Káró közt a potyka

Kisszerszámos halászat

Pécs
2018. jan. 23. (kedd) 10.00 - 18.00
2017. nov. 21. (kedd) 10.00 - 18.002017. nov. 22. (szerda) 10.00 - 18.002017. nov. 23. (csütörtök) 10.00 - 18.002017. nov. 24. (péntek) 10.00 - 18.002017. nov. 25. (szombat) 10.00 - 18.002017. nov. 26. (vasárnap) 10.00 - 18.002017. nov. 28. (kedd) 10.00 - 18.002017. nov. 29. (szerda) 10.00 - 18.002017. nov. 30. (csütörtök) 10.00 - 18.002017. dec. 1. (péntek) 10.00 - 18.002017. dec. 2. (szombat) 10.00 - 18.002017. dec. 3. (vasárnap) 10.00 - 18.002017. dec. 5. (kedd) 10.00 - 18.002017. dec. 6. (szerda) 10.00 - 18.002017. dec. 7. (csütörtök) 10.00 - 18.002017. dec. 8. (péntek) 10.00 - 18.002017. dec. 9. (szombat) 10.00 - 18.002017. dec. 10. (vasárnap) 10.00 - 18.002017. dec. 12. (kedd) 10.00 - 18.002017. dec. 13. (szerda) 10.00 - 18.002017. dec. 14. (csütörtök) 10.00 - 18.002017. dec. 15. (péntek) 10.00 - 18.002017. dec. 16. (szombat) 10.00 - 18.002017. dec. 17. (vasárnap) 10.00 - 18.002017. dec. 19. (kedd) 10.00 - 18.002017. dec. 20. (szerda) 10.00 - 18.002017. dec. 21. (csütörtök) 10.00 - 18.002017. dec. 22. (péntek) 10.00 - 18.002017. dec. 23. (szombat) 10.00 - 18.002017. dec. 24. (vasárnap) 10.00 - 18.002017. dec. 26. (kedd) 10.00 - 18.002017. dec. 27. (szerda) 10.00 - 18.002017. dec. 28. (csütörtök) 10.00 - 18.002017. dec. 29. (péntek) 10.00 - 18.002017. dec. 30. (szombat) 10.00 - 18.002017. dec. 31. (vasárnap) 10.00 - 18.002018. jan. 2. (kedd) 10.00 - 18.002018. jan. 3. (szerda) 10.00 - 18.002018. jan. 4. (csütörtök) 10.00 - 18.002018. jan. 5. (péntek) 10.00 - 18.002018. jan. 6. (szombat) 10.00 - 18.002018. jan. 7. (vasárnap) 10.00 - 18.002018. jan. 9. (kedd) 10.00 - 18.002018. jan. 10. (szerda) 10.00 - 18.002018. jan. 11. (csütörtök) 10.00 - 18.002018. jan. 12. (péntek) 10.00 - 18.002018. jan. 13. (szombat) 10.00 - 18.002018. jan. 14. (vasárnap) 10.00 - 18.002018. jan. 16. (kedd) 10.00 - 18.002018. jan. 17. (szerda) 10.00 - 18.002018. jan. 18. (csütörtök) 10.00 - 18.002018. jan. 19. (péntek) 10.00 - 18.002018. jan. 20. (szombat) 10.00 - 18.002018. jan. 21. (vasárnap) 10.00 - 18.00
2018. jan. 23. (kedd) 10.00 - 18.00
2018. jan. 24. (szerda) 10.00 - 18.002018. jan. 25. (csütörtök) 10.00 - 18.002018. jan. 26. (péntek) 10.00 - 18.002018. jan. 27. (szombat) 10.00 - 18.00

Az értékesebb halászóvizek már a középkorban földesúri tulajdonba kerültek, de a kevésbé értékeseken még sokáig fennmaradt a szabad halászat lehetősége. A paraszthalászok, akik csak kiegészítő foglalkozásként halásztak, főleg télen és tavasszal (a mezőgazdasági munkák szünetében) jártak halért.

A 16–17. században a „köteles halak” – a tokfélék és a harcsa – főúri eledelnek számítottak, míg a „tömegzsákmányból” tartósított halat fogyasztották a jobbágyok, katonák és cselédek.

A halat sütötték, főzték, szárították, füstölték, sózták. A halászlé készítésének specialistái a halászok voltak, tőlük került a polgári konyhákba. A tájanként eltérő receptekben közös, hogy többféle halból, vöröshagymával, sóval, borssal és paprikával főzik. 2015-ben a bajai halászlé is hungarikummá vált. A 19. századra a táplálkozáskultúrában is megmutatkozott a folyószabályozások és mocsárlecsapolások hatása. A korábban halbőségéről híres vizeink halállománya jelentősen lecsökkent. 2017-től a Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére március 20-át a halak napjává nyilvánították.

A „Karó közt a potyka – Kisszerszámos halászat” című tárlat látogatói informálódhatnak többek között a rekesztő, borító, szigonyos, hurokvető halászatról.