Tanácsok elsős gyerkőcök szüleinek

Már csak néhány nap van vissza a nyári szünidőből, az iskolák kapui hamarosan megnyílnak és idén ismét sok ezer újdonsült kisdiák veszi hátára vadonatúj táskáját, hogy megkezdje az első osztályt.

Azonban ez nekünk szülőknek is változás, és fontos tudnunk, hogy az iskolába készülés nem merül ki abban, hogy megtaláljuk a gyerkőc számára a tökéletes hátizsákot vagy a legszebb füzeteket. Bár ilyenkor hajlamosak lehetünk túlzásokba esni és a tökéletességre törekedni, de higgyétek el, az iskolakezdés egyáltalán nem erről szól. A cél az, hogy a gyermek kiegyensúlyozott lelki állapotban vágjon neki élete egy jelentős és egyben teljesen új szakaszának, ebben pedig csakis mi szülők lehetünk a segítségükre. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan csináljuk? Tanácsainkból most megtudhatod!

Ne csináljunk túl nagy felhajtást az iskolakezdésből!

Fontos, hogy ne nyomasszuk feleslegesen a gyereket. Nem szabad és nem is bölcs dolog olyasmivel rémisztgetni a gyermeket, hogy majd a tanító néni megnevel vagy, hogy az iskolában nem rosszalkodhatsz, mert ezek csak félelmet ébresztenek a gyerekben, és szorongva fog gondolni valami eljövendő rosszra. Persze ez nem azt jelenti, hogy illúziókba kellene ringatnunk, tehát ne hitessük el vele, hogy az iskolában minden fenékig tejfel lesz, mert akkor csalódás fogja érni nagyon hamar. Fontos, hogy elmagyarázzuk neki, hogy bizony az iskola merőben más lesz, mint az óvoda: itt nem lesz délutáni alvás, itt nem akkor játszik majd a pajtásaival, amikor csak akar. Itt lesznek kötöttségek és kötelezettségek, de ettől függetlenül csodálatos évek állnak előtte, mely során a mi támogatásunkra mindig számíthat.

Vegyük fel mi is a ritmust!

Igen, ugyanis nekünk szülőknek is éles váltás következik be az életünkben, így fontos tudni, hogy az iskola bizony nem óvoda. Addig, amíg az óvodában gyakorlatilag mindennap beszélgethettünk az óvónénivel a gyermek előmeneteléről, addig ez az iskolában nem jellemző, vagy legalábbis nem napi szinten, ugyanakkor erre ott vannak a fogadóórák. Így fontos, hogy mi szülők is belerázódjunk ebbe az új helyzetbe, máskülönben számunkra sokkal nehezebb lesz ez az időszak, mint a gyerkőcnek.

Siker=egyenlő önbizalom? Nem feltétlenül!

Bár úton-útfélen azt lehet hallani, hogy ha a gyermek sikert sikerre halmoz az iskolában, akkor az önbizalma is megnő. Ez persze igaz, de talán érdemes fordítva is megközelíteni a helyzetet: ha a gyermek pozitív és rugalmas életszemlélettel rendelkezik, csak úgy vonzza majd magához a sikert. Ami persze nem kizárólag az iskolai eredményeire értetendő. Bölcs és tudatos szülőként pedig tudnod kell, hogy az iskolakezdés nem azt jelenti, hogy tanítóvá kell válnod. Persze ettől még lehetsz a gyerkőc segítségére, ha igényli, de szülőként sokkal inkább a szeretetteljes figyelem, a bizalom és az optimizmus az, ami segít a neki az iskolás évek alatt.

„Amikor a lányom első osztályos lett, talán én jobban rettegtem, mint ő. Folyamatosan azon agyaltam, hogy elég érett-e ahhoz, hogy beüljön az iskolapadba. Ügyes, okos, talpraesett gyerek, de attól még az én pici lányom, akinek egy teljesen új szakasz kezdődött az életében. Ezzel szülőként nagyon nehéz megbirkózni. Egy barátnőm tanácsára azonban próbáltam lazán kezelni a helyzetet, és nem éreztetni a gyerekkel, hogy mennyire ideges vagyok. Az első nap, amikor átléptük az iskola küszöbét, majdnem sírtam, de tartottam magam. Nem akartam, hogy azt lássa, az Anyukája szétesik, pláne mert nem is értette volna ennek a miértjét. Ő boldogan várta, hogy iskolába mehessen. Több ovis pajtása is az osztályába került, így nem volt számára idegen a környezet. Utólag kiderült, hogy feleslegesen aggódtam. Sikerrel zártuk az első évet, csodás eredményekkel, így most már boldogan és felszabadultan várjuk a második osztályt.” – mesélte el kérdésünkre Erika.

Nem dől össze a világ, ha fekete pontot kap

Szülőként nyilván rosszul esik, ha a gyerkőcünk fekete pontot kap, ám fontos tudni, hogy a büntetéssel nem sokra megyünk. Hagynunk kell, hadd alakuljon ki a gyermek saját tanulási ritmusa, érdeklődése, felelősség- és feladattudata. El kell fogadnunk, ha valamely területen kicsit gyengébb, mert közben tudjuk, hogy másban viszont sokkal ügyesebb. El kell kerüljük, hogy számára teljesíthetetlen elvárásokat állítsunk, ugyanis a szülő és tanító néni folytonos elégedetlenkedésének hatására hamar megutálhatja az iskolát. Ez pedig jóval komolyabb következményekkel járhat, mint azt elsőre gondolnánk!

Milyen lesz az első nap az iskolában?

Bár az óvodába induláskor már megtörtént az első leválás a szülő és gyermek között, mégis az egy egészen más aspektus, így az iskolába indulás nem könnyű sem a szülőknek, sem a gyermekeknek. Még azzal sincsen semmi gond, ha néhány könnycsepp kicsordul. Emellett az első nap biztosan hatalmas élmény lesz a gyermek számára, így miután hazamentünk, mindenképpen szánjunk arra időt, hogy élménybeszámolót tarthasson.

Tényleg bandázni fog?

„Számomra hatalmas váltás volt, hogy az oviból kilépve a gyerekek komolyan elkezdenek bandázni. Az aranyos, cuki eddig szófogadó kisfiam hirtelen szemtelen kiskamasznak tűnt, aki csak az első pár napban volt megszeppenve. Persze, amíg ez normális keretek között zajlik, csupán játékos bandázásról van szó, addig nincs min aggódnom, de a fél szememet mindig rajta tartom.” – mondja Ági, akinek a kisfia idén már a második osztályt kezdi.

Tanszerdivat: szükséges?

Minden évben van egy aktuális trend, amit a gyerkőcök előszeretettel szeretnének követni, így például tavaly mindenki Jégvarázsos füzetet szeretett volna. Szülőként fontos tudnunk, hogy hol a határ. Nem arról van szó, hogy a gyereknek nem lehet az éppen aktuális trend szerinti füzete vagy ceruzája, de például táska terén felesleges egy ilyen drága darabra beruházni, mert egy év múlva már más lesz a sláger, a gyerek pedig makacsul ragaszkodni fog hozzá, hogy meg is kapja. Táska tekintetében inkább a kényelmi és praktikus funkciókat vegyük figyelembe és ez alapján válasszunk, ne az aktuális trendek alapján.

Az iskolakezdés kapcsán még hosszú oldalakat lehetne írni, de a helyzet az, hogy erre a változásra teljes mértékben nem lehet felkészülni. Ennek ellenére bízunk benne, hogy tanácsaink megkönnyítik majd számotokra is az első napok nehézségét, és boldogan, felszabadultan vágtok neki ennek az új kalandnak.

Szerző: