Amikor az őszi levelek aranyba borulnak, és a reggeli levegő már csípős, szinte ösztönösen vágyunk a meleg, fűszeres illatokra, amelyek otthonosságot és biztonságot sugároznak. Nincs is ennél jobb időszak arra, hogy elővegyük a sütőtökös kenyér házilag elkészített, bevált receptjét. Ez a sütemény sokkal több, mint egy egyszerű édesség: egy szelet őszi kényelem, egy pillanatnyi megállás a rohanó hétköznapokban. A konyhát betöltő fahéjas, szerecsendiós illat azonnal megteremti azt a meghitt, családi hangulatot, amit mindannyian keresünk, különösen a hűvösebb hónapokban. Ráadásul az elkészítése meglepően egyszerű, így akár egy kezdő háziasszony is bátran belevághat, garantálva a sikerélményt és a család elismerő mosolyát.
A sütőtökös kenyér varázsa: miért éppen most?
A sütőtökös kenyér (vagy angolul pumpkin bread) igazi szezonális sztár, amely tökéletesen ötvözi a kényelmet és a táplálkozási előnyöket. Az őszi hónapok az aratás és a bőség időszakát jelentik, és a sütőtök az egyik legkiemelkedőbb alapanyaga ennek az időszaknak. Nem csupán dekoráció, hanem egy rendkívül sokoldalú zöldség – vagy botanikailag gyümölcs –, amely mély, földes édességet kölcsönöz a süteményeknek anélkül, hogy túlságosan nehézzé tenné azokat. Ez a kenyér a tökéletes őszi recept, mert a sütőtök püré természetes nedvességet ad a tésztához, így az elkészült kenyér napokig friss és szaftos marad.
A piskóta és a kenyér közötti átmenetként is felfogható sütőtökös kenyér textúrája finom, morzsálódó, de mégis tömör. Ideális reggeli kávé mellé, uzsonnára a gyerekeknek, vagy akár esti desszertként egy csésze forró teával. Az egyszerűsége ellenére elegáns megjelenésű, különösen ha egy kis mázzal vagy magvakkal díszítjük. A házi sütőtökös kenyér elkészítése során a konyhában szétáramló aroma maga a terápia: a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér keveréke azonnal feledteti a kinti szürkeséget.
A tökéletes sütőtök kiválasztása és előkészítése
A siker kulcsa a megfelelő alapanyagban rejlik. Bár sokan használnak konzerv sütőtök pürét, az igazi, mély ízélményt a frissen készült sütőtök püré adja. De melyik sütőtök a legalkalmasabb kenyérsütésre? A nagyméretű, halloweeni tökök, bár látványosak, általában túl vizesek és kevésbé ízesek sütéshez. Érdemes a kisebb, édesebb fajtákat választani.
- Hokkaido vagy Sonka tök (Musque de Provence): Ezek a fajták sűrűbb, édesebb hússal rendelkeznek, kevesebb víztartalommal, ami kritikus a sütési eredmény szempontjából.
- Vajdió (Butternut squash): Bár technikailag nem sütőtök, állaga és íze tökéletesen helyettesíti azt, sőt, sokak szerint gazdagabb ízvilágot ad a kenyérnek.
A püré elkészítése rendkívül egyszerű. Vágjuk ketté a tököt, távolítsuk el a magokat és a rostokat, majd tegyük a feleket vágott felükkel lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 180°C-on addig, amíg a hús teljesen puha nem lesz (kb. 45-60 perc). Hagyjuk kihűlni, majd kaparjuk ki a húst és pürésítsük botmixerrel vagy turmixgéppel. Fontos lépés a püré víztartalmának csökkentése. Ha túl vizes a püré, a kenyér gumiszerű és túl sűrű lesz. Tegyük a pürét egy sűrű szövésű ruhába vagy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni legalább 30 percig. Ez a lépés garantálja a szaftos, de nem nyers állagot.
A frissen készített sütőtök püré nem csak intenzívebb ízt ad a kenyérnek, de a mély, élénk narancssárga szín is sokkal vonzóbbá teszi a végeredményt.
A sütőtökös kenyér alapreceptje: lépésről lépésre
Ez a recept az alapja mindennek. Egy egyszerű recept, amelynek arányai tökéletesen kiegyensúlyozottak, garantálva a tökéletes íz és textúra harmóniáját. A mennyiségek egy normál méretű kenyérformához (kb. 23×13 cm) vannak méretezve.
Hozzávalók a tökéletes sütőtökös kenyérhez
| Kategória | Hozzávaló | Mennyiség |
|---|---|---|
| Nedves alapanyagok | Sütőtök püré | 400 g |
| Nedves alapanyagok | Növényi olaj (pl. repce vagy napraforgó) | 120 ml |
| Nedves alapanyagok | Tojás (L méret) | 2 db |
| Nedves alapanyagok | Vanília kivonat | 1 teáskanál |
| Száraz alapanyagok | Finomliszt (BL55) | 300 g |
| Száraz alapanyagok | Kristálycukor | 150 g |
| Száraz alapanyagok | Barna cukor (vagy nádcukor) | 100 g |
| Száraz alapanyagok | Szódabikarbóna | 1 teáskanál |
| Száraz alapanyagok | Sütőpor | 1 teáskanál |
| Száraz alapanyagok | Só | Fél teáskanál |
| Fűszerek | Őszi fűszerkeverék (lásd lentebb) | 2-3 teáskanál |
A sütés folyamata: a tökéletes állag elérése
A sütőtökös kenyér elkészítése két egyszerű szakaszra bontható: a nedves és a száraz alapanyagok összekeverésére, majd a kettő egyesítésére. A keverési technika kritikus, mert ha túl sokáig keverjük a tésztát, a glutén aktiválódik, és a kenyér rágós lesz ahelyett, hogy omlós maradna.
- Előkészítés: Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra (alsó-felső sütés). Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kenyérformát, vagy béleljük ki sütőpapírral, hogy biztosan ne ragadjon le.
- Nedves elegy: Egy nagy tálban keverjük össze a sütőtök pürét, az olajat, a tojásokat és a vanília kivonatot. Kézi habverővel dolgozzuk össze, amíg homogén nem lesz. Az olaj használata segít abban, hogy a kenyér sokáig szaftos maradjon, ellentétben a vajjal, ami hűtés hatására megkeményedik.
- Száraz elegy: Egy másik tálban szitáljuk össze a lisztet, a kétféle cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszerkeveréket. A szitálás elengedhetetlen, mert segít eloszlatni a térfogatnövelő szereket és megelőzi a csomósodást.
- Egyesítés: Adjuk a száraz alapanyagokat a nedves elegyhez. Fontos: Csak addig keverjük, amíg éppen összeáll. Néhány lisztes folt maradhat benne, ez nem probléma. A túlkeverés rontja az állagot.
- Sütés: Öntsük a tésztát az előkészített formába. Süssük 55-70 percig. Mivel a sütőtök miatt a tészta nagyon nedves, a sütési idő hosszabb lehet. Akkor van készen, ha a közepébe szúrt fogvájó tisztán jön ki.
Hagyjuk a formában hűlni legalább 15 percig, mielőtt rácsra borítanánk. A sütőtökös kenyér ízei hűtés közben érnek össze igazán, és az állaga is stabilizálódik. Türelem! Ne vágjuk fel azonnal, még ha az illat csábító is.
A fűszerek titka: az őszi aroma esszenciája

A sütőtökös kenyér igazi karakterét a fűszerezés adja. A sütőtök íze önmagában enyhe, így a fűszerek azok, amelyek melegséget és mélységet kölcsönöznek neki. A boltokban kapható „tökfűszer” (pumpkin pie spice) keverék tökéletes, de ha nincs kéznél, vagy szeretnénk a saját ízlésünkre szabni, könnyedén elkészíthetjük házilag.
Házi őszi fűszerkeverék receptje
Az alábbi arányokból egy kis adag készíthető, ami több sütésre is elegendő. Érdemes légmentesen záródó edényben tárolni.
- 3 evőkanál őrölt fahéj (ceyloni fahéjat ajánlunk, az íze finomabb)
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1,5 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- Fél teáskanál őrölt pimento (szegfűbors) – ez adja meg a mélységet!
A fűszerek minősége döntő. A frissen őrölt fűszerek illóolaj tartalma sokkal magasabb, ami drámaian javítja a kenyér illatát és ízét. Ne sajnáljuk a pénzt a jó minőségű fahéjra és gyömbérre, hiszen ezek dominálnak az ízprofilban. Ha szeretjük a merészebb ízeket, adhatunk hozzá egy csipetnyi őrölt kardamomot is, ami egy citrusos-virágos jegyet csempész a klasszikus őszi fűszerkeverékbe.
A sütőtökös kenyér aromája a konyha lelke. Ez a fűszerkeverék az a titkos összetevő, amitől a szomszédok is rákérdeznek majd, mi ez a mennyei illat.
Technológiai finomságok: a szaftosság titka
Miért lesz az egyik sütőtökös kenyér tökéletesen szaftos és omlós, míg a másik gumiszerű és száraz? A válasz a nedvességtartalom és a kémiai reakciók precíz szabályozásában rejlik. A sütőtök püré rendkívül magas víztartalmú, ami egyszerre áldás és átok lehet.
Nedvességkezelés és a cukor szerepe
Ahogy már említettük, a püré lecsepegtetése az első lépés. De a receptben szereplő cukrok is kulcsfontosságúak. A cukor nem csak édesít, hanem higroszkopikus tulajdonsága miatt megköti a nedvességet, lassítva a kenyér kiszáradását. Ezért használunk kétféle cukrot:
- Kristálycukor: Strukturálja a tésztát és édesít.
- Barna cukor: Melasz tartalma révén mélyebb, karamelles ízt ad, és még jobban megköti a vizet, növelve a szaftosságot.
Egy másik trükk a savasság beállítása. Mivel a recept szódabikarbónát és sütőport is tartalmaz, szükség van egy savas komponensre. A sütőtök püré enyhén savas, de ha biztosra akarunk menni, sokan egy evőkanál írót vagy tejfölt is adnak a nedves elegyhez. A sav reakcióba lép a szódabikarbónával, azonnali buborékképződést indítva, ami segíti a tészta emelkedését, mielőtt a hő hatására a sütőpor is aktiválódna. Ez a kettős hatás biztosítja a tökéletes térfogatnövekedést.
A sütési hőmérséklet és idő
A sütőtökös kenyér esetében gyakori hiba, hogy a külső része megég, mielőtt a belseje átsülne. Ennek oka a magas cukor- és nedvességtartalom. A cukor gyorsabban karamellizálódik (barnul), míg a víz párolgása lassítja a belső hőmérséklet emelkedését. Ezért javasolt a viszonylag alacsonyabb hőmérséklet (175°C) és a hosszabb sütési idő.
Ha azt látjuk, hogy a kenyér teteje túl gyorsan barnul, de még nyers a belseje, borítsuk be lazán alufóliával a kenyérformát. Ez segít megakadályozni a további barnulást, miközben a belső hőmérséklet tovább emelkedhet. A tűpróba elengedhetetlen, de ne csak egyszer szúrjunk a közepébe. A kenyér nedves jellegéből adódóan egy-két nedves morzsa még tapadhat a tűre, de nyers tésztának már nem szabad rajta lennie.
Variációk és extrák: személyre szabott finomságok
Bár az alaprecept önmagában is kiváló, a sütőtökös kenyér az egyik leginkább variálható sütemény. Kisebb módosításokkal teljesen új ízvilágokat hozhatunk létre, vagy igazíthatjuk a receptet speciális étkezési igényekhez.
Ízesítési lehetőségek és feltétek
A klasszikus fűszerezésen túl számos extra összetevővel gazdagíthatjuk a tésztát:
- Csokoládé: Egy csésze (kb. 150g) étcsokoládé csepp vagy durvára vágott csokoládé hozzáadása mennyei párosítás a sütőtök fűszeres ízével.
- Magvak és diófélék: Durvára vágott dió, pekándió vagy mandula adhat ropogós textúrát. Keverjük bele a tésztába, és szórjunk egy keveset a tetejére is sütés előtt.
- Aszalt gyümölcsök: Mazsola, áfonya vagy apróra vágott aszalt sárgabarack is kiválóan illik hozzá. Fontos, hogy ezeket előtte lisztbe forgassuk, így nem süllyednek le a tészta aljára.
- Narancs vagy citromhéj: Egy teáskanál reszelt narancshéj friss, citrusos aromát csempész a nehéz őszi ízek közé.
Mázzal a tökéletességért
Egy egyszerű máz felteszi az i-re a pontot. A máz ne csak díszítés legyen, hanem kiegészítő íz. Két népszerű opció létezik:
- Klasszikus cukormáz: Porcukor és tej vagy citromlé keveréke. Nagyon egyszerű és gyors.
- Krémsajtos máz: 100 g krémsajt, 50 g vaj, 150 g porcukor és egy csipet vanília. Ez a máz gazdagabb és krémesebb, tökéletesen illik a sütőtökös kenyér fűszeres alaphangjához. Ezt csak akkor kenjük a teljesen kihűlt kenyérre!
Egészségesebb alternatívák: gluténmentesen és cukormentesen
A modern konyha lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen diétás igényhez igazítsuk a hagyományos recepteket. A sütőtökös kenyér esetében is léteznek kiváló, egészségesebb alternatívák, amelyek nem mennek az íz rovására.
Gluténmentes változat
A gluténmentes sütésnél a legnagyobb kihívás a megfelelő szerkezet elérése. A sütőtök nedvessége segít a gluténmentes liszteknek, hogy ne legyenek túl szárazak. Használhatunk kész gluténmentes lisztkeveréket, de a legjobb eredményt egyedi keveréssel érhetjük el:
- 2/3 rész rizsliszt vagy fehér babliszt
- 1/3 rész tápióka keményítő vagy burgonyakeményítő
- Adagonként 1 teáskanál xantángumi (ez a glutén helyettesítője, ami a tésztát összetartja).
A gluténmentes tészta gyakran igényli, hogy a nedves és száraz részeket hosszabb ideig hagyjuk állni keverés előtt, hogy a lisztek felszívják a nedvességet. Ez segít megelőzni a homokos, szemcsés állagot.
Cukorcsökkentett és cukormentes megoldások
Ha csökkenteni szeretnénk a cukrot, részben vagy egészben helyettesíthetjük azt eritrittel, xilittel vagy sztíviával. A barna cukor helyett használjunk barna eritritet, ami hasonló ízmélységet ad. Fontos tudni, hogy a cukor nem csak édesít, hanem textúrát is ad. Ha teljesen elhagyjuk a hagyományos cukrot, a kenyér kissé sűrűbb lehet.
Egy másik kiváló alternatíva a méz vagy a juharszirup használata. Ha folyékony édesítőszert használunk, csökkentsük az olaj vagy a sütőtök püré mennyiségét, hogy kompenzáljuk az extra nedvességet. Általános szabály, hogy 240 g cukor helyett kb. 180 ml folyékony édesítőszert használjunk, és csökkentsük a nedves alapanyagok mennyiségét 30-40 ml-rel.
A sütőtökös kenyér rugalmasan alkalmazkodik a diétás igényekhez. Legyen szó gluténmentes életmódról vagy cukorcsökkentésről, a fűszerek erejével az ízélmény változatlanul gazdag marad.
A sütőtökös kenyér mint családi esemény

A sütés a család összekovácsolásának egyik legszebb módja. A sütőtökös kenyér elkészítése különösen alkalmas a gyermekek bevonására, hiszen a lépések egyszerűek, és nincsenek bonyolult technikák. Amellett, hogy a gyerekek örömmel vesznek részt a folyamatban, ez egy kiváló módja annak is, hogy megismertessük velük a szezonális alapanyagok fontosságát és az egészséges táplálkozást.
Gyerekek a konyhában: feladatok életkor szerint
Már a legkisebbek is segíthetnek a konyhában, ha biztonságos feladatokat kapnak:
- Kisebbek (2-4 év): A száraz alapanyagok összekeverése, a liszt szitálása (felügyelettel), a fűszerek szagolgatása, a kenyérforma bekenése vajjal.
- Nagyobbak (5-8 év): A nedves alapanyagok összekeverése, a cukrok kimérése (ez gyakorolja a matematikát!), a magvak beleszórása a tésztába.
- Iskolások (9+ év): A sütőtök püré elkészítése (a sütés kivételével), a máz elkészítése és a kenyér díszítése.
A sütőtökös kenyér illatával együtt a konyhában töltött idő emlékei is mélyen beépülnek a gyermekek tudatába, erősítve a családi köteléket és az otthon melegének érzetét. Fontos, hogy ne a tökéletes végeredményre, hanem a közös tevékenység örömére fókuszáljunk.
Táplálkozási előnyök: amit a sütőtökről tudni érdemes
A sütőtök nem csak ízletes, de rendkívül egészséges is. Amikor sütőtökös kenyeret sütünk, valójában egy adag értékes tápanyagot csempészünk a család asztalára. A sütőtök igazi szuperélelmiszer, amely tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Béta-karotin és látásvédelem
A sütőtök élénk narancssárga színét a béta-karotin adja, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. Az A-vitamin létfontosságú az egészséges látás, az immunrendszer működése és a bőr egészsége szempontjából. A sütőtökös kenyér fogyasztása különösen ősszel, a megfázásos időszakban segíti a védekezőképességet.
Ezenkívül a sütőtök jó forrása a rostoknak, amelyek segítik az emésztést és hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához. Bár a kenyér tartalmaz cukrot és lisztet is, a sütőtök rosttartalma segít lassítani a cukor felszívódását. A fűszerek, mint a fahéj és a gyömbér, szintén rendelkeznek egészségügyi előnyökkel: a fahéj például segíthet a vércukorszint stabilizálásában, míg a gyömbér gyulladáscsökkentő hatású.
| Tápanyag | Mennyiség | Előny |
|---|---|---|
| Kalória | 49 kcal | Alacsony energia tartalom |
| Rost | 2 g | Emésztés támogatása |
| A-vitamin (Béta-karotin) | 170% RDA | Látás és immunrendszer |
| Kálium | 340 mg | Szív és izomműködés |
A sütőtökös kenyér tárolása és felhasználása
A házi sütőtökös kenyér egyik nagy előnye, hogy kiválóan tárolható, sőt, egyesek szerint másnap még finomabb, amikor az ízek teljesen összeérnek. Mivel a sütőtök püré rendkívül nedves, a kenyér nem szárad ki olyan gyorsan, mint a hagyományos kenyerek.
Tárolás szobahőmérsékleten és hűtőben
Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó edényben a kenyér 2-3 napig friss marad. Ha ennél tovább szeretnénk tárolni, vagy ha krémsajtos mázat használtunk, a hűtőben tárolás ajánlott. Hűtőben akár 5-7 napig is eláll, bár érdemes szobahőmérsékletre melegíteni fogyasztás előtt, hogy a textúrája visszanyerje puhaságát.
Fagyasztás: a gyors megoldás a rohanó napokra
A sütőtökös kenyér kiválóan fagyasztható. Ez különösen hasznos, ha egyszerre nagyobb adagot sütünk. Fagyasztás előtt ügyeljünk rá, hogy a kenyér teljesen kihűljön. Vágjuk szeletekre, vagy fagyasszuk le egészben. Csomagoljuk be szorosan műanyag fóliába, majd helyezzük egy fagyasztózsákba, kiszorítva belőle a levegőt. Felcímkézve 3 hónapig is eláll. Felolvasztáskor hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, majd egy rövid, 10 perces sütőben való felmelegítés (150°C-on) olyan érzetet kelt, mintha frissen sült volna.
Kreatív újrahasznosítás
Ha a kenyér egy kicsit megkeményedik, ne dobjuk ki! A sütőtökös kenyér tökéletes alapja lehet más desszerteknek:
- Sütőtökös kenyérpuding: Vágjuk kockákra a kenyeret, öntsük le egy tojásos, tejes, vaníliás keverékkel, és süssük meg.
- Pirítós és francia toast: A vastag szeleteket vajban megpirítva, kevés juharsziruppal tálalva mennyei reggeli lehet.
Kulináris párosítások: mivel fogyasszuk?
A sütőtökös kenyér gazdag, fűszeres ízvilága kiválóan harmonizál számos itallal és krémmel. A tökéletes élmény eléréséhez érdemes átgondolni a tálalást és a kiegészítőket.
Kávé és tea
A kenyér a klasszikus őszi italok kísérője. Egy erős, fekete kávé vagy egy tejes latte tökéletesen ellensúlyozza a kenyér édességét. Ha teát választunk, a fekete tea (pl. Earl Grey vagy English Breakfast) vagy egy fűszeres chai tea a legjobb választás. A tea fanyarsága kiemeli a fahéj és a szegfűszeg ízét.
Krémek és vajak
Ha nem mázas változatot sütöttünk, tálalhatjuk valamilyen krémmel:
- Vaj és juharszirup: Egy szelet meleg kenyér, megkenve vajjal és meglocsolva igazi juharsziruppal – a tökéletes őszi reggeli.
- Mézes vaj: Puha vaj és méz összekeverve, esetleg egy csipetnyi extra fahéjjal.
- Ricotta krémmel: A ricotta frissessége és könnyedsége szépen oldja a kenyér tömörségét. Keverjünk össze ricottát egy kevés porcukorral és narancshéjjal.
A sütőtökös kenyér az őszi konyha alapdarabja. Az egyszerű recept, a páratlan illat és a családi pillanatok összekapcsolása teszi ezt a süteményt felejthetetlenné. Ahogy a sütőből kivesszük, és a fűszeres gőz betölti a lakást, tudjuk: megérkezett az igazi ősz, és vele együtt a kényelem és a melegség.
Gyakran ismételt kérdések a tökéletes sütőtökös kenyérről

🎃 Miért lesz a sütőtökös kenyerem gumiszerű vagy túl tömör?
Ez általában két okra vezethető vissza. Először is, a sütőtök püré túl vizes. Mindig győződjön meg róla, hogy a pürét alaposan lecsepegtette vagy kissé besűrítette. Másodszor, a tészta túlkeverése. Ha túl sokáig keveri, a glutén aktiválódik, ami rágós, gumiszerű textúrát eredményez. Csak addig keverje, amíg a száraz és nedves elemek éppen összeállnak.
🌡️ Milyen hőmérsékleten és mennyi ideig süssem a sütőtökös kenyeret?
A legtöbb recept 175°C-ot (alsó-felső sütés) javasol. Ez a közepes hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a kenyér belül is alaposan átsüljön anélkül, hogy a magas cukortartalma miatt a széle megégne. A sütési idő általában 55-70 perc. A tűpróba elengedhetetlen a közepén, mert a sütők teljesítménye eltérő lehet.
🥥 Helyettesíthetem az olajat vajjal a receptben?
Igen, de számítson rá, hogy a textúra megváltozik. Az olaj segít abban, hogy a kenyér szaftosabb és tovább friss maradjon, különösen hűtés után. A vaj gazdagabb ízt ad, de ha hideg, a kenyér is keményebb lesz. Ha vajjal süt, olvassza fel, majd hagyja kissé kihűlni, mielőtt a nedves elegyhez adná.
🌱 Hogyan készíthetek vegán sütőtökös kenyeret?
A vegán változat elkészítése egyszerű. Cserélje ki a tojásokat „lenmagtojásra” (1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz, 5 percig állni hagyva tojásonként), vagy használjon bolti tojáspótlót. A tejtermékeket (ha van a receptben) helyettesítse növényi tejjel. Ügyeljen arra, hogy az olaj (pl. repceolaj) továbbra is a recept része maradjon a nedvesség miatt.
🍂 Mikor van a sütőtök püré a legjobb minőségű?
A legjobb minőségű püré őszi betakarításkor, általában szeptember végétől november elejéig érhető el. Ekkor a sütőtökök a legédesebbek és legkevésbé vizesek. Bár egész évben kapható konzerv püré, a frissen sült és lecsepegtetett püré utánozhatatlanul gazdag ízt ad a kenyérnek.
🍫 Milyen feltétekkel tálaljam a sütőtökös kenyeret?
A legjobb feltétek a krémsajtos máz, a juharszirupos vaj, vagy egyszerűen csak egy vékony szelet vaj. Ha szeretne extra ropogós textúrát, szórjon rá durvára vágott pekándiót vagy diót, mielőtt a sütőbe tenné. A csokoládé cseppek belesütve is fantasztikusak.
🥶 Hogyan tároljam, hogy sokáig friss maradjon?
A sütőtökös kenyér a nedvességtartalma miatt jól áll el. Teljesen kihűlve csomagolja légmentesen záródó edénybe. Szobahőmérsékleten 2-3 napig, hűtőben 5-7 napig tárolható. Ha hosszabb távra tervez, fagyassza le szeletelve, szorosan fóliába csomagolva. Fagyasztva 3 hónapig őrzi meg minőségét.






Leave a Comment