Sütőtökleves és lepény

Két ízletes sütőtökös receptet olvashattok alábbi cikkünkben.

Sütőtökleves

Hozzávalók:

  • 1 közepes babtök
  • 2-3 sárgarépa
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 ek liszt
  • 1 ek olívaolaj
  • bors, csipet gyömbér
  • mandulaszirom

Minden zöldséget megtisztítok, és apróra vágok. A sütőtököt és a répát nagyjából egyforma méretűre.

Az olajon üvegesre párolom a hagymát, aztán hozzáadom az összeaprított zöldséget, kicsit megdinsztelem és végül hozzádom a lisztet, amit kicsit megpirítok. Óvatosan, hogy a liszt ne csomósodjon be felöntöm az egészet vízzel, úgy, hogy a zöldségeket elfedje.

Amikor minden megfőtt megborsozom, hozzáadom a gyömbért, és az egészet összeturmixolom. Tetszés szerint keverhető még egy kis tejföl is a levesbe, felnőttek mélytányéronként egy evőkanál fehérborral is ízesíthetik. A mandulaszirmot tálaláskor levesbetétként szóróm a tányérokba. 

Sütőtökös lepény

Hozzávalók:

  • 300g liszt
  • 150g vaj
  • 30g cukor
  • 1/2 kk só
  • 1 tojás
  • 3-4 ek hideg /lehet jeges is/ víz

    Töltelék:

  • 500 g legyalult tök
  • 2-3 legyalult alma
  • ízlés szerint kis cukor, gyömbér, fahéj, esetleg kis citromlé

Az összetevőket jól összedolgozzunk, és legalább fél óráig a hűtőben pihentetjük. A tészta előre is elkészíthető, két napig jól elzárva tárolható a hűtőben.

Kivajazunk egy torta, vagy lepényformát. A tészta kétharmadát sodrófával megnyújtjuk, beleigazítjuk a formába, és eligazgatjuk rajta a tölteléket. A tészta maradékát  is kinyújtjuk és lefedjük vele a formát. A lepényt villával megszurkáljuk, enyhén előmelegített sütőben, 200C-on, kb. ötven percig sütjük.

Az évszakoknak megfelelően próbálkozhatunk más töltelékkel is, télen almával, nyár végén áfonyával. 

Jó kísérletezést kívánunk!