusi piacozás igazi szívmelengető élmény, amely összeköti a családot a természettel és a hagyományokkal.
A bőséges augusztusi termés lehetővé teszi, hogy kreatívak legyünk a konyhában, és olyan ízeket zárjunk el télire, amelyek felidézik a napfényes, meleg nyarat. Ne habozzunk tehát, ragadjuk meg a kosarat, és irány a piac!
Gyakran ismételt kérdések a nyár végi piaci vásárlásról

🍇 Melyek azok az augusztusi termények, amelyeket mindenképpen érdemes fagyasztani?
A fagyasztásra leginkább alkalmas augusztusi termények közé tartozik a cukkini (blansírozva vagy reszelve), a paprika (kockázva), a paradicsom (passzírozva vagy egészben), a zöldbab (blansírozva), valamint a bogyós gyümölcsök, mint a szeder és a málna. Ezeket érdemes előfagyasztani tálcán, hogy ne tapadjanak össze.
🍅 Hogyan készítsek cukormentes szilvalekvárt besztercei szilvából?
A besztercei szilva magas cukor- és pektintartalma miatt kiválóan alkalmas cukormentes lekvár készítésére. Mossuk meg és magozzuk ki a szilvát, majd tegyük vastag aljú edénybe. Főzzük lassú tűzön, gyakran kevergetve, amíg a szilva teljesen szétesik és besűrűsödik (ez akár 6-8 órát is igénybe vehet). A lassú főzés karamellizálja a szilva természetes cukrait, így édes, sűrű lekvárt kapunk. Töltsük sterilizált üvegekbe, és dunsztoljuk ki.
🌶️ Mi a különbség a TV paprika és a kápia paprika között, és melyik mire jó?
A TV paprika (vagy fehér paprika) vastag húsú, édes ízű, és leginkább töltött paprikához, lecsóhoz és friss salátákhoz ideális. A kápia paprika vékonyabb, hosszúkás alakú, általában piros vagy sárga színű, és sokkal édesebb. A kápia kiváló grillezéshez, sütéshez, és paprikakrémek készítéséhez, mivel héja könnyen lehúzható hőkezelés után.
🧺 Hogyan tároljam a vöröshagymát és a fokhagymát a téli hónapokra?
A frissen szedett vöröshagymát és fokhagymát száraz, hűvös, jól szellőző helyen kell tárolni. Ideális, ha felakasztjuk őket fonva, vagy rácsra terítve. Kerüljük a nedves pincéket, mert ott könnyen megpenészednek. A jó minőségű, megfelelően tárolt hagyma akár 6-8 hónapig is eláll.
🥕 Melyik zöldség alkalmas a legjobban babapüré alapanyagnak augusztusban?
Augusztusban a cukkini és a sárgarépa a legideálisabb babapüré alapanyag. A cukkini íze semleges, könnyen emészthető. A sárgarépa édes, de ügyeljünk arra, hogy alaposan pároljuk meg. Augusztus végén már megjelenő sütőtök is kiváló pürékhez, magas béta-karotin tartalma miatt.
☀️ Milyen jelek utalnak arra, hogy egy görögdinnye tökéletesen érett?
A tökéletesen érett görögdinnyét több jel is elárulja. Először is, legyen nehéz a méretéhez képest. Másodszor, kopogtassuk meg: ha mély, öblös hangot hallunk, az jó jel. Harmadszor, nézzük meg a dinnye alján lévő foltot (ahol a földdel érintkezett): ha ez a folt krémsárga, az azt jelenti, hogy elegendő időt töltött a napon az éréshez.
🌿 Hogyan tartósítsam a friss bazsalikomot a téli felhasználásra?
A bazsalikomot a legjobb olajban tartósítani, mivel a szárítás során elveszíti intenzív aromáját. Készítsünk belőle pestót (dió, olívaolaj, só, esetleg parmezán), és fagyasszuk le kis adagokban jégkockatartóban. Egy másik módszer, ha a felaprított bazsalikomot olívaolajjal keverjük össze, és így fagyasztjuk le. Így télen is friss ízt kapunk levesekhez, szószokhoz.






Leave a Comment