Városközponti Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája

7621 Pécs, Megye u. 15.

Tel.: 72/532-483

E-mail: belvarosi.pecs [at] gmail.com

Web: www.belvarosi-pecs.sulinet.hu

A Belvárosi Általános Iskola több mint 230 éves alapítással büszkélkedhet. Az évszázadok során profilját is megőrizte, hiszen a német nemzetiségi és a művészeti oktatás a mai napig fennáll. Jelenleg 2 német nemzetiségi és egy angol nyelvi tagozatos osztály indul.

Nyelvi képzések:

Nemzetiségi osztályaink tanulói 1-8. osztályig heti 5 órában tanulják a nemzetiségi német nyelvet, ez pedig a nyelvi képzés mellett magában foglalja a nemzetiségi kultúra ismeretét is. Mindez nemcsak a német tanórák keretében, hanem a német hon- és népismeret tantárgyban is megjelenik. Ennek elmélyítését szolgálja: a tárgyi emlékek gyűjtése, kiállítások szervezése, német anyanyelvű falvakkal való kapcsolattartás, irodalmi, zenei anyag, népszokások, népviselet megismerése. Nyolcadik évfolyamos tanulóink tanulmányaik befejezéseként DSD I. német nyelvvizsgát tesznek. Angol nyelvet első évfolyamtól tanulhatnak diákjaink, kiemelt óraszámban. Ebben az esetben a német a második idegen nyelv lehet, valamint a németet tanulók választhatják az angolt is második idegen nyelvként ötödik osztálytól. A nyelvi képzés mellett sportot és zenét is választhatnak az iskolába jelentkezők.

Sportélet:

Intézményünk tornateremmel, tornapályával és uszodával rendelkezik, ami kiváló lehetőséget biztosít sportoló gyerekeink fejlesztéséhez. Különösen az úszásra fektetünk hangsúlyt, és Pécs Város Önkormányzatával közösen a vízilabda sportot erősítjük. Tanmedencénk lehetővé teszi, hogy minden tanulónk megtanuljon úszni. Az úszás mellett sokféle mozgási lehetőséget kínálunk: küzdősportok, labdarúgás, kosárlabda, asztalitenisz, aerobic, atlétika, duatlon, triatlon, darts, röplabda. Célunk nem élsportolók nevelése, hanem az egészséges életmód kialakítása, a mozgás megszerettetése.

Zenei képzés – fúvószenekar:

Az intézményben szolfézs és hangszeres képzés is működik. Sopianae Fúvószenekarunkban, melyet a Liszt Ferenc Zeneiskolával közösen működtetünk, zenét tanuló tanítványaink bontakoztathatják ki képességeiket. Fúvószenekarunk mind sikeresebb, már nemzetközi elismerésben is részesült, egyre többször szerepel Pécs város kulturális rendezvényein, valamint a Pécsváradi Nemzetközi Fúvósfesztiválon. A zenekar is hivatott a nemzetiségi oktatás érzelmi hátterének és a rendezvények különleges alaphangulatának biztosítására.

Szorobánoktatás:

Különlegességként szakköri keretben diákjaink megismerhetik a szorobánt. Az országos szorobánversenyről minden évben kiváló eredményekkel térnek haza tanulóink, akárcsak a többi tantárgyi vetélkedőről.

Sok tanuláson kívüli programunkkal színes, tartalmas diákéveket biztosítunk a hozzánk jelentkezőknek. Ezt szolgálják a napközis foglalkozások, szakköreink ( német kézműves, német és magyar színjátszó, múzeumjáró) a különféle táborok (sí, vízi, balatoni és német nyelvi táborok) aerobic-, judo- és karate oktatása ill. két gyermekkórusunk (magyar és német repertoárral). Rendezvényeink kiváló szereplési alkalmakat nyújtanak a diákoknak: nemzetiségi est változó témával, projekthéttel kiegészítve (pl. kézművesség), Márton - nap, karácsonyi koncert, farsang, ünnepélyeink pedig meghitt percekkel tagolják a hétköznapokat. Fontosnak tartjuk a környezetvédelmet, a környezeti nevelést.  ÖKO-iskolai és erdei iskolai programjaink népszerűek a tanulók körében, a környezettudatos magatartásra nevelést szolgálják. Könyvtárunk információs központként két tanteremben közel tízezer kötettel várja az olvasni, könyvekben búvárkodni szerető tanulókat. Az iskolai könyvtár a tanítás-tanulás helyszíne, egyúttal hangulatos közösségi tér is. Mindenki számára biztosítja, és tartalommal tölti meg az információhoz, a tanuláshoz, művelődéshez való jogot, esélyegyenlőséget biztosít.

Diákönkormányzatunk is fontos szerephez jut: a gyerekeknek alkalmuk és módjuk legyen elmondani kívánságaikat, javaslataikat, panaszaikat. A tanulók minden olyan érdemi kérdésben kapjanak szót, mely a közösség életét érinti.

Célunk az  iskola hagyományos profilját megtartva rugalmasan alkalmazkodni az új igényekhez, és minőségi oktatást nyújtani úgy, hogy eközben egy percre sem tévesztjük szem elől, hogy a nevelés az oktatással egyenrangú terület, s minden gyermek iskolásévei egyszeriek és megismételhetetlenek. Sikerünk záloga: a hatékony, magas színvonalú oktatás, a tartalmas diákélet, gondoskodó, szeretetteljes iskolai légkör.

Induló osztályok száma: 3

Leendő osztályfőnökök: Kleicsné Wunderlich Viktória, Mohácsiné Orbán Ibolya és Lombos Tamásné

Tagozatok: német , angol

Nyílt tanítási nap: 2017. március 29.  8:00 - 11:00 óra

Játszóház: 2017. március 30.  17:00 óra

Tájékoztató szülői értekezlet: 2016. november 28.  17:00 óra