Kedves Jógamami!

Állandó megbetegedések.

Kedves Jógamami!

Borzasztó időszak van mögöttünk. Mindkét gyerekem megállás nélkül hazahozott valami betegséget: torokfájást, arcüreggyulladást, fülfájást. Egyik orrfolyásból ki, a másikba be. Nincs valami ötleted arra, hogy segítsek nekik?  Bea

  TeaKedves Bea!  

Legfontosabb, hogy mindig fordulj orvoshoz, amikor úgy gondolod, a gyerekek állapota ezt megkívánja. Ha egy-két napnál hosszabban lázasak, elhúzódóan köhögnek, rossz a közérzetük, fontos, hogy lássa őket szakember. Te is tehetsz azonban a gyerekekért.  

Először is, a tünetek megjelenésétől érdemes Gyuri bácsi teáját (lásd: lent) adni nekik. Egy evőkanálnyit forrázz le belőle egy csésze vízzel, s hagyd addig állni, míg iható hőmérsékletűre hűl. Ízesítheted, de nem szükséges, kellemes ízű, nálunk a legválogatósabb gyerek is megissza. Családunkban ez valóságos csodaszernek számít, enyhíti a köhögést, a torokfájást, a gyulladást, és sokat javít a közérzeten. Figyelj rá, hogy a többi gyógyteához hasonlóan ez is csak kúraszerűen alkalmazható!   Nagyon fontos, hogy a gyerekek egyszerre mindig csak az egyik orrnyílásukat ürítsék az orr kifújásakor, a másikat jól fogják be, ellenkező esetben a váladéknak csak egy része halad az orrlyukak felé, a másik fele beljebb kerül.  

Szeretném figyelmedbe ajánlani a NETI kannát. Ezt az orrváladék kiöblítésére használjuk a családban. Az első két gyerek nálunk is megállás nélkül betegeskedett, végül mindkettőnek el kellett távolítani az orrmanduláját, harmadik gyerekünknél azonban minden másként alakult. Ő is sokat betegeskedett, különösen azután, hogy bekerült az óvodába. Négy évesen azonban megtanítottuk az orrmosó kanna használatára, azóta ezt alkalmazzuk minden náthás (plusz az ő esetében: allergiás) megbetegedésnél. Szükség esetén egyszerű, langyos sós vízzel öblítjük át az orrát s azóta, az elmúlt négy és fél év alatt nem jártunk felső légúti betegséggel orvosnál. Az első tünetek megjelenésével kiöblítjük az orrát naponta kétszer, reggel és este, míg jobban nem lesz A sós víz fertőtlenít, és fizikailag eltávolítja az összes váladékot – ez nagy megkönnyebbülés-érzetet jelent a kis beteg számára.  

Természetesen nem csak a gyerekek, mi is használjuk a Neti kannát. Figyelj rá, hogy csakis csomósodásgátlótól mentes sót használj hozzá (bár ezt a főzésnél is szívből ajánlom)! A neti kanna, vagy netipot használatára rákereshetsz az interneten, de bármelyik jógaoktató szívesen megmutatja neked.   Fontos lenne még, hogy bármilyeltsetek minél több időt a szabadban, ha lehet, ne a város utcáin sétálgatva, hanem inkább fenn a Mecseken. A jó levegő, a mozgás tisztítja, felfrissíti a tüdőt, edzi a testet. Gyuri bácsi köhögős teájának összetevői (ahogy mi használjuk, a szám az súlyarányt jelzi):   2 bodza, 2 szederlevél, 2 tarackbúza, 2 kakukkfű, 1 borókabogyó, 1 hárs, 2 lándzsás útifű, 1 édeskömény, 2 papsajt, 2 martilapu, 1 körömvirág, 1 cickafark, 1 feketenadálytő, 1 orvosi veronika és 2 kamilla.  

Szeretettel üdvözöllek: Jógamami