Kicsi munkán a Kaukázusban és "A GUPVI lágerek foglyai”

Pécs
2018. már. 14. (szerda) 17.00
  • (Kicsi munkán a Kaukázusban és "A GUPVI lágerek foglyai”)

  • Rendező: Rozsnyai Ilona
  • Főszereplők:
  • Időtartam: 51 perc
  • Korhatár: 12 - Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
  • Bemutató: 2018.01.21.

 

Röviden a filmről

Kicsi munkán a Kaukázusban - dokumentumfilm, a Malenkij robotosok nyomában Csecsenföld, Azerbajdzsán és Grúzia országokban

rendező: Rozsnyai Ilona

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének Történelmi zarándokútjáról készült dokumentumfilm fő motívuma olyan kényszermunkatáborok, hadifogoly- és internált temetők, lágerkórházak és munkahelyszínek bemutatása, ahol a malenkij robotra hurcoltak nyomait, emlékeit láthatjuk a Kaukázus térségében (Csecsenföld, Azerbajdzsán, Georgia). A film a történeti háttér mellett az emlékezetről, a múlt újra-felfedezéséről szól.

"A GUPVI lágerek foglyai” - dokumentumfilm a magyarországi németek elhurcolásáról.

rendező: Rozsnyai Ilona

A dokumentumfilm a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre által szervezett emlékévi programjához, a Lágerjárat utazó vagonkiállításhoz kapcsolódóan jött létre.
1944.december 22-én Babarcon kezdték gyűjteni a német származásúakat, úgymond „három hétre kukoricát törni”, volt az indok. Túlélők szavain keresztül ismerhetjük meg az indulás körülményeit, az érkezést és a kényszermunkát, Malenkij robotot a donyeci, grozniji és urali szovjet lágerekben. 
A „kollektív bűnösség ”-gel megbélyegzett német származásúak és civilek 3-5 évet robotoltak a GUPVI lágerekben, egyharmaduk soha nem jött vissza.