Amikor a hideg, téli esték beköszöntenek, vagy egyszerűen csak valami újdonságot keresünk a megszokott vendéglátási rutin helyett, a raklett parti az a megoldás, ami garantálja a meghittséget és a felejthetetlen gasztronómiai élményt. A raklett, ez a svájci találmány, nem csupán egy étel, hanem egy közösségi esemény, ahol mindenki a saját ízlése szerint kreálhatja meg a tökéletes falatot. Nincs szükség órákig tartó konyhai előkészületekre, sem bonyolult tálalásra; a hangsúly az együttléten, a lassú étkezésen és a finom, olvadó sajtok illatán van. Ez a cikk egy átfogó útmutató ahhoz, hogyan szervezzük meg a tökéletes, zökkenőmentes és ízekben gazdag raklett-estet, lépésről lépésre, a bevásárlástól a tálalásig.
A raklett a vendéglátás zen buddhizmusa: mindenki a saját tempójában, a saját kedve szerint építi fel a tökéletes harmóniát a kis serpenyőjében.
A raklett parti varázsa: Miért éppen ez?
A raklett parti népszerűsége abban rejlik, hogy teljesen interaktív. Nem a háziasszony sürög-forog a konyhában, hanem a vendégek válnak a saját szakácsaikká. Ez jelentősen csökkenti a házigazda stresszszintjét, és azonnal feloldja a hangulatot. A gép köré gyűlve, a serpenyőket töltögetve és a sajtot figyelve, ahogy lassan aranybarnára olvad, elkerülhetetlen a beszélgetés. Ez az étkezési forma tökéletesen illeszkedik a modern életvitelhez, ahol a minőségi, lassú együttlét egyre nagyobb érték. Ráadásul a raklett rendkívül rugalmas: szinte bármilyen alapanyaggal kombinálható, így könnyedén igazítható a speciális diétás igényekhez is.
A raklett eredetileg a svájci Alpokból származik, ahol a pásztorok a tűz mellett olvasztották meg a félbevágott sajtkereket, majd a felolvadt réteget kaparták le (innen a név: racler – kaparni) főtt burgonyára és savanyúságra. Ma már a modern, elektromos készülékek vették át a helyét, de az élmény lényege változatlan maradt: a sajtolvasztás öröme és az egyszerűség nagyszerűsége.
A tökéletes raklett készülék kiválasztása
Mielőtt belevágnánk a receptekbe és a beszerzésbe, elengedhetetlen a megfelelő eszköz beszerzése. A raklett sütő a parti központi eleme, ezért érdemes körültekintően választani. A készülékek általában 2, 4, 6 vagy 8 személyesek. Ha gyakran fogadunk vendégeket, egy 8 személyes modell lehet az ideális befektetés.
Két fő típus létezik, és mindkettőnek megvannak az előnyei:
Grilllapos készülékek: Ezek általában tapadásmentes bevonattal rendelkeznek, és gyorsan felmelegszenek. A felső lapon grillezhetünk vékony hússzeleteket, zöldségeket vagy tenger gyümölcseit, míg alul a serpenyőkben olvad a sajt.
Természetes kőlapos (vagy lávaköves) készülékek: Ezek lassabban melegszenek fel, de sokkal egyenletesebben tartják a hőt. A kőlap különösen jó a húsok sütéséhez, mivel megőrzi a szaftosságukat, és a hőmérséklet stabil marad, még akkor is, ha sokan használják egyszerre. A kőlap tisztítása azonban általában több figyelmet igényel.
Bármelyik típust is választjuk, figyeljünk arra, hogy a készülék teljesítménye (wattban mérve) megfelelő legyen. Egy erősebb gép gyorsabban olvasztja a sajtot, ami kulcsfontosságú, ha sokan ülünk az asztalnál. Ügyeljünk a tapadásmentes bevonat minőségére a serpenyőknél, hiszen senki sem szereti a letapadt, elégett sajtot.
A raklett sajt kiválasztása: Nem csak egy sajt!
A raklett parti sikerének 60%-a a sajton múlik. A legtöbb ember automatikusan a svájci raklett sajtra gondol, ami egy félkemény, zsíros, tehéntejből készült sajt, jellegzetes, de nem tolakodó ízzel, és ami a legfontosabb: tökéletesen olvad.
Milyen sajtokat szerezzünk be?
Bár a hagyományos raklett sajt a legjobb, érdemes több fajtát is kínálni, hogy a vendégek kísérletezhessenek az ízekkel. A változatosság a raklett receptek lelke!
Hagyományos raklett sajt: Enyhén sós, diós, kiválóan nyúlik. Ezt feltétlenül szerezzük be.
Füstölt sajt (pl. füstölt trappista vagy cheddar): Ad egy mélyebb, karakteresebb ízt. Különösen jól passzol marhahúshoz vagy szalonnához.
Fűszeres variációk: Létezik borsos, paprikás vagy fokhagymás raklett sajt is. Ezeket kis mennyiségben kínáljuk, a bátrabb ízek kedvelőinek.
Krémes sajtok (pl. Gouda, fiatal Emmentaler): Enyhébb ízűek, és kiválóan olvadnak. Jó választás azoknak, akik nem kedvelik az erős sajtízt.
Kecskesajt (Goat cheese): Egy kis pikantéria, különösen zöldségekkel és mézzel kombinálva.
Mennyiség és előkészítés: Számoljunk fejenként kb. 200–250 gramm sajttal. Ez elsőre soknak tűnhet, de a raklett egy laktató étel. A sajtot mindig vékony, kb. 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk, hogy gyorsan és egyenletesen olvadjon. A vastagabb szeletek nehezebben olvadnak, és könnyen megéghetnek a serpenyő alján.
Tipp: Vágjuk fel a sajtokat előre, és rendezzük el őket egy nagy tálon. Így a vendégek azonnal látják a választékot, és nem kell a szeleteléssel bajlódniuk.
A raklett paletta: Húsok, zöldségek és köretek
A raklett nemcsak sajt, hanem különféle húsok és színes zöldségek ízletes kombinációja is, ami mindenkit lenyűgöz.
A sajton kívül a többi alapanyag adja meg a raklett parti igazi gazdagságát. A kulcsszó itt a változatosság és az előkészítés. Minden alapanyagot vékonyra, apróra kell vágnunk, hogy a grilllapon gyorsan átsüljenek, és a serpenyőben is elférjenek a sajt alatt.
A húsok és a fehérjék mesterhármasa
A grilllap a húsoké. Mivel a sütési idő itt korlátozott, csak vékonyan szeletelt, gyorsan elkészülő húsokat használjunk.
Marha: Vékonyra szeletelt bélszín vagy hátszín. Fontos, hogy nagyon friss legyen, és csak rövid ideig süssük.
Csirke/Pulyka: Apró kockákra vagy vékony csíkokra vágva. Ezeket érdemes előre bepácolni (lásd a szószok részt), hogy ne száradjanak ki.
Sertéshús: Bacon szeletek (nélkülözhetetlen a rakletthez!), vékonyra vágott tarja vagy sonka.
Tenger gyümölcsei: Garnélarák (kis méretű, előfőzött vagy nyers), fésűkagyló. Ezeket érdemes előre fűszerezni fokhagymával és petrezselyemmel.
Ne feledkezzünk meg a vegetáriánus fehérjeforrásokról sem! Kínáljunk fel apróra vágott tofut, tempeh-t, vagy fűszeres szójagranulátumot, amit a grilllapon ropogósra süthetnek.
A zöldségek és a frissesség
A zöldségek adják a ropogósságot és a színt a raklett receptekhez. A legtöbb zöldséget érdemes előre párolni vagy blansírozni, hogy a grilllapon már csak megpirulniuk kelljen, és ne maradjanak nyersek.
Zöldség
Előkészítés
Tipp
Gomba (Csiperke, Portobello)
Vékony szeletek.
Fokhagymás vajjal locsolva a serpenyőben is kiváló.
Paprika (Kaliforniai)
Apró kockák vagy csíkok.
Különösen jól illik a csirkéhez és a füstölt sajthoz.
Cukkini és Padlizsán
Vékony karikák.
Pácoljuk be olívaolajjal és oregánóval.
Vöröshagyma és Pórétagymak
Vékony karikák.
A hagymát érdemes a grilllapon karamellizálni.
Brokkoli és Karfiol
Kis rózsák, előfőzve/blansírozva.
Ad egy kellemesen ropogós textúrát a sajt alatt.
Köret nélkül nincs raklett
A két legfontosabb köret a rakletthez a burgonya és a kenyér.
Burgonya: Hagyományosan kisméretű, héjában főtt burgonyát használunk. A legjobb, ha előző nap megfőzzük, és tálalás előtt melegen tartjuk egy termoszban vagy egy melegen tartó edényben. A burgonya adja az alapot a sajthoz és a savanyúságokhoz.
Kenyér: Friss bagett vagy rozskenyér. Kínálhatunk fokhagymás bagettet is, amit a grilllapon piríthatnak meg a vendégek.
Végül, de nem utolsósorban: a savanyúságok. Ezek a savas, ropogós kiegészítők elengedhetetlenek a zsíros sajt és húsok mellé. Kínáljunk apró ecetes uborkát (cornichons), gyöngyhagymát, és esetleg valamilyen paprikát.
A raklett szószos titkai: Marinádok és mártások
A legtöbb raklett parti hibája, hogy az ízek laposak maradnak, mert a vendégek csak sót és borsot használnak. A házi szószok és marinádok teszik igazán felejthetetlenné az estét.
Készítsünk legalább négyféle mártást: egy krémeset, egy csípőset, egy gyümölcsöset és egy könnyed, joghurtos változatot.
1. Klasszikus fokhagymás-joghurtos szósz
Ez egy könnyed, frissítő szósz, amely kiválóan ellensúlyozza a sajtok nehézségét. Különösen jól passzol a csirkéhez és a zöldségekhez.
Hozzávalók:
250 g natúr joghurt (vagy görög joghurt)
2 gerezd fokhagyma (zúzva)
1 evőkanál friss citromlé
2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma vagy kapor
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés: Egyszerűen keverjük össze az összes hozzávalót. Hagyjuk állni legalább egy órán át a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
2. Édes-chilis BBQ marinád
Ez a szósz nemcsak mártogatónak, hanem a húsok előzetes pácolására is tökéletes. Ad egy kellemesen pikáns, füstös ízt.
Hozzávalók:
100 ml ketchup
50 ml méz vagy juharszirup
2 evőkanál Worcester szósz
1 teáskanál füstölt pirospaprika
Chili pehely vagy friss chili ízlés szerint
Elkészítés: Egy kis lábasban forraljuk fel az összetevőket, majd alacsony lángon főzzük 5 percig, amíg besűrűsödik. Hűtsük le tálalás előtt. Ezzel pácoljuk be a csirke- vagy sertéshús-kockákat legalább 30 perccel a parti előtt.
3. Mustáros-kapribogyós szósz
Kifejezetten marhahúshoz és halakhoz ajánlott. A kapribogyó sós, savas íze remekül kiegészíti a nehéz sajtokat.
Hozzávalók:
100 g majonéz
2 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál kapribogyó (apróra vágva)
Fél citrom reszelt héja
Frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: Keverjük össze a majonézt és a mustárt, majd adjuk hozzá a kapribogyót és a citromhéjat. Tálalás előtt hűtsük be.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az asztalra kerüljön olívaolaj, balzsamecet, frissen őrölt só és bors, valamint néhány fűszerkeverék (pl. provence-i fűszerek, chili) a húsok közvetlen ízesítéséhez.
Speciális igények kezelése: Mindenki élvezze a raklettet
Egy tapasztalt háziasszony tudja, hogy a vendéglátás ma már nem létezhet a speciális diétás igények figyelembe vétele nélkül. Szerencsére a raklett nagyon könnyen adaptálható.
Gluténmentes opciók
A raklett alapvetően gluténmentes, ha kihagyjuk a hagyományos kenyeret. Kínáljunk helyette:
Gluténmentes bagettet: A pirítóson sütve kiváló.
Édesburgonyát: Főtt vagy párolt édesburgonya karikák, amelyeket a grilllapon megpiríthatnak.
Rizs- vagy kukoricakenyér: Könnyed, ropogós alternatíva.
Keresztszennyeződés elkerülése: Ha gluténérzékeny vendégünk van, jelöljünk ki külön tálat a gluténmentes alapanyagoknak, és kérjük meg, hogy használjon külön serpenyőt és spatulát.
Vegetáriánus és vegán raklett
A vegetáriánusok számára a raklett maga a paradicsom, hiszen a zöldségek és a sajt a főszereplők. A vegán vendégek esetében azonban kreatívabbnak kell lennünk, de a raklett tippek alkalmazásával ez is megoldható.
Vegán sajtok: Ma már kaphatók kiválóan olvadó vegán sajtok (pl. Violife márkák), melyek textúrájukban és ízükben is megközelítik a tehéntejből készült sajtokat.
Fehérje: Készítsünk fűszeres marokkói csicseriborsó-pogácsákat, vagy kínáljunk tempeh-t/tofut, amit előre bepácolunk.
Zöldségek sokasága: Kínáljunk több fajta zöldséget, mint a húsevőknek (pl. articsóka szívek, spárga, olívabogyó).
Címkézés: Mindig jelöljük meg egyértelműen az alapanyagokat. Egy kis cetli a tálak mellé, ami jelzi, hogy mi a vegán, gluténmentes vagy laktózmentes, nagyban megkönnyíti a vendégek választását és növeli a biztonságérzetüket.
A terítés és a hangulat: Az otthoni vendéglátás művészete
A raklett parti nemcsak az ételről szól, hanem az atmoszféráról is. Mivel a vendégek órákat töltenek az asztal körül, a kényelem és a megfelelő hangulat elengedhetetlen.
Az asztal elrendezése
A raklett készülék sok helyet foglal el. Helyezzük az asztal közepére, egy stabil, hőálló alátétre. Ügyeljünk arra, hogy a vendégek kényelmesen elérjék a készüléket, de ne legyen túl közel a szélhez. A kábel ne lógjon le, kerüljük a baleseteket.
A többi alapanyagot kis tálkákban, esztétikusan rendezzük el a készülék körül, vagy egy külön, kisebb asztalon. Fontos, hogy a sajt, a húsok és a zöldségek könnyen hozzáférhetők legyenek, de ne zsúfoljuk túl az asztalt. Minden vendég számára biztosítsunk két tányért (egy a grillezett ételnek, egy a köreteknek), egy kis raklett serpenyőt és egy fa spatulát.
Fények, illatok, zene
A raklett parti hangulata akkor az igazi, ha meghitt. Használjunk meleg fényeket: gyertyák, mécsesek, esetleg egy halványan világító fényfüzér. Kerüljük az erős, hideg fényt.
A raklett készülék által kibocsátott illat nagyon intenzív lehet (különösen, ha erősebb sajtokat használunk). Szellőztessünk előre, és tálalás közben is, ha szükséges. A zene legyen halk, háttérzene: jazz, lounge, vagy valamilyen akusztikus, kellemes válogatás, ami nem nyomja el a beszélgetést.
A raklett illata a tél és az otthonosság szinonimája. De ne feledjük, a friss levegő mindig segít, hogy az ízek tisztábbak maradjanak.
Italok párosítása: Mi illik a rakletthez?
A raklett gazdag, zsíros és sós étel, ami megfelelő italt kíván. Kerüljük a nehéz, testes vörösborokat, mivel ezek elnehezítik az emésztést, különösen a sajt esetében.
Borok
A hagyomány szerint a rakletthez a legjobb a száraz fehérbor. Ezek savtartalma segít „átvágni” a sajt zsírosságát, és frissíti a szájpadlást.
Svácjci Fendant (Chasselas): A klasszikus választás. Könnyed, ásványos.
Sauvignon Blanc: Friss, citrusos, jó savakkal.
Száraz Rizling: Elegáns, gyümölcsös, tökéletes választás a fűszeresebb húsokhoz is.
Pezsgő/Prosecco: A buborékok segítenek az emésztésben, és mindig emelik az ünnepi hangulatot.
Sörök és alkoholmentes italok
A könnyed, világos sörök, mint a Pilsner vagy a Lager, szintén jó választások. Kerüljük a túl keserű IPA-kat vagy a nehéz barna söröket.
Az alkoholmentes italok közül a legjobb a fekete tea vagy a gyógynövény tea. A meleg tea fogyasztása a sajtos ételek mellé hagyományos svájci szokás, mivel szintén segíti a zsírok emésztését. Tegyünk ki kancsóban friss vizet citrommal és mentával is.
A raklett recept: Az építkezés művészete
A raklett serpenyőben az étel összeállítása a kreativitás csúcsa. Bár mindenki szabadon kísérletezhet, van néhány bevált kombináció, amit érdemes kipróbálni.
Klasszikus svájci
Alap: Főtt, meleg burgonya szeletek. Töltelék: Hagyományos raklett sajt. Kiegészítők: Ecetes uborka és gyöngyhagyma. Ez a kombináció a legegyszerűbb, de a legmegnyugtatóbb ízeket adja.
Mexikói tűz
Alap: Vékonyra vágott csirke, bepácolva a chilis BBQ szószba. Töltelék: Füstölt sajt vagy cheddar. Kiegészítők: Apróra vágott kaliforniai paprika, kukorica, és egy csepp tejföl a sajt tetejére olvasztás előtt.
Mediterrán álom
Alap: Pácolt cukkini és padlizsán karikák. Töltelék: Kecskesajt vagy mozzarella. Kiegészítők: Napon szárított paradicsom, olajbogyó és oregánó. Tálalás után szórjuk meg friss bazsalikommal.
Édes befejezés (Desszert raklett)
Bár a raklett általában sós étel, a készülék kiválóan alkalmas édes finomságok elkészítésére is, ha van egy külön, tiszta grilllapunk vagy serpenyőnk.
Palacsinta alap: Készítsünk elő kis adag palacsintatésztát. A vendégek a grilllapon süthetik ki a minipalacsintákat.
Sajt helyett: Márshmallow vagy camembert (édes lekvárral). A mályvacukrot a serpenyőben olvasztva, kekszre téve kiváló utolsó falat.
A logisztika menedzselése: Tippek a zökkenőmentes partihoz
A raklett parti könnyednek tűnik, de néhány szervezési hiba elronthatja az élményt. A következő raklett tippek segítenek abban, hogy a vendéglátás valóban stresszmentes legyen.
1. Minden előre!
A raklett lényege, hogy ne kelljen a konyhában állni. Ezért a teljes előkészületet végezzük el a vendégek érkezése előtt:
Vágjuk fel az összes húst és zöldséget.
Szeleteljük fel a sajtot, és tegyük hidegre.
Készítsük el a szószokat.
Főzzük meg és tartsuk melegen a burgonyát.
2. A hőmérséklet a kulcs
A raklett készüléket legalább 15-20 perccel a vendégek leülése előtt kapcsoljuk be. A grilllapnak forrónak kell lennie, mielőtt a húsok rákerülnek. Ha túl hideg a lap, a húsok párolódni fognak, nem pedig pirulni. Tájékoztassuk a vendégeket, hogy az olvasztás is időbe telik: egy adag sajt 3-5 perc alatt olvad meg.
3. A spatulák szindróma
Minden serpenyőhöz járjon egy fa spatula. Kérjük meg a vendégeket, hogy csak a saját spatulájukat használják. Soha ne használjanak fém evőeszközöket a serpenyőkben vagy a grilllapon, mert az tönkreteszi a tapadásmentes bevonatot.
4. A sajtadagolás
A serpenyőket ne töltsük túl! Egy vékony réteg sajt a legjobb. Ha túl sok sajtot tesznek a serpenyőbe, az túlfolyik, ráég a készülékre, és nehéz lesz tisztítani. Egy-egy szelet sajt bőven elegendő egy adaghoz.
Tisztítás és maradékok kezelése
Miután a vendégek elmentek, a takarítás következik. Ez a raklett parti legkevésbé szórakoztató része, de megfelelő előkészítéssel minimalizálhatjuk a kellemetlenségeket.
A készülék tisztítása
Soha ne tegyük a forró grilllapot hideg víz alá! A hirtelen hőmérséklet-változás károsíthatja a kőlapot vagy meggörbítheti a fém lapot. Hagyjuk a készüléket teljesen kihűlni.
Grilllap: Amíg még kissé meleg, kaparjuk le a nagyobb ételmaradékokat a fa spatulával. Ha teljesen kihűlt, meleg szappanos vízzel tisztítsuk meg.
Kőlap: A kőlap tisztításához általában csak meleg víz és egy súrolókefe szükséges. Kerüljük a kémiai tisztítószereket, mivel a kő magába szívhatja azokat.
Serpenyők: Áztassuk be azonnal meleg, mosogatószeres vízbe. Mivel tapadásmentesek, a sajtmaradékok könnyen feloldódnak.
A maradékok újrahasznosítása
Ritkán marad meg sok sajt, de ha mégis, légmentesen záródó dobozban tároljuk, és 3-4 napon belül használjuk fel. A megmaradt húsokat és zöldségeket másnap szendvicsbe tehetjük, vagy felhasználhatjuk egy gazdag omletthez. A megmaradt főtt burgonya tökéletes alap egy spanyol tortillához (hagymás-burgonyás omlett).
Továbbgondolt raklett: Tematikus estek
A raklett tematikus estéken különböző nemzetek ízei keverednek, így minden alkalom egy új kulináris kalandot kínál.
Ha már profi raklett-szervezővé váltunk, érdemes kipróbálni a tematikus variációkat, hogy minden parti más és más legyen.
Ázsiai fúziós raklett
Alapanyagok: Vékonyra szeletelt tofu, garnéla, shiitake gomba, bambuszrügy. Szószok: Szójaszósz, édes chili szósz, teriyaki. Sajt: Enyhe Gouda vagy ázsiai stílusú vegán sajt. Köret: Jázmin rizs.
A raklett parti nem csupán egy vacsora, hanem egy élmény, ami összeköti az embereket, és teret ad a kísérletezésnek. A gondos előkészítés, a minőségi alapanyagok és a meghitt hangulat garantálja, hogy a vendégek még sokáig emlékezzenek erre az estére. Vágjunk bele, és élvezzük az olvadó sajtok varázsát!
🧀 Gyakran ismételt kérdések a felejthetetlen raklett-partihoz 🥂
❓ Mennyi sajttal számoljak fejenként egy raklett parti során?
Általános szabály, hogy fejenként 200–250 gramm sajttal érdemes kalkulálni. Mivel ez egy laktató, lassú étkezés, ez a mennyiség bőségesen elegendő ahhoz, hogy a vendégek jól lakjanak, és még maradjon is lehetőség a különböző sajtok kipróbálására. Ha sok köretet (burgonya, kenyér) és húst kínálunk, a 200 g is elegendő lehet.
🍲 Mi a legjobb módja a főtt burgonya melegen tartásának?
A legpraktikusabb megoldás, ha a burgonyát előzőleg héjában megfőzzük, majd tálaláskor egy termoszban vagy egy jól záródó, vastag falú edényben, esetleg egy kisméretű, lassú főzőben (slow cooker) tartjuk melegen. Így a burgonya nem hűl ki, és nem szárad ki az asztalon.
🌶️ Milyen húsokat érdemes pácolni, és mivel?
A csirke- és pulykahús igényli leginkább a pácolást, mivel a grilllapon könnyen kiszáradhat. Használjunk olívaolaj alapú marinádot, fokhagymával, paprikával vagy chilivel, hogy megőrizzük a szaftosságukat és ízesebbek legyenek. A marhahúst nem szükséges hosszan pácolni, elég, ha közvetlenül sütés előtt megkenjük egy kis olajjal és megszórjuk frissen őrölt borssal.
🧼 Hogyan tisztítsam meg a raklett készülékemet anélkül, hogy megsérülne a bevonat?
A legfontosabb: hagyja teljesen kihűlni a készüléket, mielőtt elkezdi tisztítani. A fém grilllapokat meleg, szappanos vízzel és puha szivaccsal tisztítsa. Ha a kőlapon maradtak ráégett darabok, használjon fa spatulát vagy műanyag kaparót. Soha ne használjon durva súrolószereket vagy fém dörzsiket, mert azok tönkreteszik a tapadásmentes felületet.
🍎 Milyen köretek és savanyúságok illenek a legjobban a rakletthez?
A klasszikus választás az apró ecetes uborka (cornichons) és a gyöngyhagyma. Ezek savassága kiválóan ellensúlyozza a sajt zsírosságát. Ezen kívül kínálhatunk még fűszeres paprikát, esetleg balzsamos céklát. A frissességet fokozhatjuk apróra vágott petrezselyemmel és snidlinggel.
🍷 Milyen italt kerüljek el mindenképpen a raklett parti alatt?
Kerülje a nagyon testes, magas tannintartalmú vörösborokat, mint például a Cabernet Sauvignon. Ezek nehezen illeszkednek a zsíros sajtokhoz, és megterhelik az emésztést. Továbbá kerülje a cukros üdítőket is, helyette válasszon könnyed, savas fehérborokat, száraz pezsgőt, vagy meleg fekete teát.
🌱 Hogyan tehetem a raklettet vegán vagy laktózmentes vendégek számára is élvezetessé?
Kínáljon minőségi, jól olvadó vegán sajtokat. Helyezzen ki külön tálcán tofut vagy tempeh-t, melyet előre bepácolt. Fontos, hogy a zöldségválaszték legyen bőséges (gomba, spárga, paprika). Jelölje meg egyértelműen a vegán alapanyagokat, és biztosítson számukra külön, tiszta serpenyőt, elkerülve a keresztszennyeződést.
Leave a Comment