Karácsonyfadíszek

Az utóbbi években sok szépen feldíszített karácsonyfát láttam; csak pirosat, csak natúr díszekkel, piros és arany díszítéssel és sorolhatnám tovább a szempontokat, amelyeknek megfelelően ezek a fák létrejöttek. Szépek voltak, de egy idő után unalmasak. Hiányzott belőlük valami. Hiába néztem őket, nem idézték fel gyermekkorom karácsonyfáit.

Gyermekkorom legszebb fái színesek, tarkák, változatosak. A díszek felnőtt szemmel csiricsárék, de a gyermeki énnek gyönyörűek.

Gyönyörűek és egyediek, mert mindenkinek van kedvenc dísze, minden évben új darabbal, darabokkal bővül a készlet, olyanokkal, amit én csináltam, amit pár napja még együtt készítettünk, amit tavaly az angyalkától kértünk és anyuéknak is vannak kedvenc darabjai, van aminek a történetét mi is tudjuk. Az évek során egy-egy ütött-kopott-csorba darab helyére is kerültek új díszek, sokáig emlegettük, meséltük a már hiányzó darab történetét. A fát tovább színesítették a szaloncukrok, mert gyerekkoromban ezek is még a fán lógtak. Pár nappal Szenteste után már komoly feladatot jelentett megtalálni a szépen visszacsavart csomagolások között azt, amely valóban cukrot rejtett.

S bár nem szerettük a habcsókot, színes karikái évekig nélkülözhetetlenek voltak.  A habcsók nálunk karácsonyfadíszt jelentett. S ott vannak az illatos mézeskalács figurák! Sok-sok év kísérletezése után sem néztek ki úgy, mint a képeslapok csipkésnek ható művészi darabjai. Így a selejt az adventi reggeliket és uzsonnákat tette ízletesebbé.

A lent látható angyalka is egy kedves, egyedi darab lehet minden karácsonyfán, egyénre szóló kiegészítője lehet a csomagolásoknak, és Karácsonyig biztos, hogy elkészíthető. Akár egy egész angyali sereg is!

Angyalkánkénti anyagszükséglet :

  • 1 db 2cm-es fa gyöngy 2 db 1-cm-es fa gyöngy

  • 50 cm 1-cm széles színes szalag

  • 30 cm 6-cm széles hasonló színárnyalatú, drótozott szalag

A szélesebb szalagból vágjunk le egy 12 cm-es darabot, illesszük össze a végeit, pár öltéssel rögzítsük.

A varrás fölött tekerjük át vastagabb cérnával, esetleg hímzőfonallal, úgy, hogy tekerés közben az anyagot is összehúzzuk, ez lesz az angyal szárnya. A szélesebb szalag másik darabjának egyik szélét, közvetlenül a drótozás alatt apró öltésekkel varrjuk végig. Ha kész, kezdjük el összehúzni a szalagot úgy, hogy a félbehajtott keskeny szalag az összehúzás közben keletkező lyuk közepén legyen. A lehető legszorosabbra összehúzott szalagot rögzítsük pár öltéssel, így megkaptuk az angyal ruháját. A ruhácska hátsó feleit illesszük egymásra, és újabb pár öltéssel rögzítsük a szárnyat. A nagyobb fagyöngybe fűzzük be a keskeny szalag dupla részét, és már kész is az angyal feje. A kis fagyöngyök a keskeny szalag aljára kerülnek, ezek az angyal lábacskái.

 

Szép készülődést kívánok!