Van-e annál édesebb emlék, mint a nagymama konyhájának illata, vagy az a pillanat, amikor a szigorú tekintetű eladó néni a csemegepult mögül előhúzta a vágyott, fényes papírba csomagolt kincset? A szocializmus évtizedei alatt felnőtt generációk számára a csokoládé nem csupán édesség volt, hanem a szigorúan adagolt boldogság szimbóluma, egy apró luxus, amelyet ritkán, de annál nagyobb becsben tartottunk. Ezek az ízek – a rumos, a kakaós, a tejes – örökre beégtek az emlékezetünkbe, és ma is képesek visszarepíteni minket egy letűnt korba, amikor még a csoki is más volt, valahogy tisztább és intenzívebb.
A szocialista édességgyártás aranykora és a hiánygazdaság
A Kádár-korszak gazdasági környezetét a tervezés és a hiány jellemezte, ami természetesen az édességipart sem hagyta érintetlenül. Bár a választék messze elmaradt a nyugati kínálattól, az állami vállalatok – mint a legendás Szerencsi Csokoládégyár vagy a Győri Keksz – elkötelezettek voltak amellett, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokból a lehető legmagasabb minőségű termékeket állítsák elő a tömegfogyasztás számára. Ez a korszak teremtette meg azokat az ikonokat, amelyek ízét ma is keressük a boltok polcain.
A magyar csokoládékultúra gyökerei mélyre nyúlnak, egészen a Stühmer Frigyes által alapított gyárig, amely már a szocializmus előtt is világszínvonalú termékeket állított elő. Bár a gyárakat államosították, a szakértelem és a receptúrák egy része megmaradt, ami lehetővé tette, hogy a szocialista édességgyártás a keleti blokk viszonylatában kiemelkedő minőséget képviseljen. Ekkor született meg a tömegtermelés, de mégis egyedi ízvilággal rendelkező retro csokoládé kínálat.
A korabeli csemegeboltokban a csokoládé ritka és értékes árucikk volt. Nem volt önkiszolgálás; az eladó volt az, aki eldöntötte, mit kaphatunk. A gyereknapok, karácsonyok és születésnapok alkalmával előkerülő ízesített táblás csokoládék, vagy a szigorúan a pult mögött tartott, elegánsabb desszertek jelentették az ünnep fénypontját. A csokoládé megvásárlása maga is egy rituálé volt, nem egy gyors bevásárlás része.
A szocializmusban a csokoládé nem csupán édesség volt. Célpont volt, jutalom, és a hiánygazdaságban a jólét apró, de annál édesebb illúziója. Minden egyes darab mögött történet és várakozás húzódott meg.
Az örök kedvenc: a sport szelet titka
Ha van olyan édesség, amely összeforr a szocialista nosztalgiával, az a Sport szelet. A zöld alapon fekvő, stilizált sportoló figurája azonnal felismerhető volt mindenki számára. De mi volt a titka ennek a viszonylag egyszerű, kókuszos-rumos töltelékkel készült, vékony kakaós bevonattal ellátott szeletnek, amely a mai napig megőrizte népszerűségét?
A Sport szelet 1953-ban született, és eredetileg a sportolók energia-utánpótlását szolgálta volna – innen is kapta a nevét. A receptúra alapja a kakaós massza, amelyet jellegzetesen erős, mesterséges rumaroma gazdagított. Ez az íz volt az, ami megkülönböztette a többi, gyakran unalmasabb édességtől. A Sport szelet olcsó volt, könnyen beszerezhető, és rendkívül laktató.
A Sport szelet gyártása a Szerencsi Csokoládégyárban zajlott, és a technológia viszonylag egyszerű volt, ami lehetővé tette a nagy mennyiségű előállítást. Érdekesség, hogy bár a receptúra az évtizedek során finomodott és a bevonat minősége is változott, a jellegzetes, fanyar-édes, rumos ízprofil máig megmaradt, még ha a modern változatok íze eltér is a békebeli, eredeti íztől.
A szelet népszerűsége a rendszerváltás után is töretlen maradt, sőt, újabb és újabb variációk jelentek meg: jött a Sport szelet tejcsokoládés bevonattal, a nagyobb kiszerelésű változat, és a limitált kiadások. Ez is mutatja, hogy a Sport szelet nem csupán egy édesség, hanem egy brand, egy kulturális horgonypont, amely generációkat köt össze.
A Sport szelet a tökéletes magyar retro édesség. Nem finomkodott, nem volt elegáns, de volt karaktere. Egy harapás, és máris érezni lehetett a rumos gőzt, ami azonnal elfeledtette a szürke hétköznapokat.
A nagy csokoládé triász: Tibi, boci és a macskanyelv
A táblás csokoládék kategóriájában három nagy név uralta a piacot, mindegyik más szerepet töltött be a fogyasztók életében. Ezek a termékek jelentették a minőségi alapot, és a szocializmus csokoládé kínálatának gerincét.
Tibi csokoládé: az elegancia és a minőség ígérete
A Tibi csokoládé a Kádár-kor egyik legelismertebb márkája volt. Nem volt olcsó, de a táblás csokoládék között a minőséget képviselte. A Szerencsi gyár terméke volt, és a fehér, elegáns csomagolás, rajta a stilizált Tibi névvel, már önmagában is jelezte, hogy ez egy különlegesebb termék. A Tibi volt az, amit ajándékba vittek, vagy amit a szülők a vasárnapi ebéd után, szigorúan mért adagokban osztottak szét.
A Tibi csokoládé számos ízben kapható volt, de a legikonikusabb a tejcsokoládé és a rumos-meggyes változat volt. A gyártók kiemelt figyelmet fordítottak a kakaótartalomra, amely bár nem érte el a mai prémium csokoládék szintjét, a korabeli standardokhoz képest kiváló volt. A Tibi a mai napig létezik, és bár a receptúra és a tulajdonosi háttér változott, a név továbbra is a retro csoki fogalmát idézi.
Boci csoki: a mindennapi tejcsokoládé alapja
A Boci csokoládé a Tibi kevésbé elegáns, de sokkal gyakoribb testvére volt. A Boci volt az igazi tömegtermék, a tejcsokoládé, amelyet a legtöbb gyerek kapott. A jellegzetes piros-fehér csomagolás és a vidám tehénfigura a gyerekkor gondtalan pillanatait idézi. A Boci volt az, amit a tízórai mellé csomagoltak, vagy amit egy sikeres iskolai dolgozat után kaptunk jutalmul.
A Boci gyártása szintén a Szerencsihez kötődött, és az évtizedek során a receptúra viszonylag stabil maradt, biztosítva a megszokott, krémes tejcsokoládé ízt. Bár a Boci sosem volt a luxus szimbóluma, a konzisztens minősége és az elérhetősége miatt vált a szocialista édességpiac egyik legfontosabb szereplőjévé. Ez a csokoládé testesítette meg leginkább az „átlagos, jó minőségű, elérhető” kategóriát.
A macskanyelv: a formába öntött elegancia
A Macskanyelv (Katzenzunge) csokoládé egy német-osztrák találmány, amely a magyar szocialista időszakban is nagy népszerűségnek örvendett, különösen a Stühmer örökségének köszönhetően. A hosszúkás, nyelv alakú csokoládék nem táblában, hanem dobozban kerültek forgalomba, ami már önmagában is a magasabb kategóriát jelentette.
A Macskanyelv fogyasztása rituális jellegű volt. Nem lehetett csak úgy bekapni, mint egy Sport szeletet; ki kellett venni a díszes dobozból, és lassan, elegánsan elfogyasztani. Ez volt az a csokoládé, amit a nagyszülők tartottak a szekrény mélyén, és csak a legritkább vendégeknek vagy ünnepek alkalmával tálaltak. A forma és a csomagolás adta a macskanyelv csokoládé igazi értékét, hiszen a benne lévő csoki minősége is kiemelkedő volt a korabeli átlaghoz képest.
Különlegességek és drazsék: dunakavics és francia drazsé

Nemcsak a táblás csokoládék és szeletek uralták a piacot. A drazsék kategóriája is rendkívül fontos volt, hiszen ezek a kis, színes, cukorral bevont édességek jelentették a gyerekek számára a legtöbb szórakozást és izgalmat. Két név kiemelkedik ebből a kategóriából: a Dunakavics és a Francia drazsé.
Dunakavics: a földimogyoró és a kakaó tökéletes házassága
A Dunakavics egyedülálló jelenség volt. A pörkölt földimogyoró magot vastag, cukorral és kakaóval ízesített bevonat fedte. A termék a Duna folyó kavicsaihoz való hasonlósága miatt kapta a nevét, és a csomagolása is ezt a természetes, rusztikus érzetet erősítette. A Dunakavics a retro édességek sorában a textúra és az íz kontrasztjának bajnoka.
A Dunakavics különlegessége abban rejlett, hogy a ropogós cukorréteg alatt található földimogyoró enyhén sós íze tökéletes ellentétben állt a bevonat édességével. A fogyasztás élménye is más volt: nem egy falat volt, hanem sok apró, rágcsálható darab, ami ideális volt moziban vagy otthoni filmnézés közben. A Dunakavics receptúra az évtizedek alatt alig változott, ami hozzájárult a nosztalgia faktorához.
Francia drazsé: a szivárvány a csemegepultban
A Francia drazsé a Dunakavics színes, gyümölcsös testvére volt. Bár nem csokoládé, hanem gyümölcsös cukormázas bevonatú kakaós massza golyókat tartalmazott, szerves része volt a szocialista édességkínálatnak. A drazsék élénk, mesterséges színei (piros, sárga, zöld) igazi látványosságot jelentettek, és a csomagolás felnyitása mindig izgalmas volt.
A Francia drazsé a Szerencsi gyár terméke volt, és a gyerekek körében rendkívül népszerű volt az intenzív, édes íze és a játékos megjelenése miatt. Míg a Dunakavics a „felnőttebb” rágcsálnivaló volt, a Francia drazsé a tiszta, színes, szocialista gyerekkor ízét testesítette meg.
| Termék | Fő összetevő/íz | Kategória | Kulturális jelentőség |
|---|---|---|---|
| Sport szelet | Rumos, kókuszos massza | Szelet/Energia | Tömegtermék, ikonikus retro íz |
| Tibi csokoládé | Tejcsokoládé, rumos-meggyes | Táblás csokoládé | Minőség, ajándék, elegancia |
| Boci csoki | Tejcsokoládé | Táblás csokoládé | Mindennapi fogyasztás, alapvető édesség |
| Dunakavics | Földimogyoró, kakaós cukor | Drazsé | Rágcsálnivaló, textúrakontraszt |
A töltött csokoládék világa: a pilóta keksz és a balaton szelet
Bár a Pilóta keksz és a Balaton szelet technikailag nem tiszta csokoládé, hanem csokoládé bevonatú ostyák és kekszek, elválaszthatatlanok a szocialista édesség nosztalgiától. Ezek a termékek a gyors, kényelmes nassolás kategóriáját képviselték, és a Győri Keksz és Ostyagyár termékeiként váltak országszerte ismertté.
Balaton szelet: a nyári emlékek íze
A Balaton szelet talán a legemlékezetesebb a töltött ostyák közül. A vékony ostyalapok közé töltött kakaós krém, amelyet vékony, kakaós bevonat fedett, a nyári kirándulások és a Balaton-parti nyaralások elmaradhatatlan kelléke volt. A bevonat minősége gyakran változó volt – a melegebb napokon könnyen olvadt, ami a fogyasztásnak mégis egyfajta banyáris báját adta.
A Balaton szelet két alapvető ízben létezett: a piros (eredeti, kakaós) és a kék (mogyorós). Az ostyák ropogóssága és a krém édessége adta a tökéletes egyensúlyt. A mai napig az egyik legnépszerűbb magyar nápolyi, és a márka tulajdonosai is folyamatosan próbálják visszahozni a retro Balaton szelet eredeti ízét, ami sokak szerint a mai napig utánozhatatlan.
Pilóta keksz: a dupla élvezet
A Pilóta keksz, a két kakaós kekszlap közé zárt vaníliás krém, amelyet gyakran emlegetnek a szocialista édességpultok ikonjaként. Bár nem csokis bevonatú, a keksz maga kakaóval ízesített, és a párosítás tökéletes volt egy pohár tej vagy kakaó mellé. A Pilóta keksz a Győri Keksz terméke volt, amely a szocialista élelmiszeripar egyik legstabilabb és legmegbízhatóbb vállalata volt.
A Pilóta keksz sikere abban rejlett, hogy az édes krém és a fanyarabb keksz tökéletesen kiegészítették egymást. A keksz fogyasztásának rituáléja – szétválasztani a két lapot, lenyalni a krémet, majd megenni a kekszet – generációkon átívelő élmény volt. Ez a szocialista nassolnivaló a kényelem és a megszokott ízvilág szimbóluma volt.
A luxus ígérete: a konyakmeggy és a szaloncukor
A szocializmus éveiben is léteztek termékek, amelyek a magasabb minőséget, az exkluzivitást és az ünnepi alkalmakat képviselték. Ezeket nem lehetett csak úgy megvenni a sarki boltban, hanem különleges csemegeüzletekben vagy karácsony előtt jelentek meg nagy tételben. A Konyakmeggy és a Szaloncukor volt a két legfontosabb „luxus” csokoládétermék.
Konyakmeggy: a felnőtt ízélmény
A Stühmer Konyakmeggy (amely a Stühmer gyár államosítása után is megmaradt a termékkínálatban) valóságos legenda volt. Ez a termék a felnőttek édessége volt, amelyet a gyerekek csak titokban kóstolhattak meg, ha egyáltalán hozzáfértek. A csokoládé burokba zárt egész meggy, amelyet finom konyakos szirup vett körül, igazi mestermű volt.
A Konyakmeggy gyártása rendkívül munkaigényes volt, és a minőségi alapanyagok miatt drága is. Ez volt az a prémium csokoládé, amit a férfiak ajándékoztak, vagy amit a vendégségben kínáltak a kávé mellé. A Konyakmeggy örökzöld klasszikus, amely a mai napig a hagyományos magyar csokoládégyártás egyik csúcsát jelenti, és a retro ízek közül a legnemesebbet képviseli.
Szaloncukor: a karácsony elmaradhatatlan kelléke
A szaloncukor nemcsak édesség, hanem a magyar karácsonyi hagyomány része. Bár a szaloncukor már a szocializmus előtt is létezett, a Kádár-korban érte el a tömeggyártás és a széleskörű elterjedés csúcsát. Bár a minőségi különbségek óriásiak voltak – a legolcsóbb, kemény fondant cukorkáktól az igazi, csokoládéval bevont marcipános vagy zselés változatokig –, a szaloncukor minden karácsonyfa alatt ott lógott.
A szaloncukor választék is tükrözte a korszakot. A legnépszerűbbek a zselés, a kókuszos és a rumos ízesítésű változatok voltak. A gyártók versengtek a legszebb, legcsillogóbb csomagolásért, ami a karácsonyi nosztalgia szerves része. A szaloncukor nemcsak az ízélmény miatt volt fontos, hanem a csomagolás miatt is, amelyet a gyerekek gyakran gyűjtöttek.
Az édes nosztalgia pszichológiája: miért szeretjük még ma is?
Miért van az, hogy egy retro csokoládé, amelynek receptúrája évtizedeket ölel fel, még ma is ilyen erős érzelmi reakciót vált ki belőlünk? A válasz a pszichológiában és az emlékezet működésében rejlik, amit gyakran neveznek Proustian-effektusnak, amikor az ízek és illatok azonnal felidéznek rég elfeledett emlékeket.
A szocialista édességek fogyasztása során nem csak cukrot és kakaót viszünk be, hanem egy darab gyerekkort. A nosztalgia ízek a biztonság érzését keltik. Egy olyan korszakot idéznek fel, amikor a világ egyszerűbb volt, a felelősség kisebb, és az édes jutalom valóban különleges eseménynek számított. Ez a fajta érzelmi kötődés sokkal erősebb, mint bármely modern, prémium minőségű csokoládé iránti vonzalom.
Továbbá, a hiánygazdaságban a csokoládé értékének érzékelése is más volt. Mivel nem volt mindig elérhető, és gyakran limitált volt a választék, a fogyasztás élménye intenzívebbé vált. Egy tábla Tibi csoki vagy egy Sport szelet megszerzése nem volt magától értetődő, ezért minden harapásnak nagyobb volt a súlya. Ez a megbecsülés kultúrája ma is áthatja a retro édességekhez fűződő viszonyunkat.
A retro édességek íze nem feltétlenül jobb volt, de az élmény, ami hozzájuk kapcsolódott, pótolhatatlan. Az íz egy időgép, ami visszarepít minket a csemegepult varázslatos világába.
Változások a pult mögött: mit őrzött meg a rendszerváltás?

A rendszerváltás gyökeresen átalakította a magyar édességipart. Az állami vállalatokat privatizálták, gyakran külföldi nagyvállalatok vásárolták fel a márkákat (például a Nestlé, a Kraft Foods/Mondelez). Ez a változás egyszerre hozott magával minőségi javulást (új technológiák, jobb kakaóbabok) és, sokak szerint, a klasszikus ízek elvesztését is.
A szocialista csokoládé márkák megpróbáltak alkalmazkodni a modern piaci igényekhez. A csomagolás modernizálódott, a termékportfólió bővült. Például a Boci és a Tibi is megkapta a modern, fényesebb, színesebb köntöst. Azonban a fogyasztók egy része folyamatosan kereste az „eredeti” ízt, ami nyomás alá helyezte a gyártókat a retro receptúrák megőrzése érdekében.
Sajnos, a globalizáció és a költséghatékonyság gyakran felülírta a hagyományokat. Néhány termék esetében a kakaóvaj helyett növényi zsírokat kezdtek használni, vagy a mesterséges aromákat finomították, ami megváltoztatta a megszokott textúrát és ízt. Emiatt a mai nosztalgia édességek íze már nem teljesen azonos azzal, amit 30-40 évvel ezelőtt fogyasztottunk. Azonban a márkák kitartóan élnek, mert az emlékek erősebbek, mint a valóság.
Receptúrák és összetevők: az akkori minőség standardjai
Fontos megérteni, hogy a szocialista édességgyártás minőségi standardjai különböztek a maiaktól. Bár a Szerencsi gyár híres volt arról, hogy igyekezett a lehető legjobb kakaóalapanyagokat beszerezni, a nehézkes import miatt gyakran kényszerültek alternatív megoldásokra.
A kakaó és a zsírok kérdése
A valódi, magas minőségű kakaóvaj mindig is luxuscikknek számított. Bár a Tibi és a Konyakmeggy esetében igyekeztek a lehető legtöbb kakaóvajat használni, a tömegtermékek, mint a Sport szelet bevonata vagy a Boci csoki, gyakran tartalmaztak magasabb arányban növényi zsírokat vagy hidrogénezett zsírokat. Ez a zsírszegényebb, de tartósabb bevonat volt az, ami a szocialista csokoládékra jellemző volt.
Ugyanakkor a szocialista édességek esetében a mesterséges aromák használata is elterjedt volt. A Sport szelet intenzív rumos íze például nagyrészt aromának köszönhető, ami olcsóbb és stabilabb volt, mint a valódi rum. Ezek az aromák azonban ma már a retro ízek elválaszthatatlan részévé váltak.
A mai minőségi trendek (pl. magas kakaótartalom, fenntartható forrásból származó kakaó) gyökeresen eltérnek a 70-es, 80-as évek gyártási elveitől. De éppen ez a különbség adja a nosztalgia csokoládék egyedi karakterét: az egyszerű, de intenzív, mesterségesen felerősített ízvilágot, ami a hiányt feledtette.
Az édességfogyasztás kultúrája a Kádár-korban
A csokoládé és édességfogyasztás a szocializmusban nem csak az ízélményről szólt, hanem a szociális interakciókról és az ünnepekről is. A csemegeboltok és a cukrászdák központi szerepet játszottak a mindennapi életben.
A csemegepult és a sorban állás
A csemegeboltok voltak a csokoládé és édesség beszerzésének fő helyszínei. Ezek a boltok szigorúan szabályozott környezetben működtek, és a vásárlás gyakran sorban állással járt. Az eladók keze volt a hatalom: ők mérték ki a kimérős cukorkákat, ők adták át a ritka táblás csokoládékat. A csemegepult mögötti varázslat a gyerekek számára szinte misztikus volt.
A csokoládé ajándékozásának kultúrája is kiemelkedő volt. Egy Tibi csoki vagy egy doboz Konyakmeggy komoly ajándéknak számított, amelyet nem vettek meg csak úgy, a hétköznapokon. A csokoládé a tisztelet és megbecsülés jele volt, különösen a nők és a tanárok számára.
Gyereknap és a csokoládé adagolása
A Gyereknap volt az az ünnep, amikor a csokoládé és az édesség szinte korlátlanul áramlott. Az iskolákban, munkahelyeken osztottak szét csomagokat, amelyek tele voltak Boci csokival, Dunakaviccsal, és persze Sport szelettel. Ez volt az év fénypontja, amikor a szigorú édes adagolás egy napra feloldódott.
A szülők általában szigorúan ellenőrizték a csokoládéfogyasztást, részben a fogak védelme, részben pedig az áru értéke miatt. Egy egész tábla csokoládé elfogyasztása egy ültő helyben elképzelhetetlen volt. A szocialista csokoládé így tanított meg minket a mértékletességre és az élvezetek elnyújtására.
Ez az édes örökség, amit a szocializmus ikonikus csokoládéi képviselnek, ma is élénken él bennünk. Amikor ma egy Sport szeletet bontunk, nemcsak a rumos ízt érezzük, hanem a letűnt kor emlékét is, azt a biztonságot és egyszerűséget, amit a gyerekkor jelentett.
🍫 Édes emlékek őrzői: Gyakran ismételt kérdések a szocialista csokoládékról
Ahogy visszatekintünk az ikonikus retro ízekre, számos kérdés merül fel a gyártással, az elérhetőséggel és a márkák sorsával kapcsolatban.
1. Melyik volt a legelső tömeggyártású csokoládé a szocialista magyarországon? 🥇
Bár a Stühmer már az államosítás előtt is gyártott csokoládékat, a tömeggyártás egyik legkorábbi és legikonikusabb terméke a Sport szelet volt, amelyet 1953-ban kezdtek gyártani, eredetileg a sportolók energiaszükségletének fedezésére szántak.
2. Miért volt a Tibi csokoládé drágább, mint a Boci csoki? 💰
A Tibi csokoládé a Szerencsi gyár prémium kategóriáját képviselte. Általában magasabb kakaótartalommal készült, és gyakran töltött, ízesített változatokban is kapható volt, mint például a rumos-meggyes. Míg a Boci a mindennapi, alap tejcsokoládé volt, a Tibi az ajándékozásra szánt, elegánsabb terméket jelentette.
3. Melyik édesség volt a leginkább hiánycikk a szocializmus idején? 🤔
Bár a táblás csokoládék általában elérhetőek voltak, a valódi hiánycikkek közé tartoztak a különleges, importált édességek, vagy a minőségi, Stühmer örökségét őrző desszertek, mint például a minőségi Konyakmeggyek és a marcipános szaloncukrok, amelyek csak szezonálisan vagy speciális boltokban voltak kaphatók.
4. Miért volt olyan jellegzetes a Sport szelet rumos íze? 🍹
A Sport szelet jellegzetesen intenzív, rumos ízét nagyrészt mesterséges rumaroma adta. Ez az aroma olcsóbb és stabilabb volt a tömeggyártás szempontjából, mint a valódi rum használata. Ez a fanyar, erős íz vált a Sport szelet védjegyévé, és a mai napig a nosztalgia ízek közé tartozik.
5. Megtalálható-e még ma is az eredeti, szocialista receptúra? 📝
A rendszerváltás és a privatizáció után a legtöbb márka tulajdonost váltott, és a receptúrákat modernizálták, részben a hatékonyság, részben pedig az aktuális élelmiszeripari előírások miatt. Bár a gyártók igyekeznek megőrizni a retro ízprofilt, a modern alapanyagok (pl. zsírok, kakaóbabok) miatt az íz már nem teljesen azonos a békebeli, eredeti termékekkel.
6. Honnan kapta a Dunakavics a nevét? 🏞️
A Dunakavics nevét a formájáról kapta. A pörkölt földimogyoró bevonata egyenetlen, kavicsszerű felületet kölcsönzött a terméknek, ami a Duna folyó partján található kövekre emlékeztetett. A termék a drazsé kategória egyik legnépszerűbb és legjellemzőbb képviselője volt.
7. Melyik gyár volt a szocialista édességgyártás központja? 🏭
A szocialista édességgyártás központja egyértelműen a Szerencsi Csokoládégyár volt. Itt készültek a legikonikusabb termékek, mint a Tibi, a Boci, a Sport szelet, és a legtöbb drazsé is. Szerencs neve hosszú évtizedekig összefonódott a magyar csokoládéval.
8. Volt-e különbség a szocialista és a mai csokoládé bevonat között? 🍫
Igen, jelentős különbség volt. A szocialista tömegtermékek bevonata gyakran tartalmazott magasabb arányban növényi zsírokat a kakaóvaj helyett (vagy mellett), ami a bevonatot kevésbé olvadóvá és fényesebbé tette, de megváltoztatta a textúrát. A mai csokoládék (különösen a prémium kategóriában) általában sokkal több kakaóvajat tartalmaznak.






Leave a Comment