Zsolnay Piknik

Pécs
2018. máj. 19. (szombat) 10.00 - 22.00

Az együttlét mellett jó hangulatú programokkal, koncertekkel várjuk a piknikre érkezőket péntek délutántól vasárnap estig. 
 

 

Ingyenes programok:

 

10.00 és 11.30 Bóbita Bábszínház: Édes élet cukrászda

 

Bóbita Bábszínház kamaraterem

 

Az Édes Élet Cukrászda különös, varázslatos hely, nem tudni, ki és mikor nyitotta meg. Már a nagymama dédmamája is ide járt az anyukájával krémest enni meg habos kakaót inni derűs vasárnap délutánokon. Ide tért be apánk a nagybátyjával egy rigójancsira minden pénteken, a tanítás után, s nézegette vágyakozva a csokoládéval leöntött marcipán királylányokat és a mézes tésztából gyúrott huszárokat.  Az Édes Élet Cukrászdában egy testvérpár sürög-forog, süt reggeltől estig időtlen idők óta, és aki kívánja, annak mesélnek karamellás-krémes-mézes meséket…

 

10.00–19.00 Retró könyvvásár és olvasóliget

 

Csillagterasz

 

A Csorba Győző Könyvtár széles könyvválasztékkal, kellemes zenékkel, olvasóligettel, barátságos hangulattal várja minden kedves régi és új olvasóját a Zsolnay Negyedben. A régi regényeket, versesköteteket, gyermek- és ifjúsági könyveket, képzőművészeti albumokat, szakkönyveket, hanglemezeket kínáló Retró Könyvvásáron egy 1950-es évekből származó rádió is megtekinthető lesz.

 

 10.00–13.00 és 15.00–19.00 Nevetnikék gyermeksarok

 

Streetball pálya

 

A Nevetnikék Alapítványt 2013-ban jegyezték be, de a program maga már 10 éve működik a Pécsi Gyermekklinikán. Fő tevékenységük a fekvőbeteg osztályon lévő gyerekek délutáni szabadidős programjának megszervezése önkéntesekkel. Egy-egy osztályon két fő tart foglalkozást a 0–18 éves korosztálynak: társasjátékoznak, kézműves foglalkozást tartanak, báboznak, mesélnek vagy éppen zenés-ritmusos játékokat játszanak. A program kiegészítéseként bűvészműsorokkal szórakoztatják a gyerekeket.

 

10.00–12.00 és 15.00–17.00

 

Kispék Műhely: Mi kerüljön a piknik kosárba?

 

Herkules Műhely

 

Hozd el az üres kosarad a Zsolnay Piknikre és töltsd meg, a Kispékműhely foglalkozásán sütött finomságokkal! Kiflit, perecet, fonott kalácsot készíthetsz velünk, ha felkötöd a kiskötényt és használod ügyes kis ujjacskáidat!

 

11.00 Rutkai Bori Banda: Űrdöngölők

 

Lemezbemutató koncert

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad

 

Űrdöngölők… Mit jelenthet ez a furcsa, rejtélyes szó?

 

Táncos lábú ufókat? Égig érő, csűrdöngölő slágereket? Vagy egy kalandos utazás résztvevőit, akik körül a végtelen és féktelen mesélőkedv álombeli történetekkel népesíti be a csillagfényes éjszakát?

 

A nagy sikerű Sárkányjárgány és Pizsamátor után a Rutkai Bori Banda egy vidám, pörgős űrdiszkóba várja az egész családot. A dalokkal még a Föld nevű titokzatos bolygóra is eljutunk, és megismerjük a galaxis legfurcsább élőlényeit és szokásait.

 

11.00 Gerilla Jóga

 

Ginkgó tér

 

Jóga szabadon – a szabadban! A gerillafoglalkozás célja, hogy minél többen megismerkedjenek a jógával.

 

13.00–16.00 Kire ütött ez a gyerek? – Közös családi alkotás a MeseTérKéppel

 

9–99 éves korig

 

Csillagterasz

 

Második alkalommal  hirdeti meg a MeseTérKép a Kire ütött ez a gyerek? című alkotópályázatot. A kiírásra olyan pályaműveket várnak, amelyek valamiképpen kapcsolódnak Janikovszky Éva verséhez, gyerekek-szülők-nagyszülők közötti hasonlóságokról, kapcsolatokról, közös élményekről szólnak és –  lehetőség szerint – generációk közös alkotásaként születnek meg. A pikniken verssel,  ötletekkel és  kreatív térrel készülünk, hogy segítsük a minél színesebb pályaművek elkészülését és lehetőséget kínáljunk gyerekeknek és felnőtteknek a közös alkotósra. A pályaművekből a Szamárfül Fesztiválon kiállítást szervezünk és a legjobbakat értékes nyereményekben részesítjük.

 

14.00–18.00 Játékos találkozások Egy-Mással

 

Kisasszonyok tere

 

Játék: ismerkedés a sérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő eszközökkel, melyeket ki is lehet próbálni a helyszínen. Ilyenek: beszélő, tapintható, szagolható, ízlelhető, hallható segédeszközök,

 

15.00 Véletlen

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad

 

Az ismert dalszerző, rockzenész és a filozófus, egyetemi tanár zenés-beszélgetős estjén két gitárral, Gábor Andor ütőhangszeres előadóművész kíséretével szólalnak meg Lovasi András dalai, valamint Heidl György megzenésítésében Lackfi János versei és Szent Ambrus latin nyelvű himnuszai. Közreműködik: Lovasi András – ének, gitár, Heidl György – ének, gitár, Gábor Andor – ütőhangszerek

 

16.00–19.00 Buborékvarázs workshop

 

Csillagterasz

 

A szappanbuborékok fantasztikus világa vár, ahol a közös buborékeregetés közben megismerheted az óriás szappanbuborékok készítésének apró trükkjeit.

 

16.00 Ringató László Virággal

 

Bóbita Bábszínház kamaraterem

 

Ismét egy nagyszerű alkalom arra, hogy az egész család együtt játszhasson, énekelhessen, nevessen és gyönyörködjön a magyar és európai gyerekdalok, ölbéli játékok varázslatos világában.

 

17.00 Karosi Júlia Quartet: Várhatok még… George Gershwin a középpontban

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad

 

Akik jól ismerik a koncerten fölcsendülő Gershwin-dalokat, azok számára is tartogathat izgalmas meglepetéseket Karosi Júlia produkciója. A legismertebb Gershwin-dallamok mellett helyet kapnak kevésbé ismert, de annál izgalmasabb kompozíciók is, és még magyar nyelvű dalt is hallhat a közönség. A koncert hangulata a Broadway show-k világát idézi, ugyanakkor a Fenyvesi Márton hangszerelte dalok modernek, különlegesek, és egyedi hangzásúak.

 

18.00–18.30 Band Of StreetS örömzene

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad mellett

 

A Band Of StreetS a New Orleans-i hagyományokat követve jött létre, ebben a formában 2011 óta zenél. Kizárólag akusztikusan, csak fúvós és ütős hangszereken, színpad és hangosítás nélkül játszanak. Repertoárjukon a 90-es évek retro slágerei és mai zenék egyaránt jelen vannak.

 

19.00 Nagy Dániel Viktor és Hrutka Róbert zenés estje

 

Bóbita Bábszínház Szabadtéri Színpad

 

Hrutka Róbert, Fonogram- és Artisjus-díjas zeneszerző, énekes és Nagy Dániel Viktor, Junior Prima-díjas színművész az MKB Bank Kiválóságok Klubjában találkoztak először, és már az első közös fellépésükkor kiderült, hogy emberileg és művészileg is egy nyelvet beszélnek. Nagy Dániel Viktor már számos koncerten és zenés előadásban bizonyította énekes tehetségét, most egy egészen új oldaláról ismerhetjük meg. A két művész nemes egyszerűséggel oldódik fel a közös zenélésben.

 

Belépőjegyes koncertek:

 

20.00 Tátrai Trend Kis Duna Keringő 

 

Pirogránit udvar

 

A Trend Tátrai Tibor saját bevallása szerint „kellemes, érthető és szerethető élőzene”. A Liszt-díjas gitárművész többször volt részese hatalmas „kalandoknak”, mely kalandok elején szinte még azt sem lehetett tudni, milyen zenét fog játszani új együttese, a végén mégis sportcsarnokok színpadán találta magát.

 

21.00 Soulbreakers Beat: Up!

Pirogránit udvar

 

Soulbrekaers a Beat up! lemez elkészítésével talált rá saját útjára. Az elhagyatott vidéki magtárban rögzített anyag Kolozsi Péter jóvoltából jöhetett létre, aki vállalta hogy felszerelésével kivonul az egzotikus helyszínre, fölépít egy mobil stúdiót, s rögzíti az egy térben, koncert szerűen, egyben muzsikáló zenekart.

 

Duplakoncert-jegy elővételben 1500 Ft, helyszínen 2000 Ft. Kétnapos bérlet április 18–19-i a négy esti koncertre: 4000 Ft