Tepertős pogácsa

Ízletes, könnyen elkészíthető, gyerekek kedvence!

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 0.5 dl fehérbor vagy gyümölcsecet (lehet tejjel is helyettesíteni)
  • tejföl
  • 30 dkg tepertő (darálva)

A meglangyosított cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojássárgájákat, annyi tejfölt hogy jól gyúrható, rugalmas tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. A ledarált tepertőnek a harmadát egyenletesen rákenjük, majd a tésztát feltekerjük, téglalap alakúra kinyújtjuk és jobbról-balról összehajtogatjuk. Ezután 20-30 percig pihentetjük a tésztát, majd újra kinyújtjuk, ismét megkenjük a tepertő harmadával, pihentetjük, majd még egyszer, hogy a tepertő elfogyjon. Célszerű még egy soron hajtogatni, hogy igazán szép leveles pogácsát kapjunk. A kész tésztát kétujjnyi vastagra nyújtjuk, sűrűn bevagdaljuk, és közepes méretű szaggatóval szaggatjuk. Tetejüket felvert tojással kenjük meg, és forró sütőben gyorsan sütjük, hogy ne száradjon ki.

Jó étvágyat!

 
Szerző: 
06205939427
ditta [at] kangaegyesulet.hu