Mosható nadrágpelus

A mosható nadrágpelenka nem a XXI. század vívmánya! Ha több száz évre visszatekintünk és megnézzük, hogy milyen pelenkát használtak elõdeink, mindig a pamut, a vászon, és a len fog nyerni.

Az eldobható pelenka az elmúlt 25 év találmánya. Valószínűleg ha megkérdezünk valakit, hogy mi a véleménye róla, az első pozitív tulajdonság között lenne az eldobhatóság és az egyszerű használat.

De az, hogy eldobjuk a pelenkát tényleg jó dolog?

Képzeljük el, hogy eldobható pelenkát használva azt nem a kukába dobjuk, hanem egy külön kupacban gyűjtjük. Gyermekeinket átlagosan kb. 28 hónapig pelenkázzuk, átlagosan több ezer pelenka kerülne kupacunkra és ez csak egy baba pelenkája. Ez a rengeteg pelenka elkerülve a szeméttelepre kb. 100 (vagy több) év alatt fog lebomlani súlyos egészségkárosító vegyületeket termelve közben.

Minden egyes babás háznál egy kisebb méretű szeméthalom képződik. De természetesen ez nem a szemünk előtt zajlik és mindennapjaink során erre már nem jut idõnk gondolni. Pedig a környezetünk védelme mindenki feladata, hiszen nem mindegy milyen örökséget hagyunk gyermekünknek.

A babák 2 éven keresztül 24 órát töltenek pelenkában, a legtöbben eldobhatóban. Az eldobható pelenkák nagy része műanyagból áll. Vajon milyen érzés lehet babánknak ebben a dunsztban lenni? Valószínűleg nem a legkellemesebb! A vizelet és széklet mellett az állandó meleg hatására nagyon jó táptalajt teremtünk a kórokozóknak. Az eldobható pelenkák használatával jobban előtérbe kerültek a gombás fertőzések és allergiás reakciók. A közkedvelt eldobható pelenkákban a nedvesség felszívására szilikont használnak, ami sokszor meleg hatására kioldódik, a baba bőrébe felszívódik és ott felmaródásokat okoz.

A mosható nadrágpelenka nedvszívó része 100% pamutból készül. A baba bőrével csak természetes anyag érintkezik és számukra ez a legkényelmesebb.

A mosható nadrágpelenka szabása, rögzítése hasonló az eldobható pelenkáéhoz. Gumírozása védelmet nyújt az esetleges szivárgásokkal szemben. A pelenka 2 fő része a nedvességzáró valamint a nedvességszívó rész, illetve kiegészíthető mosható és eldobható pelenkabetéttel. A  pelenkák 2 külön részből állnak: egy pamut nedvszívó belső és egy nedvességzáró külső részbõl.

Ahhoz, hogy pelenkánk kitűnően szívhassa magába a nedvességet, bánjuk a popsikenőcsökkel takarékosan. Erre azért van szükség, mert a kenőcsök egy víztaszító réteget hoznak létre a betét felszínén és így vízfelvevő képességük csökken. A mosható nadrágpelenka is általában több méretben készül. Például: csecsemő méret 3.5-9 kg-ig, tipegő méret 9-18 kg-ig. Az egyes méretek is még 1-2 méretben állíthatóak csökkentve a pelenka nagyságát. Ebből a fajtából csecsemő méretből 15-20 db szükséges, míg a nagyobb tipegőből 15-18 darab elegendő. A mosható flanelbetétből minimum 10 darab szükséges.

Ha a mosható nadrágpelenka használata mellett dönt, úgy a pelenkázás költségeit akár 70%-kal is csökkentheti. Ha így számolunk a pelenkázás kb az 5. hónap után megtérül!

Néhány szó a mosásról:

A nadrágpelenka mosógépben 40 illetve 60 fokon mosható, de kifőzni nem minden fajtát szabad! A baba érzékeny bőrének védelme érdekében használjunk klórmentes, aktív oxigént tartalmazó szereket. A pelenkák mosásig áztatást igényelnek, amelyre a legmegfelelőbb az enyhén ecetes víz (10 liter vízhez adjunk 1 dl 10%-os ecetet) és ha összegyűlt a megfelelő mennyiség, indulhat a mosógép! A mosáshoz használjunk szódabikarbónát, amellyel tökéletesen fehérre moshatjuk a pelenkát.

Az öblítő használatát kerüljük, mivel az öblítő a pamut szálain bevonatot képez és így a pelenka nedvszívása csökkenhet. Helyette a mosógép öblítő részébe töltsünk ecetet. Friss illatú, tiszta pelenkáik lesznek!

Szerző: