30Y – Egy hétvége a Negyedben

Ezen a hétvégén találkozott minden, ami köthető a 30y zenekarhoz. Valóban sikerült megvalósítani egy összművészeti fesztivált, ahol mindenki megtalálhatta a neki tetsző programokat.

A kemence galériában Takács Béla (takacsbelane) képzőművész munkáiból nyílt kiállítás. Már az első képen egy érdekességet fedezhettünk fel: annyira új és egyedi volt ez a kiállítás, hogy még a zenekar számára is előkerültek eddig ismeretlen grafikák.

A másik installáció Pamuki Krisztián a zenekarral kapcsolatos álló és mozgóképeit mutatta be, ahol szintén előkerültek még nem publikált alkotások is. Külön érdekesség volt, a hangulatos nappaliként ( Szűz Mária szoborral a TV-n) berendezett termecske, ahol megtekinthettük az új videókat.

Egy felnőtt kézműves szakkörként is értelmezhető program rengeteg érdeklődőt vonzott. Amint beléptünk az épületbe minden felé száradó szitanyomatokat láttunk, amiket a nap főszereplőinek segítségével készíthettek el az alkotni vágyók.

A Nézőművészeti Kft. előadása igazán rendhagyó volt. Már maga a kezdés is zseniális volt. Egyszer csak az egyik színész elkezdett kérdezősködni a pécsi középiskolákról, már ezzel  olyan kedves baráti hangot ütött meg az előadás, ami végig meg is maradt. A dalokkal, rappel, távgyaloglással színesített színészi játék közben egy percig sem lehetett unatkozni! Szerintem minden középiskolában így kellene bemutatni Petőfi Sándor és Ady Endre életét; egész biztosan jobban megmaradna a diákokban a két költő életműve.

Grecsó Krisztián nem csak a vele tervezett közös beszélgetésen vett részt, egész nap találkozhattunk vele a programokon. Még a koncerten is! A 30Y-os srácokkal előadta Dezső című dalát, illetve felolvasásából megtudhattuk, hogyan indult zenekari karrierje még diák korában.

És végül el is érkeztünk a 30Y-féle kocsmakoncerthez. Az E78-as koncert termet sikerült igazi kocsmává változtatniuk a szervezőknek: hangulatos fények mellett élvezhettük asztalunknál ülve a koncertet. Klassz volt az a közvetlenség amit érezhettünk; a srácok úgy sztoriztak és járkáltak köztünk, mintha mi is kicsit a zenekarhoz tartoznánk.

Szerző: