„Pályaválasztásomat a gyermekek szeretete illetve a sportág iránti elhivatottságom motiválta."

Miért fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsiként megismerkedjenek a vízzel?

Előnnyel indul-e az úszástanulás során az olyan gyermek, aki már egész kicsiként járt babaúszásra? - Ilyen és ehhez hasonló kérdéseimre, Antalné Pap Erika, a Pécsi Úszóiskola szakmai vezetője válaszolt. 

– Miért fontos szerinted, hogy a gyerkőcök már egész pici korban megismerkedjenek a vízzel?

– Elsőként talán az életvédelmi szempontot érdemes megemlíteni az úszómozgások elsajátításának okán. Manapság egyre elérhetőbbek a családok számára a különféle élményfürdők, ahol a szülő is nyugodtabban kikapcsolódhat annak tudatában, hogy gyermeke rendelkezik vízbiztonsággal. A Pécsi Úszóiskola szakmai vezetőjeként fontosnak tartom, hogy ezen legkisebb korosztállyal olyan képzett pedagógusok foglalkozzanak, akik azon túl, hogy szakszerűen oktatják az úszásra előkészítő mozdulatokat, játékosan megkedveltetik a gyermekekkel ezt a csodálatos sportágat.

– Hány éves kortól javasoljátok az úszást?

– Általánosságban elmondható, hogy a gyerekeknek megközelítőleg a negyedik életévüket betöltve ideális az úszásoktatás megkezdése, eddigre kialakulhat a gyakorlatok értelmezéséhez elengedhetetlen figyelemkoncentráció illetve feladattudat.

– Milyen élettani hatásai lehetnek/vannak a víznek? 

– Az úszás az egyik leghatékonyabb mozgásforma. A szervezet oxigénfelvétele és felhasználása egyensúlyban van. Ezáltal javul a tüdő-szív-keringési szervrendszerek teljesítőképessége. Vízben könnyebb a hőleadás és kevesebb az izzadás. A víz ellenállása miatt intenzívebb munka végezhető, mint a szárazföldön. A felhajtóerő csökkenti a testre nehezedő súlyt, így kíméli az ízületeket. Túlsúlyos illetve mozgássérült személyeknek is javasolt, mert a gerincoszlopra és a csontozatra kisebb terhet rak. Fontos szerepe van a testtartás javításában, ezért nemcsak a rekreáció, hanem a rehabilitáció területén is hasznos a vízben való mozgás. Így a csont, ízületi bántalmak, szív- és érrendszeri betegségek, gerincdeformitások és balesetek, műtétek utáni terápiára is alkalmas. Sokan idegnyugtatás céljából úsznak. A lelki nyugalom különösen csendes, természetes álló- illetve folyóvizekben érhető el.

– A gyerekek fejlődésének szempontjából miért fontos az úszásoktatás? 

– Bizonyítható, hogy tanulási nehézségekkel rendelkező gyerekekre jó hatással van az úszás, mely kedvezően hat az ideg-izom kapcsolatokra. Fejleszti a kondicionális- és koordinációs képességeket. A legtöbb izomcsoportot egyszerre és alaposan megmozgatja, erőt, állóképességet és rugalmasságot egyaránt biztosít.

– Te mennyi idős voltál, amikor elkezdtél oktatni? Mi motivált? Miért épp ezt a pályát választottad? 

– Gyermekkorom első sportágként az úszással kerültem kapcsolatba, először három éves korom körül jelentem meg édesapám által vezetett úszótanfolyamon. Igazi családi program volt, anyukám beültetett minket nővéremmel a Trabantba és irány az úszás. Csaknem minden nap vízben voltunk, szép emlékeket őrzök ebből az időszakból. Ettől kezdve tulajdonképpen folyamatosan kötődöm valamilyen formában az úszáshoz.  Oktatóként elsőként egyetemistaként kaptam feladatot 2002-körül Dr. Tóvári Ferenc által vezetett úszótanfolyami rendszerben. Itt „fertőződtem” meg igazán. Első szárnybontogatásaim után rövid ideig testnevelő tanárként is tanítottam az úszást. Jelenleg a Pécsi Úszóiskola szakmai vezetője vagyok. Pályaválasztásomat a gyermekek szeretete illetve a sportág iránti elhivatottságom motiválta.

– Szerinted előnyt jelent-e a babaúszás a későbbi úszástanulásnál? 

– Mindkét gyermekem kapcsolatba került a vízzel már elég korán. Dorka lányom 4 éves, baba kora óta rendszeresen látogatja Úszóiskolánk több tízéves tapasztalattal rendelkező oktatójának, Mészáros Andornak óráit. Kisebbik lányom Anna egy éves, lelkes vendég szintén a babaúszásokon. Azon túl, hogy önfeledt vidám szórakozást nyújt az egész családnak az együtt eltöltött idő a vízben, úszásoktatás szempontjából a hasznossága máig vitatott. Magam is találkoztam olyan gyermekekkel munkám során, akikre kedvező hatással volt a babaúszás, magabiztosabban, otthonosabban érezték magukat a vízben, azonban vannak olyan babák is, akiknek nem tetszik annyira a vizes közeg. Azt gondolom, hogy mindenki a saját gyermekén láthatja, hogy mennyire érzi jól magát a vízben. Nálunk bevált a program, rendszerint ajánlani szoktam kisgyermekes szülőknek.

Szerző: