Végy egy új játszóteret!

Rendezd be ízlésed szerint. Legyen érdekes, biztonságos és komfortos.

Apropó: ti értitek, hogy a játszótér-tervezők miért nem gondolnak a (terhes) anyák, a (szobatisztaságukat betöltő) gyermekek, és amúgy bárki sürgető… szükségleteire? A pelenkásoknak meg, valahová le kéne feküdni a tisztába tevéshez… Jó ötlete ugyanezeknek a tervezőknek, amikor a város néhány játszóteréhez ivókutat is hozzárendeltek.

 

Tettye

Hegy, erdő, jó levegő, tágas terek, nagy zöld felület, virágágyások, szuper csúszdák – akár egész napot el tud tölteni itt a család, vagy anyák hadai gyerekekkel. A kisebbektől a nagyobbakig, a gyerekektől a turistákig, a szerelmesen andalgóktól a kutyasétáltatókig – sokféle igényt kielégítő helyszín.

Busszal megközelíthető, emellett kitűnő parkolási lehetőség áll rendelkezésre. Sétával elérhető közelségben van a belvárostól – felérni mégis sikerélmény! Útközben pihenő lehet a Hunyadi és a Papnövelde utca sarkán az Eszperantó park bekerített, árnyas játszótere.

A Tettyén alternatív program a barlang a sárkánnyal (és fizetős wc-vel), a Pintér-kert, a Havi-hegyi kápolna környéke, a kilátó, a Vidámpark felé vezető túraútvonal – utóbbi télen nagyszerű szánkópálya. Étterem, bolt és kávézó/fagyizó is van a közelben.

 

Uránváros

Babakocsizásra, (futó)biciklizésre alkalmas házak közötti biztonságos járdák környéke ez. A Veress Endre utcai SzTK mellett szigetként kialakított játszótér több erre haladó busz megállójának közvetlen közelében van. A kiváló tömegközlekedésnek köszönhetően a távolabbi városrészekből jól megközelíthető, aki autóval érkezik, ingyenes parkolóhelyet talál. A bekerített játszótér mellett aszfaltos labdapálya, mellette nagy füves park a piknikezni vágyóknak, a nyár folyamán kávézó/fagyizó áll rendelkezésére. A hely extrája, hogy (tavasztól őszig) van mosdó és pelenkázó!

A piactól a drogériáig, gyógyszertártól a boltig hosszú lenne felsorolni, mi minden eshet útba a praktikusan ügyeiket intéző szülőknek. Rövid séta ide a Kispiac, ahol a gyümölcstől zöldségen át a lángosig – szabad a gazda!

 

Köztársaság tér

Elsősorban kisebbeknek készült, ennek ellenére nincs bekerítve, holott úttest veszi körül. A Gyermekkórház déli oldalán fekvő park egyik végén játszótér, középső részén zöld terület – például focizni, tornázni, jógázni stb. –, míg a másik végén szökőkút bűvöli el a gyerekeket és felnőtteket. A sétautak mentén padok csalogatják a beszélgető, babakocsizás közben olvasgató, édesanyákat.

A játszótér tőszomszédságában kisbolt és gyógyszertár, míg egy utcányira, a Kolozsvár utcában cukrászda, zöldséges áll rendelkezésre, ez utóbbiból a Szabadság út felé is találni egyet (meg sok más üzletet). A Rét utcában, a Mecseki Erdészetnél gyümölcsleveket árulnak.

Megközelítése tömegközlekedéssel a Vasútállomás felől, illetve a Zsolnay-szobor alatti buszmegállók irányából lehetséges tömegközlekedéssel a Vasútállomás felől, illetve a Zsolnay-szobor alatti buszmegállók irányából közelíthető meg. Közvetlenül a téren fizető parkolásra van lehetőség, de az övezet a vasúti sínek felé véget ér, ahol újabb lehetőségek kínálkoznak a háziasszonyi teendők ellátására, cserébe a játszótéren töltött hosszú órákért.

Ajánlott irodalom: Varró Dániel: Játszótéri etikett

Szerző: