Pitypang

Az elmúlt években az ehető virágok bekerültek a köztudatba, sőt! Egyenesen a csúcsgasztronómia használja a hajdan szegénysorban élők konyhai alapanyagait.

Így ehetünk ibolyatortát, levendulás fagyit, rózsaroládot. Ezúttal egy olyan virág fogyasztására bíztatjuk olvasóinkat, ami szinte minden téglarepedésből szüretelhető, mégis kevesen tudják, mekkora kincs!

A pongyola pitypang áprilisban kezd nyílni, sárga virágát, kutyatejes szárát mindannyian ismerjük, hiszen lehet belőle nyakláncot és karkötőt készíteni, és ideális alapanyaga a kislányok virágkoszorúinak.

A pitypang emellett értékes táplálék is. Zsenge leveleiből régen rendszeresen készítettek főzeléket, salátákat és gyógynövényként is ismert és elismert növény volt. Elsősorban vízhajtó - ezért kétéves kor fölött adhatjuk biztonsággal, terhesség alatt pedig tartózkodjunk tőle - legtöbbször epe- és vesebántalmakra adják a szakemberek. Az ókorban az elhízás elleni leghatékonyabb szernek tartották, ma is használják tisztítókúrához, fogyókúrához leveléből és gyökeréből kipréselt levét. Magas A vitamin tartalma és csekélyebb C vitamin tartalma miatt nagyon egészséges, íze pedig a rukkoláéra hasonlít, tehát gasztronómiai élmény is!

Leginkább zsenge leveleit fogyaszthatjuk, amíg világos színűek. Virágzás idejére a levelek általában már sötétebb színűek és keserűek. A vegetáriánus étrendben gyakran szerepel a pitypanggyökér sütve vagy párolva.

Pitypangkrém (pesto)

  • 100 g világoszöld pitypanglevél
  • 1 maréknyi dióbél vagy pirított fenyőmag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 ml olívaolaj
  • só, bors
  • ízlés szerint olasz fűszerek.

A pitypangleveleket  - ha nem a legzsengébbet sikerül beszereznünk - előzetesen érdemes forró vízben kiáztatni, ez elveszi keserű ízét. Ezután a leveleket a dióval vagy fenyőmaggal és a fokhagymával és olívaolajjal alaposan öszeturmixoljuk. Ízlés szerint fűszerezzük.

Üvegekbe töltve, hagyományosan tartósítva télire eltehető, de fagyasztható is. Tésztához, húsokhoz, halhoz kiváló!

Szerző: