Soha többé konyhafrász!

A szorgalmas olvasónak már makulátlanul tiszta a lakása és törheti a fejét, mit kezdjen a gondosan megtakarított idejével, de arra még nem kerestük a választ, hogy mit is egyen a konyhában tolongó siserehad. Ezúttal tehát eltesszük a porrongyot, a vekkerórát és fakanalat ragadunk - a praktikum jegyében.

A dominó-elv

A konyhában forgolódva gyakran eshetünk áldozatul egymást követő tragikus eseménysoroknak: későn kezdünk neki a főzésnek, ezért gyors ételt kell választani, a receptválogatással további értékes perceket veszíthetünk. Ekkor azonban kiderül, hogy kamránk is és a hűtőszekrényünk is majdnem teljesen üres, a meglévő hozzávalókból viszont esetleg lekváros tarhonya készülhet. Ha végül mégis összehozunk valami ehetőt vacsorára, akkor valószínűleg a családunk apróbb tagjai fognak fintorogni a végeredmény láttán. Ezen a ponton minden rendes háziasszony legalább egyszer megfogadja, hogy soha többet nem vesz fakanalat a kezébe. Ezt az ígéretünket azonban szerencsére sosem tartjuk be, mert a családi asztal és a "mama főztje" anyaságunk egyik pillére.

A családi asztal

Azok az édesanyák is, akik kevésbé jártasak a konyhaművészetben általában elismerik, hogy a közös étkezések a családi élet fénypontjai. Nehezen képzelhetőek el az ünnepek nélküle, bármennyi bosszúsággal jár is. Minden nap fontos, hogy legalább egyszer leüljünk közösen enni, de a legjobb, ha ezzel kezdődik és ezzel zárul a nap. Nem az a lényeg, hogy mindennap három fogást tálaljuk, hanem, hogy együtt együnk - ezáltal együtt legyünk.

A családi asztal legyen valóban családi: az ételek és a teríték elkészítésében vegyenek részt a család többi tagjai. Ha fanyalogva viselik a kiskukta szerepet, bízzunk rájuk komolyabb feladatot, hiszen lássuk be, a folytonos répapucolás és salátamosás nem a legkreatívabb konyhai feladatok közé tartozik. Ha komolyabb feladatot kapnak, az előkészítő munkákat is nagyobb kedvvel végzik a kicsik.

Már megint a tervezés!

A korábban emlegetett dominó-elvet úgy a legkönnyebb elkerülni, ha előre tervezünk és nem lengi be az egész hetünket a bevásárlás, főzés, mosogatás réme. A vasárnap rászánt fél óra kamatostul megtérül: készítsünk heti menüt, ezt pedig függesszük ki a konyhába, hogy mindenki előre készíthesse a gyomrát - mi pedig a teendőinket.

A menü összeállítása legyen családi feladat, mindenki javasoljon ételt. Személyes tapasztalatom, hogy ha  a kedvenc ételek szerepelnek a heti tervben, akkor a kevésbé szeretett ételeket is könnyebben fogadják a gyerekek. A listán érdemes feltüntetni, hogy mit kell beszerezni a menühöz és melyik adagból készíthetünk többet, hogy lefagyaszthassuk és rohanósabb napokon elővehessük.

A heti menü készítése a bevásárlás szempontjából is nagyon hasznos: a vasárnap megírt pontos lista alapján akár a család férfi tagját is nyugodtan elküldhetjük bevásárolni, nekünk pedig nem kell a héten többet boltba szaladgálnunk.

A heti menüket érdemes eltenni, így néhány hét múlva akár változtatás nélkül is megismételhetőek.

Barátunk, a fagyasztó

Sokan nem szeretik a fagyasztószekrényeket vagy az ízek, vagy a környezettudatosság miatt. Ezekkel mellett viszont azzal a tagadhatatlan előnnyel bír, hogy lehetőséget teremt a rohanós hétköznapokon is arra, hogy otthon készült, adalékanyag-mentes, finom ételeket tegyünk az asztalra.

Az a legegyszerűbb, ha főzéskor rögtön duplázzuk, vagy triplázzuk az elkészítendő ételek adagját. Így egy adag az asztalra, kettő a fagyasztóba kerülhet. A leghasznosabb, ha fagyasztózacskót, vagy egymásra tehető négyzet alakú műanyag dobozt használunk. És sosem szabad elfelejteni, hogy a fagyasztás lelke a feliratozás! Felirat nélkül olyan tanácstalanul fogunk néhány hét múlva álldogálni a fagyasztónk előtt, mint egy földre pottyant marslakó. Precízebb háziasszonyok ezért nemcsak feliratoznak, de kis füzetben regisztert vezetnek a fagyasztó tartalmáról, ami a heti menü összeállításakor hasznos segítőtárs.

De mit érdemes fagyasztani? Ennek felsorolása nagyon hosszú lenne, ezért a következő oldalon, Éléskamra rovatunkban, ezt bővebben kifejtjük!

Mindjárt vacsora!

Minden család máshogy működik. van, ahol délben és este is leül a család, van, ahol csak vacsorára esznek meleg étel. Akárhogy is van, az előkészítő munkálatokat érdemes már előző este megcsinálni, így lesz valóban gyors a főzés és jut idő a konyha elpakolására is anélkül, hogy órákat töltenénk a konyhában. A zöldségek megpucolva remekül bírják másnapig, a fasírtok, húsgombócok, sütésre váró húsok befűszerezve várhatják a másnapot.

Vannak olyanok, akik jobban kedvelik a hajnali, mint az éjszakai főzőcskézést, ezért inkább reggelikészítés előtt főznek. Ez a módszer kimondottan jót tesz azoknak az ételeknek, mint a rizs vagy a tarhonya, vagy a legtöbb leves, amelyet lassan érdemes készíteni. Így az sem fordulhat elő, hogy sületlen krumplit legyünk kénytelenek ropogtatni ebéd gyanánt.

Szerző: