Tejcukor intolerancia

A tejcukor- (laktóz-) intoleranciát sokan tévesen „tej-allergiá-nak nevezik. Ez a betegség semmiképpen nem nevezhető allergiának, hiszen allergia csak fehérje-természetű anyaggal szemben alakulhat ki, cukorral szemben nem.

A tejcukor normális esetben a vékonybél bolyhaiban található tejcukorbonenzim (laktáz) hatására lebomlik és ugyanott fel is szívódik. Ha a bontás nem történik meg, vagy tökéletlen, akkor a vastagbélbe átjutó, le nem bontott tejcukrot az ott található bélbaktériumok erjeszteni kezdik, ami gázképződéshez és laza vagy híg székletürítéshez vezet. 

Ebből adódnak a tünetek is: általában magasabb tejcukor-tartalmú élelmiszer elfogyasztása után fél-egy órával hasi görcsök, haspuffadás és vizes hasmenés jelentkezik, ami az elfogyasztott tejcukor kiürülését követően megszűnik.

Három lehetséges formája létezik:

  1. Veleszületett laktáz-hiány – nagyon ritka, kb. 1 millió élveszülésből egy gyermeknél jelentkezik (tájékoztatásul: Magyarországon évente kb. 100 ezer gyermek születik). Ez a forma sajnos nem gyógyítható.

  2. Másodlagos laktáz-hiány – a vékonybelet érintő olyan megbetegedés (pl. vírusos hasmenés, gyulladás vagy lisztérzékenység) miatt alakul ki, ami a vékonybélbolyhok pusztulásához vezet, és így másodlagosan csökken a tejcukorbontó enzim mennyisége is. Ez az állapot mindenképpen komolyabb kivizsgálást igényel. Az alapbetegség gyógyításával a panaszok is megszűnnek.

  3. Felnőtt típusú alacsony tejcukorbontó-kapacitás (hipolaktázia) – ez a forma nem tartható betegségnek, sokkal inkább egy normális variáns.

    Az élővilágban az emlősállatoknál és az embernél a tejcujkorbontó képesség az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, hiszen az újszülöttkor után már nem életfontosságú az anyatejes táplálás. Ugyanakkor az ember újszülöttkor után is fogyaszt tejet (leginkább tehéntejet), de ezt már inkább élvezeti célból teszi. Emiatt 12-14 éves kortól már kifejezett tüneteket okozhat elsősorban magasabb tejcukortartalmú élelmiszer fogyasztása.  Mivel a tejcukorbontó-kapacitás csökkenéséről van szó, ezért kis mennyiségű tejcukrot tartalmazó élelmiszer nem biztos, hogy panaszt okoz. Gyógyulás itt nincs, hiszen ez egy természetes folyamat. Tejcukorbontó enzimet tartalmazó rágótabletta szedése, vagy a tejcukrot magasabb arányban tartalmazó élelmiszerek kerülése segíthet. Ezt a formát fontos vizsgálatokkal elkülöníteni a másodlagos laktáz-hiánytól, ahol komoly betegség húzódhat meg a háttérben.

Szerző: