Mikrohullám: a mikróhullámú sütő és a mobiltelefon

Dr. Kóbor József biofizikussal készült riport- sorozatunkban sokakat érdeklő fizikai kérdésekről beszélgetünk. A mikrohullámoktól és a sugárzástól sokan tartanak, vajon jogosak-e félelmeik?

- Mik a fő mikrohullámú kibocsátók, és hogyan "működnek", mit okoznak?

- A mikrohullámú sáv definíciótól függően, a kb. 1 mm és 1 m közti hullámhossztartományt  jelenti. A már tárgyalt mobiltelefonok, stb. nagyjából a 10 cm és 1 m közti részbe esnek. A mindennapokban gyakran használunk mikrohullámú sütőt is, amely néhány milliméter hullámhosszúságú sugárzást bocsát ki. Az orvosi diagnosztikában pedig ott van az MRI képalkotó készülék. Közös tulajdonságuk, hogy mikrohullámú sugárzásuk egy dologra hat: az élő szervezetek alapját alkotó vízre.


 

 

-Miben különbözik a mikrohullámú sütőben elkészített étel a hagyományosan főzött / sütött / melegítettől?

- A mikrohullámű sütő sugérzása „megrezgeti” az ételben lévő víz molekuláit, ez hőt fejleszt, és belülről fellazítja a szöveteket, pl. a húst és kicsapja a fehérjéket. Inkább a főzéshez áll közel.  A sütésnél, pl. a grillezésnél intenzív infravörös hősugárzásnak tesszük ki az ételt, emiatt a külső részen a fehérjék kicsapódnak, elvesztik a vizet, és ún. pörk-anyagok képződnek, amelyek rendkívül ízletesek lehetnek, de mértéktelen fogyasztásuk akár rákkeltő kockázattal is járhat.

- Önnek van mikrohullámú sütője? Melegítene benne kakaót a gyermekének, vagy esetleg tápszert/anyatejet a kisbabájának?

- Mikróm van, kisbabám sajnos nincsen, de jelenlegi tudásom alapján nyugodtan megtenném. Keletkeznek ugyan káros szabad gyökök, de a sugárzás kikapcsolásakor ezek azonnal rekombinálódnak, hatástalanná válnak, mire fogyasztásra kerülnek.

- Terjed az a nézet, hogy a "mikrózás" veszélyes és kerülendő, mert tartósan megváltoztatja az ételek fehérjeszerkezetét, és ezáltal erősen rákkeltő hatású. Ön mit gondol erről?

- Az, hogy megváltozik a fehérje szerkezete, önmagában közhely. Hiszen minden élelmiszeripari és konyhai művelet ezzel jár. Még az ártalmatlan turmixolás, darabolás, izesítés, bizonyos összetevők összekeverése is. Ráadásul egy tápszerben már eleve lehetnek így-úgy hőkezelt, főzött-sütött, sőt sugárkezelt adalékok is.

Például olyan keményítő, amely csírázásgátlás miatt sugárkezelt burgonyából készül. Hagymát is kezelnek kobaltbesugárzással ugyanezért. Én nem hallottam arról, hogy a mikrohullámú sütőben történő melegítés rizikós lehet. Bár, ha túlzásba viszik, itt is történhet olyasmi, mint a hagyományos melegítésnél az "odakozmálás", tehát tönkremehet az étel állaga.

Szabad gyökök pedig minden ilyen beavatkozásnál keletkeznek. Ahhoz viszont, hogy bajt okozzanak, stabilizálódniuk kéne, de a gyakorlatban ezt tudtommal nem igazolták. Például volt egy elmélet, hogy a mikrózott víz - végül is a vízmolekulákra hat a mikrohullám - "emlékszik" a besugárzás után is szabadgyökökkel, de ez végül tévedésnek bizonyult.

- Igaz az a hit, hogy egy újszülöttel egy légtérben nem lehet a mikrohullámú sütőt használni, mert az ő koponyája még vékony, és oda a mikrohullámok behatolnak?

- A mama nyugodtan beviheti a konyhába a kisbabát. Persze ne tegye a gyereket közvetlenül a mikró mellé, vagy rá...

- A mobiltelefonokat milyen tér veszi körül, és milyen hatással van ez egy élő szervezetre? Hol tartsuk a mobilunkat napközben és éjszaka?

- A gyakorlatban javaslom, törekedjünk arra, hogy a mobil csak annyi ideig legyen nálunk, ameddig feltétlenül szükséges. Aki sokat beszél, használjon bevizsgált minőségű vezetékes headsetet. A mobil folyamatosan rájelentkezik a hálózatra készenléti állapotban is, és annál nagyobb energiával teszi ezt, minél messzebb van a bázisállomástól, tehát vidéki körülmények között.

Éjszakára a mobilt ne tartsuk az ágyunk és főleg a fejünk közvetlen közelében. Megjegyzem, hogy a mobil sugárzása blokkolhatja mikroprocesszoros eszközök, számítógépek, pacemakerek működését is, nem véletlenül tiltják használatát sok klinikán.

- Vezetés közben hogyan hat ránk, ha a kresz tilalma ellenére felvesszük a telefont?

- Elsősorban úgy, hogy az elvonja a vezető figyelmét. Engem már többször majdnem elgázolt egy-egy figyelmetlen mobilozó vezető – bal kézzel arcához tartotta a telefont, és balra kanyarodott úgy, hogy kitakarta a saját látóterét. Felelőtlen magatartás! Miért sajnálja a pénzt egy kihangosítóra? Azonkívül elméleti kutatások bizonyítják, hogy a mikrohullámú sugárzás pl. megnöveli a reakcióidőt is.

- Hány éves korig érdemes különösen kerülni a mobiltelefon használatát, és miért?

- Angliában létezik már egy ajánlás, amely szerint 12 éves korig nem javasolják a mobiltelefon használatát. Részben a sugárzás biológiai kockázata miatt, részben azért mert a fiatal gyerekek nem fogják fel, hogy a szó szoros értelmében kifosztják a szüleiket a telefonszámlákkal…

Szerző: