Húsvéti reggeli

A régi időkben a húsvéti reggelit a húsvétvasárnapi reggeli mise után fogyasztották el, ezért ez hagyományosan is ráérős, kiadós étkezés volt. Érdemes megadni a módját, és megtartani a hagyományokat, az ünnep tradícionális kellékeit.

Kalács

A húsvéti reggeli elmaradhatatlan kelléke a foszlós kalács. Hogy a hagyomány ápolása mellett játékosságot, újszerűséget vigyünk a húsvéti készülődésbe, készíthetünk nyuszi vagy baba alakú kalácsot is, a baba feje lehet hímes tojásból akár. A kelt tészta készítése kezdő háziasszonyok számára ijesztő feladatnak tűnhet, de ha néhány apró szabályt betartunk, akkor igazán nem ördöngősség az elkészítése. Bízzunk magunkban! A kelt tészta készítésekor ügyelni kell a konyha hőmérsékletére, mert hidegben vagy huzatban könnyen megfázhat a tészta. A foszlósság a dagasztás idején túl leginkább a zsiradék mennyiségén és minőségén múlik, ezért érdemes vajat használni margarin vagy olaj helyett. Ha kevés az időnk, vagy gyakorlatlanok vagyunk a dagasztásban, jó szolgálatot tesz a kenyérsütőgép, amiben egészen a kelesztés végéig elkészíthetjük a kalácsot, és utána nincs más dolgunk, mint szépen összefonni és kis pihentetés után megsütni.

Sonka

Ha sikerül szerezni igazi sonkát, akkor azt azután nagy becsben fogjuk tartani, ünnep már az elkészítése is. Mossuk meg, és a fazékba, kuktába téve öntsünk rá annyi vizet, ami jól ellepi. Aprítsunk mellé vöröshagymát, pucoljunk neki fokhagymát, egy kisebb fejet akár, szórjunk mellé egész borsot, tegyünk bele 2-3 babérlevelet is! Só nem kell a sonkához!

Amikor megfőtt, a saját levében hagyjuk kihűlni, hogy ki ne száradjon. De hagyományos húsvéti sonkát is öltöztethetjük új fomába: készítsünk sós-vajas tésztát, töltsük meg tojásos-sajtos sonka keverékkel és süssük meg! Máris kész is vannak a húsvéti tortácskák!

Tojás

A sonka levében megfőzhetjük a tojásokat, a húsvétvasárnapi reggeli másik elengedhetetlen hozzávalóját - ezt a biztonság kedvéért csak egy évesnél idősebb kisgyereknek adjuk!

A megpucolt főtt tojás is kiválóan alkalmas arra, hogy figurákat - nyuszit, tyúkot - készítsünk belőle, nem kell hozzá más, csak bors, sárgarépa és piros húsú paprika.

Torma

Bár ezeken az oldalakon mindig a lehető legtermészetesebb formájában javasoljuk a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, most kivételesen az üveges, nem csípős tormát ajánljuk, ha kisgyerek is ül a húsvéti asztalnál, mivel természetes formájában a torma csípős. Az alábbi recept még krémesebbé és édesebbé teszi a tormát. Nem érdemes kihagyni a húsvéti menüből, hiszen kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint is tartalmaz.

Gyerektorma recept

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál üveges natúr torma (nem csípős!)
  • 2 nagy alma
  • 0,5 dl tejszín
  • citrom reszelt héja és leve  

A tormát összekeverjük a meghámozott, szintén lereszelt almával, hozzáadjuk a tejszínt, kevés citromlevet facsarunk rá. Miután a hozzávalókat összekevertük, hagyjuk kicsit állni a gyerektormát, hogy összeérjenek az ízek a pompás húsvéti reggeliig.

Szerző: