Olvasói vélemény a császármetszés feldolgozó csoportról

Mit jelentett nekem a császármetszés feldolgozó csoport?

A császármetszést feldolgozó csoporttól előzetesen azt vártam, hogy segítséget nyújt a gyászfolyamatban, ami néhány hónappal előtte indult el bennem. Gyászfolyamat igen, mert el kell tudnom gyászolni annak a lehetőségét, hogy a gyermekem nem hüvelyi úton jöhetett a világra és mindazt a lelki sérülést, amit ennek következtében szenvedtem el.

Sérültem, mint ember, akit önbecsülésében aláztak meg egy kiszolgáltatott helyzetben, mint nő és mint anya. Voltak korábbról pozitív csoportélményeim, ahol megélhettem azt, hogy a csoport tagjai mennyi segítséget adhatnak abban, hogy a saját helyzetemet egy kicsit más szemszögből is megvizsgálhassam. Az előzetes elvárásaim felett jóval többet kaptam, többet vihettem el.

Egytől egyig áldozatok voltunk, ki a saját körülményeinek, ki a kórházi protokollnak, ki az orvosi nem-, vagy túlgondoskodásnak. Mégis, egy hihetetlen el- és befogadó körben tudtunk egymásnak vigaszt nyújtani. Elemi erővel tört elő belőlem is a saját történetem.

Vágytam rá, hogy elmondhassak eddig elhallgatott, szégyenletesnek vélt részleteket, amikért ott, helyben megkaptam a feloldozást. Mindazt, amire a vajúdásom alatt lett volna szükségem. Ringatást, ápolást, simogatást, segítő, meleg kezeket. Nem megfelelnem kellett egyfajta elvárásnak, csak lennem lehetett a magam gyengeségében, szabadott szenvedni, bizonytalannak és kiszolgáltatottnak lenni. Már tudom, hiszen megéltem, hogy mindez megkapható és ettől egy kicsit én is jobban szeretem magam.

Szerző: