30Y – Egy hétvége a Negyedben

Összművészeti kétnapos 30Y Fesztivál a Zsolnay Negyedben:

Pécs
2017. okt. 21. (szombat) 15.00 - 20.30

Ha azt kérdezitek tőlem, mi a 30Y, valahogy nem tudok rá jól válaszolni. mondhatom, persze, hogy egy zenekar, de nem ezt gondolom. inkább azt, hogy valami, ami zenekar is, meg annyi minden más: emberek, akik találkoznak, emberek, akik belegyalogolnak más emberek világába, és olyankor színházat csinálnak, mondjuk, vagy könyvet, filmet vagy képet a falra, plakátot az utcára. hogy minden, ami megérint minket, és minden, amihez nekünk van valami közünk, azt 30Y-nak gondolom kicsit. 
A 30Y pécsi hétvégéje ez: a színészek színházat csinálnak, a képzőművész kiállítást, a filmes mozit. az író szavakat hoz, a dj bakeliteket, a pirogránit udvarra fényszőnyeget terítünk, ti meg besétáltok rajta: színházba, kiállításra, kocsmába, koncertre.

15.00 takacsbelane_30Ystyle
Takács Béla (takacsbelane) képzőművész a pécsi underground kultikus figurája. A pécsi koncerthelyszínek az elmúlt húsz évben számos plakátját használták, jó néhány egyetemi és városi szórakozóhely belső arculatát készítette el – emellett pedig a 30Y zenekar állandó grafikusművésze. 30Y retrospektív kiállításán egyedi művészplakátok, nyomdai első nyomatok, díszletelemek, szobrok, arculattervek először láthatók kiállítótérbe rendszerezve.

15.00 30Y archív – pamuki krisztián
Pamuki Krisztián fotós, számos magyar kisjátékfilm és videoklip operatőre, rendezője.
Az általa készített, nyilvános illetve még nem publikált, a zenekari archívum álló és mozgóképeiből készült installáció az egész hétvége alatt megtekinthető.

15.00 30Y pólógyár
Olyan ez, mint egy kézműves szakkör – felnőtteknek.
Bodó Marci pécsi utcaművésszel, Dj-vel készítette a zenekar az első mintát, és azóta immár négy éve készítenek szitákat, amiket aztán a rajongók szabadon nyomhatnak: pólóra, táskára, vagy csak úgy, poszternek egy üres lapra.

17.00 Szőnyegszínház: Ady/Petőfi
A Nézőművészeti Kft. előadása nem szokványos előadói stílusban és személyességgel kísérli meg közel hozni nagy költőink hétköznapi problémáit, családi életét, örömeit és bánatait.
Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon minket érinteni, le kell tudni bontani a falat múlt és jelen között.
Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy pénzgondjairól.

19.00 Kötelezők röviden: Beck Zoli beszélget Grecsó Krisztiánnal
A József Attila díjas magyar író-költővel beszélget a 30Y frontembere: kultúráról, irodalomról, zenéről és mindezeken túl – művészi felelősségről.

20.30 30Y kocsmakoncert
A 30Y legújabb akusztikus előadása. Olyan játék, amelyben nincs határ színpad és nézőtér között. Ahol a zenekar zenél és történeteket mesél, és a közönség – akár egy kocsmában – folytonosan beleavatkozik az eseményekbe.