Riekje Boswijk- Hummel: A párkapcsolat forradalma

Úgy képzelem, a Zsebi olvasói vagy voltak már, vagy most is résztvevői egy párkapcsolatnak. Egy kapcsolat esetleg az elején mutat némi hasonlóságot „ideális kapcsolattal”, de sajnos egy idő után ehhez semmi köze.

Bizonytalankodásunkban, - mi csináljuk rosszul, vagy rosszul választottunk, egyáltalán mi a szerelem vagy a szeretet, érdemes-e tovább maradni egy kapcsolatban, vagy inkább váljunk el - segít kiutat találni ez a könyv.

A könyv három nagy részből áll, ahogy a szerző szerint többféle házasság létezik: a felszínes, a fejlődő és a forradalmasított. Minden házasság szinte kötelezően a felszínes szakasszal kezdődik és a feleken múlik, hogy továbbfejlődik-e, vagy valamelyik szinten megreked.

A kapcsolat elején az elköteleződés szakaszában a másikat alig-alig ismerjük meg, mert saját vágyaink és tudattalan motivációink elhomályosítják látásunkat. Ebben az időben nem érzékelünk problémákat, így nem következnek be a szükségszerű konfliktusok sem. Pedig ezek kellenek ahhoz, hogy megismerjük a másik valódi személyét.

A fejlődő házasságban a bennünk lévő életerő mégis kirobbantja a veszekedéseket, felszínre dobja a problémákat és válsághelyzetbe sodorja a kapcsolatot. Gyakran gyerek születésekor, amikor az addigi párkapcsolati egyensúly megborul.
Ebben a helyzetben vagy feladjuk és elválunk, vagy bátorságot vesszük és nekiállunk kibogozni a már megcsontosodott szerepeinket, amik fogva tartanak. Gyakorlati útmutatót olvasunk többek között a veszekedésekhez, a hatalmi harcokhoz, és szól az eltérő valóságérzékelésről.

A forradalmasított házasságban kapcsolatba lépünk saját belső énünkkel és fejlesztjük azt, miközben megszabadulunk szerepeinktől. A változási folyamatnak a buktatóiról, nehézségeiről olvasva nem lesznek túlzott elvárásaink sem magunkkal, sem társunkkal szemben, talán képesek leszünk egymást megértve és segítve folytatni a kapcsolatunkat. Belső munkánk eredményeképpen talán mi is ilyennak érezzük kapcsolatunkat:

 

„Olyannak látom a házasságunkat, mint egy házat, amelyben fény világít. Néha erősebb a fény, néha alig pislákol. Néha teljesen kialszik, néha messziről is fényárban úszik tőle az egész ház. Ez a ház a házasságunk. Erős alapokon áll, és akaraterőnk segít karbantartani.” 

Szerző: