Tippek szülőknek, ha táborba megy a gyerek

A nyár számos lehetőséget biztosít a gyerkőcök számára, már ami az élményszerzést illeti.

Azonban az első táboros élmények mind a gyermek, mind pedig a szülők számára az újdonság erejével hatnak, ha pedig nem készülünk fel rá a lehető legjobban, akkor mindkét fél részéről lehet negatív velejárója. Hiszen az egymástól külön töltött idő nagy lehetőség mindenkinek: a gyerek végre bontogathatja a szárnyait, próbálgathatja önállóságát, a szülők pedig felfrissíthetik, elmélyíthetik és előtérbe helyezhetik párkapcsolatukat.

Mikor engedjük el egyedül?

Ez egy nagyon fogós kérdés, ugyanis ezt gyereke válogatja. Ha már elég érettnek tartjuk gyermekünket arra, hogy egyedül útnak indítsuk és persze a gyermek is szívesen megy el kortársaival is hosszabb útra, akkor ez rendkívüli lehetőségeket, élményeket tartogathat. Néhány külön töltött hetet követően hatalmas változásokra lehetünk majd figyelmesek, mind fizikai mind pedig a lelki fejlődés terén. Azonban felmerülhet a kérdés: szülőként hogyan tudjuk segíteni, miként járulhatunk hozzá, hogy a gyermek önálló nyaralása zökkenőmentes legyen, és csemeténk kellemes élményekkel gazdagodjon?

Mi tehetünk mi szülők hozzá a sikeres nyaraláshoz?

Az első és legfontosabb a megfelelő tábor kiválasztása. A gyermek 10-12 éves koráig célszerű lehet a napközis megoldásokat részesíteni előnyben, illetve a különböző tematikus, készségeket fejlesztő foglalkozásokat választani. A nagyobbak – kiskamaszok – számára pedig már szóba jöhetnek az ott alvós táborok is, azonban az nagyon fontos, hogy mielőtt elküldenék a gyermeket a nyári kiruccanásra, üljünk le vele, beszéljük át a lehetőségeket, adjunk neki esélyt arra, hogy eldönthesse mit is szeretne igazán, mi érdekli, kikkel szeretné tölteni a szünidejét. Hiszen van, aki csak osztálytársai, barátai közt tud igazán feloldódni, de van, aki idegen környezetben is könnyedén feltalálja magát.

Hogyan válasszunk tábort?

A tábori kínálatból egyértelműen nagyon nehéz választani, ebben a tekintetben előnyt élveznek személyes információink, tapasztalataink. Érdemes lehet a tábor szervezőitől érdeklődni, de akár felkeresni volt táborozókat is, hogy osszák meg velünk élményeiket, benyomásaikat. Erre ma már számos fórumon lehetőségünk nyílik. Fontos szempont lehet emellett a tábor úgynevezett “kora”: hány éve rendezik meg, vannak-e visszatérő táborozók. Emellett szintén lényeges lehet, hogy áll-e a tábor mögött olyan nagyobb szervezet, amit mi is ismerünk, vagy olyan szervezet, melyet bár nem ismerünk, de rendelkezik önálló, megtekinthető profi honlappal. Ha pedig már az interneten böngészünk, mindenképpen nézzünk utána a tábort meghirdető szakembereknek, év közbeni munkásságuknak, egyéb programjaiknak.

Készítsük fel!

Fontos, hogy a tábor előtt felkészítsük gyermekünket az indulásra, azonban ez nem csupán a tábort megelőző napokra vonatkozik. Ha életkorának megfelelő önállóságra tanítottuk, tudatos nevelésben részesült, és mi szülők nem vállaltunk át helyette mindent, engedtük, hogy felelősséget vállaljon saját tetteiért, akkor ebben az esetben joggal feltételezhetjük, hogy rendelkezik annyi társas készséggel és önállósággal, hogy akár idegen környezetben is megállja majd a helyét. Persze érdemes ellátnunk néhány hasznos tanáccsal is, azonban fontos, hogy ne essünk túlzásba, ne terheljük túl a gyermeket felesleges utasításokkal, hiszen a táborban adódó egyedi szituációkat úgyis egyedül kell majd megoldania.

A bizalom kérdése

Nyilván aggódni fogunk a gyermekünkért távolléte során, ez teljesen természetes, ennek ellenére fontos, hogy bizalmat szavazzunk neki, és ne telefonálgassunk rá naponta többször, ugyanakkor ez fordítva se legyen elvárás. A gyermek kikapcsolódni ment, szórakozni, és nekünk szülőknek is ezt érdemes tennünk a külön töltött idő alatt. Fogadjuk el, barátkozzunk meg a gondolattal, hogy a táborban történő eseményekért a gyermek és persze az ott lévő pedagógusok felelnek, szükségtelen ezt fél óránkét ellenőrizni. Hagyjuk, hogy gyermekünknek alkalma legyen társas kapcsolatokat kialakítani, hogy lehetősége nyíljon alkalmazkodni az új helyzethez, környezethez, napirendhez.

Egy tábor vagy több tábor?

Ez is – csakúgy, mint a táborérettség – gyermek függő. Ha gyermekünk úgy érzi, hogy készen áll rá, hogy egy nyáron több tábort is kipróbáljon, engedjük el bátran. Hiszen könnyedén elképzelhető, hogy több olyan tábor is van, amely csalogató lehet mind a gyerkőc, mind a szülő számára. A döntés nehéz, hiszen a programok vonzóak, a gyermekek elcsábulnak, mi szülők pedig minél jobbat akarunk. Nem baj, ha egy nyár alatt több tábort is megjár gyermekünk, arra azonban figyeljünk, hogy legyen átmenet: ne egyik táborból a másikba „költözzön”, emellett pedig ügyeljünk arra, hogy még az érdeklődőbb gyermek számára se szervezzünk három nyári tábornál többet. Fontos, hogy közös programokat is szervezzünk, olyanokat, melyekre évközben nem jut idő. Hiszen a jó hangulatú, tartalmas együttlét is rendkívül lényeges, még akkor is, ha táborozni igazán nagyszerű, és tapasztalatokban gazdag élményt jelent gyermekeink számára.

Magunkkal is törődjünk!

A külön töltött idő remek alkalom arra, hogy mi szülők is előtérbe helyezhessük párkapcsolatunkat. Végre újra kettesben lehetünk párunkkal, így lehetőségünk nyílik arra, hogy felelevenítsük azokat az időket, amikor még csak ketten voltunk. Szervezhetünk házon kívüli programokat, beleférhet egy-egy hosszabb esti séta, baráti találkozók, de akár mi magunk is nyaralhatunk addig, míg csemetéink a tábor keretein belül szárnypróbálgatnak. Hiszen az együtt töltött idő nagyon fontos. Fontos, hogy újra és újra megújítsuk kapcsolatunkat, hogy férfiként és nőként tekintsünk egymásra, hiszen így szülőként is sokkal kiegyensúlyozottabbak, vidámabban leszünk, és teljesen feltöltődve várhatjuk vissza gyermekünket.

Szerző: