Amikor a gyermekünknek (vagy akár magunknak) mandulaműtétre, azaz tonsillectomiára van szüksége, a beavatkozás utáni időszak gyakran nagyobb aggodalmat okoz, mint maga a műtét. Ez teljesen természetes, hiszen a gyógyulás kulcsa a fájdalom enyhítése és a szövődmények elkerülése, amiben a helyes táplálkozás játssza a főszerepet. A sebészi beavatkozás után a torok érzékeny, a nyelés pedig rendkívül fájdalmas lehet. A megfelelő diéta nem csupán a komfortérzetet növeli, de létfontosságú a sebgyógyulás szempontjából, megakadályozza a kiszáradást és csökkenti a vérzés kockázatát. Ne ijedjünk meg a szigorú szabályoktól! Ez a részletes útmutató azért készült, hogy lépésről lépésre segítsen eligazodni abban, milyen puha ételek és hűsítő italok támogathatják a gyors és problémamentes felépülést.
Miért létfontosságú a megfelelő táplálkozás a gyógyulás során?

A mandulaműtét utáni első két hét kritikus időszak, amikor a torok hátsó részén a mandulák helyén lévő sebek hegesednek. A helytelen étkezés, a túl kemény, savas vagy fűszeres ételek fogyasztása irritálhatja a sebet, ami felesleges fájdalmat okoz, lassítja a gyógyulást, és ami a legveszélyesebb, vérzést provokálhat. A vérzés a tonsillectomia egyik legsúlyosabb szövődménye, amely azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.
A másik hatalmas kihívás a folyadékpótlás. A fájdalom miatt sokan hajlamosak kerülni a nyelést, ami gyorsan vezethet dehidratációhoz. A kiszáradás nemcsak rossz közérzetet okoz, de növeli a torok szárazságát és a fájdalomérzetet, mintegy ördögi kört teremtve. Ezért a diéta elsődleges célja mindig az, hogy biztosítsuk a folyamatos, fájdalommentes folyadékbevitelt.
A gyógyulási időszakban a táplálkozás nem kulináris élvezet, hanem orvosi parancs. Minden falatnak és kortynak a gyógyulást kell szolgálnia.
A megfelelő táplálkozás emellett biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Bár kalóriabevitel szempontjából a kezdeti napok nehézkesek lehetnek, a hangsúlyt a magas tápértékű, lágy ételekre kell fektetni, amelyek támogatják az immunrendszert és a sejtek regenerálódását. Gondoljunk csak a C-vitaminra vagy a fehérjékre, amelyek elengedhetetlenek a szövetek újjáépítéséhez.
A mandulaműtét utáni diéta három fázisa
A gyógyulási folyamat nem egy statikus állapot; ahogy telnek a napok, a diéta is fokozatosan enyhülhet. A szakemberek általában három fő fázist különböztetnek meg, amelyek segítenek a biztonságos átmenetben a műtét utáni szigorú folyékony étrendtől a normál étkezésig.
1. fázis: A folyékony étrend (1-3. nap)
Ez a legszigorúbb időszak, amikor a torok a legérzékenyebb. Csak folyadékot, illetve nagyon híg, teljesen sima, szűrt ételeket szabad fogyasztani. A cél a maximális hidratáció és a sebhelyek mechanikai irritációjának teljes elkerülése. Ekkor még kerüljük a tejtermékeket is, ha azok sűrű nyálkát képeznek, ami köhögésre ingerelhet.
2. fázis: A puha és pépes étrend (4-7. nap)
Amikor a fájdalomcsillapítók hatására már valamelyest könnyebb a nyelés, bevezethetők a pépes, krémes állagú ételek. Ezeknek semmilyen apró, kemény darabot nem szabad tartalmazniuk. Ez a fázis biztosítja a legtöbb kalóriát és tápanyagot, de továbbra is kiemelten fontos a hideg vagy langyos hőmérséklet megtartása.
3. fázis: Az átmeneti étrend (8-14. nap)
Ekkor már a legtöbb beteg érzi, hogy visszatér az étvágya. Fokozatosan bevezethetők a puhább szilárd ételek, mint például a főtt tészta, puha kenyér héj nélkül, vagy a lágy tojás. A fokozatosság elengedhetetlen: ha egy étel fájdalmat okoz, azonnal vissza kell térni az előző fázis ételeihez. A rostdús, könnyen emészthető ételek segítenek a bélműködés normalizálásában is.
Az első 24-48 óra: A jégkorszak
Közvetlenül a műtét után a legfontosabb a seb hűtése és a gyulladás csökkentése. A hideg ételek és italok nemcsak enyhítik a fájdalmat, hanem érösszehúzó hatásuk révén csökkentik a vérzés kockázatát is. Az első órákban a legideálisabbak a jégkásák és a tiszta, hideg folyadékok, amelyeket lassan, kortyonként kell fogyasztani.
A folyadékpótlás aranyszabályai
A kiszáradás elkerülése érdekében nem az a cél, hogy nagy mennyiséget igyunk egyszerre, hanem hogy folyamatosan, kis adagokban tartsuk nedvesen a torkot. Egy kisméretű pohár vagy szívószál (óvatosan, nehogy vákuumot hozzunk létre, ami irritálhatja a sebet) segíthet a kontrollált bevitelben.
- Tiszta víz: Mindig ez a legjobb választás. Legyen hűtött, de ne jéghideg.
- Almalé: Tiszta, szűrt almalé, hígítva, ha túl édes. Fontos, hogy ne tartalmazzon savat.
- Hígított zöldségleves alaplé: Csak a tiszta, zsírmentes alaplé, szobahőmérsékleten vagy hűtve.
- Ízesített jégkása/jégnyalóka: Kerüljük a piros vagy narancssárga színezékeket, mert vérzés esetén nehezítik a seb megítélését. A legjobb a tiszta, szőlőcukorral édesített víz alapú jégnyalóka.
A dehidratáció az egyik leggyakoribb oka a szükségtelen fájdalomnak. A folyamatos folyadékbevitel mintegy belső borogatásként funkcionál.
A tejtermékek dilemmája: Igen vagy nem?
Ez a kérdés gyakran megosztja az orvosokat és a szülőket. Hagyományosan a hideg fagylalt volt a mandulaműtét utáni „jutalom”. Azonban a tejtermékek, mint a joghurt, a tej vagy a tejfagylalt, hajlamosak sűrű nyálkát képezni a torokban. Ez a nyálka irritálhatja a sebet, köhögésre késztethet, ami fájdalmas és veszélyes lehet. Emiatt sok szakember azt javasolja, hogy az első 48-72 órában kerüljük a tejtermékeket, és inkább víz alapú vagy növényi alapú alternatívákat válasszunk.
Ha a gyermek ragaszkodik hozzá, vagy ha már a harmadik napnál járunk, és a nyelés könnyebb, választhatunk kevésbé zsíros, lágy joghurtot vagy tejmentes jégkrémet. A lényeg, hogy figyeljük a reakciót: ha a nyálka fokozódik vagy köhögést okoz, azonnal hagyjuk abba a fogyasztását.
A puha ételek nagykönyve: Mit ehetünk a kritikus első héten?

A negyedik naptól kezdve, amikor a fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása mellett a nyelés már elviselhető, elkezdhetjük a tápanyagdúsabb ételek bevezetését. Ezek az ételek segítenek visszanyerni az erőt és támogatják a sebgyógyuláshoz szükséges fehérjebevitelt.
A krémesség mindenek felett
A fő kritérium a textúra. Minden ételnek teljesen simának, pépesnek vagy krémesnek kell lennie. Bármilyen apró szemcse, rost vagy kemény darab irritálhatja a sebet. Gondoljunk a bébiételekre, csak éppen felnőtt adagban, ízlésesen elkészítve.
A hőmérséklet szabálya: Minden étel legyen hűs, szobahőmérsékletű vagy langyos. A forró ételek és italok kitágítják az ereket, ami növeli a vérzés kockázatát és fokozza a duzzanatot.
| Kategória | Ajánlott ételek | Megjegyzés |
|---|---|---|
| Gabonák és keményítők | Jól megfőzött, pépesített rizs (tejberizs formájában is), krémes burgonyapüré, főtt tészta (apró szemű, teljesen szétfőzve), tápióka puding. | A burgonyapürét készítsük tej vagy tejszín helyett alaplével, hogy ne legyen túl sűrű. |
| Fehérjék | Tojásrántotta (nagyon lágy, minimális fűszerezéssel), puha, pépesített tofu, nagyon finomra passzírozott csirke vagy hal alaplével keverve. | A fehérje elengedhetetlen a sebgyógyuláshoz. |
| Zöldségek | Passzírozott édesburgonya, sütőtökpüré, sárgarépapüré, zöldborsópüré (szigorúan szűrve, héj nélkül!). | Kerüljük a savas paradicsomot és a rostos zöldségeket (pl. brokkoli). |
| Gyümölcsök | Almaszósz (cukrozatlan), banánpüré, avokádópüré (magas kalóriatartalom), dinnyelé (mag és rost nélkül). | Kerüljük az apró magvas gyümölcsöket (málna, eper) és a citrusféléket. |
Édes kísértések: Desszertek, amik gyógyítanak
A desszertek nemcsak a lelket simogatják, hanem kiváló eszközök a kalóriák és a folyadék bejuttatására, különösen a gyermekek esetében, akik hajlamosak elutasítani a sós ételeket a fájdalom miatt. A kulcs itt is a hideg hőmérséklet és a sima textúra.
- Zselatin alapú édességek: A zselé lágy és hűsítő, könnyen csúszik. Válasszunk tiszta ízeket, kerülve a mesterséges színezékeket.
- Fagylalt és sorbet: A tejmentes sorbet ideális a kezdeti fázisban. Később a lágy, olvadó tejfagylalt is jöhet, de győződjünk meg róla, hogy nincsenek benne apró darabok (pl. csokoládédarabkák, dió).
- Pudingok és krémek: Vaníliapuding, tejfölös alapú habok (nem savanyúak), vagy akár a bolti bébidesszertek is megfelelőek lehetnek.
Érdemes nagy hangsúlyt fektetni a kalóriadús, de krémes ételekre, mint például az avokádó. Bár elsőre furcsának tűnhet, az avokádó önmagában vagy banánnal keverve kiváló zsírokat és energiát biztosít, amit a szervezetnek szüksége van a regenerálódásra.
A sós ízek biztonságos felfedezése
Hosszú távon a szervezetnek fehérjére és sóra is szüksége van. A szigorú folyadékdiéta után a sós ételek bevezetése segít a tápanyag-egyensúly helyreállításában.
A legjobb választás a krémleves. Készítsünk zöldség alaplevet (csirke vagy zöldség alapú), majd ebben főzzünk szét sárgarépát, krumplit vagy sütőtököt. Ezt követően botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, és szűrőn keresztül passzírozzuk át, hogy még a legapróbb rostok is eltűnjenek. Kerüljük a borsot, a csípős paprikát és a túl sok sót – a fűszerezés legyen minimális.
A krémlevesek a gyógyulás szuperhősei. Nemcsak hidratálnak, de megfelelő hőmérsékleten fogyasztva a legkönnyebben felvehető tápanyagforrások.
Receptötletek a gyógyulási időszakra

Ahhoz, hogy a diéta ne váljon unalmassá vagy tápanyagszegénnyé, szükség van néhány kreatív, de biztonságos receptre. Ezek az ötletek segítenek abban, hogy a beteg érezze, törődnek vele, és kapjon valami „igazi” ételt, még ha pépes is.
1. Gyengéd zöldségpüré alaplével
Ez a recept ideális a 4-5. napra, amikor már szükség van a sós ízekre és a vitaminokra.
Hozzávalók: 2 közepes krumpli, 1 édesburgonya, 1 hámozott sárgarépa, 5 dl zsírmentes csirke alaplé (házi készítésű a legjobb), egy csipet só.
Elkészítés: A zöldségeket hámozzuk meg, vágjuk kis darabokra, és főzzük meg a csirke alaplében, amíg teljesen szétesnek. Turmixoljuk simára, majd feltétlenül passzírozzuk át egy sűrű szitán. Tálalás előtt hűtsük le szobahőmérsékletűre vagy kissé hűsebbre. Pár csepp olívaolaj hozzáadása megengedett, ha a beteg tolerálja.
2. Banános-mangós „fagyasztott krém” (tejmentes opció)
Kiváló alternatíva a fagylalt helyett, magas tápértékkel és hűsítő hatással.
Hozzávalók: 2 érett banán (fagyasztva), 1 csésze fagyasztott mangókocka, 1 dl kókusztej (vagy rizsital), 1 evőkanál méz (ha a beteg tolerálja, 7. naptól).
Elkészítés: Turmixoljuk össze a fagyasztott gyümölcsöket a kókusztejjel, amíg teljesen krémes, lágy textúrát kapunk. Olyan állagú legyen, mint a lágy szorbé. Fogyasszuk azonnal, kis kanállal. A méz opcionális, de energiát ad.
3. Krémes rizsnyák – a gyomorsimogató
A rizs remekül telít, és teljesen semleges ízű, ami csökkenti az irritáció esélyét.
Hozzávalók: 1/2 csésze fehér rizs, 3 csésze víz, csipet só (elhagyható).
Elkészítés: Főzzük a rizst a szokásosnál sokkal több vízben, amíg teljesen szétfő. Turmixoljuk pépesre, majd adjunk hozzá még vizet, amíg egy nagyon híg, krémes, folyós állagot nem kapunk. Ezt ízesíthetjük egy kevés vaníliás cukorral (ha édeset szeretnénk) vagy egy kevés alaplével (ha sósat). A lényeg a tökéletes simaság.
Mit kerüljünk el minden áron? A tiltólista
Legalább két hétig szigorúan kerülni kell minden olyan ételt és italt, amely potenciálisan irritálhatja a sebet. A tiltólista betartása éppolyan fontos, mint a puha ételek fogyasztása.
A mechanikai irritáció veszélye
A leggyakoribb hiba, amit elkövetnek, hogy túl korán térnek vissza a szilárd ételekhez. Minden, ami rágást igényel, vagy apró, kemény darabokat tartalmaz, azonnali veszélyforrás.
- Kemény, ropogós ételek: Chips, kekszek, pirítós, kenyér héja, pizza, rágós húsok, nyers zöldségek. Ezek a darabok felsérthetik a hegesedő szövetet.
- Apró magvak: Mák, szezámmag, chia mag, apró gyümölcsmagok. Ezek beakadhatnak a seb mélyedéseibe, gyulladást vagy irritációt okozva.
- Rostos ételek: Narancs gerezdek, ananász, szálas zöldségek (pl. zeller).
A savas ételek és a sebgyógyulás
A savas ételek és italok közvetlenül érintkezve a sebhellyel szúró, égető fájdalmat okoznak, és késleltetik a gyógyulást. Kerüljük a következőket:
- Citrusfélék: Citrom, narancs, grapefruit, és a belőlük készült levek.
- Paradicsom: Paradicsomos szószok, ketchup, paradicsomlé.
- Ecet: Salátaöntetek, savanyúságok.
- Szénsavas italok: A buborékok irritálják a torkot.
Ugyanígy, felejtsük el a fűszeres és csípős ételeket, valamint a forró italokat. A túl fűszeres vagy túl sós ételek szárítják a nyálkahártyát és növelik az égő érzést.
A műtét utáni diéta tiltólistáján szereplő ételek olyanok, mint a torokban lévő homokszemek. Minden apró darab és minden savas korty feleslegesen növeli a fájdalmat és a kockázatot.
A táplálkozás pszichológiája: Hogyan kezeljük a gyerek (és magunk) étvágytalanságát?
A fájdalmas nyelés miatt gyakran előfordul, hogy a gyerekek (és a felnőttek is) teljesen elutasítják az ételt. Ez stresszes a szülő számára, hiszen aggódik a táplálék- és folyadékbevitel miatt. Fontos, hogy megértsük, az étvágytalanság ebben az esetben a fájdalom természetes reakciója, nem pedig makacsság.
Türelem és apró trükkök
Ne erőltessük az evést. A legfontosabb, hogy a folyadékbevitel folyamatos legyen. Ha a gyerek nem akar enni, koncentráljunk a hűsítő italokra és a jégkására.
- Kínáljunk gyakran, kis adagokat: Ne várjuk el, hogy egy ültő helyben elfogyassza a teljes adagot. Kínáljunk minden órában egy-két kortyot vagy kanálnyit.
- Kontrasztos színek: Mivel a legtöbb étel fehér vagy halványsárga (puding, burgonyapüré), próbáljunk meg színeket csempészni az étrendbe (pl. lila szőlőlé alapú jégkása, narancssárga sütőtökpüré), de kerüljük a piros színezékeket.
- Jutalmazás: Használjuk ki a hideg édességek gyógyító erejét. Ha elfogyasztja a szükséges folyadékmennyiséget, kaphat egy kis adag sorbetet.
A felnőttek esetében is fontos a tudatosság. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy a fájdalomcsillapító hatására hirtelen nagy adagot eszünk. Tartsuk magunkat szigorúan a puha ételekhez, még akkor is, ha jobban érezzük magunkat. A túlzott megerőltetés visszaüthet.
Visszatérés a normál étrendhez: A fokozatosság elve

A 7. nap után a legtöbb beteg már érzi a javulást, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal visszatérhetünk a rántott húshoz vagy a pizzához. A sebgyógyulás legkritikusabb része, a lepedék leválása a 7-10. nap körül történik, ami újra fokozott vérzésveszélyt jelent. Ezért a diétát még ekkor is óvatosan kell bővíteni.
A 8-14. nap kihívásai
Ez az időszak a „félpuha” ételek bevezetéséről szól. A cél a rágás óvatos gyakorlása, de a sebhely teljes védelme.
Bevezethető ételek:
- Puha tészta: Főtt makaróni vagy spagetti (szósz nélkül, vagy csak krémes sajtszósz), jól szétfőzve.
- Puha kenyér: Csak a kenyér belseje, a héj nélkül, tejbe vagy alaplébe mártva.
- Főtt hal: Nagyon puha, pelyhes, szálka nélküli hal (pl. tőkehal), alaposan szétnyomva.
- Pépesített húsok: Húskrém vagy húsos bébiétel.
- Párolt zöldségek: Nagyon puha, szétnyomható, nem rostos zöldségek.
Két teljes hétig kerülni kell a túlzottan ropogós, kemény, szúrós ételeket, mint a pirított magvak, a pattogatott kukorica vagy a nyers zöldségdarabok. A torok teljes gyógyulása és a sebhely lezáródása körülbelül 14 napot vesz igénybe. Bár a fájdalom már elviselhető, a seb még sérülékeny.
A folyadékpótlás szerepe a fájdalomcsillapításban és a vérzés megelőzésében
A megfelelő folyadékbevitel nem csak a kiszáradást gátolja meg. A torok állandó nedvesen tartása segít abban, hogy a sebhelyen képződött fehér lepedék (ami a gyógyulás jele) ne száradjon ki és ne váljon keménnyé. Ha a lepedék kiszárad, az berepedhet, ami fájdalmat és vérzést okozhat.
A nyelés mint terápia
Bár fájdalmas, a nyelés gyakorlása elengedhetetlen. Az orvosok gyakran javasolják, hogy a beteg még éjszaka is ébredjen fel, és igyon egy-két korty hideg vizet. A rendszeres nyelés segít abban, hogy a torok izmai ne merevedjenek el, és a nyálkahártya nedves maradjon.
A hideg italok fogyasztása az első 7-10 napban különösen fontos. A hideg szűkíti az ereket (vazokonstrikció), ami jelentősen csökkenti az utóvérzés kockázatát. Használjunk jégkockákat, hűtött vizet vagy hígított levet. A rendszeres, óvatos folyadékbevitel a legjobb természetes fájdalomcsillapító.
Speciális szempontok felnőtteknél és tinédzsereknél
Bár a mandulaműtétet gyakran kötik a gyermekkorhoz, felnőttkorban is gyakori beavatkozás. A felnőttek gyógyulása azonban általában lassabb és fájdalmasabb, mint a gyermekeké, így a diéta betartása még szigorúbb fegyelmet igényel.
A tápanyagsűrűség növelése
Mivel a felnőttek nagyobb kalória- és fehérjeigénnyel rendelkeznek, fontos, hogy a puha ételek a lehető legtöbb tápanyagot tartalmazzák. Használjunk:
- Fehérjeporok: Semleges ízű, tejmentes fehérjeporokat keverhetünk hígított alaplébe vagy gyümölcslevekbe.
- Egészséges zsírok: Avokádó, kókuszolaj vagy finomra őrölt lenmag (ha a textúra engedi) a pürékbe keverve.
- Erőlevesek: Hosszú ideig főzött csontleves, amely kollagént és ásványi anyagokat tartalmaz. Ezt szigorúan zsírtalanítva és langyosan kell fogyasztani.
A tinédzserek esetében a legnagyobb kihívás a betarthatóság. Nehéz meggyőzni őket, hogy hagyják el a ropogós chipseket és a szénsavas üdítőket. Itt a szülői fegyelem és a folyamatos magyarázat a kulcs: hangsúlyozzuk, hogy két hétnyi fegyelem egy életre szóló egészséges torokért cserébe megéri.
A mandulaműtét utáni diéta nem büntetés, hanem a gyors és biztonságos gyógyulás eszköze. A puha, hűsítő ételek és a folyamatos hidratálás a legjobb garancia arra, hogy a gyógyulási időszak a lehető legkevesebb fájdalommal és szövődménnyel teljen. Legyünk türelmesek, és tartsuk be szigorúan a fokozatosság elvét.
Gyakran ismételt kérdések a mandulaműtét utáni étrendről
❓ Mikor ehet először a gyermek a műtét után?
Közvetlenül a műtét után, amint felébredt az altatásból, és az orvos engedélyezi, megkezdhető a folyadékpótlás. Általában ez néhány órával a beavatkozás után történik. Kezdetben csak tiszta, hideg vizet vagy jeges teát (méz nélkül!) adjunk, kis kortyokban. Fontos, hogy ne várjunk, amíg a torok túl szárazzá válik.
🍦 Ehet-e fagylaltot a műtét után?
Igen, a hideg és puha fagylalt általában megengedett, sőt, a hideg enyhíti a fájdalmat. Azonban az első 48 órában érdemesebb víz alapú sorbetet vagy jégkását választani, mivel a tejtermékek fokozhatják a nyálkaképződést. Ha fagylaltot választunk, győződjünk meg róla, hogy nincsenek benne apró, kemény darabok (pl. csoki, dió). Kerüljük a piros színezékeket!
🍞 Mikor térhetünk vissza a normális kenyérhez és a rágós ételekhez?
A normális, kemény vagy rágós ételekhez (pl. kenyérhéj, pirítós, rágós húsok) általában csak a műtét utáni 14. nap után szabad visszatérni. A sebgyógyulás legkritikusabb szakasza a 7-10. napon van, amikor a lepedék leválik, ezért ekkor még szigorúan ragaszkodjunk a puha, pépes ételekhez. A fokozatosság elve létfontosságú.
🌶️ Fogyaszthatok fűszeres vagy savas ételeket a gyógyulási időszak alatt?
Határozottan nem. A fűszeres, csípős, savas ételek (pl. citruslevek, paradicsom, ecet, chili, bors) irritálják a nyitott sebet, ami égető fájdalmat és gyulladást okoz. Ezeket az ételeket legalább két hétig teljesen ki kell zárni az étrendből, amíg a seb teljesen be nem gyógyul.
🥛 Mi a helyzet a szívószállal?
Bár kényelmesnek tűnik, a szívószál használatát kerülni kell, különösen az első napokban. A szívás során létrejövő vákuum nyomást gyakorolhat a torokra, ami irritálhatja a sebet és növelheti a vérzés kockázatát. A legjobb, ha pohárból, lassan kortyolgatva iszunk.
🍲 Lehet forró levest inni?
Nem. A forró ételek és italok kitágítják az ereket, ami növelheti a duzzanatot és a vérzés veszélyét. Minden folyadékot, levest és ételt csak szobahőmérsékleten vagy hidegen szabad fogyasztani a gyógyulási időszak alatt.
💪 Hogyan biztosíthatom a megfelelő fehérjebevitelt, ha csak puha ételeket ehetek?
A fehérje elengedhetetlen a sebgyógyuláshoz. Használjon fehérjében gazdag, lágy ételeket, mint például a lágyra főzött, pépesített tojásrántotta, a krémesre turmixolt tofu, vagy a zsírmentes csirke alaplé, amit esetleg semleges ízű fehérjeporral dúsít. A joghurt (ha már tolerálja) és a túrókrémek szintén jó fehérjeforrások lehetnek.
Amikor a gyermekünknek (vagy akár magunknak) mandulaműtétre, azaz tonsillectomiára van szüksége, a beavatkozás utáni időszak gyakran nagyobb aggodalmat okoz, mint maga a műtét. Ez teljesen természetes, hiszen a gyógyulás kulcsa a fájdalom enyhítése és a szövődmények elkerülése, amiben a helyes táplálkozás játssza a főszerepet. A sebészi beavatkozás után a torok érzékeny, a nyelés pedig rendkívül fájdalmas lehet. A megfelelő diéta nem csupán a komfortérzetet növeli, de létfontosságú a sebgyógyulás szempontjából, megakadályozza a kiszáradást és csökkenti a vérzés kockázatát. Ne ijedjünk meg a szigorú szabályoktól! Ez a részletes útmutató azért készült, hogy lépésről lépésre segítsen eligazodni abban, milyen puha ételek és hűsítő italok támogathatják a gyors és problémamentes felépülést.
Miért létfontosságú a megfelelő táplálkozás a gyógyulás során?

A mandulaműtét utáni első két hét kritikus időszak, amikor a torok hátsó részén a mandulák helyén lévő sebek hegesednek. A helytelen étkezés, a túl kemény, savas vagy fűszeres ételek fogyasztása irritálhatja a sebet, ami felesleges fájdalmat okoz, lassítja a gyógyulást, és ami a legveszélyesebb, vérzést provokálhat. A vérzés a tonsillectomia egyik legsúlyosabb szövődménye, amely azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.
A másik hatalmas kihívás a folyadékpótlás. A fájdalom miatt sokan hajlamosak kerülni a nyelést, ami gyorsan vezethet dehidratációhoz. A kiszáradás nemcsak rossz közérzetet okoz, de növeli a torok szárazságát és a fájdalomérzetet, mintegy ördögi kört teremtve. Ezért a diéta elsődleges célja mindig az, hogy biztosítsuk a folyamatos, fájdalommentes folyadékbevitelt.
A gyógyulási időszakban a táplálkozás nem kulináris élvezet, hanem orvosi parancs. Minden falatnak és kortynak a gyógyulást kell szolgálnia.
A megfelelő táplálkozás emellett biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Bár kalóriabevitel szempontjából a kezdeti napok nehézkesek lehetnek, a hangsúlyt a magas tápértékű, lágy ételekre kell fektetni, amelyek támogatják az immunrendszert és a sejtek regenerálódását. Gondoljunk csak a C-vitaminra vagy a fehérjékre, amelyek elengedhetetlenek a szövetek újjáépítéséhez.
A mandulaműtét utáni diéta három fázisa
A gyógyulási folyamat nem egy statikus állapot; ahogy telnek a napok, a diéta is fokozatosan enyhülhet. A szakemberek általában három fő fázist különböztetnek meg, amelyek segítenek a biztonságos átmenetben a műtét utáni szigorú folyékony étrendtől a normál étkezésig.
1. fázis: A folyékony étrend (1-3. nap)
Ez a legszigorúbb időszak, amikor a torok a legérzékenyebb. Csak folyadékot, illetve nagyon híg, teljesen sima, szűrt ételeket szabad fogyasztani. A cél a maximális hidratáció és a sebhelyek mechanikai irritációjának teljes elkerülése. Ekkor még kerüljük a tejtermékeket is, ha azok sűrű nyálkát képeznek, ami köhögésre ingerelhet.
2. fázis: A puha és pépes étrend (4-7. nap)
Amikor a fájdalomcsillapítók hatására már valamelyest könnyebb a nyelés, bevezethetők a pépes, krémes állagú ételek. Ezeknek semmilyen apró, kemény darabot nem szabad tartalmazniuk. Ez a fázis biztosítja a legtöbb kalóriát és tápanyagot, de továbbra is kiemelten fontos a hideg vagy langyos hőmérséklet megtartása.
3. fázis: Az átmeneti étrend (8-14. nap)
Ekkor már a legtöbb beteg érzi, hogy visszatér az étvágya. Fokozatosan bevezethetők a puhább szilárd ételek, mint például a főtt tészta, puha kenyér héj nélkül, vagy a lágy tojás. A fokozatosság elengedhetetlen: ha egy étel fájdalmat okoz, azonnal vissza kell térni az előző fázis ételeihez. A rostdús, könnyen emészthető ételek segítenek a bélműködés normalizálásában is.
Az első 24-48 óra: A jégkorszak
Közvetlenül a műtét után a legfontosabb a seb hűtése és a gyulladás csökkentése. A hideg ételek és italok nemcsak enyhítik a fájdalmat, hanem érösszehúzó hatásuk révén csökkentik a vérzés kockázatát is. Az első órákban a legideálisabbak a jégkásák és a tiszta, hideg folyadékok, amelyeket lassan, kortyonként kell fogyasztani.
A folyadékpótlás aranyszabályai
A kiszáradás elkerülése érdekében nem az a cél, hogy nagy mennyiséget igyunk egyszerre, hanem hogy folyamatosan, kis adagokban tartsuk nedvesen a torkot. Egy kisméretű pohár vagy szívószál (óvatosan, nehogy vákuumot hozzunk létre, ami irritálhatja a sebet) segíthet a kontrollált bevitelben.
- Tiszta víz: Mindig ez a legjobb választás. Legyen hűtött, de ne jéghideg.
- Almalé: Tiszta, szűrt almalé, hígítva, ha túl édes. Fontos, hogy ne tartalmazzon savat.
- Hígított zöldségleves alaplé: Csak a tiszta, zsírmentes alaplé, szobahőmérsékleten vagy hűtve.
- Ízesített jégkása/jégnyalóka: Kerüljük a piros vagy narancssárga színezékeket, mert vérzés esetén nehezítik a seb megítélését. A legjobb a tiszta, szőlőcukorral édesített víz alapú jégnyalóka.
A dehidratáció az egyik leggyakoribb oka a szükségtelen fájdalomnak. A folyamatos folyadékbevitel mintegy belső borogatásként funkcionál.
A tejtermékek dilemmája: Igen vagy nem?
Ez a kérdés gyakran megosztja az orvosokat és a szülőket. Hagyományosan a hideg fagylalt volt a mandulaműtét utáni „jutalom”. Azonban a tejtermékek, mint a joghurt, a tej vagy a tejfagylalt, hajlamosak sűrű nyálkát képezni a torokban. Ez a nyálka irritálhatja a sebet, köhögésre késztethet, ami fájdalmas és veszélyes lehet. Emiatt sok szakember azt javasolja, hogy az első 48-72 órában kerüljük a tejtermékeket, és inkább víz alapú vagy növényi alapú alternatívákat válasszunk.
Ha a gyermek ragaszkodik hozzá, vagy ha már a harmadik napnál járunk, és a nyelés könnyebb, választhatunk kevésbé zsíros, lágy joghurtot vagy tejmentes jégkrémet. A lényeg, hogy figyeljük a reakciót: ha a nyálka fokozódik vagy köhögést okoz, azonnal hagyjuk abba a fogyasztását.
A puha ételek nagykönyve: Mit ehetünk a kritikus első héten?

A negyedik naptól kezdve, amikor a fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása mellett a nyelés már elviselhető, elkezdhetjük a tápanyagdúsabb ételek bevezetését. Ezek az ételek segítenek visszanyerni az erőt és támogatják a sebgyógyuláshoz szükséges fehérjebevitelt.
A krémesség mindenek felett
A fő kritérium a textúra. Minden ételnek teljesen simának, pépesnek vagy krémesnek kell lennie. Bármilyen apró szemcse, rost vagy kemény darab irritálhatja a sebet. Gondoljunk a bébiételekre, csak éppen felnőtt adagban, ízlésesen elkészítve.
A hőmérséklet szabálya: Minden étel legyen hűs, szobahőmérsékletű vagy langyos. A forró ételek és italok kitágítják az ereket, ami növeli a vérzés kockázatát és fokozza a duzzanatot.
| Kategória | Ajánlott ételek | Megjegyzés |
|---|---|---|
| Gabonák és keményítők | Jól megfőzött, pépesített rizs (tejberizs formájában is), krémes burgonyapüré, főtt tészta (apró szemű, teljesen szétfőzve), tápióka puding. | A burgonyapürét készítsük tej vagy tejszín helyett alaplével, hogy ne legyen túl sűrű. |
| Fehérjék | Tojásrántotta (nagyon lágy, minimális fűszerezéssel), puha, pépesített tofu, nagyon finomra passzírozott csirke vagy hal alaplével keverve. | A fehérje elengedhetetlen a sebgyógyuláshoz. |
| Zöldségek | Passzírozott édesburgonya, sütőtökpüré, sárgarépapüré, zöldborsópüré (szigorúan szűrve, héj nélkül!). | Kerüljük a savas paradicsomot és a rostos zöldségeket (pl. brokkoli). |
| Gyümölcsök | Almaszósz (cukrozatlan), banánpüré, avokádópüré (magas kalóriatartalom), dinnyelé (mag és rost nélkül). | Kerüljük az apró magvas gyümölcsöket (málna, eper) és a citrusféléket. |
Édes kísértések: Desszertek, amik gyógyítanak
A desszertek nemcsak a lelket simogatják, hanem kiváló eszközök a kalóriák és a folyadék bejuttatására, különösen a gyermekek esetében, akik hajlamosak elutasítani a sós ételeket a fájdalom miatt. A kulcs itt is a hideg hőmérséklet és a sima textúra.
- Zselatin alapú édességek: A zselé lágy és hűsítő, könnyen csúszik. Válasszunk tiszta ízeket, kerülve a mesterséges színezékeket.
- Fagylalt és sorbet: A tejmentes sorbet ideális a kezdeti fázisban. Később a lágy, olvadó tejfagylalt is jöhet, de győződjünk meg róla, hogy nincsenek benne apró darabok (pl. csokoládédarabkák, dió).
- Pudingok és krémek: Vaníliapuding, tejfölös alapú habok (nem savanyúak), vagy akár a bolti bébidesszertek is megfelelőek lehetnek.
Érdemes nagy hangsúlyt fektetni a kalóriadús, de krémes ételekre, mint például az avokádó. Bár elsőre furcsának tűnhet, az avokádó önmagában vagy banánnal keverve kiváló zsírokat és energiát biztosít, amit a szervezetnek szüksége van a regenerálódásra.
A sós ízek biztonságos felfedezése
Hosszú távon a szervezetnek fehérjére és sóra is szüksége van. A szigorú folyadékdiéta után a sós ételek bevezetése segít a tápanyag-egyensúly helyreállításában.
A legjobb választás a krémleves. Készítsünk zöldség alaplevet (csirke vagy zöldség alapú), majd ebben főzzünk szét sárgarépát, krumplit vagy sütőtököt. Ezt követően botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, és szűrőn keresztül passzírozzuk át, hogy még a legapróbb rostok is eltűnjenek. Kerüljük a borsot, a csípős paprikát és a túl sok sót – a fűszerezés legyen minimális.
A krémlevesek a gyógyulás szuperhősei. Nemcsak hidratálnak, de megfelelő hőmérsékleten fogyasztva a legkönnyebben felvehető tápanyagforrások.
Receptötletek a gyógyulási időszakra

Ahhoz, hogy a diéta ne váljon unalmassá vagy tápanyagszegénnyé, szükség van néhány kreatív, de biztonságos receptre. Ezek az ötletek segítenek abban, hogy a beteg érezze, törődnek vele, és kapjon valami „igazi” ételt, még ha pépes is.
1. Gyengéd zöldségpüré alaplével
Ez a recept ideális a 4-5. napra, amikor már szükség van a sós ízekre és a vitaminokra.
Hozzávalók: 2 közepes krumpli, 1 édesburgonya, 1 hámozott sárgarépa, 5 dl zsírmentes csirke alaplé (házi készítésű a legjobb), egy csipet só.
Elkészítés: A zöldségeket hámozzuk meg, vágjuk kis darabokra, és főzzük meg a csirke alaplében, amíg teljesen szétesnek. Turmixoljuk simára, majd feltétlenül passzírozzuk át egy sűrű szitán. Tálalás előtt hűtsük le szobahőmérsékletűre vagy kissé hűsebbre. Pár csepp olívaolaj hozzáadása megengedett, ha a beteg tolerálja.
2. Banános-mangós „fagyasztott krém” (tejmentes opció)
Kiváló alternatíva a fagylalt helyett, magas tápértékkel és hűsítő hatással.
Hozzávalók: 2 érett banán (fagyasztva), 1 csésze fagyasztott mangókocka, 1 dl kókusztej (vagy rizsital), 1 evőkanál méz (ha a beteg tolerálja, 7. naptól).
Elkészítés: Turmixoljuk össze a fagyasztott gyümölcsöket a kókusztejjel, amíg teljesen krémes, lágy textúrát kapunk. Olyan állagú legyen, mint a lágy szorbé. Fogyasszuk azonnal, kis kanállal. A méz opcionális, de energiát ad.
3. Krémes rizsnyák – a gyomorsimogató
A rizs remekül telít, és teljesen semleges ízű, ami csökkenti az irritáció esélyét.
Hozzávalók: 1/2 csésze fehér rizs, 3 csésze víz, csipet só (elhagyható).
Elkészítés: Főzzük a rizst a szokásosnál sokkal több vízben, amíg teljesen szétfő. Turmixoljuk pépesre, majd adjunk hozzá még vizet, amíg egy nagyon híg, krémes, folyós állagot nem kapunk. Ezt ízesíthetjük egy kevés vaníliás cukorral (ha édeset szeretnénk) vagy egy kevés alaplével (ha sósat). A lényeg a tökéletes simaság.
Mit kerüljünk el minden áron? A tiltólista
Legalább két hétig szigorúan kerülni kell minden olyan ételt és italt, amely potenciálisan irritálhatja a sebet. A tiltólista betartása éppolyan fontos, mint a puha ételek fogyasztása.
A mechanikai irritáció veszélye
A leggyakoribb hiba, amit elkövetnek, hogy túl korán térnek vissza a szilárd ételekhez. Minden, ami rágást igényel, vagy apró, kemény darabokat tartalmaz, azonnali veszélyforrás.
- Kemény, ropogós ételek: Chips, kekszek, pirítós, kenyér héja, pizza, rágós húsok, nyers zöldségek. Ezek a darabok felsérthetik a hegesedő szövetet.
- Apró magvak: Mák, szezámmag, chia mag, apró gyümölcsmagok. Ezek beakadhatnak a seb mélyedéseibe, gyulladást vagy irritációt okozva.
- Rostos ételek: Narancs gerezdek, ananász, szálas zöldségek (pl. zeller).
A savas ételek és a sebgyógyulás
A savas ételek és italok közvetlenül érintkezve a sebhellyel szúró, égető fájdalmat okoznak, és késleltetik a gyógyulást. Kerüljük a következőket:
- Citrusfélék: Citrom, narancs, grapefruit, és a belőlük készült levek.
- Paradicsom: Paradicsomos szószok, ketchup, paradicsomlé.
- Ecet: Salátaöntetek, savanyúságok.
- Szénsavas italok: A buborékok irritálják a torkot.
Ugyanígy, felejtsük el a fűszeres és csípős ételeket, valamint a forró italokat. A túl fűszeres vagy túl sós ételek szárítják a nyálkahártyát és növelik az égő érzést.
A műtét utáni diéta tiltólistáján szereplő ételek olyanok, mint a torokban lévő homokszemek. Minden apró darab és minden savas korty feleslegesen növeli a fájdalmat és a kockázatot.
A táplálkozás pszichológiája: Hogyan kezeljük a gyerek (és magunk) étvágytalanságát?
A fájdalmas nyelés miatt gyakran előfordul, hogy a gyerekek (és a felnőttek is) teljesen elutasítják az ételt. Ez stresszes a szülő számára, hiszen aggódik a táplálék- és folyadékbevitel miatt. Fontos, hogy megértsük, az étvágytalanság ebben az esetben a fájdalom természetes reakciója, nem pedig makacsság.
Türelem és apró trükkök
Ne erőltessük az evést. A legfontosabb, hogy a folyadékbevitel folyamatos legyen. Ha a gyerek nem akar enni, koncentráljunk a hűsítő italokra és a jégkására.
- Kínáljunk gyakran, kis adagokat: Ne várjuk el, hogy egy ültő helyben elfogyassza a teljes adagot. Kínáljunk minden órában egy-két kortyot vagy kanálnyit.
- Kontrasztos színek: Mivel a legtöbb étel fehér vagy halványsárga (puding, burgonyapüré), próbáljunk meg színeket csempészni az étrendbe (pl. lila szőlőlé alapú jégkása, narancssárga sütőtökpüré), de kerüljük a piros színezékeket.
- Jutalmazás: Használjuk ki a hideg édességek gyógyító erejét. Ha elfogyasztja a szükséges folyadékmennyiséget, kaphat egy kis adag sorbetet.
A felnőttek esetében is fontos a tudatosság. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy a fájdalomcsillapító hatására hirtelen nagy adagot eszünk. Tartsuk magunkat szigorúan a puha ételekhez, még akkor is, ha jobban érezzük magunkat. A túlzott megerőltetés visszaüthet.
Visszatérés a normál étrendhez: A fokozatosság elve

A 7. nap után a legtöbb beteg már érzi a javulást, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal visszatérhetünk a rántott húshoz vagy a pizzához. A sebgyógyulás legkritikusabb része, a lepedék leválása a 7-10. nap körül történik, ami újra fokozott vérzésveszélyt jelent. Ezért a diétát még ekkor is óvatosan kell bővíteni.
A 8-14. nap kihívásai
Ez az időszak a „félpuha” ételek bevezetéséről szól. A cél a rágás óvatos gyakorlása, de a sebhely teljes védelme.
Bevezethető ételek:
- Puha tészta: Főtt makaróni vagy spagetti (szósz nélkül, vagy csak krémes sajtszósz), jól szétfőzve.
- Puha kenyér: Csak a kenyér belseje, a héj nélkül, tejbe vagy alaplébe mártva.
- Főtt hal: Nagyon puha, pelyhes, szálka nélküli hal (pl. tőkehal), alaposan szétnyomva.
- Pépesített húsok: Húskrém vagy húsos bébiétel.
- Párolt zöldségek: Nagyon puha, szétnyomható, nem rostos zöldségek.
Két teljes hétig kerülni kell a túlzottan ropogós, kemény, szúrós ételeket, mint a pirított magvak, a pattogatott kukorica vagy a nyers zöldségdarabok. A torok teljes gyógyulása és a sebhely lezáródása körülbelül 14 napot vesz igénybe. Bár a fájdalom már elviselhető, a seb még sérülékeny.
A folyadékpótlás szerepe a fájdalomcsillapításban és a vérzés megelőzésében
A megfelelő folyadékbevitel nem csak a kiszáradást gátolja meg. A torok állandó nedvesen tartása segít abban, hogy a sebhelyen képződött fehér lepedék (ami a gyógyulás jele) ne száradjon ki és ne váljon keménnyé. Ha a lepedék kiszárad, az berepedhet, ami fájdalmat és vérzést okozhat.
A nyelés mint terápia
Bár fájdalmas, a nyelés gyakorlása elengedhetetlen. Az orvosok gyakran javasolják, hogy a beteg még éjszaka is ébredjen fel, és igyon egy-két korty hideg vizet. A rendszeres nyelés segít abban, hogy a torok izmai ne merevedjenek el, és a nyálkahártya nedves maradjon.
A hideg italok fogyasztása az első 7-10 napban különösen fontos. A hideg szűkíti az ereket (vazokonstrikció), ami jelentősen csökkenti az utóvérzés kockázatát. Használjunk jégkockákat, hűtött vizet vagy hígított levet. A rendszeres, óvatos folyadékbevitel a legjobb természetes fájdalomcsillapító.
Speciális szempontok felnőtteknél és tinédzsereknél
Bár a mandulaműtétet gyakran kötik a gyermekkorhoz, felnőttkorban is gyakori beavatkozás. A felnőttek gyógyulása azonban általában lassabb és fájdalmasabb, mint a gyermekeké, így a diéta betartása még szigorúbb fegyelmet igényel.
A tápanyagsűrűség növelése
Mivel a felnőttek nagyobb kalória- és fehérjeigénnyel rendelkeznek, fontos, hogy a puha ételek a lehető legtöbb tápanyagot tartalmazzák. Használjunk:
- Fehérjeporok: Semleges ízű, tejmentes fehérjeporokat keverhetünk hígított alaplébe vagy gyümölcslevekbe.
- Egészséges zsírok: Avokádó, kókuszolaj vagy finomra őrölt lenmag (ha a textúra engedi) a pürékbe keverve.
- Erőlevesek: Hosszú ideig főzött csontleves, amely kollagént és ásványi anyagokat tartalmaz. Ezt szigorúan zsírtalanítva és langyosan kell fogyasztani.
A tinédzserek esetében a legnagyobb kihívás a betarthatóság. Nehéz meggyőzni őket, hogy hagyják el a ropogós chipseket és a szénsavas üdítőket. Itt a szülői fegyelem és a folyamatos magyarázat a kulcs: hangsúlyozzuk, hogy két hétnyi fegyelem egy életre szóló egészséges torokért cserébe megéri.
A mandulaműtét utáni diéta nem büntetés, hanem a gyors és biztonságos gyógyulás eszköze. A puha, hűsítő ételek és a folyamatos hidratálás a legjobb garancia arra, hogy a gyógyulási időszak a lehető legkevesebb fájdalommal és szövődménnyel teljen. Legyünk türelmesek, és tartsuk be szigorúan a fokozatosság elvét.
Gyakran ismételt kérdések a mandulaműtét utáni étrendről
❓ Mikor ehet először a gyermek a műtét után?
Közvetlenül a műtét után, amint felébredt az altatásból, és az orvos engedélyezi, megkezdhető a folyadékpótlás. Általában ez néhány órával a beavatkozás után történik. Kezdetben csak tiszta, hideg vizet vagy jeges teát (méz nélkül!) adjunk, kis kortyokban. Fontos, hogy ne várjunk, amíg a torok túl szárazzá válik.
🍦 Ehet-e fagylaltot a műtét után?
Igen, a hideg és puha fagylalt általában megengedett, sőt, a hideg enyhíti a fájdalmat. Azonban az első 48 órában érdemesebb víz alapú sorbetet vagy jégkását választani, mivel a tejtermékek fokozhatják a nyálkaképződést. Ha fagylaltot választunk, győződjünk meg róla, hogy nincsenek benne apró, kemény darabok (pl. csoki, dió). Kerüljük a piros színezékeket!
🍞 Mikor térhetünk vissza a normális kenyérhez és a rágós ételekhez?
A normális, kemény vagy rágós ételekhez (pl. kenyérhéj, pirítós, rágós húsok) általában csak a műtét utáni 14. nap után szabad visszatérni. A sebgyógyulás legkritikusabb szakasza a 7-10. napon van, amikor a lepedék leválik, ezért ekkor még szigorúan ragaszkodjunk a puha, pépes ételekhez. A fokozatosság elve létfontosságú.
🌶️ Fogyaszthatok fűszeres vagy savas ételeket a gyógyulási időszak alatt?
Határozottan nem. A fűszeres, csípős, savas ételek (pl. citruslevek, paradicsom, ecet, chili, bors) irritálják a nyitott sebet, ami égető fájdalmat és gyulladást okoz. Ezeket az ételeket legalább két hétig teljesen ki kell zárni az étrendből, amíg a seb teljesen be nem gyógyul.
🥛 Mi a helyzet a szívószállal?
Bár kényelmesnek tűnik, a szívószál használatát kerülni kell, különösen az első napokban. A szívás során létrejövő vákuum nyomást gyakorolhat a torokra, ami irritálhatja a sebet és növelheti a vérzés kockázatát. A legjobb, ha pohárból, lassan kortyolgatva iszunk.
🍲 Lehet forró levest inni?
Nem. A forró ételek és italok kitágítják az ereket, ami növelheti a duzzanatot és a vérzés veszélyét. Minden folyadékot, levest és ételt csak szobahőmérsékleten vagy hidegen szabad fogyasztani a gyógyulási időszak alatt.
💪 Hogyan biztosíthatom a megfelelő fehérjebevitelt, ha csak puha ételeket ehetek?
A fehérje elengedhetetlen a sebgyógyuláshoz. Használjon fehérjében gazdag, lágy ételeket, mint például a lágyra főzött, pépesített tojásrántotta, a krémesre turmixolt tofu, vagy a zsírmentes csirke alaplé, amit esetleg semleges ízű fehérjeporral dúsít. A joghurt (ha már tolerálja) és a túrókrémek szintén jó fehérjeforrások lehetnek.






Leave a Comment