Születés Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán a következő lehetőségek és ellátás várja az édesanyákat és babáikat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA klinikán történnek a 32 terhességi hét előtti koraszülések, illetve a magas kockázatú szülések. A szülőszobán vajúdás ideje alatt mindenki számára engedélyezett a szénsavmentes ásványvíz, szőlőcukor és a saját homeopátiás szerek fogyasztása. Normál vajúdás közben mindenki számára, minden szülőszobában lehetőség van mozgásra és a fittlabda használatára.

Klinikánkon szülésznő és dúla választásra is van lehetőség. Szövődmény mentes szülés esetén édesapáknak lehetőséget adunk a köldökzsinór elvágására. Előre megrendelt csomag esetén őssejtmegőrzésre köldökzsinórvért és köldökzsinór szövetet veszünk.  

Családközpontú szülészet: A korszerű szülészeti ellátás nem lehet más, mint családközpontú, melyet klinikánkon is igyekszünk megvalósítani. Napjainkban határozott igény, hogy a gyermek megszületése változzon vissza családi eseménnyé.  

  • A szülésre való felkészítés - Család születik program

  Klinikánkon előadássorozatból álló szülésfelkészítés történik, ami hétfőnként 17 órakor kezdődik és ingyenes a leendő szülők számára. Minél jobban felkészül valaki a szülésre, annál kevesebb lesz benne a félelem, mert megismeri a szülés folyamatát, és tudja, mikor mi várható.

  • Nyitott szülőszoba, az együttszülés lehetőségének biztosítása

A szülőpárok a szülőszobával már a terhesség alatt megismerkedhetnek. A szülőszoba látogatás keretében látogatást tesznek a szülőszobai egységben, és megismerkednek a szülés körüli és alatti események egyes mozzanataival. Szülőszoba látogatásra minden szerdán 16 órakor várjuk az érdeklődő szülőket.

  •  Alternatív lehetőségek a vajúdás során

Az alternatív szülőszobában franciaágy, hintaszék, szülőszék, bordásfal, sarokkád, fit labda van. Nem kell a szülőágyon feküdni, hanem méhösszehúzódás közben is nyugodtan sétálhat, térdepelhet, beülhet a szülőkádba a kismama. A szülőszobai körülményeket a kismama kialakíthatja, legyen szó akár gyertyafényről, relaxáló zenéről, fájdalomcsillapító illóolajok párologtatásáról.  

  •  A korai anya- gyermek kapcsolat biztosítása, rooming-in  

A szülést követően az újszülött az édesanyával maradhat, ez nagyban segíti a kapcsolatfelvételt, az egymásra hangolódást és a korai kötődés kialakulását. Az apa a szülés után is a szülőszobán maradhat az édesanyával és az újszülöttel. Szövődménymentes szülés után két óra múlva a gyermekágyast újszülöttel együtt osztályra helyezzük, ahol 24 órás rooming-in ellátást biztosítunk számukra. 2014-ben a Krio Intézet ügyfeleinek szavazatai alapján az Év Szülészete a Pécsi Tudományegyete Szülészeti és Nőgyőgyászati Klinika nyerte el. 

A Terhespatológia osztályon a súlyos koraterhességi komplikációk mellett a későterhességi patológiában érintetteket látjuk el. A Gyermekágyas osztály rooming-in rendszerben működik. Az anyukák ágyai mellett kiságyak találhatók, az újszülött a nap 24 órájában édesanyja mellett lehet. Klinikánk 2009-ben csatlakozott a WHO/UNICEF „Bababarát kórház” kezdeményezéséhez. Tájékoztatjuk az anyákat a szoptatás és az anyatejes táplálás jelentőségéről. A Neonatológiai Tanszék elsődleges feladata a koraszülöttek és az intenzív ellátásra szoruló időre született újszülöttek ellátása. Klinikánkra a Dél–Dunántúli Régióból  kerülnek felvételre a veszélyeztetett terhesek, bizonyos esetekben az ország egész területéről érkeznek betegek. Évente átlagosan 300-400 újszülöttet látunk el, közülük körülbelül 100 1500 g alatti súllyal született.