RETEXTIL

A pécsi Retextil Alapítvány lassan 10 éve terjeszti és adja át az háztartási textilhulladékok felhasználásának módszerét.

De mi is a Retextil? Jelentése rendkívül összetett.

Mindenekelőtt a Retextil közösségi tér, melyet a Retextil technológiája és módszere kelt életre. A tér elemei lehetnek óriás puffok, térelválasztók, lámpák és installációk, melyek iskolák, szociális otthonok, kórházak tereibe kerülve segíthetik a helyi közösségi tér kialakítását; ugyanakkor kedvelt berendezései, használható díszletei alkalmi kulturális rendezvényeknek is.

A Retextil iparművészeti termék is, mely lakberendezési tárgyakban, ruházatban és kiegészítőkben ölt testet. Retextilből készült már gyermekhinta, lámpa, jógaszőnyeg, csak a kreativitás szabhat határt a termékek előállításában. Egy Retextil tárgy elkészítése nem igényel semmi mást, csak emberi erőforrást. Nem használ plusz energiát, viszont felhasználja például a turkálók eladhatatlannak minősített árukészletét. A kidobásra szánt holmikból varázslatos új dolgok jönnek létre. A textilhulladékból fonál lesz, abból pedig olyan ősi technikákkal, mint a fonás, szövés, csomózás új használati és berendezési tárgyak készülnek. Miközben a háztartási hulladék csökken, a közösségi alkotó tevékenység nő.

Az alapítvány megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat termékei elkészítéséhez, akik nemcsak közösségi munkát végeznek, hanem lehetőséget kapnak a közös tanulásra, a „közösség megtanulására” is. A közösségépítés fontos része a tanítás, a képzés. A technológia elsajátítható a Nyitott Műhelyben, ahol pedagógusok, gyógypedagógusok, és minden érdeklődő számára átadható a módszer. A Retextil képzései és oktatási tevékenysége révén terjedhetett el elsőként hazánkban az a rehabilitációs eljárás, mely ötvözi a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását és a szocioterápiás gyakorlatot.

Decembertől a Nyitott Műhelyben tematikus sorozatok lesznek, az érdeklődők megtanulhatják, hogyan használják fel a saját textilhulladékaikat. Sok ruhát veszünk, adunk, kapunk, sokat foglalkozunk az öltözködésünkkel. De mi lesz az egykor szeretett holmikkal? Egy elnyűtt cipővel nem sokra megyünk, azonban a használt ruhákat mind újra alapként hasznosíthatjuk. Új szál születik belőle, a szálak szövedékéből pedig bármi szükséges dolgot előállíthatunk tulajdon kezünkkel. Akár egy kedves játékot, akár használati tárgyakat. A Retextil tehát nemcsak egy technológia, szép ökodizájn termékek létrehozója, hanem egy gondolkodási mód, ami példaértékűen reagál a XXI. század társadalmi problémáira, és a környezeti kihívásokra.

Az alapítvány székhelye Szent István tér 4, ahol szívesen látnak minden érdeklődőt. Bővebb információért pedig látogassák meg a www.retextil.hu honlapot!

Szerző: