Közeleg a nyár - bőrápolásról mindenkinek!

„A modern társadalmakban a bőrszínt a divat befolyásolja. A XX. század elején még egyértelműen a fehér szín volt az általánosan elfogadott. A megnövekedett szabadidő, a nyaralási szokások elterjedése, az utazási szokások megváltozása és más társadalmi változások egyik következményeként a barna szín a gazdagság, a társadalmi presztízs egyik fontos jelévé vált. Azokban az országokban, ahol magas az UV index mértéke, ez a kép gyorsan változik, és egyre többen törekszenek tudatosan a fehér bőrszín megtartására.” (Magyar Vöröskereszt)

Közeleg a nyár, és már itt a kellemes napsütéses idő. Mindenki a szabadba kívánkozik. A napfénynek azonban az ózonréteg elvékonyodása miatt egyre több káros hatása jelentkezik, egyre rövidebb kint tartózkodás esetén is.

Az sem mindegy mikor és hol tartózkodunk a napon. Minél délebbre megyünk, vagy minél közelebb vagyunk nagy vízfelületekhez, annál inkább erősebb a napfény sugárzása. A hegyvidék esetén a magasságra kell vigyáznunk, minél magasabbra jutunk, annál fokozottabban kell óvnunk bőrünket. A bőrünk igyekszik megvédeni magát a káros sugaraktól, egy részük visszaverődik a felületéről, másik részük elnyelődik a bőrben. Az elnyelt sugarak ellen, bőrmegvastagodással, barna színnel reagál a szervezetünk. Az emberek színtípusuktól függően csoportokba oszthatók, 1 és 6 között soroljuk be a bőrtípusokat. A fehérbőrű, érzékenyek az 1-es csoportba, míg a sötét bőrtípusú déliek a 6-os típusba tartoznak. A nap hatására megszaporodhatnak az anyajegyek is. Késői, súlyos következmény lehet a pigment tartalmú sejtekből kiinduló rosszindulatú daganat, ezek kialakulásának veszélye nagyobb azoknál az egyéneknél, akik gyermekkorukban többször szenvedtek súlyos napégést.

A fényvédő szerek azok a készítmények, amelyek megvédik a bőrt a napfény ártalmaitól; elnyelik, visszaverik és szétszórják a fényt. Ezek a szerek természetesen a barnulást is megakadályozzák. A fényvédő krémeket 4-35-ös fényvédő faktorral (sun protection factor = SPF) jellemzik, mely azt jelenti, hogy az egyén az adott faktornak megfelelő szorzónyi időt tölthet napégés kialakulása nélkül napfényben. A korszerű fényvédő szerek fizikai és kémiai fényszűrőket, ezeken kívül antioxidánsokat és szabad gyök megkötőket is tartalmaznak. Minél nagyobb faktorszámú a fényvédő, annál jobban véd, de a bőrön is nehezebben kenhető. Az ilyen termékek sok poranyagot tartalmaznak, ezek fizikai úton verik vissza a fényt. A fényvédőszereket 20-30 perccel a napozás előtt kell egyenletesen felkenni. Induláskor célszerű induláskor megismételni a krémezést. Strandoláskor gyakrabban kell használni. A fénynek leginkább kitett bőrterületek, mint az orr, a vállak, alaposabb krémezést igényelnek.

A korszerű fényvédelemhez azonban hozzá tartozik a napozás idejének megválasztása is. Délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük el a direkt napfényt. A szabadban, a déli órákban, világos színű pólót, trikót hordjunk, fejünkre vászonsapkát, szalmakalapot tegyünk! A szemet napszemüveggel védjük, a jó minőségű napszemüveg megkíméli a látóidegeket. A száj védelmére már kapható speciális ajakápoló és fényvédő „rúzs”. A napsugárzás az immunrendszer védekezését is csökkenti, a fényvédő szerek ezt a hatást csak részben képesek kivédeni, ezt hatást a magas faktorszámú fényvédők sem tudják teljesen kivédeni. Egyszeri, nagy leégés után is festékképzési zavar, szeplők, különböző foltok keletkezhetnek, melyek egész életen át fennmaradhatnak.

Léteznek úgy nevezett belső„fényvédők”. Ilyenek; a béta karotin, és az A-, C-, E- vitaminok. Ezek erősítik a bőr védelmét, és megelőzik az idő előtti öregedést, megvédenek az ultraibolya sugárzás következtében kialakult veszélyes, szövetroncsoló szabadgyökök ellen, és így megakadályozzák a sejtkárosodást. Sok színes gyümölcs és zöldség tartalmaz béta karotint, pl. a sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök. Azonban a színes (sárga) növényekkel vigyázni kell, mert ugyan fizikai fényszűrőként megvédik a szervezet, de a bőrben sárga pigment formájában lerakódnak, de elszínezik azt. Hogyan védhetjük a kisbabákat, akiknek a bőre sokkal érzékenyebb, sokkal vékonyabb, minden hatásra sokkal gyorsabban, erőteljesebben reagál. A kisbabák bőrének sajátosságai miatt 3 éves korig egyáltalán nem javasoljuk a napozást, csak félárnyékban napfürdőztessük ilyen korú gyermekeinket, és ezt is inkább csak 11 előtt, illetve 15 óra után, így jobban kivédhetjük a túlzott napozás korai és késői következményeit.