Szerelmem, déli part – még nem késő

Még van pár hét. Még van egy kis meleg és még vannak pancsolásra vágyó gyerekeink.

Sokan megénekelték már a Balaton-felvidék szépségeit, a lenyűgőző füredi sétányt, a lélegzetelállító kilátást a tihanyi hegytetőről, a Balaton fölé magasodó tanúhegyek látványát. De babával, totyogóval, kisgyerekkel a déli part szelídségét és egyszerűségét minden család nagyra értékeli. De miért is szertjük a déli partot?

Gyerekkoromban is imádtam a Balatont, habár akkoriban a zavaros, zöld víz és a vízfelszínen úszó haltetemek látványa nem volt ritkaság. Hosszú évek alatt azonban visszakapta a korábbi szépségét, csillogó vízükrét és nem utolsó sorban gazdag élővilágát a mi tavunk. Igazi gyerekparadicsom. A szülők év közben talán a tengerpartról, vagy havas hegycsúcsokról, távoli, egzotikus tájakról ábrándoznak, kisgyerekkel a Balaton partján igazi nyugodt nyaralás várhat a családra, a gyerkőcökre pedig számtalan érdekes és veszélytelen kaland.

Bababarát part

A déli part strandjai minden szempontból család és gyerekbarát helyek. A legtöbb nyaralóhelyen találunk olyan strandokat, amelyek egy részén sekély, homokos partot alakítottak ki a legkisebbek számára. Így még magasabb vízállásnál is biztonságban pancsolhatnak a totyogók, a parton pedig minden feltétel adott egy hatalmas homokvár megépítéséhez. A nagystranodokon animátorok várják a kicsiket kézműveskedéssel, játékokkal, ma már ez alapszolgáltatás. Még a legkisebb szabadstrandok is rendelkeznek kisebb-nagyobb játszóterekkel, és nem hiányoznak a fizetős szolgáltatások sem - bár egyetlen fillér elköltése nélkül is teljes lehet a nap: a déli parti strandok ugyanis kivétel nélkül ingyenesek, ez az egyik leginkább családbarát tulajdonságuk.

Két keréken

Sajnos szeretett városunk nem a legalkalmasabb a bicikliző családok számára: nincsenek kijelölt és elkülönített kerékpárutak, nagy a forgalom, veszélyesek a kereszteződések. Ha azonban a balatoni nyaralást tervezgetjük, érdemes a bicikliszállítást is megoldani, mert akár óvodás korú gyerekkel is biztonságosan lehet kisebb-nagyobb túrákra indulni. Majdnem teljes a Balaton körül kiépített kerékpárút, amely legtöbbször biztonságos, külön biciklisutat jelent és csak néhány helyen kényszerülünk az autóút szélére. A déli-parti településeken kicsi az autós forgalom és sok a kerékpáros, ezért odafigyelnek az autósok. A déli parton ráadásul nagyobb emelkedőkre se kell számítanunk, ellenben szinte végig a Balaton parton kerekezhetünk és ódon villasorokat csodálhatunk meg. Tehát minden családot biciklis kirándulásra bíztatunk! Érdemes tudni, hogy a hajójáratokra is felvihetjük a kerékpárok pótdíj ellenében, a komp pedig kifejezetten olcsó mulatság, ha nem autóval, hanem gyalogosan, vagy biciklivel kelünk át a túlpartra.

Kultúra fürdőruhában

Jó húsz évvel ezelőtt, az itt-ott előforduló szúnyogdöngéses kertmozin kívül nem sok kulturális szolgáltatással találkozhatott a nyaraló vendég. Néhány éve azonban a huszonéveseknek szánt dübörgő partik mellett megjelentek a felnőtteknek és gyerekeknek szánt kulturális programok is. Szinte minden település rendez nyáron valamilyen fesztivált, megszaporodtak  nyári színházak, alkalmi bábszínházak, kiállítások, térzenei előadások, táncműsorok. Kedvencünk a balatonföldvári Kultkikötő és a balatonszárszói Csukás Színház - ahol néha magával Csukás Istvánnal sőt még Süsüvel is össze lehet futni.

Ezek vízparti előadások a felújított kertmozikban, vagy ácsolt szabadtéri színpadokon azonban olyanok, mint egy igazi nyaralás: kicsit könnyűek, kicsit szellősek, kicsit lazák: nem kell öltönyt csomagolni a bőröndbe, hogy elmehessünk rájuk.

Túl a strandon

Ha szó esett a kultúráról, nem mehetünk el a Balaton páratlan természeti kincsei, állat- és növényvilága mellett. A megtisztult tó két kézzel szórja elénk a csodákat, ezért érdemes néha a strandfelszerelést messzelátóra cserélni és a nádas felé venni az irányt.

Ha valódi természeti élményt akarunk, akkor feltétlenül ajánljuk a Balaton délnyugati sarkában található Kis-Balatont egy napos kirándulás célpontjául. Interaktív múzeum, bivalyrezervátum, állatfarm várja a családokat Zalavár környékén és lélegzetelállító élővilág a Kányvári szigeten. Figyelem, Fekete István Tüskevár című regénye az út előtt kötelező olvasmány!

Ha azonban nem tervezünk nagyobb kirándulást, akkor is ajánlunk igazán gyerekbarát programot: senki ne hagyja ki a naplementét és az éjszakára készülődő tó látványát! Ha valahol, hát itt érdemes ébren maradni egyszer a kötelező lefekvési időn túl is...

Fontos linkek:

Sétahajó, menetrendszerinti hajójáratok, komp - www.balatonihajozas.hu

Kerékpárral a Balaton körül, és sok más fontos és érdekes információ - www.balatonitipp.hu

Programok a Balaton körül - www.iranymagyarorszag.hu

Kis- Balaton - www.kisbalaton.hu

Vonattal a Balatonon

- kétóránként járnak a vonatok a déli parti települések között.

- válthatunk Balaton mix jegyet, amely kombinált vonat-hajó használatára jogosít fel

- minden járathoz csatlakozik kerékpárszállító kocsi, ahol segítőt is találunk a biciklik pakolásához

- Pécsről sajnos nem érdemes vonattal menni, mert kevés és lassú a közvetlen járat

További információ: www.mav-start.hu

Zsebi ajánló

Legjobb strand: Balatonszárszó

Legjobb fagyi: Balatonmáriafürdő, Florida Fagyió

Legjobb kulturális program: Balatonföldvár, Kultkikötő

Legjobb aktív program: Zamárdi Kalandpark

Legszebb part: Balatonföldvár, Kvassay sétány

Legjobb Fesztivál: Balatonboglári Szüreti Fesztivál

Szerző: