Karácsony – házilag

Ünnepi lapszámunkban sok szó esik a valódi ünneplésről, arról, hogy hogyan váljon valódi belső ünneppé a karácsony. Alább sorra vesszük, hogyan karácsonyozik egy vérbeli zöld család!

 Ne vásárolj!

Talán a recesszió jótéteményei közé sorolhatjuk, hogy ez a felhívás már nem is hangzik olyan hajmeresztően, mint hangzott volna néhány éve. A gasztroblogok, kreatív oldalak elterjedésével egyre nagyobb tért hódít a saját kezű ajándékkészítés. Próbáld ki! Az alapanyagokat természetesen így is be kell szerezned, de sokkal több közöd lesz az ajándékhoz, mint egyébként. Ha nem szeretnénk, hogy a gyerekek számára lelepleződjön a karácsony misztériuma, a házi készítésű ajándékot add oda külön és csak a vásárolt ajándék legyen a fa alatt. Így megmarad a varázslat és értékkel telik meg az ajándék.

Ha vásárolsz...

Ha vásárolsz, csak olyan ajándékot vegyél, ami biztosan nem gazdagítja a megajándékozott felesleges kacatgyűjteményét. Vásárolj minőségi, tartós terméket. A felesleges vagy nem elég minőségi dolgokból nagyon hamar lesz szemét, amivel feleslegesen terheled a környezetet és sokszor gondot okozol a szeretteidnek. Jó ajándék lehet különleges ételek, fűszerek vásárlása, amelyeket az ember talán nem mindennap vesz magának.

Adj élményt!

Akár egy szolgáltató, színház, koncertterem előre megvásárolt belépőjét, akár közös kikapcsolódást ajándékozol, előtte mindenképpen tájékozódj! Ne a saját, hanem a megajándékozott ízléséhez válassz programot! Az élményajándék tökéletes zöld meglepetés: nem kell becsomagolni és nem áll évekig használatlanul a kamrapolcon. Ha közös túrázást, hétvégi pikniket adsz, még filléres, mégis személyes megoldás lehet.

Ajándékötlet: Olvassz fel gőz felett jó minőségű étcsokoládét, keverj bele karácsonyi fűszereket, vagy kandírozott narancshéjat, ínyenceknek csilit. Öntsd a fűszeres masszát jégkockatartóba, érdekes alakú röviditalos pohárba és szúrj bele egy műanyag kiskanalat vagy fapálcát. Tedd a hűtőbe amíg teljesen meg nem szilárdul. Óvatosan emeld ki a pohárból a kanál segítségével (ha nem megy, kívülről kis  meleg vizet csorgass rá) és máris kész az ajándék forrócsoki, amit meleg tejben elkeverve bármikor el lehet fogyasztani. Találj ki egy ötletes csomagolást, vicces kísérőszöveget, esetleg mellékelj hozzá egy jó filmet és máris kész az egyedi, személyre szabott karácsonyi ajándék!

Ne csomagolj! Amikor a gyermek belép a csillagszórós karácsonyfához, állhat ott felépítve a kockavár, csücsülhet a baba, parkolhatnak a kisautók! Ha mégis rejtenéd, takard le egy szép anyaggal! Ha mindenképpen csomagolnál, használj szép anyagokat, amelyeket aztán később is felhasználhatsz!

Lakoma A karácsonyi ételek és azok bősége kultikus, hagyományokban gyökerező jelentőséggel bírnak. Ennek ellenére érdemes a menüt és a mennyiségeket jó előre megtervezni, mert a kidobott étel nagy pazarlás!

Szerző: