Mesekönyvmustra

Még az is lehet, hogy a novemberi Zsebi megjelenésekor, bármilyen abszurd is, már halkan szól a Száncsengő a bevásárlóközpontokban, és az egyszeri szülőnek ideje elgondolkoznia azon, mi is kerüljön a fa alá néhány hét múlva.

Természetesen nem az a célunk, hogy pánikot keltsünk a közelgő ünnep miatt, inkább az, hogy mindenkit arra bíztassunk: ajándékozzon könyvet a gyereknek, mert időtálló, tartalmas, szép ajándék, és persze azért is, mert a választéknak se vége, se hossza. Lássuk a mi kedvenceinket!

 Piciknek

A klasszikus, leporellós mesekönyvek sajnos kezdenek kimenni a divatból, és sajnos, ami van, az tartalmilag és esztétikailag nem a legmagasabb minőséget képviseli. Ezért mi most egy keménytáblás könyvet ajánlunk a legkisebbeknek, Julia Donaldson: Mackó levelei című mesekönyvét. Szép és strapabíró könyv a kicsiknek, akik a kis fülecskék nyitogatásával még akkor is élvezik a könyvet, ha a történetet még nem értik. Jó szívvel ajánljuk a Tölgyerdő meséinek többi részét is!

Akik már nem jelentenek végveszélyt a klasszikus papírlapos könyvekre, azoknak kötelező olvasmány Berg Judit Maszat sorozata, amelyet Agócs Írisz összetéveszthetetlen rajzai keltenek életre. Olyasmikről olvasgathatunk 1-2 éves csemeténknek, ami neki is ismerős: esőről, zöldségekről, betegségről, áramszünetről - ötletesen, szépen, kedvesen. Az egyik legkiválóbb sorozat ennek a korosztálynak. Ha egyet választani kell, mi a Maszat játszik kötetet ajánljuk!

Kicsiknek

Szó ne érje a ház elejét, hogy csak az utóbbi évek terméséből válogatunk, legyen itt egy állócsillag a mesekönyvpiac egén. Valamikor a mai anyukák és apukák gyerekkorában lepottyant az égből egy ejtőernyő, ami olyan meséket hozott, amihez fogható még a mai, egyébként kiváló mesepiacon is kevés kapható. Döbrentey Ildikó a Holnembolt polcán üldögélő lényekkel valódi értékekről mesél igazi, kiművelt szép magyar nyelven, az Égből pottyant legújabb mesék lapjain. 

Ha valaki kimondja itthon azt a szót, hogy „szerintem”, a többiek a lakás bármely pontjáról rávágják, hogy „mindenki legyen kufli!”. De mi is az a kufli? Se nem kifli, se nem kukac. Viccesek is, kedvesek is, ötletesek is és vérbeli meselények. Ovisoknak, kezdő olvasóknak és megfáradt felnőtteknek egyaránt ajánljuk. Szóval a varázsgombákkal, kiadóval és persze Dániel Andrással egyetértve követeljük, hogy Szerintem mindenki legyen kufli! Higgyétek el, megéri...

„A Tigris már egy napja várt, hogy kinyíljon az ajtó. Annyit járkált föl és alá, hogy a kedve harapós lett, a lába pedig sajgó.” – fordulatokkal teli várakozás a szülőszoba ajtaja előtt.

A Tigris és a Motyó egyszerűen kihagyhatatlan. Dániel András szenzációs, magukban is mesélő, karikaturisztikus figuráival illusztrálva igazi csemege kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A Harcos Bálint által tökéletesre faragott ritmus úgy beleeszi magát a gyerekek fülébe is, hogy harmadik felolvasás után már végszavaznak, a tizedik után együtt mondjuk, sőt! azon vesszük észre magunkat, hogy a mindennapjaink részévé válik. Ágyvéghez, vécére, fotelba, fa alá… bárhol jó előkapni. Frissen „szült” apukáknak kiváló ajándék. 

Hivatalból kötelező ajánlanunk A Fásli Utcai Állatkórház - Újabb esetek című remeke, hiszen a könyv első fejezete az állatkórház Szülészet - Ellészet - Ívászat osztályát mutatja be, ami olyannyira bababarát, hogy nem csak ülve, állva vagy fekve lehet szülni, de patakban, fészekben, akolban vagy fán is! Ez aztán igazán a WHO álma, ez a hely… A Szemészeten kiderül, ki a Fásli Utcai Állatkórház történetének legszemtelenebb, legfülesebb s egyben legszemfülesebb betege, egy kamasz disznóhölgybeteg relytélyes kiütései nyomán pedig látogatási tilalmat rendel el Dr. Professzor Termesz, az állatkórház igazgatója…
May Szilvia színvonalas nyelvi humora mellé Petrók Ildikó sokrétű, részletgazdag, sokadszorra nézegetve is meglepetéseket rejtő illusztrációkkal tarkított kötete kisóvodásoktól kisiskolásokig mindenkinek izgalmas, a család kedvence lehet.

Hamarosan kitör a naaagy karácsonyi hajsza az ajándékok és az ünnep egyéb kellékei után. Ilyenkor kicsik és nagyok beveszik magukat a naaagy bevásárlóközpontokba, és egymást ide-oda rángatva, bosszankodva kerülgetik sorstársaikat. Bizony előfordul, hogy a tömegben egyesek elvesznek… nade mit tesznek? és végül meglesznek? A Segítség, elvesztem! mese egy ilyen történet kalandjait tárja az olvasó elé. Barbro Lindgren könyvét a híres, nevezetes Sven Nordqvist illusztrálta. A fő, hogy ha elvesztél, ne érezd magad elveszettnek,
mert elveszve is veszettül jó kalandok leselkednek… rád!

Kit ne érdekelne, hogy hol lakik, kivel és hogyan él a Mikulás? És mit szólnál, Kedves Olvasó, ha azt mondanám, hogy most! most végre betekintést nyerhetünk a Mikulás és családja, meg persze az őt segítő manók életébe? Hiteles képekkel, egy egész évüket bemutató történettel. Mauri Kunnas meséje dokumentarista elbeszélés a pásztormanók, cserkészmanók életéről, pillanatképeket láthatunk az asztalosműhelyből, ahol a játékok készülnek, a nyomdászmanók munkájáról, akik a mesekönyveket, társasjátékokat készítik… régi vágyunk válik valóra ezt a könyvet olvasva. 

Nagyobbacskáknak

Varázsvilág, körömrágósan izgalmas regény Szabó Magda összetéveszthetetlen, sodró történetmesélő stílusában.  Egy sajátosan felépített, csodálatos sziget, ahol az állatok étterembe járnak, kalapot hordanak és néhány perc alatt gyógyul a legnagyobb baj is, ahol a felhők a taxik és évtizedekkel a számítógépek világa előtt a monitorokhoz tartozó billentyűzet segítségével láthatjuk a múltat és a jelent. A szerző e kevésbé ismert kötetét már iskolásoknak ajánljuk - a kisebbek könnyen elkeveredhetnek a párhuzamos történések erdejében. De 8 év fölött kötelezővé tennénk Sziget-kéket, mert alapértékekről, emberségről szóló igazi maradandó olvasmányélmény.

Nagyon vissza kellett fognunk a ceruzánkat, hogy Berg Judittól csak két könyv kerüljön a  válogatásba. Az Alma viszont egyedülálló ötletével és a tökéletes kivitelezéssel kivívta magának a részvételt. Alma mai magyar iskoláslány, aki véletlenül kiváló sakkozó és egy furcsa, megmagyarázhatatlan sakkjátszma eredményeképpen bekerül a sakk világába barátaival, ahol hátborzongató, nevetséges, félelmetes, de minden percében izgalmas utazáson megy keresztül, amely során - nem véletlenül - a sakk kulcsszerepet játszik. A kiváló író társa ezúttal minden idők legsikeresebb sakkozója, Polgár Judit volt. Veszélyes könyv: az ember hajlamos kicsempészni a gyerek ágya mellől, ha az már elaludt...

Szörnyeteg Lajos álmos, Bruckner Szigfrid meg sohasem mosott fogat - de annak idején azért mégis és valahol a közepe táján kimerül egy kutyaól, mert a kutya nyomja belülről...

Ugye senki sem gondolta komolyan, hogy létezik olyan ajánló, amelyből Lázár Ervin kortalan, egyedi és zseniális humorú könyve kimaradhat? Mikkamakka, Vacskamati és a többiek, vagyis a Négyszögletű Kerekerdő lakói kicsit gyerekek, kicsit felnőttek - és csak egészen kicsit állatok -, nevetnek és bosszankodnak, haragszanak és kibékülnek, ami viszont összefogja a társaságot az nem más, mint a hamisítatlan, sallangmentes, belülről fakadó szeretet és összetartozás. Egy világ, ahol úgy lehet elszaladni a Szomorúság elől, hogy közben hasunkat fogjuk a nevetéstől.

Szerző: