Magzavtvédő és egyéb vitaminok

A vitaminok rettenetesen fontosak az emberi test zavartalan működéséhez. A magzat optimális fejlődéséhez szintén. Az alapcéllal: hogy szervezetünk számára biztosítsuk a megfelelő készleteket – teljesen egyetértek. A dolog hogyanjával kapcsolatban vannak kétségeim.

Első és legfontosabb tényező: Hogyan táplálkozol?

Ha egészséges ételeket eszel, kiegyensúlyozott arányban, és igyekszel minimálisra szorítani a többszörösen feldolgozott, mélyhűtött, szárított, zacskós, sós, zsíros-olajos, üres kalóriás – egyszóval a rossz minőségű - ételek fogyasztását, viszont az idénynek megfelelő, a saját klímád alatt termett zöldségeket-gyümölcsöket eszel, lehetőleg minél tisztább forrásból, akkor szerintem elég az a vitamin, ami az ételekből kijut neked és a babának.

Vannak, akik azt hangoztatják, hogy a nagyüzemi termelés és a föld kizsarolása következtében már a szabadföldi terményekben sincs meg az a magas vitaminkoncentráció, amellyel a Természet akár még ötven éve is kényeztetett bennünket.

Ezért mindenkinek kifejezetten szüksége van a mesterséges vitaminpótlásra. Úgy vélem, ha az ember túlnyomórészt ipari élelmiszereket fogyaszt, és egy zsúfolt nagyváros szennyezett levegőjét szívja nap mint nap, megfontolandó lehet ez a nézet is.

Az evolúciós nézet szerint nem kell semmiféle külön vitamintuning és egyéb kényeztetés, hisz a természet úgy szelektál, hogy az erősek bírják ki. Tulajdonképpen várandós anyaként a szervezetünk elsőként úgyis a magzatot látja el mindennel, amire annak a fejlődéshez szüksége van. Neki pedig óriási mennyiségekre még nincsen szüksége, vagyis ha az anyai tartalékraktárak nem teljesen üresek, onnan hozzájut a napi betevő vitaminjaihoz.

Sokunknak leginkább annak a tudatára van szükségünk, hogy tettünk valamit az egészség érdekében: ha mást nem, hát bevettük a napi vitaminadagot. A placebóhatásnak is lehet gyógyereje!

Szerintem leginkább az arany középút lenne a követendő. Ha a kismama számára megnyugtató, hogy szed vitamint, akkor szedje, de lehetőleg természetes alapanyagokból készülőt. Nem feltétlenül kell, hogy várandósvitamin-készítmény legyen, sima, minőségi felnőttvitamin is megteszi, esetleg folsav-kiegészítéssel.

Miért emelem ki a természetes forrást? A szintetikus vitaminokról tudjuk, hogy rosszabb a beépülési hatékonyságuk, mint a természetes, organikus vitaminoké. A magzatvédő vitaminok általában nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, amely a legtöbbünknél székrekedést okoz. Ha a vérképünk nem mutat kóros vashiányt, az automatikus vaspótlásra nincsen semmi szükség.

Még valamit okozhat a vas, amelyről kevesen tudnak: hányingert.

Ha a hányós kismamák csoportjába tartozol, és szedsz magzatvédő vitamint, végezz néhány napig önmegfigyelést: Mikor jelentkezik a hányinger? Ha nem sokkal a vitaminkészítmény bevétele után, hagyd ki pár napig, és teszteld, vajon a vitaminmentes napokon is émelyegsz-e. Ha nem, akkor ideje természetes vitaminra váltani, vagy szüneteltetni a régi szedését!

A szintetikus vitaminokról az utóbbi években elterjedt, hogy nagyobbra növesztik a babát, mint amekkorára magától nőne. Tudtommal soha senki nem vizsgálta még objektíven, hogy mitől nőnek az átlagnál nagyobbra egyes babák az anyaméhben. Csupán csak az elmúlt 40-50 évben olyan elképesztő változások zajlottak a civilizált ember életmódjában, amelyekkel még elméletben lépést tartani is nagyon nehéz.

A jóléti társadalmakban élelmiszerbőség van, ennek következtében vélhetően mindannyian többet eszünk. Az is befolyásoló hatással lehet, hogy szinte kizárólag olyan állatok húsát és tejét fogyasztjuk ma már, amelyeket teljes életük során növekedési hormonokkal tömnek. Nem tudni, mi van egyesek vagy mások génkészletében válaszként kódolva a „több táplálék van, mint ami elég” üzenetre. De talán – óvatosan mondom – nem csak a vitamin a ludas…

Sok nőben nagyon erős az a lélekmélyi félelem, hogy hogyan is fog kiférni egy három-négykilós gyerek olyan szűk kis járaton, mint a hüvely. Ha téged is aggaszt ez , akkor az első harmad után ne szedd a magzatvédő vitamint, vagy csökkentsd 2-3 naponta egy szemre az adagot. Esetleg keress más, nem szintetikus várandósvitamint, vagy jó minőségű felnőttvitamint a babavárás idejére!

Szerző: