A konyha gyakran válik csatatérré, amikor a legkisebbek táplálásáról van szó, és a sárgarépa, ez az ártatlannak tűnő, édes gyökérzöldség is képes komoly ellenállást kiváltani. Pedig a sárgarépa igazi szuperhős a tányéron: tele van béta-karotinnal, ami a szervezetben A-vitaminná alakul, támogatva ezzel a látást, az immunrendszert és a bőr egészségét. Ha a ti asztalotokon is állandó vita tárgya a narancssárga zöldség, ne ess kétségbe! A titok nem az erőszakban rejlik, hanem a kreativitásban, a türelemben és a rafinált tálalásban. Lássuk, hogyan csempészhetjük be ezt a csodálatos zöldséget a legválogatósabb lurkók étrendjébe anélkül, hogy észrevennék – vagy ami még jobb: észrevennék, és megszeretnék.
A sárgarépa szuperképességei: Miért éri meg a harcot?
Mielőtt belemerülnénk a recepteket és tippeket tartalmazó aranybányába, érdemes megérteni, miért is küzdünk ennyire a sárgarépáért. Ez a zöldség nem csupán egy színes adalék a levesben. A béta-karotin, ami a sárgarépa élénk színét adja, létfontosságú a fejlődésben lévő szervezet számára. Az A-vitamin hiánya komoly problémákat okozhat, különösen a látás területén, ezért is mondják, hogy a sárgarépa jót tesz a szemnek.
Emellett a sárgarépa kiváló forrása az étkezési rostoknak. Ezek a rostok segítik az emésztést, megelőzik a székrekedést – ami gyakori probléma a válogatós gyerekeknél, akik jellemzően kevés zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak. A rostoknak köszönhetően a kicsik telítettebbnek érzik magukat, ami segíthet a kiegyensúlyozott étkezési szokások kialakításában. Ne feledkezzünk meg a K-vitaminról, a káliumról és az antioxidánsokról sem, amelyek mind hozzájárulnak a gyermek optimális egészségéhez.
Egyetlen közepes méretű sárgarépa fedezi egy kisgyermek napi A-vitamin szükségletének jelentős részét. Ez a tény önmagában is elegendő motivációt ad a szülőknek, hogy kitartóak legyenek.
A válogatósság pszichológiája: Értsük meg az ellenállást
A gyermekek válogatóssága ritkán szól magáról az élelmiszerről. Gyakran a kontrollvágy, a textúra iránti érzékenység vagy egyszerűen a neofóbia (az új ételek elutasítása) áll a háttérben. A sárgarépa esetében a fő problémát a nyers sárgarépa roppanóssága vagy a főtt sárgarépa édes, de néha kissé nyúlós textúrája okozhatja.
A szakemberek szerint az ételekkel szembeni ellenállás leküzdésének kulcsa a következetes és nyomásmentes kitettség. Ez azt jelenti, hogy a sárgarépának rendszeresen szerepelnie kell az asztalon, de soha ne kényszerítsük a gyermeket arra, hogy megegye. A cél az, hogy megszokja a látványát, az illatát, és végül talán megkóstolja.
A leggyakoribb szülői hibák, amiket kerülj el
Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha az étkezéseket büntetéssel vagy jutalmazással kötjük össze. Ne mondd, hogy „ha megeszed a sárgarépát, kapsz csokit”. Ez csak megerősíti a gyermekben azt a gondolatot, hogy a sárgarépa valami rossz, amit el kell viselni a jóért cserébe. Törekedj a semleges megközelítésre és a pozitív példamutatásra.
Ugyancsak kerülendő a „rejtőzködés” állandó alkalmazása. Bár a rejtett zöldségek segítenek a tápanyagbevitelen, hosszú távon nem tanítják meg a gyermeket arra, hogy megszeresse az adott ételt. Használd a rejtett sárgarépát csak az első lépésként, majd fokozatosan vezess be felismerhető darabokat is.
A rafinált rejtőzködés művészete: Amikor a sárgarépa láthatatlan
Ha a gyermeked már a színe miatt is elutasítja a sárgarépát, a legjobb stratégia az, ha eleinte teljesen „eltünteted”. Ehhez olyan ételeket válassz, amelyekben a sárgarépa textúrája és íze könnyen elfedhető, vagy amelyek természetesen tartalmaznak valamilyen narancssárga vagy piros összetevőt.
1. A szószos álcázás: Bolognai és raguk
A paradicsomos alapú szószok ideálisak a zöldségek elrejtésére. Reszelj le nagyon finoman, vagy turmixolj össze nyers sárgarépát, és add hozzá a bolognai alaphoz. A sárgarépa édessége ellensúlyozza a paradicsom savasságát, így a szósz íze még kerekebb lesz, de a gyerek nem fogja felismerni a hozzáadott zöldséget. A titok a mennyiségben rejlik: kezdj kis adagokkal, és fokozatosan növeld a sárgarépa arányát.
Tipp: Egy közepes méretű sárgarépa egy adag bolognai szószban teljesen feloldódik, különösen ha előtte enyhén megpárolod, majd botmixerrel pürésíted, mielőtt a paradicsomhoz adod.
2. Pürék és krémlevesek: A bársonyos textúra
A sárgarépa krémleves önmagában is finom, de ha a gyermeked gyanakvó, keverd más, kedveltebb zöldségekkel. Készíts egy selymes édesburgonya-sárgarépa pürét, vagy a hagyományos krumplipürébe csempéssz némi sárgarépát. A sárgarépa természetes édessége miatt a püré íze kellemesebb lesz, ráadásul a színe is szép, napsárga árnyalatot kap.
A krémlevesek és pürék esetében a textúra a legfontosabb. Ügyelj arra, hogy ne maradjanak benne apró, felismerhető szálak vagy darabok, különösen, ha a gyermeked textúraérzékeny.
3. A húsgombócok és fasírtok csodája
A darált húsos ételek kiválóan alkalmasak a zöldségek bejuttatására, mivel a hús és a fűszerek erőteljes íze elnyomja a sárgarépa ízét. Reszelj a fasírt masszájába nagymennyiségű finomra reszelt sárgarépát. Ez nemcsak a tápértéket növeli, hanem a fasírtot is puhábbá és szaftosabbá teszi. Ez egy win-win helyzet!
Játékos tálalás és bevonás: Amikor a sárgarépa már felismerhető

Ha már sikeresen bejuttattad a sárgarépát rejtett formában, ideje áttérni a következő szintre: a látható, de mégis vonzó sárgarépa bevezetésére. Ez a szakasz a kreativitásról és a gyermek étkezési folyamatba való bevonásáról szól.
Készítsünk sárgarépa figurákat
A gyerekek a szemükkel esznek. Használj kis süteménykiszúró formákat (csillag, szív, dinoszaurusz) a nyers vagy enyhén párolt sárgarépa szeletek kivágásához. Egy egyszerű sárgarépa rúd hirtelen „varázspálcává” vagy „űrhajó üzemanyaggá” válhat. Tálald ezeket a figurákat egy kis tálka joghurtos-fűszeres mártogatóssal. A mártogatás mindig szórakoztatóbbá teszi az étkezést.
A kerti kaland: Saját sárgarépa termesztése
Ha van rá lehetőséged, vonj be a gyermeket a sárgarépa termesztésébe. Amikor a gyerekek látják, honnan származik az étel, és részt vesznek a gondozásában, sokkal nagyobb valószínűséggel hajlandóak megkóstolni azt. Egy saját termesztésű, koszos sárgarépa, amit együtt pucolhattok meg, sokkal vonzóbb lesz, mint a bolti változat.
A színpadi előadás: Szivárványtányér
A sárgarépa kitűnő eleme lehet a szivárványtányérnak. Tálalj fel apró adagokban különböző színű zöldségeket és gyümölcsöket (piros paradicsom, zöld uborka, lila szőlő, sárga paprika, narancs sárgarépa). Hívd fel a figyelmét a színekre, ne az ízre. A cél, hogy a gyermek minden színből válasszon egyet. A sárgarépa ebben az esetben csak egy a sok izgalmas elem közül.
Részletes receptek a sárgarépa megszerettetéséhez
Most térjünk rá a gyakorlatra. A következő receptek a sárgarépát úgy használják fel, hogy az vagy teljesen beleolvad az ételbe, vagy a textúrája és íze más, kedveltebb összetevőkkel kombinálva válik vonzóvá. Minden receptnél kiemelten figyelünk a gyerekbarát tálalásra és a könnyű elkészítésre.
1. Ropogós sárgarépa hasábok: Az új ‘krumpli’
A sült krumpli szinte minden gyerek kedvence. Használjuk ki ezt a formát, de cseréljük le az alapanyagot! A sárgarépa természetes édessége sütés közben karamellizálódik, így egy ízletes, egészséges alternatívát kapunk.
Hozzávalók:
- 5-6 közepes méretű sárgarépa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fokhagymapor (elhagyható)
- Fél teáskanál édes pirospaprika (színért)
- Só, bors (óvatosan)
Elkészítés:
- A sárgarépákat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, majd vékony, egyenletes hasábokra vágjuk, pont mint a sült krumplit. A vastagság kulcsfontosságú: ha túl vékony, megég, ha túl vastag, nem ropogós.
- Egy nagy tálban összekeverjük a sárgarépát az olívaolajjal és a fűszerekkel. Alaposan forgassuk össze, hogy minden hasábot bevonjon a fűszeres olaj.
- Terítsük szét a hasábokat egy sütőpapírral bélelt tepsiben, ügyelve arra, hogy ne fedjék egymást. Ez a titka a ropogósságnak!
- Süssük előmelegített sütőben, 200°C-on kb. 20-25 percig, félidőben egyszer megforgatva. Akkor jó, ha a szélei enyhén megpirultak.
Tálalási tipp: Tálaljuk ketchuppal kevert natúr joghurttal vagy egy házi készítésű, édesebb paradicsomos mártogatóssal. Ne hívjuk „sárgarépának”, hanem „narancs krumplinak” vagy „ropogós pálcikáknak”.
2. Sárgarépás-almás reggeli muffinok: Az édes csapda
A sárgarépa tökéletesen illeszkedik édes süteményekbe, mivel nedvességet és természetes édességet ad. Ezek a muffinok ideálisak reggelire vagy uzsonnára, és tele vannak rejtett rostokkal.
Hozzávalók:
| Alapanyag | Mennyiség |
|---|---|
| Finomra reszelt sárgarépa | 1,5 bögre |
| Reszelt alma (hámozva) | 1 bögre |
| Teljes kiőrlésű liszt | 1,5 bögre |
| Tojás | 2 db |
| Barna cukor (vagy juharszirup) | Fél bögre |
| Olaj | Fél bögre |
| Fahéj, szegfűszeg | 1 teáskanál |
| Sütőpor | 1 teáskanál |
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport és a fűszereket.
- Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral/sziruppal és az olajjal.
- Adjuk hozzá a nedves keveréket a szárazhoz, majd óvatosan forgassuk bele a finomra reszelt sárgarépát és az almát. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük túl, mert akkor a muffinok tömörek lesznek.
- Töltsük a masszát muffin formákba, és süssük 180°C-on kb. 20-25 percig, tűpróbáig.
Variáció: Ha a gyermeked szereti a krémsajtos mázat, készíts rá vékony, édes, citromos krémsajtos réteget. Ez segít elfedni a sárgarépa textúráját, ha az még problémás.
3. Narancssárga rizottó: A krémes meglepetés
A rizottó krémes állaga és intenzív sajtos íze kiválóan alkalmas arra, hogy beolvasszunk bele zöldségeket. A sárgarépa itt nem csak rejtett tápanyagforrás, hanem természetes színezőanyagként is funkcionál.
A kulcs a rizottó elkészítésében az, hogy a sárgarépát már a kezdetektől fogva pürésítve adjuk hozzá, így a rizs magába szívja a narancssárga színt és az édeskés ízt. Először főzzünk puhára 2-3 sárgarépát, majd turmixoljuk le egy kevés alaplével. Ezt a sárgarépa pürét használjuk a rizottó folyadékának egy részéhez.
Készítsük el a rizottót a szokásos módon (hagymás alap, rizs pirítása, fehérbor, majd fokozatos alaplé hozzáadása), de az alaplé felét helyettesítsük a sárgarépa pürével. A végén adjunk hozzá parmezánt és vajat a krémes textúra eléréséhez. A gyermek egy finom, enyhén édeskés, narancssárga rizottót kap, és valószínűleg nem is gyanakszik a zöldségre.
4. Sárgarépás palacsinta és gofri
A palacsinta és a gofri a legtöbb gyermek kedvence. Adjunk hozzájuk finomra reszelt sárgarépát. A sárgarépa nedvessége segít megőrizni a tészta puhaságát, ráadásul a narancssárga szín a gofri esetében még vonzóbbá is teheti az ételt.
Recept tipp: Egy bögre palacsinta tésztához elegendő fél bögre finomra reszelt sárgarépa. Adjunk hozzá egy csipetnyi gyömbért vagy fahéjat, hogy kiemeljük az édes ízt. Ezeket a palacsintákat tálalhatjuk friss gyümölcsökkel és juharsziruppal. Ha a gyermek nem szereti, ha látja a zöldséget, használj sárgarépa levet a tej egy részének helyettesítésére.
Extrém válogatósság kezelése: A textúra és íz finomhangolása
Vannak gyerekek, akiknél a válogatósság extrém méreteket ölt, és a legapróbb texturális eltérés vagy szál is kiváltja az elutasítást. Ebben az esetben még rafináltabb módszerekre van szükség, amelyek a szenzoros élményt célozzák meg.
A ropogósság ereje: Sárgarépa chips
Ha a gyermeked szereti a ropogós ételeket, készíts házi sárgarépa chipseket. Vágd a sárgarépát hajszálvékony szeletekre (mandolin szeletelővel a legkönnyebb), fűszerezd nagyon kevés olajjal és sóval, majd süsd vagy szárítsd ropogósra. A ropogós textúra gyakran felülírja a zöldség ízével kapcsolatos aggályokat. Tálalhatod más, kedvelt chipsek közé rejtve.
Az édesítés mint stratégia: Gyümölcsös kombinációk
A sárgarépa természetes édessége remekül harmonizál más gyümölcsökkel. A sárgarépa-narancs-alma lé egy klasszikus kombináció, ami tele van vitaminokkal. A narancs és az alma intenzív íze elnyomja a sárgarépa ízét, és a gyerek egy frissítő, édes italt kap. Ha a gyermek elutasítja a zöldséget, kezdd azzal, hogy csak egy nagyon kis darab sárgarépát adsz a gyümölcsök mellé, majd fokozatosan növeld az arányt.
Készíthetsz smoothie-kat is, ahol a sárgarépa pürét banánnal, mangóval vagy bogyós gyümölcsökkel kevered. A bogyós gyümölcsök erős színe ráadásul el is fedi a narancssárga árnyalatot.
A Sárgarépa-akadémia: Receptgyűjtemény haladóknak
Ha a gyermeked már elfogadja a sárgarépát rejtett formában, jöhetnek azok a receptek, ahol a sárgarépa már büszkén vállalja önmagát, de olyan formában, ami mégis szórakoztató vagy megszokott.
5. Zöldséges palacsinta csiga (Lunchbox kedvenc)
A sós palacsinták kiváló alapot adnak a zöldségek felhasználásához. Készíts egy vastag, amerikai típusú palacsintát, amibe finomra reszelt sárgarépát, cukkinit és egy kevés sajtot keversz. Ezt a palacsintát kenheted krémsajttal, feltekerheted, majd csigákra vághatod. Ez a forma rendkívül vonzó a gyerekek számára, és ideális uzsonnára vagy iskolai tízórai dobozba.
Előny: A sós ízvilágban a sárgarépa édessége kevésbé domináns, ráadásul a sajt és a palacsinta textúrája elnyeli a zöldséget.
6. Sárgarépás-fűszeres kekszek és krékerek
Miért csak édes süteményeket készítenénk sárgarépából? Készítsünk ropogós, sós krékereket, amelyek alapja a teljes kiőrlésű liszt és a sárgarépa püré. Ezeket a krékereket fűszerezhetjük rozmaringgal, kakukkfűvel vagy egy kevés parmezánnal. A cél itt az, hogy a sárgarépa textúrája a sütés hatására teljesen eltűnjön, és csak az enyhe édeskés íz maradjon meg.
Egy bögre sárgarépa püréhez adjunk két bögre lisztet, egy negyed bögre olajat és a fűszereket. Gyúrjuk össze, nyújtsuk vékonyra, majd vágjuk kis formákra. Sütés után ezek a kekszek tökéletes kísérői lehetnek a kedvenc felvágottaknak vagy sajtoknak, így a sárgarépa beilleszkedik a gyermek már kedvelt ételei közé.
7. Sárgarépás „mac and cheese” (Sajtos tészta)
A sajtos tészta az egyik legnépszerűbb gyerekétel. Használjuk ki a sajtos szósz intenzív színét és ízét! Készítsünk egy hagyományos besamel alapot, majd adjunk hozzá puhára főzött, pürésített sárgarépát és sok sajtot (cheddar, ementáli). A sárgarépa nemcsak sűríti a szószt, de gazdagítja a színét is, észrevétlenül növelve a tápértéket. Így egy krémes, mély narancssárga sajtos szószt kapunk, amelyben a sárgarépa teljesen eltűnik.
A kitartás és a pozitív megerősítés ereje

A válogatósság leküzdése nem egy egyszeri esemény, hanem egy folyamat, amely sok türelmet igényel. A szakemberek szerint egy gyermeknek akár 10-15 alkalommal is meg kell kóstolnia egy új ételt, mielőtt elfogadja azt. Ez a „szabály” különösen igaz a sárgarépára és más zöldségekre.
A „No thanks” tányér
Vezess be egy egyszerű szabályt: minden étkezésnél legyen a tányéron egy kis adag sárgarépa (akár nyersen, akár főzve). Ha a gyermek nem akarja megenni, ne kényszerítsd. Legyen egy „Köszönöm, nem” tányérja, ahová áttolhatja a nem kívánt falatokat. A cél a vizuális megszokás és a nyomásmentes környezet fenntartása. Ha a gyermeked csak megérinti vagy megszagolja a sárgarépát, az már apró győzelemnek számít.
Példamutatás és közös étkezések
A gyermekek a szüleiket utánozzák. Ha a szülők láthatóan élvezettel eszik a sárgarépát, az a gyermek számára is vonzóbbá teszi azt. Ülj le a gyermekkel, és egyél te is sárgarépát. Beszélj arról, milyen finom, ropogós, vagy milyen szép a színe, de ne a gyermekhez intézd a szavakat, hanem a felnőttekhez. Ez a „mellékes” dicséret gyakran hatékonyabb, mint a közvetlen kérés.
Kísérletezés a textúrával
Ha a gyermeked elutasítja a főtt sárgarépa puhaságát, próbáld ki ropogósra sütve, mint a hasábokat. Ha a nyers ropogósság a probléma, kínálj fel pürésített vagy nagyon puhára párolt sárgarépát. A textúra finomhangolása kulcsfontosságú lehet a szenzoros érzékenységű gyerekeknél.
A sárgarépa, mint desszert: Édes lezárások
Ne felejtsük el, hogy a sárgarépa természetesen édes, így tökéletesen illeszkedik a desszertek világába. Ez lehet a végső fegyver, ha minden más kudarcot vallott.
8. Sárgarépa torta golyók (Cake pops)
A sárgarépa torta (carrot cake) klasszikus, de ha a gyermeked elutasítja a hagyományos szeletet, alakítsd át tortagolyókká. Készítsd el a sárgarépa torta alapot, majd morzsolj szét, keverd össze krémsajtos mázzal, formázz belőle golyókat, majd mártsd be csokoládéba vagy színes cukormázba. A sárgarépa teljesen beleolvad az édes masszába, és a tortagolyó forma a gyerekek kedvence.
9. Sárgarépás gyümölcszselé
Készíts házi zselét almalé, agar-agar (vagy zselatin) és finomra pürésített sárgarépa felhasználásával. A zselé textúrája általában népszerű, és a sárgarépa édessége jól illeszkedik a gyümölcslé ízéhez. Öntsd vicces formákba, például állatkákat vagy betűket ábrázoló szilikon formákba, és kínáld hűtött, egészséges nassolnivalóként. Ez a módszer garantálja, hogy a sárgarépa észrevétlen marad, de a tápanyag bekerül a szervezetbe.
A sárgarépa megszerettetése a legválogatósabb gyerekkel hosszú távú elkötelezettséget igényel. Használd a kreativitásod, légy türelmes, és ne feledd: minden apró kísérlet, még ha elutasítással is végződik, közelebb visz ahhoz, hogy a gyermeked elfogadja és megszeresse ezt a csodálatos, napfényes zöldséget. A lényeg, hogy a konyha maradjon a felfedezés és a játék helyszíne, ne pedig a feszültségé.
Gyakran ismételt kérdések a sárgarépa bevezetéséről a gyermek étrendjébe
🥕 Hogyan tudom elrejteni a sárgarépát, ha a gyermekem nagyon textúraérzékeny?
A textúraérzékeny gyermekek esetében a legfontosabb a sárgarépa szálainak és darabjainak teljes eltüntetése. Főzd a sárgarépát nagyon puhára, majd turmixold le botmixerrel, amíg teljesen homogén pürét nem kapsz. Ezt a pürét keverheted sűrű ételekbe, mint például sajtos szószokba (mac and cheese), húsgombócokba vagy sűrű, krémes levesekbe. A sütéshez is a teljesen krémes pürésített formát használd a reszelt helyett.
🥕 Milyen mártogatóssal tehetem vonzóbbá a nyers sárgarépa rudakat?
A mártogatósok kulcsfontosságúak! A gyerekek általában az édesebb, krémesebb ízeket kedvelik. Készíts házi, enyhén édesített hummust, vagy kínálj natúr joghurtot egy kevés ketchuppal és fokhagymaporral keverve. Az avokádó alapú mártogatósok (guacamole) is remekül működnek, mivel krémesek és zöld színük eltereli a figyelmet a sárgarépa narancssárga színéről.
🥕 Mikor érdemes bevezetni a sárgarépát a hozzátáplálás során?
A sárgarépa kiválóan alkalmas a hozzátáplálás kezdeti szakaszára, általában 6 hónapos kor körül. Fontos, hogy kezdetben teljesen sima, főtt püré formájában kínáld. Mivel a sárgarépa természetesen édes, általában könnyen elfogadják a babák. Mindig várj 3-4 napot az új ételek bevezetése között, hogy kizárd az esetleges allergiás reakciókat.
🥕 Mi a helyzet a sárgarépa levével? Ez jó megoldás a válogatós gyerekeknek?
A sárgarépa lé kiváló módja annak, hogy a gyermek hozzájusson a vitaminokhoz, különösen, ha frissen préselt. Azonban a lének magas a cukortartalma (még a természetes cukroknak is), és hiányzik belőle a rost. Használd inkább gyümölcslevekkel keverve (pl. alma vagy narancs), és mindig mértékkel. A legjobb, ha a sárgarépát teljes értékű formában kínálod, de a lé jó kiegészítő lehet.
🥕 Mennyi sárgarépa számít elegendőnek egy nap a gyermek számára?
Nincs szigorú szabály, de az optimális tápanyagbevitel érdekében törekedj arra, hogy a gyermeked naponta fogyasszon legalább egy adag (kb. fél bögre főtt vagy 1 közepes nyers) sárgarépát. Mivel a béta-karotin zsírban oldódó vitamin, a felszívódás javítása érdekében mindig kínáld valamilyen zsírral együtt (pl. olívaolajjal sütve, vagy joghurttal mártva).
🥕 Hogyan kezeljem, ha a gyermekem kihányja a sárgarépát, miután észrevette azt?
Ez a reakció gyakran a textúrára való érzékenység vagy az erős elutasítás jele, és ritkán a sárgarépa íze a valódi ok. Maradj nyugodt, és ne csinálj belőle nagy ügyet. Töröljétek fel, és fejezd be az étkezést. Ne térj vissza azonnal ugyanahhoz az ételhez. Próbálj meg sokkal kisebb, még jobban elrejtett adagokkal újra próbálkozni, és fókuszálj a pozitív megerősítésre, amikor más, kedvelt ételt fogyaszt.
🥕 Lehet-e nyers sárgarépát adni kisgyermekeknek?
Igen, de csak megfelelő formában. A nyers sárgarépa fulladásveszélyes lehet a 4 évesnél fiatalabb gyermekek számára, ha egészben vagy vastag karikákban kínálják. 3 éves kor alatt csak vékonyra reszelt vagy apró, vékony rudakra vágott formában add, amit könnyen el tudnak rágni. Mindig felügyeld az étkezést! A sárgarépa hasábok, ha puhára sütve vannak, biztonságosabbak.





Leave a Comment