Lactateam: Szomjoltás anyáknak és babáknak

Tudtad, hogy az anyatej a baba teljes folyadék- és tápanyagszükségletét fedezi élete első 6 hónapjában? Hallottad már, hogy az anyatej összetétele a napszaktól, a szoptatás időtartamától és gyakoriságától függően is változik?

Az igény szerint szoptatott fél évesnél fiatalabb baba nagy melegben sem igényel egyéb folyadékot, azonban gyakrabban kéretőzhet mellre, hogy a vizesebb első tejjel oltsa a szomját. A hasfájósság enyhítésére szánt babateák alkalmazása előtt érdemes a szoptatási gyakorlatot felülvizsgálni, mivel gyakoribb szoptatással többnyire enyhíthető a magas cukrortartalmú elsőtej okozta szélgörcs. A hozzátáplálás megkezdésével elkezdhetjük kínálgatni gyermekünket tiszta vízzel is.

És mi a helyzet a szoptató anyákkal? Gondoltad volna, hogy mind a túl kevés, mint az erőltetett folyadékbevitel negatívan befolyásolja a tej termelődését? Naponta átlagosan 7-8 dl anyatej termelõdik, melynek 87,5%-a víz és az anya folyadékigénye is nagyjából ennyivel lesz több. Szomjoltására szoptatás során is legmegfelelőbb a tiszta víz, a szénsavas, cukrozott üdítőket érdemes kerülni. Az alacsony gyümölcstartalmú, cukrozott italok helyett válasszunk natúr, 100%-os zöldség- és gyümölcsleveket. A gyümölcs- és zöld teák kevesebb élénkítő hatású anyagot tartalmaznak a fekete teával szemben. Egyes gyógyteákból bizonyos hatóanyagok (pl édeskömény) átjuthatnak az anyatejbe, amik a babánál hasfájást okozhatnak. Ezek fogyasztása mindig az egyéni érzékenység figyelembe vételével és a napi ajánlott mennyiség betartásával történjen.

Ha bővebben érdekel a téma, látogass el a Zsebi magazin honlapjára, vagy találkozz velünk valamelyik szoptatástámogató baba-mama klubban. Várunk szeretettel minden hónap első péntekén 16 órától a PTE Szülészeti Klinika tornatermében, vagy minden második szerdán
10 óratól a Mosolymanó Családi Központban.

Bővebb információ: www.lactateam.hu szoptataspecs [at] gmail.com

Szerző: 
20/367-9079
kertihurcuklub [at] gmail.com