Zsolnay Piknik

Pécs
2018. máj. 20. (vasárnap) 10.00 - 22.00

Az együttlét mellett jó hangulatú programokkal, koncertekkel várjuk a piknikre érkezőket péntek délutántól vasárnap estig. 
 

 

Ingyenes programok:

 

10.00–19.00 Retró könyvvásár és olvasóliget a Zsolnay Pikniken

 

Csillagterasz

 

10.00–13.00 és 15.00–19.00 Nevetnikék gyermeksarok

 

Streetball pálya

 

10.00 Lépegetős babakoncert

 

Bóbita Bábszínház kamaraterem

 

2 hónapos kortól 3 éves korig

 

Mondókázós, dalolgatós, hangszerekkel ismerkedős, lépegetős, ugrándozós, kacagós, csiklandós vidám óra babáknak és mamáknak. A Tamás Éva Játéktára interaktív mini koncertje egy mosolygós játék, amely megmozgat, ugyanakkor pihentet, tanít és szórakoztat.

 

10.00 és 15.00 Gasztrosuli workshop – Sajtkóstoló

 

Herkules Terasz

 

A sajt előállítása generációkon át öröklődött módszerekkel történik napjainkban is. A sajt igazi közönségkedvenc, de jó tudni, hogy milyen fantasztikusan változatos fajták alakultak ki a friss, szinte túró jellegű gomolyáktól kezdve az érlelt, különleges aromájú kemény sajtokig. És akkor még nem is beszéltünk a penésszel érő sajtok számtalan íz-, illat- és zamatvariációiról. A Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület workshopján ezekrők is szó lesz, néhány baranyai termelői tételt pedig meg is kóstolhatnak az érdeklődők.

 

11.00 Kolompos koncert

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad

 

A méltán népszerű KOLOMPOS együttes gyermek táncházakban ismertetik meg a kicsikkel a népzene, néptánc és a népszokások alapjait. Mindezt szórakoztató formában teszik, nem az ismeretátadás a legfőbb céljuk, hanem az élményszerzés – jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon elültetni a kicsi szívekbe a népművészet szeretetét.

 

11.00–18.00 Játékos találkozások Egy-Mással

 

Kisasszonyok tere

 

Játék: ismerkedés a sérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő eszközökkel, melyeket ki is lehet próbálni a helyszínen. Ilyenek: beszélő, tapintható, szagolható, ízlelhető, hallható segédeszközök,

 

15.00 Lukács Miklós – Balogh Kálmán cimbalomduó

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad

 

Balogh Kálmánnak és Lukács Miklósnak köszönhetően új fejezet nyílt a cimbalom történetében. Ahogy annak idején Rácz Aladár a komolyzene számára fedezte fel a hangszert, úgy Balogh Kálmán a népzenék és a népzenei alapú improvizációk, Lukács Miklós pedig a jazz műfaj irányába nyitotta ki a cimbalomban rejlő lehetőségeket. Kettejük duójában tehát két egészen különleges, egyedülálló tudás és játékmód összegződik, a kölcsönös inspiráció pedig olyan energiákat szabadít fel, amivel már-már a hangszerjáték lehetőségeinek határait feszegeti a két muzsikus.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fA6SUXaV5FY

 

16.00–19.00 Buborékvarázs workshop

 

Csillagterasz

 

A szappanbuborékok fantasztikus világa vár, ahol a közös buborékeregetés közben megismerheted az óriás szappanbuborékok készítésének apró trükkjeit.

 

16.00 Háy Come Beck

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad

 

Ha Háy János nem író volna, biztosan egy rockzenekar frontembere lenne. Ha Beck Zoli nem a 30Y-t hozza létre, talán író lett volna belőle. És ha nyolc évvel ezelőtt ez a két ember nem találkozott volna véletlenül, nem hoztak volna létre közös előadást. És ha egy újságíró nem ébreszti fel Háy Jánost egy álmos reggelen, hogy megkérdezze tőle telefonon, mi is a pódiumestjük címe, most nem úgy hívnánk, hogy Háy come Beck.

 

17.00 Macskabál

 

Gingko tér

 

Macskabálba várunk szeretettel! Játszunk, táncolunk, énekelünk, morzsolunk, kalapálunk és kézműveskedünk.

 

A foglalkozást vezeti: Dénes Anett

 

Kézműveskedik: Polgár Zsuzsa

 

Muzsikálnak: Zoltán Csaba, Monori Árpi, Hoffman László

 

17.30 Örömzenélés

 

Kisasszonyok tere

 

Villuth András és tanítványa, a Down-kóros Orbán Balázs (gitár)

 

18.30 Huckleberry Guys koncert

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad

 

Az utcazenekarként és színpadon is átütő erővel megszólaló banda humoros, improvizatív műsoraiban a mississippi blues, a country hagyományait teremti újra.

 

A szegedi zenekart az elmúlt évben nagy siker fogadta többek közt Little G. Weevil, a Ferenczi György és a Rackajam, a Ripoff Raskolnikov Band, a Pribojszki Mátyás Band, a Borsodi Blues Collective előzenekaraként. 2017-ben pedig szerepet kaptak a Szegedi Nemzeti Színházban színpadra állított Csehov darabban, a Ványabácsiban.

 

Az egyedi zenekari felszerelés, a bőröndből készített lábdob, a szájharmonika hangosítására használt fém tölcsér vagy az iskolai hangszórókból épített Tesla Bassman erősítő igazán izgalmas színpadképet teremt a banda humoros, improvizatív műsoraihoz.

 

A delta blues, a hill country blues, a juke joint klubok hangulatát megidéző zenekartól hallhatunk többek közt Hound Dog Taylor, Seasick Steve, RL Burnside, John Lee Hooker, Gary Clarck Jr., Sonny Boy Williamson II átgondolásokat.

 

20.00 Ripoff Raskolnikov Band koncert

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad

 

Ripoff Raskolnikov 18 éves korában nekivágott a világnak, utcazenészként járta az európai országokat. Kezdetekben az európai népzenék foglalkoztatták, majd egyre intenzívebben lezdte foglalkoztatni az amerikai folklorban gyökerező dalszerzői attitüd, ami Bob Dylan, Tom Waits vagy akár a Rolling Stones zenéjét is meghatározza. Ikonikus színpadi megjelenését 1987 novemberében láthatta először a magyar közönség. Azóta számtalan koncertet adott nálunk, sőt immáron Magyarország az egyik otthona. Legutóbb 2016-ban jelentkezett albummal, ami az Odds And Ends címet viseli. Dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát lefedik, legyen szó szerelemről, utazásról, a mindennapok gondjairól, szenvedélyről, veszteségről, a szépre való törekvésről és az életéhségről. A Ripoff Raskolnikov Band a hazai paletta egyik legkiválóbb formációja, a tagok egytől egyig a műfaj élmezőnyébe tartozó veteránok.