Normális terhesség gondozása

A várandósság 9 hónapja alatt, ha minden rendben van, a következő vizsgálatok várhatók.

A terhesség megállapítása után a 12. héten hüvelyi ultrahangos vizsgálatot végeznek, mely alatt mérik a nyaki redő (NT) vastagságát, a magzat ülőmagasságát (CRL), és a két falcsont közötti távolságot (BPD), melyre alapozva történik a 16. hetes laborvizsgálat.

A 16 hetes laborvizsgálat során mérik az AFP szintjét, melyet a magzat mája termel, vizsgálják fertőzések (citomegalia, lues (vérbaj), hepatitis B) esetleges meglétét, vérkép és vizeletvizsgálatot, és vércsoport meghatározást is végeznek.

A 18. héten hasi UH vizsgálat történik: megállapítják a magzat fekvését (koponyavégű, medence végű, vagy haránt), mérik a BPD-t (BiParietális Diaméter a falcsontok közötti távolságát), CRL-t (ülőmagasság, a magzat fej- far távolsága), megfigyelik a magzati koponyát, agykamrákat, végtagokat, a gerincoszlopot, hasfalat, és a méhlepény elhelyezkedését, és érettségét.

A 24-28. hét között a második laborvizsgálat alkalmával mérik az éhgyomri és a terheléses vércukorszintet (méréséhez az elsô vérvétel után el kell fogyasztani 75 g cukor és 2 dl víz keverékét, majd 2 óra elteltével újabb vérvétel szükséges), és ismét végeznek vérkép és vizeletvizsgálatot is.

A 30-31. héten az ultrahangos vizsgálat során végignézik a magzat fekvését, gerincoszlopát, megfigyelik, hogy kialakult-e a négyüregű szív, látható-e vese működésére utaló húgyhólyagtelítődés.

A 36. héten ismételt ultrahang vizsgálattal ellenőrzik a magzat fejlődését, fekvését, szerveinek mûködését, a méhlepény állapotát és a magzat - méhlepény vérátáramlását (flowmetria). Erre a hétre esik a harmadik laborvizsgálat, mely az eddigiek mellett a máj által termelt enzimek, véralvadási faktorok szintjének mérését és vércsoport ellenanyagszûrést, továbbá a cervix bakterológiai (méhnyak) leoltását is tartalmazza.

A 36-37. héten heti egy funkciós vizsgálat van: NST (melynek során a magzatmozgások alatti magzati szívmûködést figyelik), flowmetria.

A 38-39. héten heti két funkciós vizsgálat (NST és flow.)

A 40. héten 2-3 naponként hüvelyi vizsgálat és naponként változó funkcionális vizsgálatok, és 3-4 naponta terheléses tesztet (POSE) végeznek, mely közben megfigyelik, hogy a magzat szíve hogyan reagál a méhösszehúzódásra.

A 41. héten pedig osztályos felvétel van, naponta végzik mindkét funkcionális vizsgálatot, és 2-3 naponta terheléses tesztet, illetve vizsgálják a méhnyak állapotát.

Ezek a vizsgálatok nagyon fontosak! Így tudjuk követni a magzat fejlődését,segíteni az anya egészségének megőrzését. A szülész, a védőnő és a szülők célja közös: egészséges csecsemő, boldog családban. E célt szolgálják az olykor kellemetlen vizsgálatok is.

Szerző: