Szeretettel teli játékok

Amikor eljön egy ünnepi alkalom a gyermekünk és egész családunk életében, akkor ajándékkal emlékezünk meg a szép pillanatról. Lehet az Karácsony, születésnap, névnap, vagy egy nagy lépés az önállóság felé.

Ilyenkor minden felnőtt azt lesi izgatottan, vajon a kis emberkének tetszik-e a neki szánt játék, ajándék. Visszafojtott lélegzettel figyeljük az arcát, amikor bontogatja a meglepetést, pedig nagyon jól tudjuk, hogy a kicsik még mindennek tudnak örülni. Lehet az bármilyen apróság is. Karácsonykor is a szép, és illatos karácsonyfa okozza a legnagyobb örömet nekik. Jó lenne megőrizni bennük, és nekünk újra megtanulni tőlük ezt a képességet.

A kézzel készített ajándékok, játékok segíthetnek visszahozni és megőrizni az adás és kapás örömét. Régen a gyermekek összes játékát a családtagok készítették. Anya babát varrt, Apa lovacskát faragott, a Bátyus pedig íjat fabrikált. Mára már majdnem mindannyian a játékboltok kínálatát böngésszük, ha ajándékozás van a küszöbön. Pedig az anyukák ma is tudnak babát varrni, az apukák lovacskát eszkábálni seprűnyélből, és a testvérek lelkesedésében sincs hiány.

A mi családunknak például határozott törekvése, hogy a bolti játékok mellé mindig kerüljön saját kézzel készített ajándék is. Ezeken nagy titokban dolgozunk éjszakánként, vagy a gyerekek délutáni pihenője alatt. Készült nálunk már manócska, bárány, nyuszik sokasága, musztáng, horgolt alma, halacska, teknős, a játékállatoknak istálló, akvárium.

Persze, a bolti játékok sokkal „készebbek”, „dizájnosabbak”, de van egy nagy hátrányuk. Nincs bennük meg az a szeretet, amit „beledolgozunk” a háziakba a készítésük során. A gyerekeink pedig nagyon érzik ezt rajtuk. Kaphatnak bármilyen szuper bolti játékot, legjobban mégis azt becsülik meg, amit mi készítettünk az őirántuk érzett szeretetünktől indíttatva.

Szerző: