Munka-magánélet vagyis az atipikus foglalkoztatás

Három óra. Ötvenkor ki kellene lopakodnom, ha nem vesz észre a főnök...

Negyedig lehet a kicsi az óvodában. El ne felejtsek kenyeret venni. Hogy megbeszélés? Milyen megbeszélés? Szó sem lehet róla, nekem mennem kell. Hogy kötelező? Nem lehet...

 Az anya, akinek a feje tele van munkahelyi konfliktusokkal, nyomasztó határidőkkel, nem tud teljes lényével a gyerekére figyelni. A nő, akinek reggel köhögött a gyereke, nem tud a munkájára figyelni. Az apa, akinek otthon van a nyűgös, újszülött gyereke a kimerült feleségével, nem jó üzleti partner. Munka-család., munka-család. Kell választani?

Az nem munkahely!

Bizony itt kell megvallani, hogy a Zsebibaba magazin szerkesztősége 100 %-ban atipikus munkahely. Otthonról dolgozunk, de olyan is volt már, hogy az iskola folyosójáról vagy a balatoni nyaralóból. Szabad időbeosztással élünk, tudjuk mi a feladatunk és ahhoz igazítjuk az időnket. Igaz, egy vállalathoz képest a mi Egyesületünk kevés dolgozót jelent, de bírjuk a távmunka minden előnyét és hátrányát.
Kisgyermekes anyukákat alkalmazni ugyanis felemelő, egyszersmind hatalmas logisztikát igénylő feladat: az otthonról a munka világába visszatérő nők ugyanis lelkesek, aktívak, tele vannak ötletekkel, általában képesek megosztani a figyelmüket, koncentráltan dolgozni, ha olyan környezetben dolgozhatnak, ahol nem kell félniük.

Nem kell félniük attól, hogy ha beteg a gyerekük, akkor nem tudják kire bízni, hogy nem érnek oda az óvodai farsangra, hogy nem tudnak egyszerre szabadságra menni a férjükkel, és így ugrik a nyaralás. Persze számos nehézség is adódik: van, aki nem szeret egész nap otthon lenni, vagy gondot okoz neki az otthoni időbeosztás, sokszor nem tudni, a munkatársa éppen mikor dolgozik és bizony nehéz összehozni egy-egy megbeszélést.

Annak ellenére, hogy bizonyos munkakörökben a távmunka, a home-office, a rugalmas munkaidő a kutatások alapján eredményes és gyümölcsöző forma, a posztkommunista országokban jelentős előítélettel viseltetnek iránta. Ahová nem kell bemenni reggel, az nem rendes munkahely. Sajnos szembetűnő ez a gondolkodás a magyar tulajdonú cégek vezetőségében is: nem bíznak az otthoni munkában, nem bíznak a munkavállalók önállóságában.

A kulcs azonban a motivációban rejlik. Ha egy vállalat célja a hatékonyság, akkor azt motivált munkavállalókkal éri el leginkább. A családos embert, legyen az anya vagy apa, a munka-magánélet harmonikus együttesével lehet leginkább motiválni, nem az állandó ellenőrzéssel.

Atipikus munkaformák

A tapasztalat azt mutatja, és a Jól-Lét Alapítvány kutatásaiból is az derül ki, hogy leginkább a külföldi tuljadonú cégek jeleskednek az atipikus munkaformák alkalmazásában. Természetesen nem minden munka végezhető atipikus módon, a szellemi, vezetői, adminisztratív, informatikai munkák többnyire igen.

Atipikus munkaformának nevezzük a 4 vagy 6 órás részmunkaidőt, a távmunkát, a rugalmas időbeosztást és a Magyarországon kevésbé ismert munkakör megosztást.

Távmunka

Az internet elterjedésével megszaporodtak az otthonról végezhető munkák, ez azonban nem feltétlenül jelent biztos munkaviszonyt, sokszor csak eseti megbízást. Azok a cégek, akik például informatikai, adatfeldolgozó vagy adminisztratív feladatokra távmunkában alkalmazzák dolgozóikat, jobbára pozitív tapasztalatokról számolnak be. Előnyként lehet megemlíteni, hogy jelentősen csökkennek a munkáltató rezsiköltségei és feladatcentrikusan lehet behajtani a feladatokat. Hátrányként a vállalat céljaival való azonosulás és a csapatmunka hiányát említik. Ezért a legtöbb ilyen, főleg multinacionális cég ötvözi a két munkaformát: heti rendszeres találkozókat ír elő az otthon dolgozó munkatársaknak, kötelező tréningeket tart nekik.

A távmunka igazi anyabarát munkaforma, mivel kihívást jelent, de mégsem kell a munkát a család elé helyezni. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy az elvállalt feladat ne haladja meg az erőnket és az időnket, mert könnyű átesni a ló túlsó oldalára.

Részmunkaidő

Talán ez a legelterjedtebb atipikus munkaforma nálunk. Részmunkaidő sok helyen létezik, még az állami szférában is. A legnagyobb hátránya, hogy általában nagyon alacsony fizetést jelent és sokszor nem éri meg ezért intézményben elhelyezni a gyerekeket, mert többet vesztünk a réven, mint amennyit nyertünk a vámon. Európa nyugati felén a kisgyermekes édesanyák legnagyobb része ilyen formában dolgozik, és a családtámogatási rendszereket is ennek ösztönzésére alakították ki.

Városunkban a magas szinten nyelvet beszélők számára több olyan cég kínál részmunkaidős lehetőséget, amelyek külföldre nyújtanak internetes szolgáltatásokat. E cégek jelenleg versenyképes fizetéssel, és a részmunkaidő rugalmas beosztásával mondhatni a leginkább családbarát munkahelyek a nagyobb cégek között - bár rugalmasságuk korlátozott. Érdemes még megemlíteni az ügynök típusú munkákat, mint rugalmas munkalehetőséget. Hasonló lehetőségeket kicsi, 1-2 fős, általában családi kisvállalkozások, civil szervezetek tudnak még nyújtani, itt azonban a versenyképes fizetés nem feltétlenül biztosított.

Munkakör megosztás

Ez a nálunk kevésbé ismert kifejezés annyit jelent, hogy egy 8 órás munkakört két 4 órás, jellemzően kisgyerekes édesanya tölt be. A munkáltatónak így nagyobb esélye van rá, hogy mindig legyen bent kettejük közül valaki, a két munkavállaló pedig rugalmasan tudja elosztani a feladatokat és a felelősséget is. Ezt az alapvetően nyugat-európai munkaformát szintén a nagyobb, vagy multinacionális cégek szokták alkalmazni, de hozzá kell tenni, hogy még az eddigieknél is nagyobb szervezettséget igényel: például egy ügyfélszolgálati vagy adminisztrátori munkakörben mindkét dolgozónak mindenről tudnia kell, hiszen mindig annak kell intézkedni, aki éppen bent van. A megkérdezett munkavállalók viszont kiemelték, hogy ha ezt jól megtanulják, akkor két nagyon jól szervezett dolgozójuk lesz, ami feltétlenül előny a vállalt számára.

Természetesen minden itt felsorolt munkaforma a szokásostól eltérő munkáltatói szemléletet kíván. Sajnos a felsoroltakon kívül kevés olyan munkahelyet találunk Pécsett, ahol akár a fenti munkaformákat, akár más családbarát vállalati politikát megtalálunk - céges napközit, visszatérési tervet, családbarát szabadságolást.

Ez az egyik oka, hogy a családbarát munka egy másik formája terjed inkább a kisgyermekes szülők, főként az édesanyák körében: az önálló vállalkozás. Számtalan ösztönző, felkészítő programot találnak azok az anyukák, akik valamilyen vállalkozásba akarnak fogni, és így kívánják megteremteni a munka-család egyensúlyát. Ez sokszor sikeres, sokszor viszont kudarcba fullad, hiszen egy vállalkozás elindítása és versenyképessé tétele nem kis feladat, és speciális tudást igényel.

Te családbarát helyen dolgozol? Mesélj nekünk! Gyűjtjük a jó példákat Pécsett! zsebibabafuzet [at] kangaegyesulet.hu

Szerző: