Csigaház

Pécs
2017. jan. 14. (szombat) 15.302017. feb. 11. (szombat) 15.302017. már. 18. (szombat) 15.302017. ápr. 29. (szombat) 15.302017. máj. 27. (szombat) 15.30

Félkomolyan a komolyzenéről

Illetve teljesen komolyan, mégis olyan formában, amely a 3-8 évesek számára is befogadható. Vagyis játékosan, ötletesen, sok-sok zenével, a klasszikus hangszereket bemutatva a jövő generációjának. Csigabá, ahogy a műsorban Kiss Szabolcs harsonaművészt hívják, nyitott, vidám személyiség, aki művésztársaival gyakran a humor nyelvén kommunikál. Az ő ajánlásával várjuk szeretettel a családokat a Csigaház sorozaton!

"Vannak fő pilléreink, az egyik ilyen a mese, amely minden előadásban szerepet kap és ezeket a történeteket én találom ki. A tömör lényegük, hogy mindig a jó győz, és a zenei alátámasztás, illusztráció a mese tartalmát erősíti. Előadásaink állandó elemei a versek és a népdalok, kihagyhatatlan a közös éneklés és a tánc, amely megmozgatja, akcióban tartja a gyerekeket. A változást mindig a felhasznált klasszikus zenének a vonulata jelenti.

Most jött el az az évad, amely témában visszatérő anyagokat is tartalmaz majd. Ősszel elmegyünk vadászni négy tehetséges kürtösünk segítségével, aztán egy vonós kvartett mutatja be a bennük rejlő lehetőségeket és szépségeket. Őket a fuvolisták és egy fagottos követi novemberben, akik II. Frigyes királyi udvarába repítik a gyereksereget. Karácsonykor négy hegedűs fog téli hangulatot varázsolni, az „Ezüst hegedűk” címet viseli majd az előadás. Boros Misi tanárnőjét, Megyimóreczné Schmidt Ildikót köszöntjük januárban, közreműködésével a zongora lesz a főszereplő „feketén-fehéren”. A januári előadás terveink szerint kimondottan beszélgetős lesz, kihasználva az ő hihetetlen zenepedagógiai tudását.

Februárban a gyerekek egyik nagy kedvencét, az ütőhangszerek bemutatkozását láthatjuk, hallhatjuk. Mindig van lehetőség a hangszerek kipróbálására, de általában a dobok, a csörgők a legnépszerűbbek és persze a leghangosabbak is! A „reggeli trombita show” nem kevésbé hangosan avatja be a közönséget a rézfúvósok megszólaltatásának rejtelmeibe, természetesen itt is játékosan és a klasszikus zene segítségével. Hogy egy kissé oldjuk a hangulatot és ismerős zenei motívumokat is csempésszünk a hallgatóság fülébe, rajzfilm zenéket is iktatunk a műsorainkba, és a népdalok is az én átiratomban kerülnek a gyerekek elé. Vannak kollégáim, akik gyermekeiket rendszeresen hozzák az előadásainkra, szép számmal akadnak olyan szülők, akiknek a hangszeres zene a hobbijuk, de ugyanúgy vannak olyanok, akiket a zene csak gyönyörködtet, nem voltak hangszeres tanulmányaik. Én mindenkinek ajánlom a Csigaházat, mivel ugyanúgy megtalálja mindhárom csoport apraja-nagyja a maga örömét, ezt tapasztalatból mondom."

Kiss Szabolcs