Jégre vele!

Az előző oldalakon bíztattuk a Nyájas Olvasót a fagyasztó használatára. A fagyasztás az ételek tartósításának egyik módja.

Hagyományosan a húsokat füstöléssel, szárítással, a zöldségeket és gyümölcsöket aszalással, savanyítással vagy befőzéssel tartósították. A fagyasztás legnagyobb előnye, hogy friss állapotban konzerválja az alapanyagokat, amelyek alkalmasak erre a tartósítási módszerre.

Alapanyagok fagyasztása

Azt valószínűleg minden háziasszony tudja, hogy a hús nyers és feldolgozott, vagy befűszerezett állapotban is remekül fagyasztható. Mivel a fagyasztás nem állítja meg, csak nagy mértékben lassítja a folyamatokat, ezért például a pácolt húsok sokkal jobb ízűek, ha előzőleg hetekig fagyasztva várták, hogy tányérra kerüljenek. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem tárolhatóak korlátlan ideig a fagyasztóban az ételek, általában 3-4 hónapig biztonságos a fogyasztásuk.

Az alapanyagok közül a hús mellett kiválóan fagyaszthatóak azok a levélzöldségek, amelyeket főzve fogyasztunk, mint a spenót, a sóska, a medvehagyma, a zöldfűszerek. Nyers állapotukban viszont a fagyasztóból kivéve már nem tudjuk enni, mert elveszítik állagukat. A legtöbb zöldséget - répafélék, zöldbab, karalábé, zeller, karfiol, brokkoli - állaguk megőrzés érdekében érdemes blansírozva, vagyis először forró, majd hideg vízbe mártva előkészíteni a fagyasztásra. A gyümölcsök legnagyobb része, mint a málna, eper, szeder, cseresznye, meggy, jól tűrik a fagyasztást, bár az állaguk természetesen felolvadás után megváltozik.

Nem fagyaszthatóak a salátafélék, a krumpli, az alma, a körte és a tökfélék is csak lereszelve vagy turmixolva.

Azt már kevesebben tudják, hogy a tojás mindkét része fagyasztható. A fagyasztóban felgyűlt tojásfehérje jó szolgáltatot tehet, ha a máglyarakás habos részét akarjuk dúsítani, vagy habkarikát készítünk a karácsonyfára.

Ha mindennapos konyhai teendőinket akarjuk egyszerűsíteni, akkor elsősorban félkész állapotban érdemes fagyasztani. Készítsük el a húsgombóc vagy fasírt masszáját, aztán gyúrjunk belőle golyókat és egy tálcán tegyük a gyorsfagyasztó részbe. Ha kopogosra fagyott, csak dobáljuk egy zacskóba és keressünk neki helyet egy lejjebbi polcon. Ugyanígy járhatunk el a szilvásgombóccal, krumpligombóccal, nudlival is. Félkész állapotban fagyaszthatóak a linzer és a kevert sütemények tésztái. Bármilyen krémleves a tej vagy tejszín belekeverése előtt fagyasztható, felengedéskor csak ezt az utolsó művelete kell rajta elvégeznünk.

A teljesen elkészült ételek fagyasztásakor sokan panaszkodnak “hűtőízre”. Ezt legkönnyebben úgy kerülhetjük el, ha a lehető leggyorsabban fagy meg az étel, vagyis először mindig a  gyorsfagyasztó részbe tesszük őket és csak utána keresünk neki máshol helyet. Így aztán fagyasztható a legtöbb tésztás és rizses étel (kivéve a krumplis tészta), betehetünk akár egy egész tepsi lasagne-t is. Nagyon jót tesz a fagyasztás a töltött káposztának és a sült káposztának, amelyet aztán változatosan felhasználhatunk.

Szerző: