Nyomda és képtartó készítése házilag

Itt a nyár, amikor a gyerekek végtelen mennyiségűnek tűnő szabadidővel és energiával rendelkeznek.

Hogyan kössük le őket?

A rengeteg szabadidő tartalmas eltöltésére jó megoldás, ha a gyermekünk részt vesz valamilyen táboron, nyaral a nagyszülőknél, át megy valamelyik barátjához játszani. Szintén rengeteg élménnyel gazdagodhat, ha közös nyaralásra, kirándulásra megy az egész család. Azonban ezek a változatos programok sem töltik ki a teljes nyári szünidőt.

Érdemes átgondolni, hogyan tehetjük az otthon töltött napokat is eseménydússá. Ehhez kínálunk pár ötletet.

A klasszikusnak számító krumpli nyomdán kívül, más módszerrel is készíthetünk házilag nyomdát. Az alábbi ötlet nagy előnye, hogy a krumplis megoldással ellenben, nem csak egy napig tudjuk használni az elkészült eszközt.

Amire szükségetek lesz:

  • dekorgumi

  • ceruza

  • olló

  • ragasztó

  • kupak vagy kavics

  • festék

  • ecset

  • papír

 

Első lépésben felrajzoljuk a mintát a dekorgumira. Ezt megtehetjük úgy is, hogy sablonnak sütikiszúró formákat használunk.

A felrajzolt mintát vágjuk ki, majd ragasszuk fel egy kupakra vagy kavicsra és el is készült a nyomdánk.

Tipp:

Amennyiben óvodás gyerkőc számára készül a nyomda, biztosan örül neki, ha ovis jelét is elkészítjük.

Ha nagyobb formákat vágtunk ki, könnyebb ecsettel felvinni rá a színt, mint festékbe mártani.

Nagyobb gyerekek textilt is festhetnek hasonló technikával: egyedi pólót, vagy vászontáskát díszíthetnek. Különleges hatás érhető el geometriai minták és élénk színek használatával.

Képtartó, kavics alappal

Séták, kirándulások alkalmával előszeretettel gyűjtenek kavicsokat a gyerekek. A kincsekből akár képtartó is készülhet. Ehhez mindössze egy darab drótra és egy fényképre van szükség a kavicson kívül. A kavicsot le lehet festeni, szalvéta technikával is díszíthető, de akár natúran is lehet hagyni. A drótot kétszer-háromszor áttekerjük a kavicson úgy, hogy a felső részen kiálljon belőle egy hosszabb darab. Ezt a részt spirál formába hajlítjuk, majd a képet ide tűzzük.

Tipp: Csiptetős képtartót is készíthetünk. Hagyjuk ki a drót spirálba hajtásának lépését, ehelyett egy kisebb csipeszt rögzítsünk a drót végére.

Szerző: