Tojás

Itt a Húsvét. És bár ahány ház, annyi húsvéti fészek, egyet azonban biztosan megtalálunk mindenhol; a festett, színes tojást.

A színek kavalkádja szemet gyönyörködtet, de mit kezdjünk a sok tojással?

Nem csak a vegetáriánusok egy része tartózkodik tőle, hanem az elmúlt évtizedek kampányai következtében sokan félnek a tojásfogyasztástól, vagy csak igen kis mennyiségben veszik magukhoz ezt az élelmiszert. Értékes összetevői között a zsírban oldódó vitaminok A, D, E, K, mellett különböző B vitaminokat, és egyéb ásványi anyagokat, mint például foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot is találunk. Gazdag esszenciális aminosav tartalma következtében elsőrendű fehérjeforrás. Fogyasztásakor a legfőbb visszatartó erő a koleszterintartalma, bár sok olyan kutatásról olvashatunk, ami a vér koleszterintartalmának alakulása és a tojásfogyasztás között nem talál összefüggést. Mivel a tojásból a sárgája a koleszteringazdag, akik tartanak tőle, azok csak a fehérje fogyasztásával kikerülhetik ezt a problémát.

Tojás  babának

A tojássárgáját már 8 hónapos kortól ajánlják a szakemberek, mivel kevesebb allergént tartalmaz, mint a tojásfehérje. Szétválasztani legegyszerűbben főtt állapotában lehet. Teljes tojást 1 éves kor után kaphat a baba. Figyelem: a tej után a tojás okozza a legtöbb ételallergiát kisgyermekeknél, ezért, ha a baba hajlamos az allergiára, csak óvatosan vezessük be az étrendbe! Ha kívánatosabbá akarjuk tenni, tojásból, fél paradicsomból, sajtkrémből kis gombákat is készíthetünk a tányérra!

Francia tojásleves   

 Hozzávalók: 6 db főtt tojás, 30 dkg sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 l húsleves, 2 evőkanál mustár, fél citrom leve, 2 evőkanál liszt, 3 dkg vaj, 2 dl tejszín, frissen őrölt bors A megtisztított sárgarépát és a hagymát finomreszelőn, a főtt tojásokat pedig a nagylyukú  reszelőn lereszeljük. A vajból egy kanál liszttel zsemleszínű rántást készítünk. 1 l húslevessel felöntjük, hozzáadjuk a lereszelt tojást, sárgarépát, hagymát, a mustárt és a citromlevet. Jól összeforraljuk. A liszttel kevert tejszínnel behabarjuk. Ha szeretjük, apróra vágott snidlinggel vagy friss csírával még ízletesebbé tehetjük.