Mindannyian ismerjük azt a pillanatot: kinyitjuk a hűtőt, elővesszük a kedvenc lekvárunkat, vagy egy frissnek hitt sajtot, és megpillantjuk azt a szürkészöld, bolyhos réteget. Az első gondolat szinte reflexszerű: kár kidobni. Egy gyors mozdulattal eltávolítjuk a szemmel látható részt, esetleg egy centi vastagságban körbevágjuk, és megnyugtatjuk magunkat, hogy a maradék tökéletesen fogyasztható. Végtére is, ha a szaga még jó, és a penész csak a felszínen volt, mi baja lehet? Ez a hétköznapi döntés azonban, amit legtöbben a spórolás vagy a pazarlás elkerülése miatt hozunk, sokkal nagyobb kockázatot rejt magában, mint azt gondolnánk. A láthatatlan veszélyek, amik a penész eltávolítása után is ott lapulnak az ételben, komoly egészségügyi következményekkel járhatnak, különösen, ha kisgyermekek vannak a családban, vagy ha valaki várandós.
A penész igazi arca: Miért nem csak egy felületi probléma?
Ahhoz, hogy megértsük, miért tévedés azt hinni, hogy a penész levágása megoldja a problémát, először meg kell ismerkednünk a penészgomba anatómiájával. Amit mi a kenyéren vagy a gyümölcsön látunk, az csupán a penészgomba „gyümölcsteste”, a szaporító része, ami a spórákat termeli. Ez a látványos, bolyhos felület csak a jéghegy csúcsa, egy jelzés arról, hogy a gomba már régóta dolgozik az élelmiszer belsejében.
A penészgombák a gombák országába tartoznak, és szálakból, úgynevezett hifákból épülnek fel. Ezek a hifák egy összefonódott rendszert, a micéliumot alkotják. Gondoljunk rá úgy, mint egy növény gyökérrendszerére: a felszínen látjuk a virágot, de a gyökerek mélyen a talajban vannak, és onnan szívják fel a tápanyagot. A penész esetében a micélium az élelmiszer belsejébe nyúlik, tápanyagokat von el, és ami a legfontosabb, ott termeli azokat a mérgező anyagokat, amik a legnagyobb veszélyt jelentik.
A penész eltávolítása csak esztétikai megoldás. A gomba „gyökérrendszere” már mélyen behatolt az élelmiszer szerkezetébe, ott, ahol a szemünk nem látja.
A penészgombák rendkívül gyorsan terjednek. Amikor egy spóra megfelelő környezetbe kerül (meleg, nedvesség, táplálék), azonnal elkezdi növeszteni a hifákat. A spórák ráadásul láthatatlanul lebegnek a levegőben, és könnyen megfertőzhetnek más élelmiszereket is a hűtőszekrényben vagy a kamrában. Ezért is fontos a keresztfertőzés elkerülése és a rendszeres hűtőtisztítás.
A láthatatlan ellenség: A mikotoxinok
Mi az, ami igazán veszélyessé teszi a penészes ételeket? Nem maga a penészgomba, hanem az általa termelt másodlagos anyagcseretermékek, az úgynevezett mikotoxinok. Ezek a vegyületek mérgezőek, és a gomba az élelmiszerbe bocsátja őket, hogy megvédje területét más mikroorganizmusoktól. Ezek a toxinok hőállóak, ami azt jelenti, hogy a főzés, sütés vagy mikrohullámú melegítés sem pusztítja el őket maradéktalanul.
A mikotoxinoknak több száz fajtája létezik, de néhány közülük különösen komoly veszélyt jelent az emberi egészségre. A kockázat mértéke függ a bevitt mennyiségtől, az expozíció időtartamától, az érintett személy életkorától és egészségi állapotától.
Az aflatoxinok: A legveszélyesebbek
Az aflatoxinok a leginkább rettegett mikotoxinok közé tartoznak, amelyeket az Aspergillus gombafajok termelnek, különösen meleg, párás körülmények között. Ezek a toxinok elsősorban a magvakban (földimogyoró, pisztácia, mandula), a gabonafélékben (kukorica, rizs) és a fűszerekben fordulnak elő. Az aflatoxinok rendkívül erős rákkeltő (karcinogén) hatásúak, elsősorban a májat károsítják, és nagy dózisban akut mérgezést okozhatnak.
Kismamák és kisgyermekek esetében az aflatoxinok fogyasztása különösen aggasztó. Mivel a toxinok átjuthatnak az anyatejbe, és a fejlődő szervezet sokkal érzékenyebb a májkárosító hatásokra, rendkívül szigorúan kell ellenőrizni azokat az élelmiszereket, amelyek potenciális forrásai lehetnek.
Ochratoxin a: A vesék csendes gyilkosa
Az Ochratoxin A (OTA) szintén gyakori mikotoxin, amely főleg gabonafélékben, szárított gyümölcsökben, kávéban és kakaóban található meg. Az OTA elsősorban a veséket támadja meg, és hosszú távon nefrotoxikus (vesekárosító) hatású lehet. Emellett immunrendszert gyengítő és potenciálisan rákkeltő hatású is.
Ha egy penészes mazsolát vagy egy elszíneződött kávészemet fogyasztunk, a látens Ochratoxin A terhelés hosszú távon növeli a krónikus vesebetegségek kockázatát. Ezért is létfontosságú, hogy a szárított élelmiszereket megfelelően, száraz helyen tároljuk.
Patulin: A gyümölcsök rejtett méreganyaga
A Patulin az Penicillium, Aspergillus és Byssochlamys gombák által termelt toxin, amely elsősorban a sérült vagy rothadó almában és más gyümölcsökben (körte, bogyós gyümölcsök) fordul elő. Bár a Patulin közvetlen rákkeltő hatása kevésbé bizonyított, mint az aflatoxinoké, nagy mennyiségben gyomor-bélrendszeri zavarokat, hányingert és hányást okozhat.
Különösen az almalevek és almapürék esetében kell nagyon figyelni. Ha a feldolgozáshoz használt alma akár csak kis mértékben is rothadt volt, a Patulin bekerülhet a végtermékbe, és a hőkezelés sem feltétlenül semlegesíti teljesen.
Zearalenon és fumonizinek: A gabonafélék problémái
A Zearalenon és a fumonizinek leginkább a kukoricát és más gabonaféléket érintik. Ezek a mikotoxinok hormonális zavarokat okozhatnak, mivel utánozzák az ösztrogén hatását a szervezetben (Zearalenon), vagy befolyásolhatják a sejtek kommunikációját (fumonizinek). Mivel a kukorica számos feldolgozott élelmiszer alapanyaga (például bébiételekben is előfordul), a szigorú élelmiszerbiztonsági ellenőrzések elengedhetetlenek.
A behatolás mélysége: Különböző élelmiszerek, eltérő kockázatok
A penész behatolásának mélysége nagymértékben függ az élelmiszer szerkezetétől, nedvességtartalmától és sűrűségétől. Nem minden élelmiszer reagál ugyanúgy, de a legtöbb esetben a levágás nem jelent teljes biztonságot.
A puha és nedves élelmiszerek: Zéró tolerancia
Azok az élelmiszerek, amelyek magas nedvességtartalmúak, porózusak, vagy puha szerkezetűek, a leginkább veszélyeztetettek. Ezekben az esetekben a penész hifái villámgyorsan behatolnak a mélyebb rétegekbe, mielőtt a felszínen egyáltalán láthatóvá válna a bolyhosodás.
Kenyér, péksütemények és pékáruk: A kenyér rendkívül porózus, tele van légbuborékokkal, amelyek gyors terjedési utat biztosítanak a micéliumnak. Ha egy szelet kenyéren penészt látunk, a teljes cipót ki kell dobni. A penészspórák már szétterjedtek az egész kenyérben, még ha nem is látjuk őket.
Lekvárok, zselék és joghurtok: Bár a lekvárok magas cukortartalma elméletileg gátolhatja a baktériumok szaporodását, a penészgombák remekül érzik magukat bennük. Mivel folyékonyabbak, a mikotoxinok gyorsan eloszlanak a teljes üveg tartalmában. A „leszedem a tetejét” elv itt a legveszélyesebb tévedés. Mindig dobjuk ki a teljes üveget, ha penészt látunk rajta.
Puha sajtok és tejtermékek: Olyan sajtok, mint a túró, a krémsajt, a mozzarella, vagy a szeletelt sajt, magas nedvességtartalmuk miatt azonnal kidobandók, ha penészt látunk rajtuk. A mikotoxinok könnyen átszivároghatnak a sajt teljes tömegén. Ugyanez vonatkozik a tejfölre és joghurtra is.
Főtt ételek és maradékok: A főtt élelmiszerek, mint a tészta, a pörkölt vagy a rizs, hajlamosak a penészesedésre, ha nem tárolják őket megfelelően. Mivel szerkezetük puha és nedves, a gomba mélyre hatol. Soha ne próbáljuk megmenteni a penészes ételmaradékot.
A keményebb ételek: Van esély, de óvatosan
Néhány sűrűbb, alacsonyabb nedvességtartalmú élelmiszer esetében a penész nehezebben hatol be a mélyebb rétegekbe. Itt azonban kulcsfontosságú a körültekintés és a szigorú eltávolítási protokoll.
Kemény sajtok: A parmezán, az ementáli vagy a cheddar sajtok sűrűbb textúrája fizikai akadályt képezhet a micélium terjedése előtt. Az USDA (Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint kemény sajtok esetében biztonságos lehet a penész eltávolítása. Ez azonban csak akkor működik, ha a vágás szigorú. Minimum 2,5 cm-rel a penészes rész alatt és körül kell vágni, ügyelve arra, hogy a kést ne érintse a penész, nehogy átvigyük a spórákat a tiszta részre. Ezt követően a sajtot friss csomagolásba kell tenni.
Kemény gyümölcsök és zöldségek: Sárgarépa, káposzta, paprika, alma. Ezek a zöldségek és gyümölcsök alacsonyabb nedvességtartalmúak, és sűrűbb a szerkezetük. Itt is lehetséges a 2,5 cm-es szabály alkalmazása, de csak akkor, ha a penész foltja kicsi és elszigetelt. Ha a gyümölcs puha (például az alma már puha tapintású), vagy ha a penész mélyen behatoltnak tűnik, azonnal dobjuk ki.
| Élelmiszer típusa | Szerkezet | Teendő penész esetén |
|---|---|---|
| Kenyér, pékáru | Porózus, nedves | Teljes kidobás (mikotoxinok gyors terjedése) |
| Puha sajt, joghurt | Magas nedvességtartalom | Teljes kidobás (gyors micélium terjedés) |
| Lekvárok, dzsemek | Folyékony, magas cukortartalom | Teljes kidobás (toxinok eloszlása) |
| Kemény sajt (pl. parmezán) | Sűrű, alacsony nedvesség | Óvatosan vágjuk le 2,5 cm-rel mélyebben, friss csomagolás |
| Húsok, felvágottak | Nedves, puha | Teljes kidobás (kivéve a speciális, érlelt szalámikat) |
Speciális esetek: Amikor a penész szándékos

Fontos megkülönböztetni a véletlenszerű, egészségre ártalmas penészesedést azoktól az élelmiszerektől, ahol a penész a gyártási folyamat szerves része, és a fogyasztása biztonságos. Ez a különbségtétel erősíti a szakmai hitelességet.
Bizonyos sajtokat, mint például a rokfortot, a gorgonzolát, a stilton sajtot (kékpenészes sajtok), vagy a camembert-t és a brie-t (fehérpenészes sajtok) speciális, biztonságos penészgombákkal (általában Penicillium roqueforti vagy Penicillium camemberti) érlelnek. Ezek a gombák nem termelnek káros mikotoxinokat, vagy csak olyan mennyiségben, ami nem jelent veszélyt az egészséges felnőtt szervezetre.
Azonban még ezeknél a sajtoknál is figyelni kell: ha a kékpenészes sajton kívül más színű, nem odaillő, bolyhos penész jelenik meg, az már fertőzésre utal, és a terméket ki kell dobni. Soha ne feltételezzük, hogy „még egy kis penész nem árthat”.
Penész a felvágottakon
Bizonyos érlelt szalámik, mint például a téliszalámi vagy a csemege szalámi, külső rétegén fehér nemespenész található. Ez a penész szintén a termék minőségét és ízét szolgálja, és biztonságosan fogyasztható. Viszont ha a felvágott belsejében, vagy a szeletelt sonkán zöld, kék vagy fekete penész jelenik meg, az már a romlás jele, és azonnal ki kell dobni.
Egészségügyi kockázatok: Az akut reakcióktól a krónikus veszélyekig
A penészes ételek fogyasztásának hatásai széles skálán mozognak, az enyhe emésztési zavaroktól egészen a súlyos, hosszú távú betegségekig.
Akut emésztési zavarok és allergiás reakciók
A penészes étel fogyasztása az elsődleges reakcióként gyakran okoz heveny gyomor-bélrendszeri tüneteket. Ezek közé tartozik a hányinger, a hányás, a hasmenés és a hasi görcsök. Ezek a tünetek a szervezet azonnali reakciói a bevitt toxinokra vagy a gombaanyagokra.
Sokan ráadásul penészallergiában szenvednek. Ebben az esetben a penészspórák belélegzése vagy elfogyasztása légúti tüneteket (tüsszögés, orrfolyás, asztmás rohamok) és emésztési problémákat is kiválthat. Ha valaki ismert penészallergiás, a penészes étel legkisebb mennyiségű fogyasztása is súlyos reakciót válthat ki.
Immunszuppresszió és sejtmutációk
A mikotoxinok, különösen az aflatoxinok és az ochratoxin A, komoly veszélyt jelentenek az immunrendszerre. Krónikus, alacsony szintű expozíció esetén gyengíthetik az immunválaszt, így a szervezet kevésbé lesz képes védekezni a fertőzésekkel szemben. Ez különösen kritikus a gyermekek és az idős, vagy legyengült immunrendszerű felnőttek esetében.
A leghosszabb távú és legkomolyabb kockázat a rákkeltő hatás. Az aflatoxinok közvetlenül károsítják a DNS-t, ami sejtmutációkhoz és hosszú távon májrák kialakulásához vezethet. Az élelmiszerbiztonsági hatóságok világszerte rendkívül szigorúan ellenőrzik a gabonafélék és magvak aflatoxin tartalmát, mivel a krónikus expozíció felhalmozódó hatása évtizedek alatt fejti ki hatását.
Az élelmiszerbiztonsági szakértők egyöntetűen vallják: ha kétségeid vannak, dobd ki. A rövid távú spórolás soha nem ér fel a hosszú távú egészségügyi kockázattal.
Különösen veszélyeztetett csoportok: Kismamák és kisbabák
A magyar kismama magazin olvasóközönségét tekintve elengedhetetlen, hogy hangsúlyozzuk a penészes ételek fogyasztásának kockázatait a várandósság és a kisgyermekkor alatt.
Terhesség és mikotoxinok
Terhesség alatt az anya szervezete sokkal érzékenyebben reagál a toxinokra, és ami a legfontosabb, egyes mikotoxinok átjuthatnak a placentán, potenciálisan károsítva a magzat fejlődését. Bár a kutatások még folyamatban vannak a specifikus teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) hatások tekintetében, a magas aflatoxin- vagy ochratoxin-szint összefüggésbe hozható a magzati növekedési zavarokkal és az immunrendszer korai károsodásával.
A várandós anyáknak szigorúan kerülniük kell minden olyan élelmiszert, amely potenciálisan penészes lehet. Ez magában foglalja a nem pasztörizált tejtermékeket és azokat a puha sajtokat is, amelyek nem megbízható forrásból származnak, még ha nem is látható rajtuk penész (a Listeria fertőzés veszélye miatt).
Kisgyermekek és bébiételek
A kisgyermekek szervezete, különösen a májuk és a veséjük, még nem fejlődött ki teljesen, így sokkal kevésbé képesek méregteleníteni a mikotoxinokat. Ráadásul a testtömegükhöz viszonyítva sokkal nagyobb mennyiségű toxint juttatnak be, mint egy felnőtt, ha ugyanazt az ételt fogyasztják. Ezért a penésznek való kitettség gyermekkorban sokkal súlyosabb következményekkel járhat.
A bébiételek és a kisgyermekeknek szánt gabonafélék és gyümölcspürék esetében az élelmiszerbiztonsági szabványok rendkívül szigorúak a mikotoxinok, különösen a Patulin és az Aflatoxinok tekintetében. Mindig ellenőrizzük a tárolási feltételeket, és ha gyanús a termék szaga, színe, vagy ha a csomagolás sérült, inkább dobjuk ki.
A penészesedés megelőzése: Tárolási tippek a biztonságos konyháért
A legjobb védekezés a penész ellen a megelőzés. A megfelelő tárolási gyakorlatok jelentősen csökkentik a penészspórák növekedésének esélyét, ezzel védve családunkat a mikotoxinoktól.
Hűtőszekrény higiénia és hőmérséklet
A hűtőszekrény ideális hőmérséklete 4°C alatt van. Ez a hőmérséklet jelentősen lelassítja a baktériumok és a penészgombák növekedését. Rendszeresen, legalább havonta egyszer tisztítsuk ki a hűtőszekrényt, eltávolítva a kiömlött anyagokat és a romlott élelmiszereket. Használjunk szódabikarbónás vagy ecetes vizet a tisztításhoz, mivel ezek segítenek semlegesíteni a szagokat és elpusztítják a spórákat.
A keresztfertőzés elkerülése: Tartsuk a penészesedésre hajlamos élelmiszereket (pl. gyümölcsök, zöldségek) jól lezárva, távol a már elkészített ételektől. Soha ne szagolgassuk a penészes ételt, mivel a spórák könnyen belélegezhetőek, és megtelepedhetnek a hűtő falán is.
A száraz tárolás fontossága
A gabonafélék, magvak, lisztek és fűszerek a leginkább hajlamosak az aflatoxin-termelő penészgombák megtelepedésére, ha párás, meleg környezetben tárolják őket. Mindig használjunk légmentesen záródó edényeket, és tartsuk ezeket a termékeket száraz, hűvös kamrában. A páratartalom kritikus tényező.
Raktározási ellenőrzés: Amikor új csomag magot vagy lisztet vásárolunk, ne öntsük rá a régit. Használjuk a FIFO (First In, First Out) elvet, vagyis mindig a legrégebbi élelmiszert használjuk fel először, hogy elkerüljük az elfeledett, mélyen elraktározott romlandó termékeket.
A gyümölcsök és zöldségek kezelése
A gyümölcsök és zöldségek penészesedése gyakran a sérülések helyén kezdődik. Amikor vásárolunk, kerüljük a sérült, zúzódott darabokat. A zúzódás helyén a sejtfalak felbomlanak, cukrok szabadulnak fel, ami ideális táptalajt biztosít a penésznek, és a Patulin termelődését is elősegíti.
A mosás elengedhetetlen, de csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg a gyümölcsöket. Ha előre megmossuk és tároljuk, a felületen maradt nedvesség elősegíti a penészképződést.
A penész nem csak a pazarlás elleni küzdelem akadálya, hanem komoly élelmiszerbiztonsági kérdés. A tudatosság a legjobb eszköz a konyhában.
Mi történik, ha mégis megettük? A teendők

Mi történik, ha utólag vesszük észre, hogy a lekvárban, amit éppen elfogyasztottunk, penész volt? A legtöbb esetben, ha az egészséges felnőtt szervezet egyszeri, kis mennyiségű mikotoxinnal találkozik, komolyabb következmények nélkül képes feldolgozni és kiüríteni azt. Azonban van néhány lépés, amit érdemes megtenni:
- Ne essünk pánikba: Azonnali, súlyos mérgezés ritka, különösen a mindennapi élelmiszerek esetében.
- Figyeljük a tüneteket: Ha hányinger, hányás, hasmenés vagy allergiás reakció (viszketés, duzzanat) jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz.
- Hidratálás: Ha emésztési zavarok lépnek fel, fontos a bőséges folyadékfogyasztás a dehidratáció elkerülése érdekében.
- Dokumentáció: Ha gyanúsan sokszor fordul elő penészesedés egy bizonyos élelmiszer esetében, érdemes felvenni a kapcsolatot a forgalmazóval vagy az élelmiszerbiztonsági hatósággal.
A krónikus expozíció elkerülése a legfontosabb. A szervezetünk jól kezeli az egyszeri eseményeket, de a mikotoxinok folyamatos, alacsony szintű bevitele az, ami hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
A tudatosság ereje: Az élelmiszerbiztonság mint családi érték
A penész elleni védekezés nem csak a hűtő rendben tartásáról szól, hanem a tudatos fogyasztói magatartásról is. Egy kismama magazin olvasójaként, aki felelősséget érez a családja egészségéért, a legfontosabb tanulság az, hogy a látens veszélyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.
A penész megjelenése egyértelmű jelzés: az élelmiszer már nem biztonságos. A mikotoxinok láthatatlanul, íz és szag nélkül terjednek, és a levágás illúziója nem nyújt védelmet. A legjobb, amit tehetünk, hogy a romlott élelmiszert azonnal, lezárt zacskóban kidobjuk, elkerülve ezzel a spórák további terjedését a konyhában. Ezzel nem csak a pénztárcánkat védjük, hanem a szeretteink hosszú távú egészségét is.
A modern élelmiszerbiztonsági ajánlások egyértelműek: ha puha élelmiszer penészes, vagy ha kétségeink vannak, a pazarlás elkerülése másodlagos az egészség megőrzéséhez képest. A családi asztal csak akkor lehet biztonságos, ha a legkisebb gyanú esetén is a biztonságos oldalt választjuk.
***
Gyakran ismételt kérdések a penészes ételek fogyasztásával kapcsolatban
Miért veszélyesebb a penész a puha ételeken, mint a keményeken? 🧀
A puha ételek, mint a kenyér, a joghurt, vagy a puha sajtok (pl. krémsajt), magas nedvességtartalmúak és porózus szerkezetűek. Ez lehetővé teszi a penészgomba gyökérrendszerének (micélium) gyors és mély behatolását. A mikotoxinok könnyen eloszlanak az egész élelmiszerben, így a felszíni eltávolítás teljesen hatástalan. A kemény sajtok sűrűbb szerkezete lassítja a behatolást, de itt is csak szigorú vágással érhető el némi biztonság.
A főzés elpusztítja a penészt és a mikotoxinokat? 🔥
A magas hőmérséklet elpusztítja magát a penészgombát, de sajnos a mikotoxinok nagy része hőálló. Ez azt jelenti, hogy a főzés, sütés vagy mikrohullámú melegítés nem semlegesíti maradéktalanul ezeket a mérgező vegyületeket. Ezért nem szabad megpróbálni „megmenteni” a penészes ételt hőkezeléssel, mivel a toxinok továbbra is jelen lehetnek benne, és veszélyeztethetik az egészséget.
Mit tegyek, ha véletlenül lenyeltem egy kis penészes ételt? 🤢
Egy egészséges felnőtt szervezete általában képes kezelni egy kisebb mennyiségű penészes étel egyszeri bevitelét, különösebb tünetek nélkül. A gyomorsav sok baktériumot és gombát elpusztít. Azonban figyeljen a tünetekre: ha hányinger, hányás, hasmenés, vagy allergiás reakció (pl. viszketés, csalánkiütés) jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás.
Melyek a leggyakoribb élelmiszerek, amik mikotoxinokat tartalmazhatnak? 🥜
A leggyakrabban érintett élelmiszerek közé tartoznak a gabonafélék (különösen a kukorica és a rizs), a magvak és olajos magvak (földimogyoró, pisztácia, mandula), a szárított gyümölcsök, valamint a sérült alma és almalé (Patulin). A mikotoxinok jelenléte általában a helytelen tárolás (magas páratartalom, meleg) következménye.
Hogyan akadályozhatom meg a penész terjedését a hűtőmben? 🧼
A megelőzés kulcsfontosságú. Tartsuk a hűtőszekrény hőmérsékletét 4°C alatt, és tároljuk az élelmiszereket légmentesen záródó edényekben. Ha penészes ételt találunk, azonnal távolítsuk el, és tisztítsuk meg alaposan a hűtő polcát, ahol tárolták, hogy a spórák ne fertőzzék meg a többi élelmiszert (keresztfertőzés elkerülése). Rendszeres, ecetes vagy szódabikarbónás tisztítás javasolt.
Mi a különbség a „jó” és a „rossz” penész között? 🧀
A „jó” penészeket szándékosan használják bizonyos élelmiszerek előállítására (pl. Penicillium roqueforti a kékpenészes sajtokban, Penicillium camemberti a camembert-ben). Ezek a gombatörzsek biztonságosak, vagy csak minimális, ártalmatlan mennyiségű mikotoxint termelnek, ellenőrzött körülmények között. A „rossz” penészek azok, amelyek véletlenül fertőzik meg az élelmiszert, és potenciálisan veszélyes mikotoxinokat termelnek (pl. Aflatoxinok).
Terhesség alatt különösen kerülni kell a penészes ételeket? 🤰
Igen, abszolút. A kismamák szervezete érzékenyebb, és egyes mikotoxinok átjuthatnak a placentán, károsítva a magzat fejlődését. Ezen felül a terhesség alatt bizonyos puha sajtokat (pl. nem pasztörizált) is kerülni kell a Listeria baktérium veszélye miatt, de a penész miatt is szigorú zéró tolerancia elv érvényes minden potenciálisan fertőzött élelmiszerre.





Leave a Comment