Pécsi Óvodák közelről 2.

Zöld óvoda Pécsszabolcson

Pécs keleti városrészének központi óvodájához (Teleki Blanka utca 2.) tizenkét óvoda tartozik. Közülük, Komló felé haladva egy erdővel körülvett völgyben, Pécs-Szabolcson, az erdő mélyén csordogáló patakok, forrás és kristálytiszta vizű tavacska közelében található a Keleti Városrészi Óvoda Eszperantó utcai Tagóvodája.

1981-ben épült az óvoda épülete, amelyet nyáron árnyékot adó magas fákkal tűzdelt kis játszópark fog közre. Az intézmény három csoportos, hat óvónő és négy dadus gondoskodik a gyerekekről.

Lakiné Kóczián Gyöngyi 1982-óta dolgozik itt, és 2000-ben lett a tagóvoda vezetője. Büszke rá, hogy barátságos, elfogadó, családias légkörben nevelkedhetnek itt a rájuk bízott kicsik. Emiatt nemcsak a környékről járnak ide gyerekek, hanem a város más, távolabbi területeiről is.

Tíz éve gyakorlatilag ugyanazzal a nevelő közösséggel dolgozunk. Minden óvónőnek megvan az a speciális szakterülete, amellyel az egész óvoda működését segíti. Az egyik óvónőnk például Alapozó Terápiás végzettséggel rendelkezik, külön tornafoglalkozást tart a nagycsoportosainknak.

Van környezeti nevelőnk, vizuális nevelésben jártas óvónő, fejlesztőpedagógus, és ketten jártasak a Veronika Zeneprojekt alkalmazásában.

Nagy érték továbbá nálunk a nevelőközösség együttműködése, és az elképzeléseinkben meglévő összhang. Szeretjük a hagyományokat, azok felelevenítését.

Televíziónk például nincsen, bár most ,,Zöld óvodaként” gondolkodunk egy beszerzésén, jó lenne egy-két természetfilm bemutatásához.

A gyerekeket sok zenei hatás éri, zenei nevelésünk szorosan kapcsolódik a néphagyományok ápolásához, és a zöld jeles napokhoz. Módszereként a Veronika zeneprojekt elemeit is alkalmazzuk – mondta Lakiné Kóczián Gyöngyi óvodavezető, akivel egy mozgalmas téli hétköznapon beszélgettünk.

- Milyen felépítésűek a csoportjaik?

- Óvodánk 63 férőhelyes, a csoportok vegyes életszervezésűek, ez azt jelenti, hogy kiscsoportostól az iskolába készülő gyermekig együtt játszanak az ovisok.

Két normál méretű csoportunk van, ahol 25-26 fős a gyermeklétszám, és van egy kisebb csoportunk, ahol jelenleg 17 gyermek van. Vannak nálunk sajátos nevelési igényű gyerekek is, jelen pillanatban.

- Miből áll az óvoda nevelési programja?

- Az óvoda kiemelt nevelési területe a környezeti nevelés. 2008-ban ,,Zöld Óvoda” lettünk. Minden évszakban található a közelünkben valami, aminek segítségével természetes módon szerethetik meg a gyermekek a környezetet és annak védelmét. Télen szánkózhatnak, „hócsúszkázhatnak”, megfigyelhetik a különleges madarakat, etetik őket. Ősszel, szemmel látható a növények változása, és kiváló játék lehetőséget biztosít az avar. Jobb időben előjönnek az udvar és a környék lakói: a mókusok, pillangók, rovarok, giliszták, időnként sün, rézkígyó, vagy eltévedt vakond.

Adottságainkat kihasználva, a gyermeki szükségletnek megfelelően naponta tartózkodunk szabad levegőn. Sok mozgással, a természet erőinek felhasználásával tesszük gyermekeinket edzetté, teherbíróvá.

Célunk a gyermekek érzékenységének ébrentartása a környezetbarát és környezettudatos életmód iránt.

A tavalyi évben először szerveztünk egy saját „Erdei Iskolát”, ami olyan jól sikerült, hogy ezután minden évben megismételjük.

Célunk az volt, hogy a gyerekek az óvoda közvetlen környezetében játékos feladatok segítségével ismerkedjenek az őszi természettel és használják fel a már eddig szerzett ismereteiket.

- Az óvodába lépés első pillanatától a nevelés szerves részeként van jelen a hagyományápolás...

- Minden jeles napot egy hosszabb előkészület vezet be, amelyhez a gyermekek kíváncsiságát kielégítve folyamatosan változatos tevékenységeket biztosítunk.

A hagyományok ápolása közben történő együttjátszás, munkálkodás, tervezgetés örömtelivé, izgalmassá teszi a várakozás időszakát. A nagycsoportosokkal gyakran megyünk bábszínházba, könyvtárba, időszaki kiállításra. Rendszeresen járunk a Néprajzi Múzeumba.

Nálunk is működik Zeneovi, amiért a szülőknek nem kell fizetniük.

Ha igénylik az angol tanítást, délután, hetente egy alkalommal lehetőség van rá, mivel a tanár máshonnan jön, ezért fizetni kell.

- Nyaranta hogyan van nyitva az óvoda?

- Mint a város többi óvodája, nyáron mi is négy hétig vagyunk zárva. Ha valaki nem tudja a gyermekét a munkája miatt otthon tartani, akkor a keleti városrészi óvoda valamelyik óvodájában lehetőség van a gyermek elhelyezésére.

Az óvoda nyitott, telefonos egyeztetés után (72/230-061) szívesen fogadnak minden érdeklődőt. Az Eszperantó utcai óvodának honlapja is van, a címe:

www.eszperantoovoda.hu.

Érdemes megnézni!

Megjelent a Zsebibabafüzet 2009. februári számában.

Szerző: