Pelenka mosás

Anyáink, és nagyanyáink idejében a pelenkamosás egy meglehetősen idő és energiaigényes feladat volt. Kifőzni, kézzel dörzsölni, szárítgatni a rengeteg pelenkát.

Mára a modern pelenkák és mosógépek idejében, már egészen mást jelent a pelenkamosás. A textilpelenkák mosásának három fő fázisa van:

  • az első: a mosásig való tárolás
  • a második: a mosás
  • a harmadik pedig: a szárítás

Egyik sem nagy ördöngösség, ha ismerjük a trükkjét. És az egész folyamat nem igényel több idő és energiabefektetést, mint az, ha elfurikázunk a boltba az eldobható pelenkáért.

 

Mivel a pelenkákat alapvetően egymással célszerű mosni, nem pedig a többi mindennapi ruhadarabbal, érdemes egy, vagy legalábbis fél mosásra valót összegyűjteni belőle. Ez azt jelenti, hogy kb. 2-3 naponta kell pelust mosni. Azt gondolom, mindenki el tudja képzelni, hogy a két napos pisis pelenkáknak nincs túl jó szaga, ezért a mosásig érdemes speciálisan tárolni.

Ennek több módja is van: áztathatjuk ecetes vízben őket, ami elveszi a szagokat illetve tarthatjuk lezárható fedelű vödörben, ahol néhány csepp teafaolajat cseppenve a legalsó pelenkára meggátoljuk a baktériumok szaporodását. Ha azt szeretnénk, hogy a pelenkáink ne legyenek kakifoltosak, akkor érdemes az ilyen pelenkákat még frissen megdörzsölni mosószappannal, és kiöblíteni vízzel. Ez kb. két percet vesz igénybe. Utána mehetnek ezek a pelenkák is a vödörbe.

A mosható pelenkákat soha ne mossuk enzimes mosószerrel, mert az enzim nyomokban benne marad a textíliában, és amikor pisivel érintkezik, újra aktivizálódik, és elkezdi „lebontani” a baba bőrét. Szerencsére ma is kaphatóak enzim-mentes mosószerek, illetve használható még mosószóda és mosódió is. Ha mosószódát használunk, a pelenkáink nagyon szép fehérek maradnak hosszú használat után is. Gyakorlatilag az összes típusú pelenka mosható 40 és 60 fokon is. A magasabb hőfok nyilván rövidebb élettartamot fog jelenteni. De azért ne ijedjünk meg, a pelenkáink így is igazán tartósak lesznek.

Amire viszont érdemes odafigyelni, hogy a vízzáró külsők jó része nem mosható magas hőfokon, sőt legjobb, ha azokat kézzel öblítjük át. A gyapjúkülsőket is kézzel szabad csak mosni, langyos vízben, gyapjú mosószerrel. A textilpelenkákhoz ne használjunk öblítőszert sem, mert az felületet képez a textílián, és rontja a nedvességfelszívó-képességét. Továbbá, pisivel érintkezve kellemetlen szagúvá válhat. Pelenkáinkat ecettel lágyíthatjuk, amelyet a mosógép öblítőtartályába tölthetünk vízzel keverve. Egy mosáshoz kb. egy kupaknyi ecet elegendő. A pelenkák szárítása mindenképpen szabad levegőn ajánlott. Amikor szép napos az idő, feltétlenül úgy helyezzük el a szárítónkat, hogy a pelenkákat közvetlenül érje a napsütés, hiszen az UV sugarak fertőtlenítő és fehérítő hatásúak. Fűtőtesten nem javasolt a pelenkák szárítása, mert kemények lesznek tőle. Ha mégis erre kényszerülünk, akkor összehajtás előtt gyürködjük meg a pelusokat alaposan, ez segít nekik visszalágyulni. Gyapjú pelenkakülsőt semmilyen körülmények között ne tegyünk fűtőtestre, mert összemegy! Szárítás után pedig kezeljük lanolinnal, mely a növeli a nedvesség-visszatartó képességét.

Ha valaki egy kis gyakorlatot szerez a dologban, pillanatok alatt, kis munkabefektetéssel tudja a pelenkákat tisztítani. Biztosan így is lesznek olyan anyukák, akik számára még ez is nehezen megoldható, pedig egyébként szívesen használnának mosható pelenkát gyermekük számára. Az ő számukra indították a pelenkamosó-szolgálatokat. Európa nyugatibb felén már nagy sikerrel, és többnyire önkormányzati támogatással (!) működnek ezek a szolgálatok. A lényege annyi a rendszernek, hogy a pelenka szolgálat egy megszabott havi díj fejében a saját textilpelenkáit adja a családnak, és heti kb. két alkalommal el is szállítja a piszkos pelusokat, és tisztát hagy helyette. A pelenkákat mosodákban tisztítják szigorú előírások alapján, majd viszik ki újra a családokhoz. A család tehát textilpelkenkát használ, viszont a mosással és a beszerzéssel sem kell bajlódnia, hiszen a „pelenkásautó” házhoz megy. Budapesten már működött/működik ilyen pelenkamosó szolgálat. Talán a jövő elhozza Pécsre és környékére is ezt a lehetőséget. 

Szerző: